Silmer napísal:urcite si priplatit a kupit LCD monitor , ak ho uz nemas... a nepouzivat CRT monitor..kedze CRT monitory poskodzuju zrak urcite viac ako LCD

Nie je to pravda.
A ano spravna otazka, malo z nas si to uvedomuje ale oci si treba chranit, aj ked ich unavu a tak trocha poskodzovanie nie je mozne odvratit, ale je ho mozne zmiernit. Treba si robit prestavky, robit so znizenym jasom, pokial chcete jas vysoky tak jednoznacne nejake okolne osvetlenie, najlepsie je vyssie spomenuta lampa za monitorom. Tie cvicenia sice ja nerobim ale je to tiez asi dobra vec. Je rozdiel ci presedite za pocitacom ked hrate 3D hry/ filmy alebo kancelarska robota.
Preco komp poskodzuje oci?
No jednoducho preto ze na monitore mate vela informacii a je to velky plosny zdroj svetla. Sustredenim sa na monitor uzivatel zmuri podstatne menej ako normalne a oci sa vysusuju. Dalsou vecou je to ze oci niesu stavane na neustale pozeranie do jedneho zdroja svetla, podobny efekt ako keby ste sa do ziarovky pozerali niekolko hodin, to sa vsak nestane pretoze tam niesu ziadne informacie a nicim nas to nezaujime monitor je natom vsak podobne co sa tyka vytazenia zraku. Unavu oci sposobuje aj to ze zrak neustale zaostrojete na rozne miesta na monitore. Co znamena za za jednu hraciu sightu sa oci prenastavia aj niekolko 10 tisic krat a ked to tak ide dookola kazdy den a cely zivot tak ano da to zabrat.
Pokial ta po istom case zacnu boliet oci tak rozhodne znizit pracovny cas a kupit si nejake kvapky. Taktiez nebyt pri monitore prilis blizko, primernu dialku si urc dlzkou svojej ruky, priloz ju k monitoru a ked bude uplne rovna tak by si mal byt v spravnej vzdialenosti. Pouzivaj k velkosti monitora vhodne rozlisenie. Na LCD monitore je to nativne rozlisenie a CRT monitore vhodne k velkosti, napr pre 17 a 19 CRT monitory sa odporuca 1024x768. Bezne 17tky CRT vedia zobrazit aj 1600x1200 ale preto ze su male sa nato blbo pozera, podobny efekt robia aj napriklad "excelentne" notebooky ktore maju na svojom 17 displeji nativne rozlisenie 1920x1200 co je podla mna totalna debilita. Na CRT monitore zaroven nastavit vysoku frekvenciu - takych 85 alebo 100Hz uz okom nie je viditelnych a v pripade ze znizis jas sa tato frekvencia este o nieco zvacsi lebo monitor ma dosvit ktory je badatelny len pri malom jase.
Rozdiel medzi CRT a LCD
Porovnovanie CRT a LCD monitorov z hladiska toho ze co ma jaky obraz je uz davno obohrata pesnicka. Kuknime sa nato z pohladu ako to vnimaju oci.
LCD monitor ma vysoky jas a nizky kontrast. To znamena ze obraz je prilis jasny a farby su vyblednute, aj ked za beznych okolnosti si to asi nikto nevsimne tak je tomu tak. V pripade ze jas a kontrast znizite tak obycajne sa zvacsia pozorovacie uhly, zacnu sa rozkladat farby a rozpijat kontrasne prechody, LCD monitor ma naproti klasickemu CRT podstatne vacsiu roztec bodov a aj z vacsej dialky je vidno kockatost obrazu. Je podsvieteny katodovymi trubicami ktore maju tiez nejaku tu frekvecniu a toto svetlo nie je ociam tak prirodzene ako svietiaca obrazovka CRT monitora. Je to ako porovnanie katodovej trubice so ziarovkou. V pripade LCD monitorov podsvietenych LEDkami je to podstatne lepsie.
CRT monitor ma naproti LCDckam zase obnovaciu frekvenciu, tu je vsak mozne nastavit na vysoku hodnotu a predist tak unave oci z blikania. Ma vsak podstatne viac vyhod, jednak pri znizeni jasu aj kontrastu ostava rovnaka kvalita obrazu, zobrazuje plne farebne spektrum, ziadne pozorovacie uhly a ma mensiu roztec bodov, co je podla mna pre oci podstatne lepsim riesenim. Kaslite na nepravdy typu nebezpecne ziarenie a podobne kktiny, hodnoty tohto ziarenia ktore uzivatel absorbuje su tak male ze sa mu nic nestane a v pripade tych citlivejsich ludi sa to moze prejavit bolestou hlavy ale aj to musite nad tym sediet cely den, navyse vacsia cast ziarenia je vyzarovania zo zadnej strany monitora. Toto hovorim z vlastnej skusenosti nakolko som si za 1.5 roka pouzivania LCD monitora oci poskodil viac ako za dovtedy 8 rokov pouzivania CRT. Momentalne zase pouzivam CRT monitor a pokial si ho viete nastavit a prisposobit je jednoznacne lepsi pre oci ako LCD a aj zo vseobecneho pohladu su CRT monitory stale najlepsim zobrazovacim zariadenim.