Zákon o cestnej premávke

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Syfon »

V starom casaku z roku 2007 som nasiel rozsiahly clanok o vplyve celodenneho svietenia atd. Ak mate cas precitajte si :)

//Frikso - diky :)
Prílohy
Strana 3
Strana 3
Strana 2
Strana 2
Strana 1
Strana 1
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Keď už porovnávate vyspelé krajiny so Slovenskom.. treba brať do úvahy aj ďalší fakt.. vybudovanú cestnú sieť. Asi všetky vyspelé krajiny majú špičkovú diaľničnú sieť, ktorá je používaná pri presune z jedného konca krajiny na druhý.. a na diaľniciach naozaj nie je potrebné svietenie. Lenže na Slovensku diaľnice treba hľadať lupou.. drvivá väčšina sú klasické jednoprúdovky, po ktorých sa pohybuje množstvo kamiónov, ávií.. občas nejaký traktor.. a všetko to treba obiehať, aby sa človek neudusil. A práve v týchto momentoch je svietenie najdôležitejšie. Čiže nech si západniari (nemci, holanďania, belgičania) robia kdejaké štatistiky, ale slovenské cesty I. triedy to celoročné svietenie naozaj potrebujú!!! Až bude na Slovensku taká cestná sieť ako v Belgicku, môžu si svietenie kľudne zrušiť..

Toť môj názor.. ;)
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Syfon: Veľmi dobre spracovaný článok, ozrejmil mi, akym sposobom sa zvyšuje spotreba (keď sa alternator toči tak či tak), su tam konkretne údaje, príklady a výpočty.
Väčšina článkov na tuto temu na nete su nečitatelne komerčne "sračky", ktoré len hovoria, čo chce novelou rozčarovaný čitatel vidieť.
U mňa jednoznačne K+ za tento článok.. :)
pershing
Guru
Guru

Príspevok od používateľa pershing »

ja som za svietenie, uz sa mi par krat stalo ze som prehliadol auto co splyvalo s vozovkou a skoro ma zrazilo...a furt lepsie spotrebovat energiu ako byt zrazeny :idea:
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Tak dnes som mal prilezitost otestovat 50ku a pripadalo mi to v pohode.
Inac na velmi milo ma prekvapilo to, ze v Geci a vo Valalikoch uz vyhadzali 40ky, takze z tohto hladiska beriem novy zakon ako pozitivum. Ta 50ka je v obci optimalna prave na takych miestach, kde je cesta zastavana z obidvoch stran, pretoze 40 bolo malo a 60 zas vela.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Zachytil som spravu v radiach a tlaci, ze v minulom roku za mesiac april zahynulo na cestach 30 ludi. Tento rok to bolo 38 ludi a to aj napriek cestnemu zakonu, ktory priniesol celodenne svietenie, reflexne vesty, osvetlenie a pribly pre cyklistov, znizil rychlost v obciach, zvysil pokuty... Gratulujem, tu su vysledky, ktore su urcite lahodiace, okrem buzeracie a naplnenie statnej pokladne z pokut to neprinieslo ovocie.
triple
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa triple »

GothaR napísal:Tak dnes som mal prilezitost otestovat 50ku a pripadalo mi to v pohode.
mne ta 50-tka vydržala kým som mal nervy kukať na tachometer zo začiatku som mal oči vkuse prilepené na ňom..
ted sú miesta kde chodím 70 a miesta kde 40 aj ked ju tam zrušili..(aj ked bola 60-tka som chodil tak ako to si to vyžaduje cesta)
asi potrebujem dostať pokutu :)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

1. Celoročné svietenie by malo byť už absolútne prirodzené, aj automobilky by mali vyrábať autá, tak aby pri naštartovaní zaplo automaticky svetlá.

2. Prilba - ochrany nikdy nie je dosť. Mimo obce povinná, takisto všade do 15 rokov - absolútny súhlas. Niekto tu niečo hovoril o korčuliaroch.
Korčuliar je posudzovaný ako chodec aj keď dokáže vyvynúť neraz väčšiu rýchlosť ako cyklista a z tohto dôvodu by som uzákonil prilbu aj im.

//: Polícia: Vyberajte vyššie pokuty
//: Gothar, nevsimol som si ze by som robil senzaciu, jednoducho som postol jeden link, kto chce ten si precita, kto nie, tak nie. Niekto sa vyplasi, niekto mavne rukou... Kazdy nech si z toho zoberie co chce. :wink:
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

test: hodnotit prinos zakona na zaklade jedneho mesiaca je zle, treba si pockat na statistiky za cely rok, potom sa bude dat bilancovat.
Teraz ten narast moze byt sposobeny tym, ze sa skor oteplilo a na cesty vyrazili motorkari, atd.
PS: napriklad v CR zahynulo za prvy slnecny vikend v roku 6 motorkarov.

//autoeditácia príspevku ( 06 May 2009, 9:06 )
//begbee: z toho clanku nerob senzaciu, ma sa to tykat iba vaznych priestupkov. Hlavne je, aby policajti takto nepokutovali za svetla alebo male prekrocenie rychlosti.
triple
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

včera som sa bavil s kolegom a obaja sme sa zhodli, že počet nehôd, dodržiavanie predpisov a menej nehôd by sa dalo docieliť podbne ako to spravili českí páni..
jednoducho bodový systém a preskúšanie.. u nás si zaplatíme pokutu a veselo prekračujeme rýchlosti ďalej (hovorím o tých solventnejších na drahších autách)
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

begbeee napísal:1. Celoročné svietenie by malo byť už absolútne prirodzené, aj automobilky by mali vyrábať autá, tak aby pri naštartovaní zaplo automaticky svetlá.
az vtedy to bude prirodzene ked budu seriovo montovane svetla pre denne svietenie, dovtedy je to len prazdne gesto
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

sundevil napísal:az vtedy to bude prirodzene ked budu seriovo montovane svetla pre denne svietenie, dovtedy je to len prazdne gesto
No tak tak, riesenie necham na odbornikov. Ale urcite by som nevnimal svietenie ako take negativne (nemyslim spotrebu a podobne veci).
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

sundevil: Seriovo ci neseriovo, to je dost nepresny pojem. Pretoze mas auta urcene pre Skandinaviu, konkretne take Svedsko a tam sa ti svetla zapajaju automaticky. Alebo mas inu europsku verziu a je to inak. BMW, Audi, Mercedes ale aj ine znacky maju moznost zvolenia auto, cize pocas dna ti automaticky po nastartovani zapina daylighty a pri vjazdne do tunela ci zotmeni ti zapina normalne svetla. Je len otazkou casu, kedy s niecim takymto pridu vyrobcovia aj do lacnejsich aut. Pripadne dalsia moznost je preprogramovat riadiacu jednotku.
brm
Darca
Darca

Všetko sa začína u prémiových modelov prémiových značiek a postupne sa to sťahuje nižšie a nižšie. Tak ako sa postupom času dostávali rôzne systémy z veľkých vozidiel do menších.. (airbagy, abská, epsky atď.), tak sa podľa mňa presunú postupne do nižších tried aj denné svetlá (napr. audi má denné diody celkom pekne poriešené). Tipujem, že Octavia III. už také svetlá bude mať za príplatok, v Octavii IV. (prípadne faceliftovaná III.) už ich bude mať sériovo.

:)

resp. nie je nejaké nariadenie EÚ, že všetký autá od určitého roku už budú musieť mať denné svetlá? Alebo si to asi mýlim s iným systémom..
triple
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

brm napísal:resp. nie je nejaké nariadenie EÚ, že všetký autá od určitého roku už budú musieť mať denné svetlá?
no dúfam že nie bo môj golf3 ich nemá :)

edit// pfuu to som si vydýchol :)
brm
Darca
Darca

triple.. tieto nariadenia platia pre výrobcov, čiže auto vyrobené od určitého roku bude musieť mať takú a takú výbavu.. auto vyrobené pred daným rokom to mať nemusí.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

brm: nie furt, viz. zadná hmlovka okolo toho roku 90.

triple: namontoval by si si kit a hotovo :) Také srandičky som videl už aj na Trabanta.
Loomy
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Loomy »

GothaR napísal:Tak dnes som mal prilezitost otestovat 50ku a pripadalo mi to v pohode.
Inac na velmi milo ma prekvapilo to, ze v Geci a vo Valalikoch uz vyhadzali 40ky, takze z tohto hladiska beriem novy zakon ako pozitivum. Ta 50ka je v obci optimalna prave na takych miestach, kde je cesta zastavana z obidvoch stran, pretoze 40 bolo malo a 60 zas vela.
veru radsej svietit a moct ist trochu rychlejsie ako nesvietit a ist pomalsie
sakra keby to pomohlo budem aj trubit aby som mohol ist rychlejsie :D
triple
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

včera som sa tak bavil so "svokrom" ked som mu umýval-leštil auto a povedal podľa mňa celkom zaujímavú vec..
vodičom začiatočníkom, ktorý práve dostali vodičák by mohlo byť zakázané jazdiť po dobu dvoch rokov na aute s vyšším obsahom ako 1,4..
mňa osobne by je*lo ale drvivej väčšine je*** mladých týpkov čo si myslia že vedia kerovať by to pomohlo ni?
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Neviem neviem, tak ono urobiť vodičák a vedieť šoférovať sú dve rozdielne veci..... Ale nejakým zakazovaním či obmedzovaním by som nehodovosť mladých vodičov neriešil...... Málokedy vidím mladého vodiča v skutočne silnom automobile...... A rovnako ako na audine chodca zabijete aj v škodovke 100......
Napísať odpoveď