Cestování- Velká Británie

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Bolldar
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Cestování- Velká Británie

Príspevok od používateľa Bolldar »

Zdravim všechny :)
Věc se má následovně:
Dneska po nekonečné nudě jsem si začal psát se spolužákem a nadhodil jsem téma, nad kterým uvažuji už delší dobu. Hrubý náčrt naší cesty by byl:
koupě zpáteční letenky do Londýna, poté pěšky, busem a vlakem na sever do Skotska (především pěšky), vylézt na Ben Nevis a poté do Glasgow (letenka do Londýna a domů)

Zajímalo by mě, jestli nemá někdo zkušenosti s podobným tripem po Anglii a Skotsku, co očekávat od obyvatel, jaké jsou šance sehnat naslepo levné ubytování (např. na farmách nebo domluvit se s domorodci na statku o postavení stanu na louce a pod.)
Take jak je to s bezpečností na venkově (nemyslím kapesní zloděje ale tak všeobecně), jakým lokacím se vyhnout a které naopak navštívit. :)

Tak prosím pište pište pište... děkuji

Z jazyka letos oba maturujem, takže se už nějak s trochou snahy domluvíme; s cestováním po evropě mám i docela zkušenost (loni jsme projeli autem 13 států EU viz fotky: www.eurotrip.ic.cz )

Další věc, co bych rád věděl je, nakolik se to liší cenově od ČR a to hlavně: jídlo v supermarketech, jízdenky (vlak, bus) :)

Případně nějaké typy a rady jak se pohybovat po Británii, abychom na sebe nepoštvali půlku mafie a všechny úřady :D
Určitě se chceme podívat na Stonehenge ale jak říkám... o Británii toho moc nevím. Ten trip po západní evropě byl bez problému, ale taky jsme měli auto a nechodili jsme pěšky (krom výletů) :)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Co sa tyka ludi to sa neboj, aj tak s kazdym druhym clovekom, s ktorym budes hovorit bude cudzinec :D
O cenach ti toho vela asi nepoviem, ja zijem vo Walese a ake su ceny v anglicku a skotsku to netusim.....ale napriklad liter mlieka stoji cca 1 libru.....teda necelu.....
Dalsia vec v ktorej si niesom tak isty je pesi vylet....tiez hovorim len zo skuneosti z Walesu a konkretne z mestakde zijem......bol som sam sklamany ze to tu nieje ako na Slovensku....neda sa ist na ziadne take tury /cyklo tury.....ved vyjst z mesta sa da cez dialnicu, alebo hlavnu cestu.....takze tak...
No a Stonehenge si chodte pozriet :) pre niekoho su to iba sutre, ale mne sa to pacilo.....
Bolldar
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

supr dík z ainfo. Pokud tu jeste jsi, docela by mne zajimala vec s ubytovanim n afarmach (jak jsem psal vyse) dá se s obyvatelema domluvit na prespani ve stanu na jejich pozemku nebo ne? Je to otazka mentality naroda. napriklad u nas nebo v Nemecku je neco takoveho nemyslitelne, aby nekdo nechal uplneho cizince prespat na sve louce, ale slysel jsem, ze Britove jsou celkem vstricni, pokud se od te doby nic nezmenilo :D
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Fuha, nikdy som na farme alebo na luke nespal takze ti nepoviem......ale myslim si ze to je velmi individualne, na koho natrafis.....mozno budete mat stastie a vyspite sa aj bez toho aby ste sa niekoho pytali....
Bolldar
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

ok. Díky za to základní info a já se zkusím ještě pozeptat nějaký lidí ve škole a podobně :)

Jinak kdyby kdokoli měl ještě nějaké info nebo nápad, tak sem s ním :)
Pantinela
Star
Star

Príspevok od používateľa Pantinela »

Mne sa dostalo takej životnej skúsenosti, že som strávila štvrť roka na farme v Škótsku, tak zopár mojich postrehov:
- pokiaľ sa budete presúvať autobusmi na nejaké väčšie vzdialenosti, vždy je lepšie mať lístok zabookovaný, niekedy nás šofér nechcel len tak vziať
- jedlo je viac-menej normálne, až na to, že nezoženieš náš chlieb a rožky, časom si zvykneš, že dokážeš zohnať všetko v konzerve (dokonca aj varené vajíčka :D )
- v Škótsku sa nesmie stopovať, ale priznávam, my sme tak veľa pochodili a problémy sme nemali, ale nikdy nevieš, na akých policajtov natrafíš
- ľudia sú tam na cudzincov dosť zvyknutí, hlavne v tých oblastiach, kde sú farmy, ale je to také všeliaké. Nám sa raz stalo, že po nás pubertiaci hádzali fľaše, brali nás tam ako my cigáňov alebo Ukrajincov... starší ľudia sú zas poväčšinou milí, ale styk s nami brali ako charitu. Neviem to inak popísať, snáď to pochopíš :oops: Jeden starší pán nám to vysvetľoval tak, že u nich mladí ľudia považujú pracovať so zemou a hlinou za niečo podradné, preto nami pohŕdajú (ale stretli sme tam aj kopec super ľudí, takže tiež platí, nikdy nevieš, na koho natrafíš..) a starí ľudia, ktorí už robiť nevládzu, si našu prácu viac vážia. Raz sme stopli jednu mladú mamičku cca 30 rokov a ona sa nás pýtala, či vieme, čo je to jogurt a či máme chladničky a či sa už u nás stavajú aj murované domy :shock: myslím, že to hovorí za všetko :lol:
- ja osobne anglicky nehovorím, ale keďže celkom dobre fičím na nemčine, tak som si myslela, že hádam sa tam na školách učia ako cudzí jazyk aj nemčinu, že nebude problém... ale u nich sa vraj na školách cudzí jazyk neučí (zrejme až na univerzitách), takže za štvrť roka som si so Škótom pokecala len raz, aj to na letisku pri okienku :D , ale keďže vy viete anglicky nemal by byť problém
- krajina je inak celkom pekná, ale na mňa dosť rovinatá, chýbajú mi tam nejaké väčšie kopce, ale dá sa tam nájsť veľa prekrásnych miest, takže určite doporučujem
- v lete bola priemerná teplota +12C a dni kedy za ten čas nepršalo by som asi zrátala na jednej ruke, takže nezabudnúť pršiplášte :wink:
Bolldar
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

wau.. to jsem ani nečekal, že by se někdo takhle rozepsal :shock: :) .. paráda :flower:
Díky moc za takové info je určitě obohacující.
Co se týká jídla tak jsem zvyklý z loňska (francouzská tvrdá bageta s vyzrálým sýrem, popřípadě sušeným vepřovým => 17dní nic jiného :D )
Díky moc za info o obyvatelích.. alespoň si můžeme připravit otázky typu (''Jak funguje splachovací záchod?'' a ''Co je to chladnička?'' :D )
Mno ještě spolužáka napadlo, že bych mohl vzít kytaru, ať je čím cestou zatopit, když už tam není moc lesů :)

Jinak, nevíš, jestli je povolené tábořit.. teda spíše přespat venku někde na louce (bez ohně.. jen pod širákem či ve stanu)
a za další: viděl jsem, že je tam spousta jezer.. ve Skotsku.. jsou přístupná pro koupání, nebo je to tam chráněné? :) (i když asi budou pěkně studené)
Pantinela
Star
Star

Príspevok od používateľa Pantinela »

No s tým táborením, to ti teda neviem povedať... my sme chodili len na také jednodňové výlety, ale priznám sa, že si nespomínam, že by som niekde nieho videla len tak stanovať, ale zaručene sú dosť časté rôzne "kempy", nakoľko v Škótsku je obľúbené cestovanie s takými tými karavanmi a tam je myslím, možné aj stanovať... ale takto len tak na lúčke, no neviem... ľudia sú tam dosť citliví na súkromné vlastníctvo, je bežné, že ideš po ceste a vedľa je normálne pletivom ohradený les, to sa u nás bežne nevidí, takže pozor aby ste sa nerozložili na lúčke nejakému maniakovi :D A čo sa týka tých jazier, pri tých známejších a turisticky naštevovaných máš tabuľky, my sme mali pri farme jedno také obyčajné a robilo sa tam všeličo a nikto nám nič nepovedal... ale voda bola fakt studená :wink:
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

A este dodam, asi nie najprijemnejsiu informaciu.....ked budete nuten yspat v kempe...pripravte sa na trosku vyssie sumy......co bola segra minule leto....v jednom kempe tak ju to stalo 20-25 na noc.....
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Hned v uvode ti napisem, ze si velky optimista :lol:

Prva vec - stopovanie v Anglicku taktiez nie je povolene, na dedinach na komunikaciach druhej triedy to este ako-tak toleruju, ale az vystrcis palec niekde na M ceste (dialnice, cesty prvej triedy) tak hned prvy floyd ta posle kade lahsie. Ludia v autach su povacsinou arogantni mladi sasci, starsi by ta aj vzali, ale ludi vo vyssom veku cestujucich na dlhsie vzdialenosti najdes iba velmi tazko. Autobusy sa bookuju dopredu, ako to bolo dopredu spominane, bez embosovanej platobnej karty a internetu si v riti.

Pozor na kempovanie - 90% uzemia v Anglicku je sukromnym vlastnictvom. Tato tradicia tu vladne uz od land division pred dvoma storociami a vladne tu dodnes. Jedinymi vynimkami su narodne parky, ktore su (samozrejme s obmedzeniami) verejne pristupne. Takze sa priprav na to, ze az niekde zlozis stan, kludne ta niekto pride odtial vyrazit len preto, lebo je to jeho pozemok. Na farmach sa zvycajne ubytovat da, ale pri tunajsich teplotach by som v stane v tomto obdobi (minimalne do Juna) radsej nebyval. Nehovoriac, ze na farme nikdy nevies, kto ta okradne, kedze tie su zvycajne plne kadejakej havede.

Jedlo sa tu da nakupit za lacno, 12 vajec zozenies za 1.15, mlieko 2 pinty za 80p, chlieb aj za 35p (ten anglicky samozrejme, vatovec), proste strava tuna nie je nejako extra nakladna.

K tomu Stonehenge - no ak niekto planuje jednosmerny vylet, tak Stonehenge by som ignoroval, kedze je to pekne v riti (vzhladom na polohu zvysku turistickych atrakcii) a okrem toho tam vobec nic nie je...
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

seth82 napísal: K tomu Stonehenge - no ak niekto planuje jednosmerny vylet, tak Stonehenge by som ignoroval, kedze je to pekne v riti (vzhladom na polohu zvysku turistickych atrakcii) a okrem toho tam vobec nic nie je...
A co by si chcel aby tam bolo? Kolotoce?
Mne sa to nahodou velmi pacilo...
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Lub0$ napísal:A co by si chcel aby tam bolo? Kolotoce?
Mne sa to nahodou velmi pacilo...
o to nejde. Ide o to, ze ak je niekto rozhodnuty kamsi ist a ma na to limitovany pocet dni, tak nebude mrhat cely jeden den na miesto, kdenic ineho na pozretie nie je. Za jeden den toho uvidi ovela viac v Edinburghu alebo v Nottinghame, nez v Stonehenge.
Bolldar
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Supr díky.. takovéhle info jsem si představoval, které mi chybělo jako největší kus do skládačky :)
Lub0$ napísal:A este dodam, asi nie najprijemnejsiu informaciu.....ked budete nuten yspat v kempe...pripravte sa na trosku vyssie sumy......co bola segra minule leto....v jednom kempe tak ju to stalo 20-25 na noc.....
To jako 22liber na noc za osobu? :shock: :)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Nie na osobu.....plati sa za stan......
Bolldar
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

aha už jsem se lekl že za osobu.. to by bylo přeci jen hodně.

Edit: našel jsem celkem zajímavou stránku o campech, a po Skotsku je průměrná cena ve střední sezóně kolem 6liber/osoba + 3,2libry za stan.
viz: http://www.siteseeker.co.uk/aspx/results.aspx
Návod: klepněte na jeden z kempů a na stránce, co se objeví, klepnete na zalozku seasons and fares (za osobu od 3,4-10liber, jak kde) :)
Napísať odpoveď