Ja som tiez veriaci co nechodi do kostola, maximalne ked to odomna vyzaduju okolnosti (svadba,...). Mam vsetky sviatosti ktore som doteraz mohol mat, no nie som krestan takeho stylu co sa silou mocou pridrziava celej cirkvi. Ked uz idem do kostola tak idem vtedy ked chcem a kedy chcem a som tam tak dlho ako chcem. Namiesto toho aby som sa dookola "modlil" tie basnicky, na Boha si spomeniem aj bez nich. Sam seba by som nazval mozno "nekonvencny veriaci"
Som tiez pokrsteny veriaci, mam prve svate prijmanie a hrozne rad by som si spravil aj birmovku, ale okolnosti mi to nedovoluju....
Som veriaci, ktory nebol v kostole cca 2roky....teda v kostole som bol, ale to len tak na 5minut, ziadna omsa.....tak isto ako aj pocet mojich spovedi napocitam na dvoch rukach....a ano ty ktory si myslia, ze byt veriacim je to, ze budu kazdu nedelu poslusne v kostole, su dost na omyle, kedze aj v Pisme sa pise, ze vacsina ludi chodi do kostola koli tomu aby ludia videli, ze je veriaci, ale su to iba pokrytci....snad to este najdem aby som to podal presnejsie
Lub0$ napísal:Som tiez pokrsteny veriaci, mam prve svate prijmanie a hrozne rad by som si spravil aj birmovku, ale okolnosti mi to nedovoluju....
Som veriaci, ktory nebol v kostole cca 2roky....teda v kostole som bol, ale to len tak na 5minut, ziadna omsa.....tak isto ako aj pocet mojich spovedi napocitam na dvoch rukach....a ano ty ktory si myslia, ze byt veriacim je to, ze budu kazdu nedelu poslusne v kostole, su dost na omyle, kedze aj v Pisme sa pise, ze vacsina ludi chodi do kostola koli tomu aby ludia videli, ze je veriaci, ale su to iba pokrytci....snad to este najdem aby som to podal presnejsie
uz z avataru asi vidiet moje sympatie ku krestanstvu...ja sam niesom ateista mam svoju vlastnu vieru,kt. tu nebudem rozoberat lebo je to strasne na dlho..krestanov neodsudzujem ani nepresviedcam(respektive nepoukazujem na to co je vseobecne zname)o opaku. To co krestanstvo cini, hadam nemusim hovorit
k janovi pavlovi 2.- poculi ste ze bol ruka v ruke s organizaciou(krestansku mafiou) OPUS DEI? a zevraj ho tam dosadili(to som len cital v jednom casopisu)
A7X napísal:
k janovi pavlovi 2.- poculi ste ze bol ruka v ruke s organizaciou(krestansku mafiou) OPUS DEI? a zevraj ho tam dosadili(to som len cital v jednom casopisu)
Tipujem Novy cas, ze? Opus Dei nie je ziadna krestanska mafia ako to ukazuje Dan Brown v Da Vinciho kode... Radsej si nastuduj fakty a never blbym casopisom.
Tiež mám podobný názor.. Verím v Boha, modlím sa každý deň, ak mi je ťažko, prosím ho o pomoc.. avšak v kostole som nebol od 1. svätého príjmania, čo sa však nabudúci rok zrejme zmení, keďže musím ísť (kvôli rodičom a babke) na birmovku.. Vôbec sa mi nepáči dnešná cirkev (teoreticky ani minulá - stačí spomenúť len slovo ako inkvizícia), vyberá peniaze na všetko, čo sa dá - dnes sa na birmovku idem zapísať a chcú odo mňa 4€.. no kurňa fix, som zvedavý za čo, naozaj sa ich to spýtam.. cirkev, cirkevné centrá voľného času, Opus Dei.. všetko jedna firma, čerešničkou na torte je zbierka "do mešteka" v kostole každú nedeľu, na stránke Farského úradu si každý týždeň prečítam, že vyzbierali cez 3000 € a ide to na obnovu kostola.. a kostol sa "obnovuje" 1x ročne, keď prebúrajú jednu priečku a zavesia na stenu obraz/ikonu.. A keď si zoberem, že rok má ~50 nedelí, ak sa počas každej vyzbiera 3000€, snáď nemusíte byť géniom, aby ste si vypočítali, koľko kostol zhrabne počas roka len z milodarov/mešteka.. Iné príjmy dajme tomu nepočítajme.. Kde tieto peniaze idú? Na rekonštrukciu kostola? Kdeže..
No to chcem vidiet ten kostol, v ktorom sa vyzbera za jednu nedelu 3000E Mozno tak Bazilika sv. Petra... Prosim ta, netrep. A hod sem link na stranku kde to pise
Piton: Spravodaje si neodkladám, ale ak v najbližšom bude zmienka o milodaroch, rád Ti to naskenujem. Ak sú len v nedeľu 4 omše, zakaždým je plný kostol, nazbiera sa dajme tomu 400-500€ každú omšu ak by dal každý do mešteka priemerne 1€ (Niekto dáva aj 2€ alebo dokonca 5€, niekto nedáva nič).. Za 4 nedeľné omše to je, pokiaľ sa nemýlim 1500-2000€ dajme tomu no.. ak k tomu ešte prirátaš omše cez pracovné dni, milodary za sobáše, krsty, príjmania, birmovky, pohreby a všelijaké poplatky, týždenne kostol v pohode môže zhrabnuť až 3k€ ak sa darí. Ak nie, určite tých 2k v pohode.. a stále je to horibilná čiastka, 50 týždňov x 2000€ = 100 000€ ročne, to sú 3 milióny korún.. na obnovu kostola pôjde maximálne pol milióna, pri väčších úpravach možno milión.. čo je so zvyšnými dvoma miliónmi? Nepresvedčíš ma o tom, že cirkevníci nie sú darmožráči. Vodu kážu, víno piju. Toť môj názor.
pHysIQ: Ak aj preháňam, dobre, vyserem sa na to, OK preháňam.. namiesto 3000 si povedzme číslo 2000€, alebo ak chceš, kľudne aj 1500€.. stále je to ale nenormálna suma! Na energie, obnovu kostola, plat farníkov a ostatných ľudí.. ide možno polovica (aj tu som určite prehnal).. a zvyšná? Kam sa podela?
Innocence zaujimave je ako si sa dostal od 3000€ k 1500-2000€. Sam dobre vies ze prehanas.
Zabudol si ze taky kostol ma aj svoje vydavky. Napr. zapltait za elektrinu, nieco "cerkovnikovi" a v zime idu vydavky pekne hore koli nakladom na kurenie.
A asi tiez nevies ze tie peniaze pomahaju kryt chod farnosti.
Zijem iba v malej dedinke ale na konci kazdeho roka je zvyk zavesit oznam na nastenku (a aj ho verejne precitat) na ktorom su podrobne rozpisane vseky prijmy ktore farnost mala behom roka a aj vydavky ktore vznikli.
A ak sa nemylim tak za posledny rok sme boli v pluse iba 30 000 SK. Tie peniaze su ulozene na beznom ucte s cielom kryt neocakavane vydavky. Takze urcite to nie je taky biznis ako si ty myslis.
teraz som sa pytal kamosa, u nich sa za jednu nedelu vyzbera cca 350E. Na 4 omsiach... Cize predpokladam, ze u vas to viac ako 500 ani naahodou nebude. A ako pisal physiq, na konci roka sa robi vyuctovanie a zvycajne na nastenke pri kostole si mozes presne pozriet "rozpocet" ked ta tak zaujima naco sa tie peniaze pouzivaju. A ked nechces davat, nemusis, nie je nikde napisane, ze prispevky su povinne. Ako sa hovori:
Kto chce psa bit, palicu si najde.
EDIT: a dalsia vec - elektrina, kvety, kurenie... To nie je lacny spas... Nezabudaj, ze omse nie su len v nedelu, ale kurit a svietit musia cely tyzden
Dobre, ja som si tú palicu teda našiel, čiernu na bielom podklade a vyzývam darcu anonymnej mínusovej karmy, nech sa po tomto príspevku prihlási.. dôkaz, že za nedeľu sa vyzbieralo viac ako 2000€ je TU!
V nedeľu sa pri pravidelnej zbierke vyzbieralo 2000€ na kostol, PRAVIDELNÁ ZBIERKA - koná sa každý mesiac a ver tomu, že oveľa menej sa nevyzbiera.. ak berieme tých 2000€ + spomínaných 500€ každú ďalšiu nedeľu, ak sa nedáte teda.. myslím, že to je 2000€ + 3x500€ = 3500€.. a jasné, všetko ide na energie a výzdobu. Mám svoj názor, utvrdzuje ho u mňa fakt, že farári sa vozia na Audinách a rozhodne nežijú skromne, môžete mi vravieť čo len chcete..
Piton: ako píšem, mesačná - opravil som si príjmy, vo vyššie napísaných príspevkoch som trošku prehnal s tou sumou, to si priznám, ale cirkev dostáva jednoznačne viac, ako potrebuje.. A že je tam uvedená ako "zbierka na kostol"? Na to sa práve snažím poukázať mojími príspevkami.. Kostol výrazne rekonštruovaný nebol a ak naňho každý mesiac zbierajú 2000€.. Amen.
hmm, a hovori ti nieco slovicko mesacna? To znamena raz za mesiac pre menej chapavych... A ked je to zbierka na kostol, znamena to ze sa pouzije na rekonstrukcie a prevadzkove naklady, mozes si to pozriet vo vyuctovani.
A dalej...ako je to mozne...ale ked si clovek uvedomi ,ze tam niesu naklady na energie take ako v troj-izbovom byte, cize treba platit, energie, pripadne opravy a udrziavanie kostola a farnosti....a neviem ako u vas ale u nas vo Vranove, ma kostol perfektnu vybavicku, ozvucnenie, hudobne nastroje, projekcia, maju nejaky notebook, proste vybavenie, ktore sa povacsine pouziva mladymi ked nieco pripravuju, a ked som pocul sumy ozvucnenia a celkovo tych hraciek tak som skoro padol na rit....islo o trosku vacsie cisla.
no presne, aj u nas robili pred par rokmi ozvucenie a cena bola riadne vysoka, hoci aj tak stoji za prd
Innocence, asi mas trosku skreslene predstavy o cenach. Dalsia vec, ako vies ze ziadne opravy a rekonstrukcie neboli, ked si v nom uz x rokov nebol? Rekonstrukcie su aj ineho typu ako vymena strechy... Uz asi 3x pisem, ze ked sa ti neico nepaci, kukni rocne zuctovanie, prip. sa spytaj na farskom urade, ako stoja s rozpoctom.
Poznam x fararov a viem, kto ako zije, ziju si pomerne dobre ale ze by to bol luxus to nemozem tvrdit. Farara na audine som este nevidel Ale na markize bol jeden co si kupil X3, a farnici sa stazovali, podla mna ludska zavist, ja by som ju tiez chcel. Taky bystricky biskup ma Octaviu, dekan Opel Astra.
Take nieco ako pises, ze by zmizli dva miliony alebo hocijaka ina suma by drviva vacsina knazov nedokazala urobit, aj ked nejaka vynimka sa moze najst
K- som ti dal ja, prepac, ale nemas ziadne dokazy ze peniaze len tak miznu iba dohady a dost odvazne tvrdenia.
Ja som deista, tj. verím, že existuje boh, ale odmietam podrobné či organizované náboženstvá. Tento boh s malým b je stvoriteľom a vymedzovateľom základných princípov sveta (nie Zeme ale vesmíru btw), ale do ďalšieho diania už nezasahoval. Čiže ani v Ježiša neverím..