Peniaze na ucte

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Pezzo
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Peniaze na ucte

Príspevok od používateľa Pezzo »

zaujimalo by ma, ci banka kontroluje neprimerane vysoku sumu vlozenu na ucet... proste ak mam rocny obrat na ucte 20 000€, a ja si tam vlozim 500 000€ naraz, tak ci s tym banka nieco robi, alebo kaslu na to, je im to jedno?
dik
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa moosha »

Urcite ti budu volat. A budes vysvetlovat. Ak teda mas obrat 20k€, tak 500k ich bude zaujimat.
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

myslim, ze im to je akurat jedno. to je vec policie. oni su radi, ze maju tolko penazi navyse, ktorymi mozu hybat
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

no podla mna to teda vobec nie je.. urcite tam je nejaka ohlasovacia povinnost, pripadne nejaka admninistrativa naviac.. Ale fakt sa nehadam, nie som si isty, ale vo filmoch to tak funguje :D
Pezzo
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pezzo »

takze z banky daju vediet policii o tomto pohybe, a oni si to budu overovat, ci peniaze nepochadzaju z nelegalnej cinnosti?
inkognitto
Star
Star

Príspevok od používateľa inkognitto »

blbost. To by som chcel vidiet ten server, ktory by si robil statistiku vsetkych "uzivatelov", ze aky maju obrat, priemerny, rcny atd. a ked ma niekto hoc aj tyzdenny obrat 500k € ?? A keby aj, planujes si na ucet vlozit peniaze z nelegalnej cinnosti ? Skus postupne :D alebo na viac uctov a potom popresuvaj :D:D
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa moosha »

Hluposti. Ved ked ma niekto tyzdenny obrat 500k, tak OK. Ale ked ma zrazu tyzdenny obrat 50m, tak ich to zaujima. A ver tomu, ze vobec neni nemozne, ze maju server, ktory statistikuje pohyb na kazdom ucte. Podla mna je to aj dost pravdepodobne. Ale tam skor ide o to, ze oni vedia o kazdom pohybe na ucet. A ked sa im nieco nezda, tak konaju.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Banky už dnes nahlasujú nezvyčajné operácie

Podľa zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti musia banky identifikovať každého klienta, ktorý urobí finančnú operáciu nad 15-tisíc eur, čo je vyše 500-tisíc korún. Znamená to, že si musia od neho vypýtať príslušný doklad, teda napríklad občiansky preukaz. Operácie s takouto a vyššou sumou však banky nemusia nahlasovať finančnej polícii. Povinnosť ohlásiť transakciu majú len vtedy, ak jej vnútorný kontrolný systém vyhodnotí operáciu ako nezvyčajnú. To môže byť aj v prípade, ak hodnota operácie nepresiahne 15-tisíc eur.

„Na základe zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti je banka povinná nahlasovať každú nezvyčajnú obchodnú operáciu svo­jich klientov finančnej polícii predpísaným spôsobom,“ povedala hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová. Platná právna úprava presne neurčuje limity. Nezvyčajnosť konkrétnej operácie je banka povinná posudzovať individuálne s ohľadom na profil daného klienta.

Pranie špinavých peňazí upravujú tri európske smernice. Žiadna z však nich neurčuje limit na výmenu hotovosti v bankách alebo vklad hotovosti na účet v banke.
Čiže ak máš niekoľko rokov ročný obrat 20.000€ a zrazu Ti príde na účet 0,5mil. €, môžu to vyhodnotiť ako nezvyčajnú obchodnú operáciu a môžu sa o to zaujímať. Ak by Ti chodilo pravidelne na účet 0,5mil. €, tak by to hodnotili ako bežná transakcia a vôbec by si to nevšímali. Viac info asi bude v Zákone č. 367/2000 Z. z. o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti.
jankyi
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jankyi »

urobis banku a chvalis sa tym na fore?

8)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

moosha napísal:Urcite ti budu volat. A budes vysvetlovat. Ak teda mas obrat 20k€, tak 500k ich bude zaujimat.
Preco by ti mali volat, co je ich vobec do toho, ze ti tam prisla vacsia suma penazi??? Ja nie som povinny nikomu z banky vysvetlovat, odkial su tie peniaze, na aky ucel ich mam atd...
Bushido
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bushido »

Tiež sa mi to nezdá, nevidím dôvod to riešiť ak máš peniaze legálne a tým pádom ich máš ako vyúčtovať, tak sa nemáš čoho báť. Myslíš že toto fórum policajti nevidia?

//autoeditácia príspevku ( 20 Apr 2009, 8:14 )
hojko napísal:Preco by ti mali volat, co je ich vobec do toho, ze ti tam prisla vacsia suma penazi??? Ja nie som povinny nikomu z banky vysvetlovat, odkial su tie peniaze, na aky ucel ich mam atd...
Nie banka, ale polícia. Môžu, nemusia ale majú na to právo či chceš alebo nie a pravdepodobne to aj preveria...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

hojko napísal:Preco by ti mali volat, co je ich vobec do toho, ze ti tam prisla vacsia suma penazi??? Ja nie som povinny nikomu z banky vysvetlovat, odkial su tie peniaze, na aky ucel ich mam atd...
Volat nie, ale oznamia to policii a ta si preveri, ci si v poslednej dobe predal byt, dom, auto, atd. Ak tam nic take nebudes mat, tak ta podla mna mozu kontaktovat, aby si ten prijem vysvetlil.
meffisto
King
King

Príspevok od používateľa meffisto »

tak to pochybujem...jedine co tento stat moze zaujimat je to, ci som z tych penazi odviedol dan.
to je vsetko.

vezmite si napr. priklad, ze vyhram v sportke.
Teraz sportka ako spolocnost to ma oznamit policii?
Ani policia nema pravo vediet ze som nadobudol tieto peniaze...
Mozu sa o to zaujimat az po preukazani, ze tieto peniaze pochadzaju z trestnej cinnosti, na co samozrejme musia mat najprv dokaz, ktory by napr. ziskali od niekoho, kto by tam tie peniaze previedol, alebo od banky ktoru by poziadali o dodanie takehoto dokazu...ale opat az keby sa jednalo o cloveka, ktory by figuroval v pachani trestneho cinu.

Okrem toho banka samozrejme vie, kto ma aku sumu u nich na ucte a to je prave jedna z veci na zaklade ktorej sa urcuje rating zakaznika.

Ked mas v banke 100eur tak sa k tebe budu spravat urcite inak ako keby si mal u nich milion eur, to si mozes byt isty.

viac napr v http://www.justice.gov.sk/kop/pk/2004/pk04019_03.rtf
mi-chau
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mi-chau »

meffisto napísal:Mozu sa o to zaujimat az po preukazani, ze tieto peniaze pochadzaju z trestnej cinnost...
Tak to by ta skor zatkli, nemyslis?
Bushido
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bushido »

Mefisto , nemáš pravdu polícia je oprávnená preveriť či peniaze nepochádzajú s trestnej činnosti. Ak výhraš peniaze v športke môžeš to vydokladovat. Polícia ma omnoho väčšie právomoci než si myslíš.
Vigor
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vigor »

http://www.wconsult.sk/367_2000.pdf

Pozrite si §7 o ohlasovacej povinnosti (plus §3 o tom, kto je vlastne "povinna osoba"). Takze banka ma povinnost to ohlasit.
meffisto
King
King

Bushido napísal:Mefisto , nemáš pravdu polícia je oprávnená preveriť či peniaze nepochádzajú s trestnej činnosti. Ak výhraš peniaze v športke môžeš to vydokladovat. Polícia ma omnoho väčšie právomoci než si myslíš.
tak to pochybujem

Postup orgánov verejnej moci pri zisťovaní spôsobu nadobudnutia majetku:

Ak má orgán verejnej moci pri výkone svojich právomocí odôvodnené podozrenie, že majetok fyzickej osoby alebo právnickej osoby bol nadobudnutý z nelegálnych príjmov

Finančná polícia prijíma písomné oznámenia fyzických osôb alebo právnických osôb o odôvodnených podozreniach nasvedčujúcich nadobudnutiu majetku z nelegálnych príjmov

...a podobne[/code]
mi-chau
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mi-chau »

Odovodnene podozrenie nemusi znamenat dokaz, ako som uz hovoril - ak by dokaz bol, tak ta rovno zatknu.
meffisto
King
King

Vigor napísal:http://www.wconsult.sk/367_2000.pdf

Pozrite si §7 o ohlasovacej povinnosti (plus §3 o tom, kto je vlastne "povinna osoba"). Takze banka ma povinnost to ohlasit.

Kód: Vybrať všetko

Neobvyklá obchodná operácia je právny úkon alebo iný úkon, ktorý nasvedcuje tomu, že jeho vykonaním môže
dôjst k legalizácii alebo financovaniu terorizmu.
takze asi nie

//autoeditácia príspevku ( 20 Apr 2009, 10:50 )
sak OK, uz sa nehadam, niesom pravnik a az mienis nakladat s takouto sumou tak sa za nim oplati zajst
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

meffisto napísal:Mozu sa o to zaujimat az po preukazani, ze tieto peniaze pochadzaju z trestnej cinnosti, na co samozrejme musia mat najprv dokaz, ktory by napr. ziskali od niekoho, kto by tam tie peniaze previedol, alebo od banky ktoru by poziadali o dodanie takehoto dokazu...ale opat az keby sa jednalo o cloveka, ktory by figuroval v pachani trestneho cinu.
To nechapes uplne presne. Prave oznamenie od banky je prvym voditkom k preverovaniu. A ak to vies vydokladovat, tak ti daju pokoj. Tak je to aj logicky spravne.
Ja to vidim tak, ze najprv si z prislusnych statnych uradov zistia, ako si tie peniaze mohol ziskat a ak nezistia tak ta asi budu kontaktovat, aby sa to vysvetlilo.
Pocul som aj o tom, ze nejakeho vyrobcu drog chytili prave kvoli tomu, ze na neho doslo oznamenie z banky, ze pravidelne vklada velke sumy v hotovosti a ked nezamestnany(to zistila asi policia) clovek vklada velke sumy, tak je podozrivy.
A nie je to tak, ze tuto oznamovaciu povinnost nemaju banky napriklad vo Svajciarsku?
Napísať odpoveď