susedove okno

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
weronyka
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

susedove okno

Príspevok od používateľa weronyka »

Zdravím...
Máme taký väčší-menší problém... Už dlhý čas nevychádzame so susedmi. Odvtedy, čo sa im nepodaril presadiť názor, že naša studňa (od ktorej máme aj doklady), je ich, radi bezdôvodne vyvolávajú konflikt.
A teraz k téme:
Asi pred 2 rokmi si prerobili podkrovie na obytné izby. Na jednej z nich urobili okno smerujúce do nášho domu s romermi asi tak 1m x 0,5 m (rozmery sú informatívne, bolo by čudné, keby som sa k nim vyšplhala na rebríku s cólštokom v ruke). Ich dom stojí hneď pri spoločnom plote.
Na tom by nebolo nič zlé, no ich dcéruška, ktorá býva v tej izbe, sa očividne nezmestí do kože. Do dvora nám hádže špaky, nazeranie je na každodennom poriadku, bezdôvodne nadáva na rodičov, ukazuje poburujúce gestá... Pod oknom má stôl, takže keď sedí na ním, vidí, čo sa u nás deje. Keby mala na ňom aspoň záves, no ten im asi nič nehovorí.
Chcem sa spýtať, či mali právo takto umiestniť svoje okno? A vlastne akú vzdialenosť mali dodržať? Už som sa pokúšala čosi vygoogliť, dokonca som kukala aj stavebný zákon, no nejak sa mi nepodarilo nájsť nejaké práva a obmedzenia ohľadne okien do dvora susedov.
Za odpovede ďakujeeeem... :)
Gajdy
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Gajdy »

odfot natoc hod na net a po ulici rozvesaj letaky z adresou
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa moosha »

Gajdy napísal:odfot natoc hod na net a po ulici rozvesaj letaky z adresou
A?
jozi3
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa jozi3 »

Zdravím,
tiež máme podobný problém ako sa popisuje vyššie. A taktiež tomu predchádzajú dlhodobo narušené susedské vzťahy...
Čo sa týka okien, na našu stranu ich majú presne 3, z toho dve smerujú na dvor a cez jedno si vidíme takmer priamo do "papule" - reps. na niečo iné, keďže oni to okno majú kúpelňové :roll:
A takisto sa pýtam, že ako je možné takéto rozmiestnenie okien (bez žalúzí, jemne vzorované) tak, že nám narúšajú súkromie... (hovorím nám, lebo my sme tam tie okná už tak mali postavené, nikto ich nenútil si ich umiestniť na rovnakú úroveň ako my) A to už ani nespomínam keď v noci náhodou rozsvietia svetlo (alebo zabudnú zhasnúť) tak všetko sa odráža k nám na chodbu, tým pádom do každej miestnosti, no skúste pri tom zaspávať...
olihope
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa olihope »

stavebný zákon ti nepomôže, je to ich pozemok a robia si na ňom čo len oni chcú ...... človek si myslí že má kľud od blbých susedov keď sa presťahuje do rodinného domu a vidíte opak je pravdou v niektorých prípadoch. Treba sa s nimi vážne porozprávať, a vyriešiť to :o čo už človeku ostáva robiť :roll:
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

K tomu oknu. Keby tam ma zavesy, aj tak ich cez den nebude zatahovat. A cez zaclonu je vidiet skoro tak dobre ako cez sklo.
Predpokladam, ze vy zaclony mate, takze cez den vam do okien urcite nevidi a ked sa zotmie a svietite vnutri, tak si zatiahnite zaluzie alebo zavesy.
Spaky im prehadzujte spat cez plot. Nech si to upratuju sami.
Gajdy
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Gajdy »

moosha napísal:A?
uvidis ako dlho ich to bude potom bavit hamba dokaze pohnut skoro z kazdym
weronyka
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

olihope napísal:stavebný zákon ti nepomôže, je to ich pozemok a robia si na ňom čo len oni chcú ...... človek si myslí že má kľud od blbých susedov keď sa presťahuje do rodinného domu a vidíte opak je pravdou v niektorých prípadoch. Treba sa s nimi vážne porozprávať, a vyriešiť to :o čo už človeku ostáva robiť :roll:
ale musia byť nejaké podmienky, za akých okolností si okno môžu spraviť, zvlášť, keď je otočené smerom do cudzieho dvora... nejaká vzdialenosť je určite udaná, no nepodarilo sa mi ju vypátrať, lebo niekde píšu tak, inde tak... :(
m4jor
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa m4jor »

myslím, že by mal existovavať nejaký zákon alebo vyhláška, alebo proste niečo podobné, čo upravuje vzdialenosť teraz neviem či medzi domami, alebo vzdialenosť od okraja pozemku.....

alebo si na dom na úrovni ich okna namontujte svetlo, akože osvetlenie dvora....a pár kát v noci im tým bliknúť :lol:
jozi3
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa jozi3 »

olihope napísal:stavebný zákon ti nepomôže, je to ich pozemok a robia si na ňom čo len oni chcú ...... človek si myslí že má kľud od blbých susedov keď sa presťahuje do rodinného domu a vidíte opak je pravdou v niektorých prípadoch. Treba sa s nimi vážne porozprávať, a vyriešiť to :o čo už človeku ostáva robiť :roll:
Už sme sa rozprávali a nie raz...lenže to je taký magor, že vie len nasľubovať, že to napraví, dá tam žalúzie a neviem čo ešte...prešli už dva roky a nič sa neudialo.
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa moosha »

Gajdy napísal:uvidis ako dlho ich to bude potom bavit hamba dokaze pohnut skoro z kazdym
Ak by ja som bol tak je***, ze robim taketo veci, tak so mnou nejaky letak absolutne nehne :D .

Nemas celkom pravdu, su udane vzdialenosti a umiestnenia okna. Nasi znami mali tiez takyto problem - ich susedia si museli dat dymove sklo a problem vyrieseny :).
weronyka
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

čosi som našla...
Odstupy stavieb upravuje vyhláška Ministerstva životného prostredia SR č. 532/2002 Z. z.

Kód: Vybrať všetko

http://web.tuke.sk/AC/Alena/02-z532.pdf
nie je tam síce konkrétne udané, aká má byť vzdialenosť okna obytného priestoru od susedného domu, no ja som to pochopila tak, že vzdialenosť nesmie byť menšia ako 7 m. :)
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

weronyka napísal:čosi som našla...
Odstupy stavieb upravuje vyhláška Ministerstva životného prostredia SR č. 532/2002 Z. z.

Kód: Vybrať všetko

http://web.tuke.sk/AC/Alena/02-z532.pdf
nie je tam síce konkrétne udané, aká má byť vzdialenosť okna obytného priestoru od susedného domu, no ja som to pochopila tak, že vzdialenosť nesmie byť menšia ako 7 m. :)
Nj a to teraz maju zburat dom a postavit ho o dva metre dalej ? :D Ja by som to riesil halogenkou 500W priamo do ich zahrady, neboj, ich to prejde :) Alebo sa zjavuj v okne kazdu noc v bielom a s nozom v ruke, a len tak sa im pozeraj do okna :D :D :D
zmija1313
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa zmija1313 »

Len velmi telegraficky:
Jedine ako-tak schodne riesenie ukryva skutocne stavebny zakon. Ide o to, ze pri zmene podkrovia na obytne izby a umiestnenie okien susedom do dvora je potrebne urcite povolenie od stavebneho uradu. V ramci konania vy - susedia - mozete namietat narusenie sukromia.
Otazne je, ake su vase moznosti teraz, ked uz konanie prebehlo a okno "stoji". Ak by ale zmenili svoj dom "nacierno", malo by byt mozne (ospravedlnujem sa, ze nepisem JE mozne, ale nie som si uplne isty) ohlasit ich stavebnemu uradu a ten by napr. mohol nariadit odstranenie okien smerujucich do vasho dvoru.

V tejto chvili bude najlepsie zajst na obecny/mestsky urad a popytat sa. Je dost mozne, ze vas poslu rovno na stavebny urad. A je dost mozne, ze z toho nic nebude, ale urcite treba skusat.

//Pozeram, ze tam je aj znecistovanie vasho dvora. Taketo a podobne veci (rusenie nocneho kludu atd.) by mal riesit obecny urad resp. policia.
pishta
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pishta »

No nepovedal by som, aspon ked my sme stavali dom tak garaz musela byt od plotu neviem myslim 1 meter ale susedia nam schvalili menej :wink: Na svojom pozemku si nemozes robit uplne co chces,tiez si nemozes tam postavit 100 poschodovu budovu :)
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

Ja myslim,ze tu stavebny zakon nepomoze,nakolko stavba bola schvalena a skolaudovana.

Bud cez urady podat staznost kvoli znecistovaniu,alebo,ak by to mne velmi vadilo,tak by som zvysil plot-aspon tu cast,kde su okna.
zmija1313
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa zmija1313 »

Jasne, stavba ako taka zrejme bola skolaudovana, otazne je, ci mali povolenu aj tu zmenu stavby - nevidim do toho az tak hlboko, aby som sfleku vedel urcit, ci je alebo nie je treba povolenie. Ak by ale bolo treba a nemali ho, tak ich mozno "udat". Treba sa informovat, co vsetko sa da robit.

Ono niektori ludia totiz kolaudovali v minulosti napr. tak, ze postavili prizemie, skolaudovali a potom si este pristavili prve poschodie, ktore ale nemali povolene a teda ani skolaudovane. Robilo sa to snad pre vyhnutie sa plateniu dane z nehnutelnosti, alebo tak nejak. No a toto sa zacalo nejak postihovat, mozno by sa toho dalo chytit, mozno nie.

Nejaka odveta typu zvysenie plotu, vysadenia stromu alebo postavenia si basketbaloveho kosa rovno pred okno susedy moze dopadnut zle, takze by som skusal ten obecny/mestsky urad.
Napísať odpoveď