FILOZOFIA, FILOZOFICKÉ ÚVAHY...

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
axxis
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

a aky rozdiel robis medzi dusou a psychikou?
segenica
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa segenica »

axXis napísal:a aky rozdiel robis medzi dusou a psychikou?
dusa je akoby nemenna,ale psychika zas zavisi od situacie, nasich krokov, nasho konania, akoby sa vyvijala a tym nas ovplyvnovala,duse je ako podnebie, psychika ako pocasie...
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Na čo potom podľa Teba tá duša je??????
P.S. Neoperujem s pojmami "duša a psychika", v globále používam termín "myseľ".......
Dieg0
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dieg0 »

A daco taketo?

zaciatok nema zaciatok lebo to by potom nebol zaciatok :-)  bolo by to daco po zaciatku cize by asi nemal existovat ani zaciatok lebo aj ten by musel zacat :-)  a ked neni ani koniec tak v com zijeme ? :-(  v dakom usek deja ktori nikdy nezacal a ani neskoci ?? existueme vobec ?
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

Dieg0 napísal:A daco taketo?

zaciatok nema zaciatok lebo to by potom nebol zaciatok :-)  bolo by to daco po zaciatku cize by asi nemal existovat ani zaciatok lebo aj ten by musel zacat :-)  a ked neni ani koniec tak v com zijeme ? :-(  v dakom usek deja ktori nikdy nezacal a ani neskoci ?? existueme vobec ?
Nic proti, ale toto je vyslovene kravina :)
a ano existujeme
P41NK1LL3R
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa P41NK1LL3R »

segenica napísal:Človek má niekedy mnoho myšlienok, ktoré ,,ničia" jeho vnútro - psychiku a niekedy má pocit, že ho nik nechápe, že nevie ako ďalej, že sa to všetko skladá do jednej kopy a nie a nie z nej ubudnúť.
Výnimočnosť psychiky v každej situácii je jedným z určujúcich znakov variability jedincov...
A to, čo sa odohráva v mysli človeka bude pre okolitý svet vždy nepochopiteľné... ak by došlo k opaku, tak by sa automaticky negovala celá jedinečnosť vnútorných svetov individualít...

segenica napísal:Človek je len o psychike... Tá nás dokáže povzbudiť, ale aj zničiť. Môžeme tým psychiku považovať za tretiu súčasť každého z nás - t. j. telo, dušu a psychiku ako samostatné ,,časti," ktoré spolu vytvárajú súvislý celok - človeka?
Myslím si, že áno.
Je to len znak, i keď veľmi výrazný. Je to to isté ako každý mikrosúboj materializmu a idealizmu, nástup racionalizmu, agnosticizmu či uprednostňovanie empirizmu...
Človeka symbolizuje najmä jeho myseľ a emócie, ktoré sú ale často skôr snahou o popieranie momentálneho stavu mysle...
Podobné delenie preto nie je podstatné, rovnako ako potenciálne rozdiely medzi "duchom" a "dušou"...
okovanec
Expert
Expert

Príspevok od používateľa okovanec »

pekna odpoved painkiller ale ak niekto chce hlbsie vediet tak si kupte alebo pozicajte knihu MISTIKA od Evelyn Underhill
d4nt3
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa d4nt3 »

Pointa ludskej existencie, ktorú práve všetci neivne dokazujete, je naparovanie sa :lol: ste na smiech, čo tak si konečne priznať,že logickú otázku na každú otázku nenájdete, že to avše filozofovanie je strata času, radšej vypnite PC a chodte žiť, lebo ked váš život, presne ako môj a každého iného skončí, nebude nič. Žiadny mýtus, ktorý si opäť ludia musia vymyslieť, že po smrti budú len a len oni trvať večne :lol: všetek prefekcionistický materializmus je na nič, pretože nikdy nič dokonalé nenájdete ....a to nikde.

Takže šup-šup "filozofovia" , vaše bádanie je rovnako zmysluplné ako bádanie chlapa aké je to byť tehotný 8)
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

d4nt3 napísal:Pointa ludskej existencie, ktorú práve všetci neivne dokazujete, je naparovanie sa :lol: ste na smiech, čo tak si konečne priznať,že logickú otázku na každú otázku nenájdete, že to avše filozofovanie je strata času, radšej vypnite PC a chodte žiť, lebo ked váš život, presne ako môj a každého iného skončí, nebude nič. Žiadny mýtus, ktorý si opäť ludia musia vymyslieť, že po smrti budú len a len oni trvať večne :lol: všetek prefekcionistický materializmus je na nič, pretože nikdy nič dokonalé nenájdete ....a to nikde.

Takže šup-šup "filozofovia" , vaše bádanie je rovnako zmysluplné ako bádanie chlapa aké je to byť tehotný 8)
suhlasim, ze toto sa ani neoplati nazvat filofovanim ani v " " ale s tvojim prisnym materialistickym pohladom na vec nesuhlasim. pretoze to nemoze vediet nabeton nikto kto je medzi nami aj ked tvoj nazor ti neberiem. ale nesuhlasim! mozme flameovat. :D
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

V jedno chladné januárové ráno na stanici metra vo Washingtone hral muž na husliach. Hral asi 45 minúť, počas ktorých okolo neho prešlo 2000 ľudí.

Po 3 minútach muž v strednom veku reflektoval hrajúceho hudobníka. Spomalil a zastavil sa na pár sekúnd, ale potom sa opäť rýchlo ponáhľal za svojim cieľom.

O 4 minúty umelec dostal prvý dolár. Hodila mu ho žena do klobúka a bez zastavenia pokračovala ďalej.

Po 6 minútach sa mladý muž oprel o stenu oproti a počúval hudobníka, potom sa pozrel na hodinky a pokračoval ďalej vo svojej ceste.

Po 10 minútach trojročný chlapec zastal, ale jeho matka ho uponáhľane ťahala ďalej. Keď sa dieťa pokúšalo zastaviť oproti hudobníkovi a pozerať sa na neho, matka pritvrdila a dieťa muselo pokračovať v ceste. Toto sa viackrát zopakovalo s deťmi a rodičmi a každý rodič prinútil dieťa pokračovať ďalej.

Po 45 minútach hrania iba 6 ľudí zastavilo na chvíľočku. Asi 20 mu dali peniaze, ale bez prerušenia pokračovali ďalej.

Hudobník vyzbieral 32 dolárov.

Po hodine hrania sa v stanici rozľahlo ticho. Nikto neregistroval, že hudba stíchla. Nijaký aplauz, potlesk, nikto nič nespozoroval.

Nikto v pouličnom umelcovi nespoznal virtuóza. Dvom tisíckam ľudí hral Joshua Bell, jeden z najväčších hudobníkov sveta. Hral najkrajšie a najlepšie pasáže skladieb, ktoré boli kedy napísané. Hral na husliach v hodnote 3,5 milióna dolárov. Dva dni predtým Joshua Bell „vypredal" veľké Bostonské divadlo, kde priemerná hodnota vstupenky bola 100 dolárov.

Joshua Bell hrajúci inkognito v metre bol časťou sociálneho experimentu Washington Post o vnímaní ľudí, o ich vkuse a prioritách.
ZDROJ
Celkom na zamyslenie, nie? :)
PAIN
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PAIN »

No je to zaujimavy experiment ale vobec ma to neprekvapuje ze je to tak. Velka vacsina ludi zije vo vlastnom uponahlanom svete bez vlastneho vkusu a vlastnych hodnôt a nechaju sa ovplyvnovat kadekym (media, rôzne autority,..) pretoze nemaju cas zastavit sa, porozmyslat a utvorit si vlastny nazor. Povedia si ja mam doma kopu prace, neotravujte ma s rozmyslanim. Iba si tak idú bezmyslienkovite ako stádo oviec...

Mam aj ja jednu otazku:

Co znamena pre vas stastie, stastny zivot ? ... Myslim, ze z odpovede na tuto otazku sa da o clovekovi co to povedat, no tak sa pytam. :)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

PAIN napísal:Co znamena pre vas stastie, stastny zivot ? ... Myslim, ze z odpovede na tuto otazku sa da o clovekovi co to povedat, no tak sa pytam. :)
Pre mňa? Určite zdravie, milujúci partner, možnosť venovať sa svojim záľubám a mať plnohodnotnú prácu v ktorej človek vidí za sebou nejaký výsledok..
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

este k tomu experimentu s huslistom: vsimnite si, ako je tam popisane, ze sa zastavovali male deti a rodicia ich tahali prec. je vidiet, ako nas spolocnost pocas zivota meni, preorientovavame sa z veci duchovnych (ak to tak mozem nazvat) na veci svetske
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Hej, hej.. deti sú vnímavejšie a nezviazané spoločenskými normami.
Povedal by som, že väčšina ľudí ho (podľa mňa vďaka brainwashingu médií) vnímala ako asociála a podstata jej pri tom unikla. Nehovoriac o tom, že kto zvládne hru na hudobnom nástroji určite nemôže byť loozer.
d4nt3
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa d4nt3 »

Na margo experimentu :
Vnímanie detí, je do istého času oslobodené od materializmu ... rodičia sa s nimi pravdepodobne ponáhlali do školky, či zo škôlky, a potom do práce, aby ich mali za čo živiť : správanie, ktoré od svojich rodičov poznáme a ktoré budeme aj my prevádzkovať...súhlas ?

Ako dospievame, stávame sa menej vnímavý...zaujalo ma správanie mladíka v 6 minúte...v reakcii som sa totiž našiel. Záujem stále bol, ale čas tlačil ... Istý psychlóg raz na adresu Camusovej teorii existencializmu uviedol, že čím menej ludia času majú, tým viac si ho uvedomujú... možno preto deti, ktoré ešte nemajú striktné časové priority, majú záujem pozastaviť sa nad akýmisi viac duchovnými vecami....
(môj nazor) ...

Edit n.1

Pinhead, begbee :
Asocialom sa dá nazvať aj človek s IQ 140, ktorého by si inak nazval géniusom, ktorý sa spoločnosti vyhýba a nemá s ňou pozitívny kontakt. Význam slova asiocialny je totiž približne tento.

Edit n. 2
Asocial sa práve predviedol v príspevku pod Pinheadom.
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

PAIN napísal:Co znamena pre vas stastie, stastny zivot ? ... :)
V zásade veľmi relatívny pojem, ale napíšem to takto...... Ide o to, aby plány vychádzali a ciele boli dosahované, napĺňané a aby situácia bola celkovo naklonená tak, aby som z nej mal prospech (nie len finančný či materiálny)..... Potom môžem povedať, že mám šťastný život/pociťujem šťastie......

begbeee,

to, že niekto dokáže zvládať hudobný nástroj ešte neznamená, že nemôže byť asociál (slovíčko "looser" v svojom slovníku nepoužívam)...... To je účtom viacerých faktorov, nie len toho, či vie, či nevie fidlikať na nejakom hudobnom nástroji......
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

PAIN napísal:Co znamena pre vas stastie, stastny zivot ?
ked nemusim pocuvat a citat chore filozoficke vymysly inych ludi...podla moznosti pod vplyvom drog ^^
žeby?
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa žeby? »

Minule ma napadla takato vec, co je podla vas plnohodnotnejsi zivot: prezivat ho materialisticky, precestovat celu zem, vidiet vela veci, skusit vela veci alebo prezit zivot skor viac duchovne cize vsetko okolo seba viac vnimat a trebars prezit cely zivot na Slovensku, skusit toho menej ale vsetko vyskusane naplno prezivat? Zaujima ma vas nazor.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

urcite radsej precestujem cely svet ako sa budem zamyslat nad nezmyslami a nic mi to neda :-) radsej realna skusenost ako nejaka analyza :-) :-) ...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Podľa mňa to ide ruka v ruke... To čo prežiješ, ťa obohacuje aj duchovne a naopak, keď si duchovne "vyspelý", určite vieš ako prežiť plnohodnotný život.

Iná vec je čo je to materiálne. Ak pod tým myslíš mať auto, dom vilu, TV s 3m uhlopriečkou, to určite nie je správna cesta. Ale ak pod tým myslíš cestovať spoznávať ľudí alebo prežiť život akýmkoľvek užitočným spôsobom to by som rozhodne nenazval "negatívnym materializmom".
Napísať odpoveď