Zmena priezviska

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
Pantinela
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Zmena priezviska

Príspevok od používateľa Pantinela »

Neviem, či tu už niekto nad tým premýšľal, ale ak sa raz rozhodnete vstúpiť do zväzku manželského, tak:
muži:
- budete chcieť aby vaša manželka nosila vaše priezvisko?
- prekážalo by vám, keby si manželka nechala svoje priezvisko?
- boli by ste ochotní si vy zmeniť priezvisko na manželkino?

ženy:
- ako vy vnímate zmenu priezviska?
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Zmena priezviska

Príspevok od používateľa Shark NX »

Osobne by som chcel aby mala manzelka bud moje alebo dvojite.
Keby si chcela nechat svoje tak by sa to tiez dalo prezit :) Neprekazalo by mi to.
A zmenit priezvisko na manzelkino ... hmm o tom som nikdy neuvazoval. Keby jej priezvisko znelo krajsie tak by sa aj dalo uvazovat :D
Bobrik
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bobrik »

Priezvisko mojej manželky bi bolo podľa jej rozhodnutia a či by som sa chcel volať po manželke? Tak to by som posúdil podľa toho aké by mala priezvisko ona.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

tak ja zrovna manzelsky zvazok nepodporujem, takze vidim spolunazivanie ludi s roznymi priezviskami ako normalne :-) isto by som ju do nicoho nenutil a nechel by som aby ona mna do niecoho nutila ... proste ak chce, nech sa zariadi ako chce ... mne je to uplne parek ...
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

ak by si moja nastavajuca chcela nechat priezvisko tak by som nastojil na tom nech ma 2 priezviska potom.... je to moja zena, tak ma mat moje priezvisko... asi som v tomto staromodny

co sa tyka toho ze ja mat manzeline priezvisko? ee..... uz by som nemohol byt Maki potom :D:D
Pantinela
Star
Star

Chalani, som prekvapená, neviem koľko máte rokov, ale máte naozaj dosť pokrokové názory.
:) :smt023
My sme nedávno viedli podobnú debatu a muži sa väčšinou prezentovali názorom, že žena by sa mala jednoznačne volať po mužovi, dôvody: lebo sa to tak robí od nepamäti, čo by povedali ľudia, keď to nechce urobiť, tak ma asi nemiluje..., tí miernejší pripustili, aby manželka nosila jeho meno, ale nechala si aj svoje, muža, ktorý by povedal, že by nemal problém zmeniť si meno na manželkine som nenašla. Max. sa našli tí, ktorí povedali, že by to urobili keby sa oni volali fakt nejako hrozne hnalivo a pod.
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

podla manzelky by som sa volat nechcel. uz len kvoli jednej veci: som za klasicke manzelstvo, ktore vo svojej podstate, ktora je tu uz veky, nesie niekolko znakov. jednym z nich je, ze zena dobrovolne prijima muzovo priezvisko ako znak toho, ze sa stava jeho zenou. ak by moja zena nechcela nosit moje priezvisko, nech sa paci, branit jej v tom nebudem. ale kedze som posledny z nasho rodu, tak by som chcel, aby moje meno nezaniklo (ono nezanikne, ludi s priezviskom ake mam je viac, ide o princip) a aby bol niekto, kto priezvisko bude niest dalej (moj syn). a ci budem chciet, aby sa volala moja zena po mne? iba ak si to bude zelat, je to jej vec. ale ak si nebude, nech si ma nezela :D
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Nepoznam nikoho vo svojom okoli kto by mal Priezvisko po Manzelke.
Ale poznam 2 manzelstva kde si Manzelka nechala rodne Priezvisko.
V 1. Manzelstve mi to bolo jasne ani som sa pytat nemusel ... Zena mala prilis "vznesene" Priezvisko. Neviem co je na Vavrincovej vznesene ale OK. Cele to manzelstvo je zvlastne.

V 2. Pripade to bolo obom jedno :) Ci ma priezvisko A alebo B. Islo im o to aby boli spolu a nechceli menit doklady atd... Su v pohode ale neviem co jej branilo si nechat jeho alebo dvojite priezvisko.

Ako hovorim najlepsie je bud priezvisko po Manzelovi alebo spolocne ... Ale keby sa inac nedalo tak si moze nechat svoje.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Shark odpovedal si si sam, nechceli menit doklady. Ono sa to nezda, ale je toho strasne vela papierovaciek, OP,VP, preukaz poistenca nas, europsky, uprava uctov v bankach vratane podpisoveho vzoru, uprava poisteni etc. etc.

K teme, bol by som rad, keby manzelka prijala moje priezvisko, tiez som v tychto ohladoch tradicionalista :) ale ak by nechcela, nutit ju nebudem.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Pantinela napísal:... že by to urobili keby sa oni volali fakt nejako hrozne hnalivo a pod.
uz len z recesie by som si nechal hanlive priezvisko a uzival si ho naplno ... musi byt sranda ked ti niekto na urade tvrdi ze je kkt :-P
Pantinela
Star
Star

nordkapp_pb napísal:uz len z recesie by som si nechal hanlive priezvisko a uzival si ho naplno ... musi byt sranda ked ti niekto na urade tvrdi ze je kkt :-P
hej a tvoje deti by z takého priezviska mali zrejme tiež radosť :roll:
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Pantinela napísal:hej a tvoje deti by z takého priezviska mali zrejme tiež radosť :roll:
život stoji a pada na tom ako sa volas ? ... ja poznam par ludi, ktori maju povedzme INE (sice nie vyslovene vulgarne) priezvisko a samozrejme ze si z nich robili srandu, ale z koho nie ? na kazdeho psa sa palica najde, no nie ? ? ? ... ved to je o tom ktorom cloveku co si necha lubit a co uz nie a ako sa k tomu dokaze postavit ...

ale to len take ot, kedze mna zrovna potomstvo nelaka a nemam ani hanlive priezvisko :-P
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

Rada si priezvisko zmenim. Nevidim v tom ziadny problem. :)
Vascia dilema je podla mna pri rozvodoch. Ci si nechat ex-manzelove meno, alebo sa vratit k povodnemu.
Pantinela
Star
Star

pryja napísal:Rada si priezvisko zmenim. Nevidim v tom ziadny problem. :)
Vascia dilema je podla mna pri rozvodoch. Ci si nechat ex-manzelove meno, alebo sa vratit k povodnemu.
nerozumiem, prečo by mala byť dilema pri rozvode?
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Pantinela napísal:nerozumiem, prečo by mala byť dilema pri rozvode?
ak si s ex-manzelovym priezviskom vybudujes urcity kredit tak nemusi byt uplne vyhodne vzdat sa ho :-) ((vsetci poznaju vybornu pravnicku XYZ, chyry o nej sa siria, zrazu si po rozvode a pravnicka XYZ uz neexistuje na jej mieste je pravnicka ABC, ktora je stale vyborna, ale niektori ludia hladali XYZ :-) :-) ))
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

Co ja viem, stava sa, ze sa zena po rozvode vrati k svojmu povodnemu priezvisku. Napadlo ma to v suvislosti s kamaratkou, ktora uz daleko k tomu rozvodu nema a hovori, ze ked k tomu dojde, tak sa okamzite premenuje. Ale to je uz asi trochu OT.
Pantinela
Star
Star

nordkapp_pb napísal:ak si s ex-manzelovym priezviskom vybudujes urcity kredit tak nemusi byt uplne vyhodne vzdat sa ho :-) ((vsetci poznaju vybornu pravnicku XYZ, chyry o nej sa siria, zrazu si po rozvode a pravnicka XYZ uz neexistuje na jej mieste je pravnicka ABC, ktora je stale vyborna, ale niektori ludia hladali XYZ :-) :-) ))
Presne na to som čakala kedy to niekto napíše :) To isté je podľa mňa aj po svadbe. Keďže som sa ešte nevyjadrila: nemám problém si vziať manželovo meno len preto, že som strašná feministka alebo neviem čo, ale preto, že už mám na svojom mene postavenú nejakú povesť, niečo už za sebou mám a sú ľudia, s ktorých som v živote nevidela ale spolupracujeme spolu a poznáme sa len na základe mena.
Neviem si predstaviť, že by som mala potom meniť pracovné maily, telefóny atď., prípadne každému obchodnému partnerovi vysvetľovať po predstavení do telefónu, že to, že sa dovolal XY nie je omyl, že ja som vlastne AB, len som sa vydala a prijala mužovo priezvisko a.... :?
Takže ja osobne som v takýchto prípadoch za ponechanie si oboch priezvísk, tak bude každý vedieť, kto som bola a čia som teraz :D
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Ano chcel by som keby si moja buduca zena 'vzala' moje priezvisko a keby si chcela nechat dvojite aj s jej menom, tak mozno......neviem, ale keby fakt chcela tak preco nie.......a nie manzelkino meno by som si nezobral....
Začiatok Konca
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Začiatok Konca »

No, bol by som veľmi rád, keby sa volala mojim priezviskom... :) Do zväzku manželského vstupujeme z toho dôvodu, aby sme boli navždy spolu... aby sme mali spoločné mená a pod. Ak by veľmi chcela, nemal by som problém, aby si dala dve priezviská. No bol by som veľmi rád, keby sa volala mojim priezviskom... :)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

pryja napísal:Co ja viem, stava sa, ze sa zena po rozvode vrati k svojmu povodnemu priezvisku. Napadlo ma to v suvislosti s kamaratkou, ktora uz daleko k tomu rozvodu nema a hovori, ze ked k tomu dojde, tak sa okamzite premenuje. Ale to je uz asi trochu OT.
Nj, predpokladam ,ze kamaratka s danym chlapom nema deti......
Moja mamka si p orozvode meno zmenit nechce.....vravela, ze sa nechce volat inac ako jej deti.
Napísať odpoveď