Zrak, oči a PC - dioptrie, šošovky, okuliare, starostlivosť

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Zrak, oči a PC - dioptrie, šošovky, okuliare, starostlivosť

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Rad by som vedel, ako to riesite vy.
V dnesnej dobe uz je pomaly pocitac nevyhnutna vec, ale ked s nim robim v skole a potom este aj doma, co je niekolko hodin denne, tak to da urcite ociam zabrat. Zrak som mal blby uz pred tym nez som mal pocitac, no ako sa chranit pred dalsim zvysenim dioptrie? Respektive co mam robit aby som v 40ke nebol slepy? :?
Odpovede typu, nesed tolko pred PC si strcte...

//uplink: za účelom zaktívniť tému premenovanie, snáď sa nenahnevaš : P
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

- urcite sa nelepit na monitor z 20 cm
- niekde som navyse cital, ze ak pracujes na nom dlhsie, cely den napr, pravidlne cvicit oci, dake zrakove cvicenia...
- podla toho, ako mas umiestneny monitor, dat zanho daku lampu v noci, aby si nemal taky ostry kontrast, to mi zas poradil bracho...
ale v konecnom dosledku si myslim, ze to "nicenie" oci je neodvratne... aj ked su monitory kvalitne, davaju stale zabrat
yazoo
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa yazoo »

Tak u mna je to celkom v pohode. Okuliare nenosim ziadne, sedavam pri tom 8-10 hodin denne a zhorsenie zraku nepocitujem. Mama ma k PC reflexne okuliare, vyuziva ich len v robote a ked sedi pri PC dlhsie. Takze mozno to je jedno riesenie. A zvysenie dioptrie, tak to neviem. Je to mozno cudne, ze okuliare maju sluzit na zlepsenie zraku, no ty sa zrejme obavas zhorsenia.
Silmer
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Silmer »

urcite si priplatit a kupit LCD monitor , ak ho uz nemas... a nepouzivat CRT monitor..kedze CRT monitory poskodzuju zrak urcite viac ako LCD :wink:
Sheep
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sheep »

Silmer napísal:urcite si priplatit a kupit LCD monitor , ak ho uz nemas... a nepouzivat CRT monitor..kedze CRT monitory poskodzuju zrak urcite viac ako LCD :wink:
Nie je to pravda.

A ano spravna otazka, malo z nas si to uvedomuje ale oci si treba chranit, aj ked ich unavu a tak trocha poskodzovanie nie je mozne odvratit, ale je ho mozne zmiernit. Treba si robit prestavky, robit so znizenym jasom, pokial chcete jas vysoky tak jednoznacne nejake okolne osvetlenie, najlepsie je vyssie spomenuta lampa za monitorom. Tie cvicenia sice ja nerobim ale je to tiez asi dobra vec. Je rozdiel ci presedite za pocitacom ked hrate 3D hry/ filmy alebo kancelarska robota.

Preco komp poskodzuje oci?
No jednoducho preto ze na monitore mate vela informacii a je to velky plosny zdroj svetla. Sustredenim sa na monitor uzivatel zmuri podstatne menej ako normalne a oci sa vysusuju. Dalsou vecou je to ze oci niesu stavane na neustale pozeranie do jedneho zdroja svetla, podobny efekt ako keby ste sa do ziarovky pozerali niekolko hodin, to sa vsak nestane pretoze tam niesu ziadne informacie a nicim nas to nezaujime monitor je natom vsak podobne co sa tyka vytazenia zraku. Unavu oci sposobuje aj to ze zrak neustale zaostrojete na rozne miesta na monitore. Co znamena za za jednu hraciu sightu sa oci prenastavia aj niekolko 10 tisic krat a ked to tak ide dookola kazdy den a cely zivot tak ano da to zabrat.

Pokial ta po istom case zacnu boliet oci tak rozhodne znizit pracovny cas a kupit si nejake kvapky. Taktiez nebyt pri monitore prilis blizko, primernu dialku si urc dlzkou svojej ruky, priloz ju k monitoru a ked bude uplne rovna tak by si mal byt v spravnej vzdialenosti. Pouzivaj k velkosti monitora vhodne rozlisenie. Na LCD monitore je to nativne rozlisenie a CRT monitore vhodne k velkosti, napr pre 17 a 19 CRT monitory sa odporuca 1024x768. Bezne 17tky CRT vedia zobrazit aj 1600x1200 ale preto ze su male sa nato blbo pozera, podobny efekt robia aj napriklad "excelentne" notebooky ktore maju na svojom 17 displeji nativne rozlisenie 1920x1200 co je podla mna totalna debilita. Na CRT monitore zaroven nastavit vysoku frekvenciu - takych 85 alebo 100Hz uz okom nie je viditelnych a v pripade ze znizis jas sa tato frekvencia este o nieco zvacsi lebo monitor ma dosvit ktory je badatelny len pri malom jase. :wink:

Rozdiel medzi CRT a LCD

Porovnovanie CRT a LCD monitorov z hladiska toho ze co ma jaky obraz je uz davno obohrata pesnicka. Kuknime sa nato z pohladu ako to vnimaju oci.

LCD monitor ma vysoky jas a nizky kontrast. To znamena ze obraz je prilis jasny a farby su vyblednute, aj ked za beznych okolnosti si to asi nikto nevsimne tak je tomu tak. V pripade ze jas a kontrast znizite tak obycajne sa zvacsia pozorovacie uhly, zacnu sa rozkladat farby a rozpijat kontrasne prechody, LCD monitor ma naproti klasickemu CRT podstatne vacsiu roztec bodov a aj z vacsej dialky je vidno kockatost obrazu. Je podsvieteny katodovymi trubicami ktore maju tiez nejaku tu frekvecniu a toto svetlo nie je ociam tak prirodzene ako svietiaca obrazovka CRT monitora. Je to ako porovnanie katodovej trubice so ziarovkou. V pripade LCD monitorov podsvietenych LEDkami je to podstatne lepsie.
CRT monitor ma naproti LCDckam zase obnovaciu frekvenciu, tu je vsak mozne nastavit na vysoku hodnotu a predist tak unave oci z blikania. Ma vsak podstatne viac vyhod, jednak pri znizeni jasu aj kontrastu ostava rovnaka kvalita obrazu, zobrazuje plne farebne spektrum, ziadne pozorovacie uhly a ma mensiu roztec bodov, co je podla mna pre oci podstatne lepsim riesenim. Kaslite na nepravdy typu nebezpecne ziarenie a podobne kktiny, hodnoty tohto ziarenia ktore uzivatel absorbuje su tak male ze sa mu nic nestane a v pripade tych citlivejsich ludi sa to moze prejavit bolestou hlavy ale aj to musite nad tym sediet cely den, navyse vacsia cast ziarenia je vyzarovania zo zadnej strany monitora. Toto hovorim z vlastnej skusenosti nakolko som si za 1.5 roka pouzivania LCD monitora oci poskodil viac ako za dovtedy 8 rokov pouzivania CRT. Momentalne zase pouzivam CRT monitor a pokial si ho viete nastavit a prisposobit je jednoznacne lepsi pre oci ako LCD a aj zo vseobecneho pohladu su CRT monitory stale najlepsim zobrazovacim zariadenim.
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa wolodo »

hmm co ja viem sheep... ked som sedaval za crt asi 3 hodiny, boleli ma oci, hlava.. jednoducho to chcelo pauzu. No pred LCD bez problemov vydrzim 3-4 krat tolko... a pauzu si dam jednoducho pre oddych, pre ziadne bolesti. :roll:
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa moosha »

To koho jak bolia oci, to je snad kazdeho unikatna vlastnost. No to, ze pro CRT daju ovela lepsi obraz ako hocjake LCD je z 90% pravda :) .
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

mna nebolia oci ani z LCD ani z CRT (ani hlava) najviac ma bolia oci ked sa blbo vyspim, rano vstavam do roboty zniceny jak pes a kompenzujem to kyblom kavy. ta mi tak zvysi tlak ze mi bolast striela do dakeho nervu v oku.... ale to nema s monitormi suvis :)

//edit: ale so sosovkami neznesiam pohlad ani na CRT/LCD monitor a ani TV. to mam taky bedilny suchy pocit na ociach ze by som sa uzmurkal.

a to s tym jasom je fakt. teba si dobre nastavit farby a jas. brat ma blede vsetko. unho na monitore ani cierna nieje cierna ale seda. to by som asi nezvladal...
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Mam LCDcko 17ku......jas som mal stale na 100% a ani som o tom nevedel, no vcera som ho znizil na 64, vyzera to uz lepsie......
Musim pocitat aj s tym, ze nosim sosovky, cize oko je skor unavene ako normalne....uz niekedy vecer citim taku kvalitnu unavu oci, ale vtedy uz vypinam PC a vyberam sosovky..... na monitor sa pozeram zo vzdialenosti cca 50-60cm
Snazim sa robit aspon 5-10 minutove prestavky obcas....niekedy su po hodine no niekedy po dvoch hodinach a aj dlhsie....cize su nepravidelne.... este dodam, ze rozlisenie mam na 1024x768.

BTW, niekde som este cital, ze sirokouhly format je pre oci prirodzenejsi.......co je na tom pravdy?
Sheep
Addict
Addict

je prirodzenejsi len co sa tyka interakcie, totiz aspekcny format obidvoch oci je 16:9, ked jedno oko zavries tak mas 4:3, cize je to lepsie z hladiska sledovania filmov ale len co sa tyka toho zaitku, viac to precitujes alebo sa ti to viac moze pacit na unavu oci to vsak nema vplyv monitor jak monitor

a ked je to 17 LCD tak preco nemas 1280x1024?

Inak este dodam ze to porovnanie CRT a LCD je individualne, kazdy to vnima inak. Avsak snazil som sa to vseobecne zhrnut.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Sheep napísal: a ked je to 17 LCD tak preco nemas 1280x1024?
Si snad robis srandu nie?
Sheep
Addict
Addict

Lub0$ napísal:Si snad robis srandu nie?
sa nechapeme 17 a 19 LCD monitory maju nativne rozlisenie 1280x1024 nie 1024x768, to je nativne pre 15"
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Pozeram, ze o5 "kvalitna" poradna. Mali sme 20 rokov pred televizorom umiestneny skleneny stolik, co mozeme tiez povazovat za optiku, a za cely cas sa nestalo, zeby sa zdeformoval. Co tym chcem povedat? Ze na dioptrie nema pozeranie do LCD/CRT ziaden vplyv.

Dioptrie su sposobene vyvojovou vadou - ci uz rohovky alebo celeho oka - preto sa zvyknu ustalit v dospelom veku cloveka a opat zhorsovat pocas starnutia.

U pozerani do monitora sa teda bavme o:
-unave oci
-vysusovani oci
-lenivom zaostrovani oci

Unava oci - da sa riesit odpocinkom, znizenim jasu, zvacsenim pismen, precvicovanim (kruzenie ocami, kmitanie zlava-doprava, zdola-nahor atd) a pod - to tu uz bolo spominane
Vysusovanie oci - tym ze clovek menej zmurka, oko sa vysusuje a postupne takymto stylom zivota straca prirodzene zvlhcovanie - riesit sa to da asi len kvapkami, ci gelom
Lenive zaostrovanie - neustalym pozeranim sa na rovnaku vzdialenost, tvoje oko zlenivie - stale je totiz zaostrene na urcitu vzdialenost. Staci si robit kratke prestavky a na chvilku sa zahladiet na vacsiu vzdialenost - idealne von oknom. Niekedy robim aj tak, ze zaostrim na velku vzdialenost a vzapati sa pokusim preostrit na prst blizsie pri tvari.

Porovnanie LCD a CRT - +/-, akurat nesuhlasim s tvrdenim ze CRT je pre oci lepsie - to ze mozog nevnima obnovovaciu frekvenciu nad 85Hz, este neznamena, ze to nevnimaju oci - podstatne zvysuje unavu.

A ak je tu niekto, kto mi bude tvrdit ze sa mu zhorsili dioptrie kvoli pozeraniu do monitora/TV, tak nech povinne spravi vyskum - ako zdroj svetla dokaze deformovat opticku sustavu. Pricom je uplne jedno, ci ta sustava bude oko, sosovky zo skla, ci plexiskla...

Lubo$ - si v puberte, kedy sa meni tvoje telo po (nielen) fyziologickej stranke daleko prudsie, ako tomu bolo pred pubertou, ci po puberte. Takze oko je deformovane prudkym nerovnomernym vyvojom. Nie monitorom. A este jedna vec - sosovky ked nemusis, tak nenos - napriklad doma - tam si vystacis s okuliarmi - podstatne tym ulahcis oku.

No a sirokouhly format - mas dve oci, umiestnene horizontalne - takze vidis cosi ako obdlznikovy vyrez - teda sirokouhly monitor dokaze lepsie pokryt tvoje zorne pole. Nic viac, nic menej.

A k rozliseniu - pouzivanim ineho, ako nativneho rozlisenia u LCD monitora, dochadza k rozostrovaniu obrazu. Pozeranie sa na neostry obraz, namaha oko zaostrovat lepsie - avsak bez uspechu - dalsi zdroj unavy. Takze ak mas LCD17" nastav 1280*1024 ako uvadza Sheep.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Do CRT som kukal dost dlho, par rokov, a vecer som pocitoval mensiu unavu, ale to je ako ked sa vam chce ist spat. Bolesti hlavy alebo take veci sa nekonali... Na 19" monitore som mal 1152x864 na 100 Hz, jas znizeny na 40 a kontrast na 70 (alebo mozno naopak, neviem) a obraz bol super.
Teraz mam notebook, takze cumakujem do LCD a to, ze tak dobre neodlisuje farby, je svata pravda. Niekedy pri tvorbe stranok mi to vadi :?
Fachcim na nativnom rozlisku 1680x1050 a som v pohode. Teda zatial, uvidime casom :lol:
RoQa
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RoQa »

Sheep napísal: a ked je to 17 LCD tak preco nemas 1280x1024?
Lub0$ napísal:Si snad robis srandu nie?
tak to urcite nie ja mam 1152x864 a to uz mi pripadalo vsetko mrnave ked dam ako vravis 1280x1024 tak mi nevidno ani polovicu listy ....
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Sheep stara obohrata pesnicka ... Majitelia Starych krav za 20000 budu vzdy hajit CRT.

Ohladom ziareni: Urcite vies ako funguje CRT a LCD cize z technickeho hladiska je velmi lahke urcit co je skodlivejsie.
Ohladom ziarenia ...

CRT: Elektronove delo ktore striela elektrony (625kHz pri 50Hz Refresh Rate) ktore su vychylovane cievkou a dopadaju na fosforovu vstvu. Fosfor tieto elektrony skoro vobec nepohlcuje cize su v plnej sile vystrelovane z obrazovky. Skus si zo srandy navinut cievku o priemere cca 30cm a priloz ju asi 20cm od obrazovky ... Ja som si naindukoval napatie okolo 4V
To je jak sediet 10cm od metrovej CB anteny na plnom vykone (4W)
Ohladom obnovovaciej frekvencie ... Ano nad 85Hz vacsina nevidi "blikanie" Ale Monitor nadalej blika len to nase oci nestihaju registrovat ... Aj 120Hz mi bolo neprijemne ...

LCD: Cold Cathode Fluorescent Lamp ktora rovnomerne podsvecuje plochu.
Je to stale rovnomerne svetlo Tepleho tonu. Ziadne blikanie ziadne riadkove prekladane vykreslovanie ... obrazovka sa vykresluje priam hned cela.
Tym ze je LCD 60Hz,75Hz,85Hz,100Hz,125Hz nic nemeni na "blikani" obrazu je neustale staly a rovnomerny. A nevyzaruje ziadne ziarenie.

Cize CRT dava jednoznacne viac zabrat ociam ... Ked si mal ine skusenosti je to mozne ... Zvyk je svina. Ja sa vzdy zobudim ked niekedy vypnu Elektrinu a mne sa po case vypne NB. Nevyda ziaden zvuk nic. Proste zvyk organizmu.

Ad. Poskodzovanie zraku:
V pubertalnom veku si oko na vsetko zvyka. To je jak auto v Zabehu. Prvych 10000km nejazdit dlhe streky na jednom prevode, lebo zabehnes 5. Prevod a zvysne zostanu nezabehnute. Rovnako aj z ocami ... Ak zaostris na Obrazovku ktora je tak 50-100cm a neustale si na nej zaostreny je normalne ze pocitis unavu oci ... kedze drzia jak hluchy dvere zaostrene na urcitu ohniskovu vzdialenost.

Este k tym rozliseniam ... Bolo by dobre sa pozriet na Mriezku CRT podla toho dokazes posudit co znamena nativne rozlisenie pre tvoje CRT.
IBM ktore sme mali v robote (17") sli az do 1600×1200 ale ten obraz vyzeral strasne ... Nativum bolo niekde na Urovni medzi 1024×768 a 1280×1024.
A v dnesnych casoch nieje problem zohnat 17" LCD s rozlisenim 1920×1080. To len k tomu Skvelemu rozliseniu CRT

A hlavne neporovnavame prvotriedne CRT s LCD znacky Belinea, BenQ, Medion atd... To vsetci strasne radi robia.
Siahnem po EIZE a potom mozeme porovnavat.
Sheep
Addict
Addict

Tu uplne prvu hlasku som nepochopil ale neva :D no teda hej naras ze mam doma nejaky high end, nie nie mam klasiku 17 flat nic specialne, no k veci. Tie 4W je podla mna zanedbatelne cislo. Taktiez neporovnavam high end CRT s low endami LCD ale aj tak bral som to vseobecne. Je jasne ze LCD monitory tiez dokazu zobrazit kvalitny obraz, maju rychlu odozvu atd, ale stale to nebude uroven kvality ako u CRT pretoze ta technologia je uz raz taka a neda sa vsetko zdokonalovat donekonecna. Taktiez je to individualne, ved som otom pisal aj tu na fore ze na LCD monitor nedokazem dlho pozerat a este aj ked som len natom fical tak ma boleli oci. Ako si to vysvetlim ked na CRT to valim cely den a nic sa nedeje, ziadna bolest ani unava, teda unava tam je ale nie je to take u LCD. Je mozne ze sa to neskor zmeni a moja algeria na LCDcka vymizne. Ale zatial som stale toho nazoru ze CRT je lepsim zariadenim. Je jasne ze neda sa teraz hladiet na vsetky aspekty okolo monitorov pretoze inak by zvitazila moznost nesediet pri pocitaci. Ale LCD bude mat stale viac nedokonalosti. Aj ked vyriesia veci s podsvietenim atd, stale je LCD monitor velky polarizacny filter a jeho neduhy sa odstranit nedaju, sucasny vyvoj sa ich snazi viac menej zmiernit. O tej frekvencii na LCD viem, obraz sa prekresluje len tam kde nastane zmena.
reno23
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa reno23 »

KoCi napísal:A este jedna vec - sosovky ked nemusis, tak nenos - napriklad doma - tam si vystacis s okuliarmi - podstatne tym ulahcis oku.
Preco? ja nosim sosovky uz stvrty rok a ziadny rozdiel v unavenosti oka oproti okuliarom, ktore som nosil predtym, som nepocitil. Tiez by som nechcel byt v dospelosti slepy :)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

No lahko sa povie, ze ked nemusim tak ich nosti nemam. Ale proste sosovky su relativne pohodlnejsie ako okuliare, ked si zoberiez ze si na hlavu nemozem dat ani sluchadla len koli okuliarom a podobne.....je to portse otrava s okuliarmi....sosovki mi nezavadzaju, nevadia proste nic....ale oko sa unavi skor mam pocit.....sice aj s okulairmi sa unavy, ale co ja viem....
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Sheep napísal:Tie 4W je podla mna zanedbatelne cislo.
Ho ho ... Chlape ... Postav si taku antenu vedla hlavy na 10minut a zapni ... do 10min sa ti dostavia take migreny ze ani nezaspis ... Je to uz velmi vysoke cislo.
Mobil ma 0,2W a aj tam spekulovali ze to skodi.
Napísať odpoveď