Je email pravoplatný doklad ?

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Zaxman
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Je email pravoplatný doklad ?

Príspevok od používateľa Zaxman »

kcem si objednať korčule z internetu lenže ked som sa ich spítal že čo ak mi nebude pasovať velkosť korčuli tak že či mi ich vymenia a oni že hej ,,,,,lenže poznáme obchody povedia že nevymenia lebo že som im poslal poškodeny tovar alebo tak ........tak sa kcem spítať či možem potom úradovať dokladom tým emalom niekde ?? ak by som sa stažoval alebo proste či by mi to museli vymeniť ked mam ten emal ??? lebo neserem zrovna peniaze a precalen korčula nemusi sedieť a 90 euro fuč
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Nepotrebuješ žiadny email, na to je zákon, že ak kupuješ tovar cez Internet, tak do 7 dní (alebo 14?) môžeš tovar bez udania dôvodu vrátiť.
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

Kód: Vybrať všetko

Daňový doklad v elektronickej forme je podľa Zákona o účtovníctve č.431/2002 zo dňa 18. júna 2002, §32 "Preukázateľnosť účtovného záznamu" právoplatným daňovým dokladom.
brm
Darca
Darca

Gangy.. Tvoja citácia je o niečom úplne inom.. :)
Zaxman
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

brm......14 dni ale od kedy ??? lebo mne to na pošte može stáť aj tyžden dva až potom dostanem papierik že niečo mam lebo mi mame taku sprostu lenivu poštarku či 7-14 dni od prebratia balika ?
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

1. Odberateľ má právo do 14 dní od doručenia vrátiť tovar v neporušenom originálnom balení predávajúcemu.
Kukni v obchodných podmienkach daného predávajúceho, tam to musí mať uvedené. Ak tam má niečo iné, je mu to prd platné, lebo takto to stanovuje zákon. Avšak môže ti to napovedať, či je predávajúci zodpovedný/spoľahlivý a či nezavádza.
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Hlavne si najdi spolahlivy eshop, kde ta neobabru. Podla zakona mas pravo vratit tovar do 14 dni v neporusenom stav, ale moze sa stat, ze ked to od teba zobrat nechcu, tak to proste nezoberu..... pozname aj take pripady.
Zaxman
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

no veď toho sa bojim ....a čo ked mi pošle porušeny a povie ked ho budem kcieť vrátiť že mi ho poslal v poriadku .............no skusim ešte nejaké kamenne obchody popozerať
meffisto
King
King

Príspevok od používateľa meffisto »

tak treba to hlavne kupit v nejakom normalnom internetovom obchode :)
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

Predpokladam, ze platit budes cez net, nie? Na tu platbu budes potrebovat neaku fakturu, kde budu uvedene vsetky potrebne informacie ako suma, variabilny symbol, cislo uctu, ICO, DIC, predmet kupno-predajnej zmluvy. Tato faktura ti staci aj elektronicky a je to pravoplatny doklad.
Moze sa stat, ze neposlu ti tu fakturu hned, ale da ti ju kurier. To uz zalezi na tebe, ako sa dohodnes s tym e-shopom.
Dalej, zo zakona o ochrane spotrebitelov mas pravo do siedmych dni zakupeny tovar vratit. (opravte ma, ak sa to uz zmenilo). Preto, ak je e-shop seriozny, nebudu robit s tym velke ofuky. Dnes, e-obchody ledva prezivaju, preto su radi, ze maju neakych zakaznikov a nieto este, aby robili problemy.

Teda, ak mozem poradit, vzdy si pytaj pro-forma fakturu ako danovy doklad na ktorej musi byt uvedene a cislo danoveho dokladu, faktury.
chmirko
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chmirko »

no povodna otazka bola o emaili

tak email si myslim urcite nieje pravoplatny doklad, jedine ze by bol s podpisom, pre taketo veci ak aj v normalnom obchode kupijes daco a chces to pouzivat dlhsie a pripadne nemat problem s uplatnenim reklamacie bud si aj blocek das orazit peciatkou alebo dostavas k tomu zarucny list ktory musi byt orazeny, cize aj z eshopu by si postou mal dostat daky ten papier o zaplateni s razitkom ak by si sa tim chcel pravne ohanat, obycajny mail bez podpisu sa da moc lahko falsovat na to aby bol brany ako doklad

viac menej moj nazor, citaciou nic podlozene nemam, cize mozete rypat kto viete daco viacej :), ale podajte zdroje na ktore sa odvolavate
blob
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa blob »

Pri každej transakcií musí byť vystavený doklad o danej transakcií... Ak Ti pošlú e-mail, tak Ti s tovarom musí prísť aj učet, zmluva... proste doklad o zaplatení.. inak sa nejedná o platnú transakciu a je to právne napadnuteľné. Osobne si myslím, že predávajúci by mal oveľa viac problémou a výdavkov s žalobou za pokus o poškodenie (fakt sa mi nechce premýšľať nad tým, ako sa to správne má formulovať) ako s tým, že Ti vráti peniaze a pošle Ťa aj do horúceho pekla...
uNreal_saTch^
Professional
Professional

mail = pravoplatny dokument?

Príspevok od používateľa uNreal_saTch^ »

Ahojte, niekde som zazrel ze mail je pravoplatny dokument, teda ak mi niekto potvrdi napr. cenu za mnou dodane sluzby mailom, je to pravoplatny dokument.
viete niekto o zakone, ktory o tom vravi?
vdaka

//audiotrack: témy spojené
brm
Darca
Darca

Väčšinou sa emailom dá oháňať, ale ak sa spor dostane až pred súd, tak myslím nemáš šancu.

V tomto prípade by mala pomôcť objednávka na dodávku služby, kde sa konkretizuje, čo za akých podmienok a v akých cenách bude dodané, a tento papier nech podpíše jedna aj druhá strana.

Alebo pozri Obchodný zákonník a pre ďalšie takéto právne otázky sa obráť skôr na porada.sk

:)
Napísať odpoveď