Chcem si zlozit pocitac ale...

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Shakal
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Chcem si zlozit pocitac ale...

Príspevok od používateľa Shakal »

Zdravim.
Neviem ci som trafil tu spravnu sekciu a pisem na spravne miesto vo fore ale chcem sa spytat na nazor tunajsej komunity na nasledovne:
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
Som typ cloveka co sa rad toci okolo novych veci. Typ cloveka, co chce byt vzdy IN co sa informacnych technologii tyka. PC ma fascinuju asi tak ako niekoho ineho modelova zeleznica a ako on dokaze zainvestovat nemale peniaze do kupy lokomotivy, tak ja dokazem zainvestovat nemale peniaze do HW/SW pocitaca len preto aby som si to osahal a vyskusal.
Este ze som si nasiel robotu, kde tieto svoje "skusenosti" mozem aj vyuzit :-).

Teraz k problemu:
PC som si kupoval zhruba pred 2.5 rokom. Moja posledna zostava je asi piatou odkedy sa pocitacom venujem.
Jedna sa o:
MB: Gigabite (nejaky lacny shit za 2 tisicky)
CPU: Intel Core 2 Duo E6600 (2.4 GHz)
RAM: opat nejaky lacny shit, 800 MHz, 2 GB (1x1GB) s asi CL5 alebo 6.
Grafika: NVIDIA GeForce 8600 GT, 512 MB RAM
Win: XP (teraz Win 7)

Doma 80% casu venujem relaxu a hraniu pocitacovych hier. Poznate to. Nainstalujete si nejaku gamesku, poviete si, ze vsak mate relativne dobru zostavu tak preco si to neuzit a neprepnut na HIGH. Fajn. Funguje to. Hrate sa.
A ked po par mesiacoch pride titul typu CRYSIS, vas domcek z kariet spadne a zacnete sa skrabat po hlave, ked zistujete, ze s detailami musite ist o hodne dole a z HIGH sa naraz stava LOW.
A to iste aj v dalsom hernom titule a v dalsom a v dalsom.

Teraz konecne ta otazka "O".
Co by malo byt v takej hernej zostave prioritou, tak aby mi to na hodne dlhu dobu stacilo na naozaj kvalitne hranie pc hier?

Mam (budem mat) k dispozicii nejake drobne a opat zvazujem mierny upgrade niektorych komponentov v PC. A z toho vlastne vznikaju dalsie moje otazky:
- oplati sa investovat do SLI?
- prinasa SLI nieco aj v ne-hernej oblasti?
- vecna otazka: AMD vs. Intel, ATI vs. NVidia?
- oplati sa investovat do noveho CPU i7?
- oplati sa mi VOBEC upgradovat zostavu? Nemam ostat nadalej pri tom co mam?

Co myslite? Aky mate nazor?
johny_sk
Professional
Professional

Re: Chcem si zlozit pocitac ale...

Príspevok od používateľa johny_sk »

Shakal napísal: - oplati sa investovat do SLI?
- prinasa SLI nieco aj v ne-hernej oblasti?
- vecna otazka: AMD vs. Intel, ATI vs. NVidia?
- oplati sa investovat do noveho CPU i7?
- oplati sa mi VOBEC upgradovat zostavu? Nemam ostat nadalej pri tom co mam?
do SLI sa investovat neoplati, prinos je minimalny, lepsi zazitok z hry ziskas pri vykonnejsej single CPU karte.
AMD vs Intel, ATI vs nVidia ..., zalezi, v akej cenovej kategorii chces kupovat, generalizovat sa neoplati
pokial mas dostatok financii, tak tam prinos vidim aj v podobe moznosti tripple channel DDR3. Ak navyse pracujes napriklad s renderovanim, alebo viac vlaknovymi aplikaciami, i7 ocenis maximalne. Momentalne asi najvhodnejsia investicia "do buducnosti" (aj ked nikto nevie, co a kedy pride...) s cenou i920 prakticky totoznou s vykonnym C2Q
na poslednu otazku si musis zodpovedat sam, ako si na tom s financiami, ake su tvoje priority. Na tvojej zostave si momentalne zahras zrejme kazdu hru, samozrejme, detaily obcas musia ist dole. CPU sa da urcite pretocit, RAMka sa da rozsirit.
Arachno
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Arachno »

- Bolo by velmi dobre keby si napisal ze kolko do toho chces zainvestovat.

- Co sa tyka SLI nemam stym ziadne skusenosti ale tak som sa tu docital ze pri niektorych hrach to robi problemy. Rovnako aj CrossFire.

- Aky CPU tak to je lepsie si pockat na sumu aku tam chces investovat.

- Pri hrach dost zavisi na grafickej karte takze tam by sa malo najviac investovat teda ak budes PC pouzivat hlavne na hry. Ci Nvidia alebo ATI, mno zalezi od ceny ci si kupis HD 4890 alebo GeForce GTX295 (:smt009 :shock: )
DAMON88
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DAMON88 »

kup toto a bude dobre :lol:
http://www.alza.sk/alza-unlimited-intel ... d68442.htm

sory ak je to trosku moc ale povedal si ze si ochotny zainvestovat nemale peniaze
Filipito
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Filipito »

urcite neberte 4870x2 a podobne dvojjadrove ati grafiky . budete lutovat :wink:
zainvestuj do 295 gtx a nebudes lutovat :wink: potom 6 gb ram, core i7, neaku kvalitnu maticnu. 1TB hdd, kvalitny zdroj a hotovka.
damon nie vzdy je najlepsie to najdrahsie

//autoeditácia príspevku ( 11 May 2009, 20:56 )
a zabudol som cenu
Celkem bez DPH 1 201,70
DPH (19 %) 228,32
Celkem v Sk 43 080,78
K úhrade 1 430,02 €
Prílohy
zostava.jpg
Shakal
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Shakal »

hmmm.
Ta suma ktoru by som zato dal je tych 40 000,-.

Ale ak je SLI/CroffFire na prt a neoplatia sa, tak len tam usetrim dost prachov.

Otazka je teda Core i7... ... ...

je to vcelku nova technologia. Mam z nej mensie obavy. Nie su to zrovna male prachy vycalovat niekolko tisic za maticku, ddrka a nakoniec procesor, ktoreho cena je..., no...., taka velka.

Snad to zato bude stat - pomer cena/vykon.
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

Filipito napísal:urcite neberte 4870x2 a podobne dvojjadrove ati grafiky . budete lutovat :wink:
zainvestuj do 295 gtx a nebudes lutovat
lol dalsi odbornik :roll: nekupuj toto lebo budes lutovat ale kup tamto lebo je to 100% lepsie aj ked nemam ani jedno ani druhe ale stara mama povedala ze bla bla bla bla........

chystas sa taktovat? budes pouzivat vela aplikacii ktore vyuziju naplno i7? chces ten pocitac dodatocne "ladit" a vylepsovat ako sa da ci si len klasicky user ktory donese, nainstaluje a uziva si?
Filipito
Darca
Darca

hoho ja nehovorim ked to neodskusam a mne nebudes hovorit dalsi odbornik. 4870x2 som mal asi 2 mesiace a predal som ju lebo s nou boli sakramentske problemy mas este otazky ak ano tak icq, ss. dakujem
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Filipito napísal:hoho ja nehovorim ked to neodskusam a mne nebudes hovorit dalsi odbornik. 4870x2 som mal asi 2 mesiace a predal som ju lebo s nou boli sakramentske problemy mas este otazky ak ano tak icq, ss. dakujem
ja sa o tvojich problemoch s tvojimi kartami bavit nechcem :roll:
vzdy ma naserie ale takato vec ked niekto chce objektivne info ohladom PC zostavy a vybehne sem neajky fanATIk/nVidiot a podobne kreatury ktory bez toho aby svoje tvrdenia niecim podlozili zacnu ich presadzovat ako svatu pravdu :wink: nad tym by si sa mohol zamysliet
johny_sk
Professional
Professional

ako som pisal vyssie, ja by som siel len do single CPU karty, momentalne asi pri najlepsich moznych financiach do 285, ak by bolo menej, tak 275, alebo aj 260 + Core i7 920, kedze dokazem procesor vyuzit.
Filipito
Darca
Darca

vendo to co tu mam napisat? mal som ju , ano uz som fanusik nvidie, ati pokial nevie co robi tak nech to nevydava ale s tebou "odbornikom" sa otom je tazko bavit kedze si to nemal kde a kedy vyskusat. tot vse. ked chces otom diskutovat tak naozaj cez ss

shakal a ku core i7 ti poviem, ze ma to uz dost ludi (aj neaky s fora) a nikto sa na nic nestazoval :wink:
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Filipito napísal:vendo to co tu mam napisat? mal som ju , ano uz som fanusik nvidie, ati pokial nevie co robi tak nech to nevydava ale s tebou "odbornikom" sa otom je tazko bavit kedze si to nemal kde a kedy vyskusat. tot vse. ked chces otom diskutovat tak naozaj cez ss
[OT]este raz a naposledy: pre jeden pripad ktory sa stal tebe (a podivuhodne ostatnym userom tej karty sa nic take nestalo) to chces generalizovat na celu znacku? a zase naopak ako vies ze 295 je bezchybna? a ze s nou je spokojnost zarucena? to len tak okrajom viac k tebe nemam co dodat[/OT]

ale pre Shakala: chystas sa taktovat? budes pouzivat vela aplikacii ktore vyuziju naplno i7? chces ten pocitac dodatocne "ladit" a vylepsovat ako sa da, ci si len klasicky user ktory donese, nainstaluje a uziva si? a este ake pouzivas rozlisenie?
DAMON88
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DAMON88 »

Filipito napísal:hoho ja nehovorim ked to neodskusam a mne nebudes hovorit dalsi odbornik. 4870x2 som mal asi 2 mesiace a predal som ju lebo s nou boli sakramentske problemy mas este otazky ak ano tak icq, ss. dakujem
mozno si mal zly kus tej karty a preto robila problemy aj ked aj na viacerych zahranicnych forach pisu ze je s tym problem pri niektorych hrach ale no neviem kazdopadne ja osobne by som bol za Nvidiu a nie za ati z dôvodu nedôvery k ATI po mojich skusenostiach :)
Filipito
Darca
Darca

ved ti vravim ze s nou su sakramentske problemy. aj na zahranicnych forach to rozoberaju. proste technologia dvoj jadier este nieje dokonala. a chybaju dobre ovladace
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

mne len nejde do hlavy - ked je technologia dvojjadier taka nedokonala, preco teda miesto 4870x2 davat gtx295? :) uslo mi nieco?

a k autorovym otazkam - sucasne PC ti nevyhovuje, lebo nedostacuje tvojim potrebam, alebo je to cisto len nutkanie mat stale nieco IN za kazdu cenu?

Ak je to len o tom, byt IN, tak neuvazuj nad tym do coho ma zmysel investovat a do coho nie - proste len povyberaj tie najdrahsie a najnovsie komponenty ktore sa spolu daju zlozit. Ide ti predsa o to byt IN za kazdu cenu, nie mat pc vyhovujuci potrebam a poziadavkam ;)
DJsparco
Novice
Novice

Príspevok od používateľa DJsparco »

ja zas akosi nechapem,preco ked niekdo vali stale hry na compe,si nekupi radsej Xbox,alebo Sony PS3,ktore su na to stavane+aspon 82cm full HD a neni o com.a nie kazdy rok menit comp lebo nezvlada najnovsie hry.
Arachno
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Arachno »

Takze PC za 40000SK? to je nejakych 1333€.
:D chces byt IN? Zrejme chces mat nieco co nema len tak hocikto :D Kup si VelociRaptora :lol:

MB: ASUS P6T SE, X58/ICH10R
CPU: Core i7-920 Quad-Core - 2,66GHz
RAM: 6GB (KIT 3x2GB) DDR3 1333MHz
VGA: BFG GTX295 OC, 1.8GB DDR3 (1998MHz)
HDD1: WESTERN DIGITAL VelociRaptor 150GB
HDD2: WESTERN DIGITAL Caviar Black 1000GB
Zdroj: CORSAIR TX650, 650W, ATX2.2, aktivní PFC

:D Toto je zostava za 1377€ = 41480SK (cca)
Problemom je ze neviem ci nato ten zdroj bude stacit. ci nebude treba silnejsi. :hmm:
johny_sk
Professional
Professional

Arachno napísal:Takze PC za 40000SK? to je nejakych 1333€.
:D chces byt IN? Zrejme chces mat nieco co nema len tak hocikto :D Kup si VelociRaptora :lol:
:) Sklamem ta, mam kamarata, co ma velociraptora ako systemovy disk a k tomu brutalne velke ulozisko v Raid 5 a cele to ma v takom boxe na disky, kde to je brutalne chladene... ;) Nikto sice nechape, na co mu to je...
a k zostave, vymen GTX295 za GTX285 a mozes vykonnejsie ramky nahodit. A zdroj to utiahne...
Napísať odpoveď