Odluka cirkvi od štátu
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
seth, myslim, ze utok na organizaciu RKC nebol adekvatny. Ano, Nemecko sa ospravedlnilo, bol Warschauer Kniefall, ale Balaz neukazoval na sucasny Reichstag ako nositela zodpovednosti za Holokaust. Neukazuje ani na dnesnu Rusku vladu ako na nositela zodpovednosti za Stalinske cistky.
Teda zakladny rozdiel je v tom, ze zatial co on hovori o dobovych udalostiach v dobovych suvislostiach, Radicova utoci na dnesnu cirkev skrz dobovu udalost.
@cirkev a politika: preco podla teba prave cirkev nema mat pravo komentovat dianie v krajine? Miera ovplyvnitelnosti je imho velmi nizka, totiz ta cast, ktora by teoreticky bola ovplyvnitelna stylom "Pan farar povedali" je tiez velmi zranitelna voci poppulistickym reciam sudruha Fica napriklad. Gro volicskej zakladne, ludia v produktivnom veku IMO beru vyjadrenia cirkvi ako poradny hlas, podobne ako napriklad vyjadrenia spolocensky vazenych osob, a ak sa rozhodnu volit tak, tak je to kvoli tomu, ze napr. KDH je blizka ich osobnemu presvedceniu.
Teda zakladny rozdiel je v tom, ze zatial co on hovori o dobovych udalostiach v dobovych suvislostiach, Radicova utoci na dnesnu cirkev skrz dobovu udalost.
@cirkev a politika: preco podla teba prave cirkev nema mat pravo komentovat dianie v krajine? Miera ovplyvnitelnosti je imho velmi nizka, totiz ta cast, ktora by teoreticky bola ovplyvnitelna stylom "Pan farar povedali" je tiez velmi zranitelna voci poppulistickym reciam sudruha Fica napriklad. Gro volicskej zakladne, ludia v produktivnom veku IMO beru vyjadrenia cirkvi ako poradny hlas, podobne ako napriklad vyjadrenia spolocensky vazenych osob, a ak sa rozhodnu volit tak, tak je to kvoli tomu, ze napr. KDH je blizka ich osobnemu presvedceniu.
-
seth82
Darca
O tom, ze by si mala kontrolovat prejav, som pisal. Taktiez som ale napisal aj to, ze hoci chapem, ze narazky na Inkviziciu neboli prave najchytrejsie, Balaz by nemal zabudat na chyby cirkvi v minulosti, aj ked sa za ne ospravedlnili a nehovorit o fasizme a komunizme z gloriolou nad hlavou.Fabo napísal:seth, myslim, ze utok na organizaciu RKC nebol adekvatny. Ano, Nemecko sa ospravedlnilo, bol Warschauer Kniefall, ale Balaz neukazoval na sucasny Reichstag ako nositela zodpovednosti za Holokaust. Neukazuje ani na dnesnu Rusku vladu ako na nositela zodpovednosti za Stalinske cistky.
@cirkev a politika: Cirkev by mala nechat svetske veci za sebou (to som aj napisal vyssie). Podla mna im chyba realna moc, ktoru mali kedysi, takze tentokrat sa o nu snazia inym sposobom. O komentovani diania a o nizkej ovplyvnitelnosti obyvatelstva by som pomlcal. Na Slovensku bolo ku koncu Decembra 1 266 000 dochodcov. Prepocitaj si, kolko je to % z celkoveho poctu volicov a kolko % z nich je asi veriacich? Dochodcovia su velmi lahko ovplyvnitelni (viem z vlastnej skusenosti, kedze si pamatam, ako na kazne v kostoloch reagovali moji stari rodicia a k tomu treba priratat pripady, ked sa starki nechaju oblbnut kadejakymi podvodnikmi) a staci jeden pastiersky list napriklad aj od Balaza a mame tu slusnu paseku. To su dovody na moje obavy. Pravo na vyjadrenie cirkvu nepopieram, ale toto nebolo vyjadrenie, to bolo popudzovanie.
stats: http://www.socpoist.sk/pocet-vyplacanyc ... och-/3150s
Casto zasnem nad tvojou neskutocne alibistickou formou prezentovania nazorov. Fabo tu ten rozdiel vysvetlil dost jasne...seth82 napísal:O tom, ze by si mala kontrolovat prejav, som pisal. Taktiez som ale napisal aj to, ze hoci chapem, ze narazky na Inkviziciu neboli prave najchytrejsie, Balaz by nemal zabudat na chyby cirkvi v minulosti, aj ked sa za ne ospravedlnili a nehovorit o fasizme a komunizme z gloriolou nad hlavou.
- seth, myslim, ze utok na organizaciu RKC nebol adekvatny. Ano, Nemecko sa ospravedlnilo, bol Warschauer Kniefall, ale Balaz neukazoval na sucasny Reichstag ako nositela zodpovednosti za Holokaust. Neukazuje ani na dnesnu Rusku vladu ako na nositela zodpovednosti za Stalinske cistky.
Pokial sa jedna o zvysok tvojho prispevku, opat si dovolim nesuhlasit. V slobodnej spolocnosti ma cirkev pravo vyjadrovat sa k comukolvek, a to minimalne tak isto, ako desiatky mimovladnych organizacii, ktore su v mediach citovane daleko castejsie ako napr. nazory predstavitelov RKC, pricom mnoho ludi nema ani len predstavu, na ake financne toky- zaujmy- su tieto, verejnu mienku denne ovplyvnujuce, mimovladne organizacie napojene (vid napr. Open Society Foundation Georga Sorosa, atd.).
-
seth82
Darca
Tomasito:Casto zasnem nad neskutocne utocnou formou prezentovania tvojich nazorov. V niektorych pripadoch by som styl tvojho pisania prirovnal k stylu mladych redaktorov Noveho Casu (to je klamstvo!!!!, atd). Vybral si si ma na buzeraciu, to je tvoja vec. Cudujem sa, ze si nezacal kritizovat moje prispevky vo volnej diskusii alebo v kulture.
Ked vsak tak citam tvoju poslednu reakciu, neviem, kde som napisal, ze rozdiel nevidim. To si si vydedukoval ty. Potvrdil som jej chybu, ked spomenula Inkviziciu a davnu minulost a iba som prilozil svoj osobny nazor. To tu hadam nie je zakazane? To, ze Balaz by nemal za budat na hriechy cirkvi je MOJ nazor a nie to, co povedala Radicova. Kauza s pozemkami, znasilnovanie mladych chlapcov nie su dobove chyby? Za tie sa dokonca neospravedlnila. Vadilo mi, s akou lahkostou Balaz rozpraval o moralke, pricom cirkev ani dnes moralna nie je.
K tej cirkvi a jej vyjadreniam: Ano, suhlasim s tym, ze Cirkev (alebo jej hovorcovia, predstavitelia) maju take iste pravo ako ine organizacie. Ibaze vyjadrenie a nabadanie k niecomu je dost velky rozdiel. Viem, ze aj mimovladne org nabadaju (AI) avsak tak velku potencialnu masu ludi ako cirkev podla mna nedokazu ovplyvnit. Nemusi ist iba o verejnove podnety zo strany cirkvi ('nevolte Radicovu', iba napriklad), moze ist aj o kazne, ktorymi prezentuju svoje politicke aktivity - neraz som bol svedkom, ako v kostole na kazni knaz cital ludom pastiersky list, ktory usmernoval koho volit a koho nie. O tom, ako su potencialne lahko ovplyvnitelni som pisal vyssie, prave preto nesuhlasim s takymito priamymi vyjadreniami, ktore mozu poriadne krestanom domotat hlavy.
//takze on nikoho nemenoval? zasa dalsia kacica nasich medii. Inac k tomu vyjadrovaniu cirkevnych predstavitelov je tam zaujimavy rozbor. Plus diskusia...
http://volby.sme.sk/c/4325397/radicova- ... anili.html
///Na zaver predpokladam, ze tu bude zasa jeden z tvojich dehonestujucich prispevkov voci mojej osobe, takze uz dopredu:
http://images.encyclopediadramatica.com ... a_fuck.gif
Ked vsak tak citam tvoju poslednu reakciu, neviem, kde som napisal, ze rozdiel nevidim. To si si vydedukoval ty. Potvrdil som jej chybu, ked spomenula Inkviziciu a davnu minulost a iba som prilozil svoj osobny nazor. To tu hadam nie je zakazane? To, ze Balaz by nemal za budat na hriechy cirkvi je MOJ nazor a nie to, co povedala Radicova. Kauza s pozemkami, znasilnovanie mladych chlapcov nie su dobove chyby? Za tie sa dokonca neospravedlnila. Vadilo mi, s akou lahkostou Balaz rozpraval o moralke, pricom cirkev ani dnes moralna nie je.
K tej cirkvi a jej vyjadreniam: Ano, suhlasim s tym, ze Cirkev (alebo jej hovorcovia, predstavitelia) maju take iste pravo ako ine organizacie. Ibaze vyjadrenie a nabadanie k niecomu je dost velky rozdiel. Viem, ze aj mimovladne org nabadaju (AI) avsak tak velku potencialnu masu ludi ako cirkev podla mna nedokazu ovplyvnit. Nemusi ist iba o verejnove podnety zo strany cirkvi ('nevolte Radicovu', iba napriklad), moze ist aj o kazne, ktorymi prezentuju svoje politicke aktivity - neraz som bol svedkom, ako v kostole na kazni knaz cital ludom pastiersky list, ktory usmernoval koho volit a koho nie. O tom, ako su potencialne lahko ovplyvnitelni som pisal vyssie, prave preto nesuhlasim s takymito priamymi vyjadreniami, ktore mozu poriadne krestanom domotat hlavy.
//takze on nikoho nemenoval? zasa dalsia kacica nasich medii. Inac k tomu vyjadrovaniu cirkevnych predstavitelov je tam zaujimavy rozbor. Plus diskusia...
///Na zaver predpokladam, ze tu bude zasa jeden z tvojich dehonestujucich prispevkov voci mojej osobe, takze uz dopredu:
No znásilňovanie chlapcov to nieje chyba cirkvi. To je chyba tých homosexuálnych pedofilov, ktorí sa do nej infiltrovali. Ako môžeš viniť organizáciu za výčiny niekotrých jednotlivcov? Keby sa to takto posudzovalo tak všeobecne by sa dalo povedať, že vo všetkých štátoch žijú zločinci a vrahovia, teda všetky štáty sú skazené. A to všetko by sa dalo podľa takejto logiky vydedukovať z toho, že jedno percento Slovákov je vrahov. Ajk je jedno perecnto vrahov všetci za to nesú zodpovednosť a ich matky by sa mali skántirť či ospravedlniť národu za to, že ich porodili.seth82 napísal:Tomasito:Casto zasnem nad neskutocne utocnou formou prezentovania tvojich nazorov. V niektorych pripadoch by som styl tvojho pisania prirovnal k stylu mladych redaktorov Noveho Casu (to je klamstvo!!!!, atd). Vybral si si ma na buzeraciu, to je tvoja vec. Cudujem sa, ze si nezacal kritizovat moje prispevky vo volnej diskusii alebo v kulture.
Problémom cirkvi je, že do svojich radov príjma homosexuálov, ktorí sa dnes tešia vysokej podpore, preto môžu verejne či neverejne prezentovať svoje zvrátené chúťky. Kto obviňuje homo pedofilných kňazov mal by obviňovať hlavne homopedofilnú scénu a nie cirkev. Keby nebolo homopedofilov kňazi by nikoho neznásilňovali.
Ja som za to aby sa pred prijatím do cirkve robili psychotesty a každý homopedofil bol vylúčený skôr ako narobí neplechu. Lenže za to by ma ukameňovali obrancovia homopedofilov, zjavne jeden najväčší - iniciatíva inakosť považovali by to za zásah do ľudských práv a rasizmus. Preto skúsme uvažovať čí je problém, že v cirkvi sú homopedofili a znásilňujú deti problémom cirkve alebo zvrátencov, ktorí sú dnes podporovaní a hlásia sa tam? Ak si odpoviete na túto elementárnu otázku odpoviete si na celý spor.
Ďalším faktom, ktorý si napísal/a je tento citujem:
Nuž ale to je zovšeobecňovanie rovnaké aké sa vyčíta rasistom a antisemitom, pretože aj tí tvrdia všeobecne že každý cigán je zlý a každý žid zlodej. Rozdiel je v tom, že keď sa jedná o útoky na cirkev je dovolené všetko aj zovšeobecňovanie. Ako sa dá povedať, že celá organizácia morálna nieje, to by človek musel poznať každého jedného jej kňaza biskupa a matky predstavené aj s ctihodnými mníškami.Vadilo mi, s akou lahkostou Balaz rozpraval o moralke, pricom cirkev ani dnes moralna nie je.
To čo sa tu predvádza sú argumenty vtláčané do hláv médiami, ktoré slúžia rôznym iluminátom, to niesú vaše vlastné názory. Ak by boli tak pepáčte ale boli by dosť pre mňa biedne. Myslím že máte na viac ako sa opičiť po Angelike. Každý z vás má rozum a má ho dosť na to aby uvažoval nad tým čo nekriticky prijíma.
Zásadný omyl, skús sa poprechádzať po ulici a polžiť ľuďom otázku Rusko- Gruzínskeho konfliktu 7 z 10 ti povie, že je to vina Ruska presne tak ako to počuli v TV. Cirkev je jediná organizácia, ktorá leží v žalúdku médiám a mocipánom, pretože hlása úplný opak toho čo oni.Ano, suhlasim s tym, ze Cirkev (alebo jej hovorcovia, predstavitelia) maju take iste pravo ako ine organizacie. Ibaze vyjadrenie a nabadanie k niecomu je dost velky rozdiel. Viem, ze aj mimovladne org nabadaju (AI) avsak tak velku potencialnu masu ludi ako cirkev podla mna nedokazu ovplyvnit.
Prečo by nemal niekto hovoriť svojim ľuďom koho majú a koho nemajú voliť, veď presne to robia aj politické strany, keď svojimi vyjadreniami vyjadrujú podporu a nepodporu určitým kandidátom, keď sa SDK-ú postaví za Radičovú priamo tak prehovára k voličom aby nevolili nikoho iného okrem nej. Myslím si že Cirkev má plné právo svojim ovečkám hovoriť koho majú voliť ak sa cíti Radičovou ohrozená. Cirkev nič ľudu nepriakzuje iba odporúča. Je na dotyčnom ako sa rozhodne.
Na záver: verím že môj príspevok nezoberieš ako dehonestáciu svojej osoby, snažil som sa vyjadrovať k veci, nie k tvojmu presvedčeniu.
Chcem podotknúť, že nieosm žiaden fanatický katolík ale verím v desatoro a snažím sa nim riadiť. Neodsudzujem nikoho kto si žije bez cirkvi po svojom a žije si podĺa mravov a slušne, neodsudzujem ani tých ktorí žijú neslušne ale odmietam neslušnosť a hriechy nimi páchané zľahčovať či dokonca tváriť sa, že nejestvujú a nadávať na cirkev lebo ich zviditeľňuje.
-
seth82
Darca
IvanSVK: Jasne, ze tvoj prispevok beriem normalne (je dokazom, ze diskutovat sa da aj takto). To o utokoch atd patrilo vazenemu moderatorovi.
Takze podme k veci: Kaza organizacia je zodpovedna za svojich clenov. Takze je zodpovedna aj za svojich pedofilnych jednotlivcov. Je to iba vec nazoru, zial ja si to myslim tak. Co sa tyka moralky cirkvi (resp. jej nevinnosti) - mimo nazorov, ktore mame vtlacene do hlav z medii existuju aj osobne skusenosti. Rozpisovat ti ich tu nebudem, ale ver, ze este pocas mojho pobytu na slovensku som sa stretol s cirkevnym farizejstom vela krat (nie jedneho jej clena, ale viacerych, povedzme, ze Tondra byval nedaleko). Prave preto ten moj nazor na cirkev - samozrejme nemal by som dovod mysliet si o nej nieco zle, keby sa nic zle nestalo.
Co take opacne od politickych stran hlasa cirkev? Cirkev nie je politicka strana hoci politika a moc boli odjakziva jej milacikmi. Radicova cirkev ohrozovala? Nie, cirkev sa boji o svoju terajsiu moc u nas (uz som spominal, ako by to vyzeralo, az by si vedela vsetko presadit) a chce aplikovat na CELU spolocnost zakony/pravidla, ktore ja ako neveriaci nie som ochotny akceptovat. TO sa cirkvi nepaci a preto sa snazi manipulovat a ovplyvnovat svoje ovecky. Pacilo by sa ti, keby bola u nas vacsina ateistov a zakazalo by sa nosenie krizov na krku, alebo propagacia krestanskych nabozenskych symbolov (jeziskovia pri cestach, atd) iba preto, lebo je to vacsine proti srsti? Istotne nie. Tak isto ako sa mne nepaci to, co sa cirkev znazi presadit pre vsetkych u nas doma. Viem, ze demokracie je zalozena na vacsinovom systeme a ze s tym nic nepsravim. Ja krestanov taktiez neodsudzujem, viem, ze v zakladnom leveli sa najdu farari, ktori su uprimni a veria v to, co robia, ibaze vyssie cirkevne kruhy su uz podla mna prilis spolitizovane a bazia po este vacsej moci, ako maju. To si myslim ja. Nemozem dokazat, ze je to ich cielom, tak ako ty nemozes dokazat, ze nie je.
//meh, sorry za to debilne formatovanie, wordpadu znacne prepina
///zeby som nebol sam tohoto nazou? http://volby.sme.sk/c/4327009/kosicky-a ... kupov.html
Takze podme k veci: Kaza organizacia je zodpovedna za svojich clenov. Takze je zodpovedna aj za svojich pedofilnych jednotlivcov. Je to iba vec nazoru, zial ja si to myslim tak. Co sa tyka moralky cirkvi (resp. jej nevinnosti) - mimo nazorov, ktore mame vtlacene do hlav z medii existuju aj osobne skusenosti. Rozpisovat ti ich tu nebudem, ale ver, ze este pocas mojho pobytu na slovensku som sa stretol s cirkevnym farizejstom vela krat (nie jedneho jej clena, ale viacerych, povedzme, ze Tondra byval nedaleko). Prave preto ten moj nazor na cirkev - samozrejme nemal by som dovod mysliet si o nej nieco zle, keby sa nic zle nestalo.
Co take opacne od politickych stran hlasa cirkev? Cirkev nie je politicka strana hoci politika a moc boli odjakziva jej milacikmi. Radicova cirkev ohrozovala? Nie, cirkev sa boji o svoju terajsiu moc u nas (uz som spominal, ako by to vyzeralo, az by si vedela vsetko presadit) a chce aplikovat na CELU spolocnost zakony/pravidla, ktore ja ako neveriaci nie som ochotny akceptovat. TO sa cirkvi nepaci a preto sa snazi manipulovat a ovplyvnovat svoje ovecky. Pacilo by sa ti, keby bola u nas vacsina ateistov a zakazalo by sa nosenie krizov na krku, alebo propagacia krestanskych nabozenskych symbolov (jeziskovia pri cestach, atd) iba preto, lebo je to vacsine proti srsti? Istotne nie. Tak isto ako sa mne nepaci to, co sa cirkev znazi presadit pre vsetkych u nas doma. Viem, ze demokracie je zalozena na vacsinovom systeme a ze s tym nic nepsravim. Ja krestanov taktiez neodsudzujem, viem, ze v zakladnom leveli sa najdu farari, ktori su uprimni a veria v to, co robia, ibaze vyssie cirkevne kruhy su uz podla mna prilis spolitizovane a bazia po este vacsej moci, ako maju. To si myslim ja. Nemozem dokazat, ze je to ich cielom, tak ako ty nemozes dokazat, ze nie je.
///zeby som nebol sam tohoto nazou? http://volby.sme.sk/c/4327009/kosicky-a ... kupov.html
-
krija
VIP
nie som veriaci, ani nesuhlasim s nadpisom nasledujuceho textu, ale nieco tu zacina byt vo velkom neporiadku.
Vytlačiť ho tam kam patrí (opakujem- nesuhlasim)
Zdroj: Národný Inštitút Francois Marie Voltaire
Dátum: 24.2.2009
Ako píšu noviny Telegraph vo Veľkej Británii rastie u veriacich obava, že kresťanstvo bude vytlačené na okraj spoločnosti. Napríklad zamestnanci vo verejnej službe riskujú disciplinárne opatrenia, ak budú na svojom pracovisku hovoriť o svojej viere. Mohlo by sa to považovať za obťažovanie a prečin voči antidiskriminačným zákonom. Takéto predpisy sú už v platnosti v národnom zdravotníctve; v návrhu kódexu správania pre učiteľov sa počíta s niečím podobným.
Vytlačiť ho tam kam patrí (opakujem- nesuhlasim)
Zdroj: Národný Inštitút Francois Marie Voltaire
Dátum: 24.2.2009
Ako píšu noviny Telegraph vo Veľkej Británii rastie u veriacich obava, že kresťanstvo bude vytlačené na okraj spoločnosti. Napríklad zamestnanci vo verejnej službe riskujú disciplinárne opatrenia, ak budú na svojom pracovisku hovoriť o svojej viere. Mohlo by sa to považovať za obťažovanie a prečin voči antidiskriminačným zákonom. Takéto predpisy sú už v platnosti v národnom zdravotníctve; v návrhu kódexu správania pre učiteľov sa počíta s niečím podobným.
Nebud malicherny- i ked moderujem aj ine rubriky, ako citatatel a prispievatel sustredujem pozornost najma na rubriku Politika. Ano, kedze si tu v minulosti vedome zavadzal- pripisoval si mi vyjadrenia, ktore som nenapisal, nenapisal som ani nic v podobnom duchu a vyvodzoval si z nich zavery, ktore boli v prikrom rozpore s realitou- napriek citatom toho co som realne napisal- oznacil som tvoje tvrdenia najskor za zavadzanie, neskor za loz a napokon za klamstvo (a dodnes si za tym stojim). Odlhiadnuc od toho, ze si sa nasledne urazene dusoval viac na mna nereagovat a ze posledne som reagoval na tvoj konkretny- alibisticky- prispevok (tvoj odstavec je v tejto casti OT): Chces tu tvoje niekdajsie zavadzanie rozoberat dalej?seth82 napísal:Tomasito:Casto zasnem nad neskutocne utocnou formou prezentovania tvojich nazorov. V niektorych pripadoch by som styl tvojho pisania prirovnal k stylu mladych redaktorov Noveho Casu (to je klamstvo!!!!, atd). Vybral si si ma na buzeraciu, to je tvoja vec. Cudujem sa, ze si nezacal kritizovat moje prispevky vo volnej diskusii alebo v kulture.
A o tom to je. Totiz, na jednej strane napises, ze “chapes“ argumenty, ktore oponuju tvojmu nazoru, ALE v zapati svoj nazor zopakujes. Toto povazujem za demagogiu a alibizmus, na ktory som poukazoval v predchadzajucom prispevku v suvislosti s jednym z TVOJICH nazorov- velmi podobnym tomu Radicovej v reakcii na Balaza (vid citat v ramci mojej prvej reakcie na teba).seth82 napísal:Ked vsak tak citam tvoju poslednu reakciu, neviem, kde som napisal, ze rozdiel nevidim. To si si vydedukoval ty. Potvrdil som jej chybu, ked spomenula Inkviziciu a davnu minulost a iba som prilozil svoj osobny nazor. To tu hadam nie je zakazane? To, ze Balaz by nemal za budat na hriechy cirkvi je MOJ nazor a nie to, co povedala Radicova. Kauza s pozemkami, znasilnovanie mladych chlapcov nie su dobove chyby? Za tie sa dokonca neospravedlnila.
Naviac, i ked tu nemienim RKC robit advokata (pointa mojej povodnej reakcie na teba bola o inom- moralka nikdy nemoze byt vecou spolocenskej dohody), nie je pravda, ze RKC sa za "zneuzivanie chlapcov" niektorymi z svojich duchovnych neospravedlnila- dokonca vyplatila obetiam nemale odskodne: http://www.sme.sk/c/3397685/Miliony-za- ... -deti.html
Pokojne vsak preslapy RKC- v suvislosti s Balazovou kritikou Radicovej postojov- hladaj dalej.
Opat sa mylis- neslo o vyjadrenia RKC, ale o vyjadrenie konkretneho duchovneho. Ako som ti uz napisal, nabozenstvo (roznych cirkvi) a krestanska filozovia su dve odlisne veci. T.j. v tomto pripade Balaz reprezentuje krestansku filozofiu, nie oficialny postoj RKC, ktora prostrednictvom KDH nepriamo Radicovu podporuje, resp. nema jasny postoj prave v dobe, ked by ho mat mala (dokazom je napr. aj oficialne stanovisko kancelarie Arcibiskupskeho uradu v Kosiciach). Zaujimave, ze ty si sa "prebudil" prave pri Balazovi, ktory Radicovu kritizoval za potraty a za nazor, ktory si tu formalne ty sam odsudil. Nahoda? Nedavno sa pritom v prospech Mikloska vyjadrili pomocny spissky biskup Imrich, ci predseda Konferencie biskupov Slovenska Tondra (prave toto pritom mozno povazovat za nabadanie k tomu koho volit, ktore nemam najmensi problem odsudit aj ja).seth82 napísal:K tej cirkvi a jej vyjadreniam: Ano, suhlasim s tym, ze Cirkev (alebo jej hovorcovia, predstavitelia) maju take iste pravo ako ine organizacie. Ibaze vyjadrenie a nabadanie k niecomu je dost velky rozdiel. Viem, ze aj mimovladne org nabadaju (AI) avsak tak velku potencialnu masu ludi ako cirkev podla mna nedokazu ovplyvnit. Nemusi ist iba o verejnove podnety zo strany cirkvi ('nevolte Radicovu', iba napriklad), moze ist aj o kazne, ktorymi prezentuju svoje politicke aktivity - neraz som bol svedkom, ako v kostole na kazni knaz cital ludom pastiersky list, ktory usmernoval koho volit a koho nie. O tom, ako su potencialne lahko ovplyvnitelni som pisal vyssie, prave preto nesuhlasim s takymito priamymi vyjadreniami, ktore mozu poriadne krestanom domotat hlavy.
To, coho si bol ty svedkom a ake su tvoje dojmy je jedna vec, tak ako tvoje podcenovanie slobodnej volby ludi, no nechapem ako mozes tvrdit, ze mienkotvorne mimovladne organizacie, ktore su v mainstreamovych mediach citovane daleko castejsie ako vyjadrenia predstavitelov cirkvi, nedokazu ovplyvnit "tak velku masu ludi" ako cirkev. Nezabudni sa opat alibisticky branit sposobom, ze je to TVOJ nazor (z hladiska elementarnej logiky a z hladiska podstaty mainstreamu je to nezmysel). Uz len samotna skutocnost, ze taketo organizacie, ktore su financne napojene na rozne zaujmove skupiny, maju tu moznost takmer denne- cez media- ovplyvnovat verejnu mienku je dokazom toho, ze v slobodnej spolocnosti ma/by mala mat rovnake pravo vyjadrovat sa k spolocenskym otazkam aj cirkev, p.i. Ludia si na vec v konecnom dosledku aj tak utvoria vlastny nazor. Bagatelizovanim vplyvu mimovladnych organizacii akurat podciarkues svoj pokrytecky postoj v tejto otazke- darmo tu budes formalne suhlasit s tym, ze predstavitelia cirvi maju rovnake pravo, ked im ho hned na to de facto upieras (vid vyssie).
-
Fabo
Hardcore addict
seth, neviem odkial prameni tvoja takpovediac "trauma" z cirkvi, ani to nechcem vediet, len by som rad vedel, kedy si bol naposledy na Slovensku v kostole, ked bolo v pastierskych listoch povedane "Volte toho a toho". IMHO vzhladom k tvojmu postoju a tomu co sme sa bavili v Prahe to bolo dost davno. Na rozdiel od toho, ja chodim stale do kostola pravidelne, a hoci mozem hovorit iba za Kosicku diecezu, resp. mozno arcidiecezu, tak si nepametam nikdy, ze by bolo sucastou pastierskych listov priame nabadanie typu "Volte KDH, inak pojdete do pekla" ako to tu popisujes ty. Pastierske listy sa vzdy niesli v duchu "Program KDH sa najviac zhoduje s tym, co po nas chce Boh. Preto odporucame volit KDH", na com by som rad vedel co sa ti zda divne. A naviazanost cirkvi na KDH? Sak to je logicke, ze skupiny s urcitymi zamermi a zakladmi sa budu spajat so stranami s podobnymi. Tak isto, ako skor budu na KOZ naviazane lavicove strany a na financne skupiny strany pravicove. A komunisti na robotnicku internacionalu alebo co.
@aplikovanie pravidiel na celu spolocnost: A nie je snad to cielom zakonov? Demokracia je proste o tom - alebo by aspon mala byt - uplatnovanie volu vacsiny. Ak vacsina bude za to, aby sa presadzovali zakony podporovane cirkvou, nemoze to byt a priori zle len preto ze nejaka organizacia ma tuto agendu. Rovnako ako teraz vacsina zvolila Fica, Slotu a Meciara, a holt nemozem spravit nic, len ist podla ich zakonov. A este raz poviem, podla mna si ohladom vplyvu na veriacich iba prehnane paranoidny.
@aplikovanie pravidiel na celu spolocnost: A nie je snad to cielom zakonov? Demokracia je proste o tom - alebo by aspon mala byt - uplatnovanie volu vacsiny. Ak vacsina bude za to, aby sa presadzovali zakony podporovane cirkvou, nemoze to byt a priori zle len preto ze nejaka organizacia ma tuto agendu. Rovnako ako teraz vacsina zvolila Fica, Slotu a Meciara, a holt nemozem spravit nic, len ist podla ich zakonov. A este raz poviem, podla mna si ohladom vplyvu na veriacich iba prehnane paranoidny.
-
seth82
Darca
Samozrejme tvoje osobné skúsenosti nevyvraciam. Ba naopak myslím si že farizeji by nám mali slúžiť ako príklad toho čím my byť nechceme a upevniť našu vieru, veď ich Boh vidí. Tí čo sa tvária ako jeho služobníci a nekonajú tak, tým sa odmeny dostane a spravodlivej. Podstata je v tom aby sme my sami konali podľa vlastného presvedčenia a nestarili sa o to čo robia farizeji, nedajbože sa kôli tomu vyhýbali cirkvi. Farizeji niesú len v cirkvi sú aj medzi nami. A môžu to byť aj nekatolíci, ten kto sa na niečo hrá, ten je farizejom. Farizejstvo nieje problém cirkvi ale ľudského charakteru ako takého. Ja poznám kopec farizejov a niekedy to niesú ani zlí ľudia len si chcú prikrášliť štatistiky (ako v RPG).
Čo sa týka Radičovej tá mi lezie hore krkom, vieš ona je taký príklad farizeja. Na jednej strane hovorí áno som kresťanka, na inej súhlasí s potratmi, taktiež navrhovala aby sa Maďarsko -slovenský spor riešil pripínaním srdiečôk. Predstav si ako pripínaš srdiečko maďarskému gardistovi. Prezident musí byť v prvom rade autorita a sila názoru i rozhodovania, Gašparovič je tiež len slabý odvar ale stále lepšie ako Radičová . So svojou "jemnou ženskosťou" nás privedie do záhuby. No a farizejkou je preto lebo je jemná, len keď jej samej to vyhovuje. Cítim z nej ako na národ hrá divadielko. Z dnešných kandidátov by som nedal hlas ani jednému a pôjdem voliť len preto aby Radičová nezvíťazila.
Mikloško by bezpochýb mohol mať vlastnú televíznu šhov lebo z toho čo nahovoril by bol dobrý dvorný šašo ale nie prezident. KDH mi je ako strana tiež proti srsti. Ale tu si treba povedať jednu vec. Slovenský národ vždy závisel na cirkvi a po národnom bolo cirkevné puto práve to najsilnejšie. Bez týchto dvoch prútov sa národ rozpadne. Cirkev totižto celé dejiny bojuje o moc ale bojuje o moc s inými, napr. ilumunátmi ,voľno myšlienkármi a všelijakými čudákmi, ktorí ľudí odvázajú od pravej podstaty bytia a privádzajú ich k vlastným bludným učeniam. Takí slobodomurári majú vlastné hierarchie, oslovujú sa svetlá a konajú vlastné "bohoslužby". Niesú žiadným výmyslom a dokazujú to aj dokumenty zhabané za 1Sr kedy sa v týchto lóžach našlo také obrovské množstvo ľudí, hlavne ľudí z vrcholu spoločnosti, že mená ani nemohli byť uverejnené. Ak si to spočítaš koľko profesorov, lekárov a smotánky tam je zapísaných zistíš aký vplyv majú takéto "lúzy" na dianie vo svete.
Vždy si preto uvedom na čiej strane stojíš. Či stojíš na strane univerzálnych zákonov čiže desatora alebo na strane voľnomyšlienkárov, ktorí ti tvrdia- nič čo nepovažuješ za hriech, hriechom nieje -alebo naopak že máš konať všetko naopak ako je napísané v desatore. Som si istý že svedomie ti napovie. I keď sa cirkvi strániš z dôvodov pochopiteľných mal by si ostať na strane, ktorá ti je bližšie. Tu neide o nič viac a nič menej, buď bude mať v rukách moc cirkev alebo ilumináti. Mňa skôr trápi to, že aj do cirkvi sa infiltujú rôzne živly a dostávajú sa aj na vysoké posty. Myslím si, že keď padne cirkev, padne minimálne euróspka civilizácia. Teraz to vidíme, s úpadkom cirkvi nastáva aj morálny, populácia sa zmenšuje, ilumináti a matéria víťazí. Do cirkvi sa dostali zlé vplvy a veľkou chybou je, že cirkev bola odtrhnutá od národných hodnôt. Len z národného a cirkevného prostredia môže vzísť niekto kto situáciu zmení. A kto prinesie Slovensku lepšie časy. A tiež musí prísť zo spodu bez toho aby bol závyslý na lobistoch a sponzoroch.
-
The Calvin
Star
-
Fabo
Hardcore addict
The Calvin, si Kosican, tak sa ta spytam, bol si niekedy v kasarnach na Kukucinke predtym, nez to arcidieceznej charite "zobrali" na kulturpark?
Asi nie, lebo keby hej, tak by si vedel, ze tam bol utulok pre bezdomovcov, kde ak bezdomovec nebol opity a nerobil problemy mohol za nejakych smiesnych 20 korun prespat s tym, ze dostal caj a polievku ak chcel.
Asi nie, lebo keby hej, tak by si vedel, ze tam bol utulok pre bezdomovcov, kde ak bezdomovec nebol opity a nerobil problemy mohol za nejakych smiesnych 20 korun prespat s tym, ze dostal caj a polievku ak chcel.
-
The Calvin
Star
-
The Calvin
Star
Dobre nejdem sa hadat kde a sakde idu peniaze a to vsetko ale ked sme boli minuly rok v neakom cirkevnom neviem com kde sa vyucuju za katechetky , fararov a .... a videl som tam tie LCD TV len tak vyvesene na senach kde ich nichto nepozera tak som si pomyslel ze krizom cez ulicu sedi zebrak na zemi a tu maju len tak zbytocne LCD za ktore mohli dat najest 20 takym
-
The Calvin
Star