samozrejme, len prosimta nepocuvaj adesa a nejedz ich suroveZaxman napísal:vajička znamena aj praženica alebo volske oko ??
Dobré a zlé jedlo
tak ja ti poviem co su hluposti: on sa chce vyrysovat a teraz pocuvaj: ak bude do prazenice kydat sol, tak bude akurat prilis zavodneny, a ak tam bude davat tuk, tak logicky neschudne. co sa tych bielkovin tyka, chod sa spytat nejakeho odbornika na vyzivu a ten ti povie, ze idealne je jedlo pripravovane na pare, lebo je to najsetrnejsie co sa zachovania zivin tyka. a na pare rozhodnie nie je panvicamarcus-16 napísal:na toto som reagoval a na dalsie hluposti ohladom nicenia bielkovin..
edit: kde som napisal, aby vajcia jedol surove? precitaj si este raz a pozorne moje prispevky v tejto teme. pre tvoju informaciu, existuju susene bielka, co je cista bielkovina. co myslis, preco sa to nevola susena prazenica?
ades ale ty si tu pisal o niceni bielkovin, co je uplna blbost lebo to tepelne upravenie robi bielkovinu stravitelnejsiu cize efektivnejsiu pre ludsky organizmus z hladiska zdraveho stravovania o o tom je tato diskusia.
Ten tvoj prispevok pri najmensom znel tak ze ako keby po teplenom upraveni jedlo pride o vsetku energeticku hodnotu. Rozlozenie bielkovin nemusi byt naskodu pokial sa zachovava ich biologicka hodnota.
Ten tvoj prispevok pri najmensom znel tak ze ako keby po teplenom upraveni jedlo pride o vsetku energeticku hodnotu. Rozlozenie bielkovin nemusi byt naskodu pokial sa zachovava ich biologicka hodnota.
to Ades: nie som si uplne isty, ako si to vlastne myslel s tou denaturaciou...v kolkom rocniku mate nejaku biochemiu?
Aby si niekto fakt nemyslel, ze uvarenim vajca prichadza o vsetky tie latky, ktore chce do seba dostat, moze si nieco precitat v napr. tu:
http://www.bioweb.genezis.eu/index.php? ... iny&page=2
Cize pokojne varte, pecte, aminokyseliny sa vam nevyparia...U vajicka znamena denaturacia z pohladu cloveka asi tolko na prvy pohlad asi tolko, ze ked ho uvarite, uz sa z neho nevyliahne kuriatko...
Aby si niekto fakt nemyslel, ze uvarenim vajca prichadza o vsetky tie latky, ktore chce do seba dostat, moze si nieco precitat v napr. tu:
http://www.bioweb.genezis.eu/index.php? ... iny&page=2
Cize pokojne varte, pecte, aminokyseliny sa vam nevyparia...U vajicka znamena denaturacia z pohladu cloveka asi tolko na prvy pohlad asi tolko, ze ked ho uvarite, uz sa z neho nevyliahne kuriatko...
-
bolek
Guru
- Kontaktovať používateľa:
Vajcia sú najlepšie varené, ešte lepšie bielka, pretože v žĺtku je cholesterol cca 270mg a denná dávka je do 300mg, ak sa nemýlim, ale zase žĺtok obsahuje nejakú látku, ktorá zároevň tento cholesterol znižuje, takže celkovo sa vajcia považujú za zdravé. Keby si si robil praženicu alebo volské, nakydáš tam zbytočne soľ, ktorá, ako bolo spomínané zavodňuje a olej.
Ades to píše v dobrom, ja mám tiež teraz biochémiu, ale radšej sa tu nebudem k tomu vyjadrovať, lebo moje vedomosti sú chabé.
Ale ide niečo v tom zmysle, že je rozdiel medzi biologickou hodnotou a stráviteľnosťou danej bielkoviny či ako. Síce sa ti tá biologická stráca varom-spomínaná denaturácia, ale inak by si ich nemohol jesť a stráviteľnosť je stále vysoká.
Ades to píše v dobrom, ja mám tiež teraz biochémiu, ale radšej sa tu nebudem k tomu vyjadrovať, lebo moje vedomosti sú chabé.
No mne je to jasne, ale "problemom" bola tato cast prispevku:

Asi by som to viac rozviedol, alebo sa viac zameral na aminokyseliny, pretoze z toho citovaneho si bezny clovek vycuca: "aha, to je ako ked sa vitamin C znici teplotou, to sme mali v skole". A pritom ide o nieco ine...ades napísal:tym, ze ty urobis z vajca prazenicu, tak si drvivu vacsinu bielkovin, ktore su hodnotne v tom tvare, v akom su "znicis". preto ma napriklad aj tepelne upravena zelenina menej vitaminov (nie su to sice bielkoviny, ale princip je takmer rovnaky). uz chapes?