Dobré a zlé jedlo

O športe...
marcus-16
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa marcus-16 »

Zaxman napísal:vajička znamena aj praženica alebo volske oko ??
samozrejme, len prosimta nepocuvaj adesa a nejedz ich surove :)
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

marcus-16 napísal:samozrejme, len prosimta nepocuvaj adesa a nejedz ich surove :)
?
marcus-16
Star
Star

Príspevok od používateľa marcus-16 »

ades napísal:ak budu bez stipky tuku a soli, tak ano. ale rataj s tym, ze to bude oproti surovemu minimalne hodnotne, vsetky bielkoviny znicis
na toto som reagoval a na dalsie hluposti ohladom nicenia bielkovin..
ades
Guru
Guru

marcus-16 napísal:na toto som reagoval a na dalsie hluposti ohladom nicenia bielkovin..
tak ja ti poviem co su hluposti: on sa chce vyrysovat a teraz pocuvaj: ak bude do prazenice kydat sol, tak bude akurat prilis zavodneny, a ak tam bude davat tuk, tak logicky neschudne. co sa tych bielkovin tyka, chod sa spytat nejakeho odbornika na vyzivu a ten ti povie, ze idealne je jedlo pripravovane na pare, lebo je to najsetrnejsie co sa zachovania zivin tyka. a na pare rozhodnie nie je panvica :roll:

edit: kde som napisal, aby vajcia jedol surove? precitaj si este raz a pozorne moje prispevky v tejto teme. pre tvoju informaciu, existuju susene bielka, co je cista bielkovina. co myslis, preco sa to nevola susena prazenica?
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

ades ale ty si tu pisal o niceni bielkovin, co je uplna blbost lebo to tepelne upravenie robi bielkovinu stravitelnejsiu cize efektivnejsiu pre ludsky organizmus z hladiska zdraveho stravovania o o tom je tato diskusia.

Ten tvoj prispevok pri najmensom znel tak ze ako keby po teplenom upraveni jedlo pride o vsetku energeticku hodnotu. Rozlozenie bielkovin nemusi byt naskodu pokial sa zachovava ich biologicka hodnota.
Godlub
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Godlub »

Zaxman napísal:ciže asi dosť mliečne výrobky?? jogurty ?? a tak ??
Si zabil...kuracie mäso treba jesť.
zmija1313
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa zmija1313 »

to Ades: nie som si uplne isty, ako si to vlastne myslel s tou denaturaciou...v kolkom rocniku mate nejaku biochemiu?

Aby si niekto fakt nemyslel, ze uvarenim vajca prichadza o vsetky tie latky, ktore chce do seba dostat, moze si nieco precitat v napr. tu:

http://www.bioweb.genezis.eu/index.php? ... iny&page=2

Cize pokojne varte, pecte, aminokyseliny sa vam nevyparia...U vajicka znamena denaturacia z pohladu cloveka asi tolko na prvy pohlad asi tolko, ze ked ho uvarite, uz sa z neho nevyliahne kuriatko... :lol:
ades
Guru
Guru

aminokyseliny sa nevyparia, to som tiez nikde nenapisal. ale je rozdiel, ci do seba nahadzes aminokyseliny, alebo plnohodnotne bielkoviny.
biochemiu uz mam davno za sebou, rovnako ako aj fyziologiu (travenie) a podobne predmety
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Vajcia sú najlepšie varené, ešte lepšie bielka, pretože v žĺtku je cholesterol cca 270mg a denná dávka je do 300mg, ak sa nemýlim, ale zase žĺtok obsahuje nejakú látku, ktorá zároevň tento cholesterol znižuje, takže celkovo sa vajcia považujú za zdravé. Keby si si robil praženicu alebo volské, nakydáš tam zbytočne soľ, ktorá, ako bolo spomínané zavodňuje a olej.

Ades to píše v dobrom, ja mám tiež teraz biochémiu, ale radšej sa tu nebudem k tomu vyjadrovať, lebo moje vedomosti sú chabé. :oops: Ale ide niečo v tom zmysle, že je rozdiel medzi biologickou hodnotou a stráviteľnosťou danej bielkoviny či ako. Síce sa ti tá biologická stráca varom-spomínaná denaturácia, ale inak by si ich nemohol jesť a stráviteľnosť je stále vysoká.
zmija1313
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa zmija1313 »

No mne je to jasne, ale "problemom" bola tato cast prispevku:
ades napísal:tym, ze ty urobis z vajca prazenicu, tak si drvivu vacsinu bielkovin, ktore su hodnotne v tom tvare, v akom su "znicis". preto ma napriklad aj tepelne upravena zelenina menej vitaminov (nie su to sice bielkoviny, ale princip je takmer rovnaky). uz chapes?
Asi by som to viac rozviedol, alebo sa viac zameral na aminokyseliny, pretoze z toho citovaneho si bezny clovek vycuca: "aha, to je ako ked sa vitamin C znici teplotou, to sme mali v skole". A pritom ide o nieco ine... :wink:
JumperAL
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa JumperAL »

Hlavne varene vajcia su zdravsie z toho dovodu, ze nikdy nevies ci nedostanes z toho suroveho salmonelu... potom si mozes tlct hlavu
DarX
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa DarX »

najlepsi je tvaroch, jeden kelimok pred spanim-vela bielkovin..na vyrysovanie svalov ti treba casto jest, 6krat do dna a hlavne ryby,strukoviny a soju
Napísať odpoveď