Madari nas zachrania!
S tou hymnou - nejak nevidim uplne priamu spojitost s "Madarmi" zijucimi na Slovensku; dovolim si tvrdit, ze z tych, co tam bliakali pocas nasej hymny, bola len mala cast tych "slovenskych Madarov".
Teda nechcem sa nejako zastavat tych "hokejovych fanusikov" alebo "Madarov" v SR, ale aspon trochu by som to na vasom mieste oddeloval - inak budeme rovnaki mamlasi, ako su ti Madari, u ktorych statna propaganda a ich "obcianska spolocnost" vypestovala podmieneny reflex, ktory sme videli po hokeji...
Skor by som sa vratil k Robbiemu: je rozdiel, ked sa nacionalisticke, alebo aj sovinisticke slagre spievaju po krcmach a neviemkdevsade oproti tomu, ked tieto dostavaju Zlate platne. Ved si predstav, ze by nejaky remix Rez a rubaj do krve bol oceneny zlatou platnou a hral sa po vsetkych slovenskych radiach...
Teda nechcem sa nejako zastavat tych "hokejovych fanusikov" alebo "Madarov" v SR, ale aspon trochu by som to na vasom mieste oddeloval - inak budeme rovnaki mamlasi, ako su ti Madari, u ktorych statna propaganda a ich "obcianska spolocnost" vypestovala podmieneny reflex, ktory sme videli po hokeji...
Skor by som sa vratil k Robbiemu: je rozdiel, ked sa nacionalisticke, alebo aj sovinisticke slagre spievaju po krcmach a neviemkdevsade oproti tomu, ked tieto dostavaju Zlate platne. Ved si predstav, ze by nejaky remix Rez a rubaj do krve bol oceneny zlatou platnou a hral sa po vsetkych slovenskych radiach...
Netvrdim, ze by bola apriori nejak "zla", len som chcel dat priklad, aby si dotycny vedel predstavit, ako to asi s madarskou pop music moze vyzerat
I tak ale vsetci dobre poznaju remix tejto pesnicky, kde sa reze a rube urcita skupina obyvatelov, takze by to bolo hned povazovane za utocne atd. Okrem ineho je tam par "politicky nekorektnych" narazok (teda nekorektnych u nas, v Madarsku by zlata platna bola ista uz len vdaka tym narazkam...).
Takze ak si niekto chce zaspievat nejaku-tu chytlavu pesnicku o domovine (teraz neviem, co sa mysli vlast, alebo chlast - lebo na zaciatku sa slinta hlavne nad tym druhym) bez nejakych poznamok, posielam odkaz na video:
http://www.pluska.sk/video/2009/04/krstny-otec.html
I tak ale vsetci dobre poznaju remix tejto pesnicky, kde sa reze a rube urcita skupina obyvatelov, takze by to bolo hned povazovane za utocne atd. Okrem ineho je tam par "politicky nekorektnych" narazok (teda nekorektnych u nas, v Madarsku by zlata platna bola ista uz len vdaka tym narazkam...).
Takze ak si niekto chce zaspievat nejaku-tu chytlavu pesnicku o domovine (teraz neviem, co sa mysli vlast, alebo chlast - lebo na zaciatku sa slinta hlavne nad tym druhym) bez nejakych poznamok, posielam odkaz na video:
http://www.pluska.sk/video/2009/04/krstny-otec.html
Odelovanie a hladanie vinu len v jedlotlivcoh situaciu nikdy nevyriesi.zmija1313 napísal:Teda nechcem sa nejako zastavat tych "hokejovych fanusikov" alebo "Madarov" v SR, ale aspon trochu by som to na vasom mieste oddeloval
O madaroch a ich mentalite som sa tu uz vyjadroval, treba si uvedomit ze ten narod je na seba hrdy, dovlim si povedat ze mozno jeden z najhrdsich narodov Europe. Vysledkom je ich totalna neschopnost jazykovej asimilacie na juznom slovensku a nie len tam, a to je pramen celeho problemu slovensko madarskych vztahov.
Takze cim menej madarov na slovensku tym menej problemov a na to existuju dve riesenia:
1 Bud madarom dame to co chu, teda juzne slovensko, lenze tam je aj to riziko ze by potom ziadali zase viac.
2 Alebo urobime vsetky mozne kroky k tomu aby sa madari uz konecne jazykovo asymilovali, co by znamenalo v prvom rade zrusenie SMK a obmedzenie poctu madarskych skol na minimum.
Podla mňa toto už nieje v naších silách vyriešiť, prístupom ktorý si opísal a zaiste je správny, vyvoláme agresiu maďarskej menšiny a to hlavne preto lebo maďarská menšina za roky Slovenskej republiky bola navyknutá na isté privilégá, ktoré sa stále zväčšovali. KEby sa s nimi od začiatku zaobchádzalo ako sa má teda boli by jej presne vymedzené hranice kam až môžu zájsť, toto by sme dnes neriešili. Situácia je podobná ako pri rozmaznanom decku. Skúste mu vysvetliť, že mu to a to na čo bolo zvyknuté nekúpite. Roznesie vás na kopytách.kali520 napísal:Odelovanie a hladanie vinu len v jedlotlivcoh situaciu nikdy nevyriesi.
O madaroch a ich mentalite som sa tu uz vyjadroval, treba si uvedomit ze ten narod je na seba hrdy, dovlim si povedat ze mozno jeden z najhrdsich narodov Europe. Vysledkom je ich totalna neschopnost jazykovej asimilacie na juznom slovensku a nie len tam, a to je pramen celeho problemu slovensko madarskych vztahov.
Takze cim menej madarov na slovensku tym menej problemov a na to existuju dve riesenia:
1 Bud madarom dame to co chu, teda juzne slovensko, lenze tam je aj to riziko ze by potom ziadali zase viac.
2 Alebo urobime vsetky mozne kroky k tomu aby sa madari uz konecne jazykovo asymilovali, co by znamenalo v prvom rade zrusenie SMK a obmedzenie poctu madarskych skol na minimum.
Maďari sa uzatvoria ešte pevnejšie do seba a môžeme čakať druhé Kosovo. Keď to ale nespravíme vidím to na "pomalšiu smrť". Síce to nepríde zo ďňa na deň ale raz nám naša drahá menšina oznámi, že s nami v jednom štáte žiť nechce a keď už má tú kultúrnu autonómiu, že chce mať už aj suverénny štát.
Ehm...citam to zo vsetkych stran, ale nejak som si stale nie isty
V kazdom pripade sa dnes najde vela "majstrov rychlych rieseni". Idealne este aj takych, pri ktorych sa clovek ani nezapoti. Ono je to stale dvojstranny vztah a cela nasa politicka reprezentacia sa nanho pozera presne tak, ako SMK chce. Jedinym moznym riesenim sa zda byt polarizacia - bud byt na jednej, alebo na druhej strane. Dat vsetko, alebo nedat nic - aj ty, Ivan, si pisal, ze by mali mat iste prava, ale je tu nejaka hranica. Odrazu ale pises, ze "spravne riesenie" jedno z tych krajnych.
Zda sa mi, ze chyba akakolvek snaha o nejake rozumnejsie riesenie, resp. usporiadanie. Ved kolko "Madarov" je v stranach mimo SMK, ktore maju moznost nieco ovplyvnit, riesit a zmenit? O ziadnom poriadnejsom exemplare neviem. Nebolo by odveci, ak by napr. Bugar zacal teraz paktovat s nejakou "slovenskou" stranou, so ktorou si ma co povedat (samozrejme, ze to nie je nejaky SR nakloneny anjelik, ale jeho cinnost nie je tak primitivna, ako trebars Csakyho a mohol by tymto celkom zaujimavo zamiesat madarske karty). Sam od seba by do toho ale asi nesiel, pretoze by sa tym zrejme vzdialil "madarskym" volicom a to riskovat nebude. Na tahu by boli slovenske strany, ktorym ale vyhovuje status quo - pre jeden tabor je to potencialny partner s istou volicskou zakladnou (a ten by sa mohol zacat hnevat pri pretahovani ludi z jeho strany), pre 2. super tema, ktoru mozu kedykolvek vytiahnut, aby mobilizovali svojho volica. Cize ani tieto strany sa do toho nejak velmi hrnut nebudu...
Vysledkom je skutocnost, ktora tu uz viackrat zaznela - nadstandardne postavenie tejto mensiny a zvacsujuca sa priepast medzi mensinou a vacsinou - aspon "formalna", navonok prezentovana. Da sa povedat, ze cim viac sa niekto snazi aktivnejsie vystupovat proti SMK, tym viac ju posilnuje...pretoze system je nastaveny tak, ze je to mozne a zatial tusim nik nie je natolko zdatny, aby sa vedel v tomto systeme pohnut tak, aby s tym nieco urobil...
Riesenia? Tie bude musiet v prvom rade prijimat niekto iny, ako SNS, pretoze opatrenia s nalepkou "vyrobene v SNS" niektorych hned zvadzaju k pokriku ria-ria...
Aj ked terajsi pokus o intenzivnejsiu (resp. o to, aby sa vobec nejak ucila) vyucbu slovenciny v skolkach nie je uplne zly. Urcite lepsi ako handrkovanie sa o nejake geograficke nazvy v ucebniciach. Lenze tu nejde len o jazyk - samozrejme, ak nejaky tapko z juhu nevie ceknut po slovensky a povedia mu, ze Fico nanho v TV prave utoci (pricom ale hovori napr. o mediach), tak nie je o com...
Snad si tym chcel povedat nieco ine, ako ze pristup "dat im juzne Slovensko je spravny"?! Podla mna by tento pristup bol fakt...ani neviem, co napisat.IvanSk napísal:Podla mňa toto už nieje v naších silách vyriešiť, prístupom ktorý si opísal a zaiste je správny
V kazdom pripade sa dnes najde vela "majstrov rychlych rieseni". Idealne este aj takych, pri ktorych sa clovek ani nezapoti. Ono je to stale dvojstranny vztah a cela nasa politicka reprezentacia sa nanho pozera presne tak, ako SMK chce. Jedinym moznym riesenim sa zda byt polarizacia - bud byt na jednej, alebo na druhej strane. Dat vsetko, alebo nedat nic - aj ty, Ivan, si pisal, ze by mali mat iste prava, ale je tu nejaka hranica. Odrazu ale pises, ze "spravne riesenie" jedno z tych krajnych.
Zda sa mi, ze chyba akakolvek snaha o nejake rozumnejsie riesenie, resp. usporiadanie. Ved kolko "Madarov" je v stranach mimo SMK, ktore maju moznost nieco ovplyvnit, riesit a zmenit? O ziadnom poriadnejsom exemplare neviem. Nebolo by odveci, ak by napr. Bugar zacal teraz paktovat s nejakou "slovenskou" stranou, so ktorou si ma co povedat (samozrejme, ze to nie je nejaky SR nakloneny anjelik, ale jeho cinnost nie je tak primitivna, ako trebars Csakyho a mohol by tymto celkom zaujimavo zamiesat madarske karty). Sam od seba by do toho ale asi nesiel, pretoze by sa tym zrejme vzdialil "madarskym" volicom a to riskovat nebude. Na tahu by boli slovenske strany, ktorym ale vyhovuje status quo - pre jeden tabor je to potencialny partner s istou volicskou zakladnou (a ten by sa mohol zacat hnevat pri pretahovani ludi z jeho strany), pre 2. super tema, ktoru mozu kedykolvek vytiahnut, aby mobilizovali svojho volica. Cize ani tieto strany sa do toho nejak velmi hrnut nebudu...
Vysledkom je skutocnost, ktora tu uz viackrat zaznela - nadstandardne postavenie tejto mensiny a zvacsujuca sa priepast medzi mensinou a vacsinou - aspon "formalna", navonok prezentovana. Da sa povedat, ze cim viac sa niekto snazi aktivnejsie vystupovat proti SMK, tym viac ju posilnuje...pretoze system je nastaveny tak, ze je to mozne a zatial tusim nik nie je natolko zdatny, aby sa vedel v tomto systeme pohnut tak, aby s tym nieco urobil...
Riesenia? Tie bude musiet v prvom rade prijimat niekto iny, ako SNS, pretoze opatrenia s nalepkou "vyrobene v SNS" niektorych hned zvadzaju k pokriku ria-ria...
Aj ked terajsi pokus o intenzivnejsiu (resp. o to, aby sa vobec nejak ucila) vyucbu slovenciny v skolkach nie je uplne zly. Urcite lepsi ako handrkovanie sa o nejake geograficke nazvy v ucebniciach. Lenze tu nejde len o jazyk - samozrejme, ak nejaky tapko z juhu nevie ceknut po slovensky a povedia mu, ze Fico nanho v TV prave utoci (pricom ale hovori napr. o mediach), tak nie je o com...
Zmija ja si myslím, že jazyková asimilácia je normálna vec. Každý kto žije na území nášho štátu by mal po slovensky vedieť, a to už je jazyková asimilácia. Samozrejme ja nikomu nebránim učiť s aj iné jazyky alebo v nich voľne rozprávať s výnimkou úradov a zriadení slovenskej samosprávy. Žiadna maďarská samospráva ako je to dnes. Je jasné, že ak dáte maďarským úradníkom do rúk slovenský juh nič iné ako autonómia prísť nemôže. A my sme to už urobili. Vráiť sa to už nedá a každý zásah do tohto bude považovaný za útok na všetkých Maďarov na celom svete. Veď už dnes je tam dosť dobrá autonómia. Maďarskí úradníci a starostovia ovládajú pomaly celé južné Slovensko. Zatiaľ je to ešte právne naše územie ale v skutočnosti je to ako pokladnica v ktorej máte cudzie dukáty. Papierovo je to naše no mocensky to už podlieha Maďarom a Maďarsku. Preto ja situáciu nevidím nijak ružovo.V kazdom pripade sa dnes najde vela "majstrov rychlych rieseni". Idealne este aj takych, pri ktorych sa clovek ani nezapoti. Ono je to stale dvojstranny vztah a cela nasa politicka reprezentacia sa nanho pozera presne tak, ako SMK chce. Jedinym moznym riesenim sa zda byt polarizacia - bud byt na jednej, alebo na druhej strane. Dat vsetko, alebo nedat nic - aj ty, Ivan, si pisal, ze by mali mat iste prava, ale je tu nejaka hranica. Odrazu ale pises, ze "spravne riesenie" jedno z tych krajnych.
S tym jazykom - chcel som to obratit tak, ze jazykova asimilacia je potrebna, ale sama osebe nestaci. Tu pojde skor o sunalezitost ku statu. Je tazke riesit tento problem, ved na svete je vela statov, ktore maju podobny problem, no malokde sa ho dari vyriesit.
Napriek tomu by som ale netvrdil, ze je to stratene. Zvrchovanost SR napr. na uzemiach s ciganmi sa preukazala pocas nasilnosti po zruseni soc. davok v r. 2004 (tusim to bolo v tom roku). Nahnali sa policajti a armada a bolo po najokatejsom probleme... Trebalo ale mat za sebou istu podporu medzinarodneho spolocenstva, aby si napr. romovia nezmysleli, ze si chcu vytvorit na vychode vlastny stat a nejakym sposobom si ho presadili (ok, v nasich podmienkach je to hypoteticka situacia).
Mozme zajst do extremu - ak by uz na to doslo, tak podobne sa daju nahnat ozbrojene zlozky kamkolvek v ramci SR. Pojde len a len o to, na koho strane bude medzinarodne spolocenstvo pocas utokov a nasledne pocas diplomatickych snah znepriatelenych stran. Preto by som sa sustredil skor na budovanie pozitivneho obrazu opatreni slovenskych organov voci madarskej mensine na pode EU, alebo v ociach USA. Kazde otvorenie ci rekonstrukciu madarskej skoly by mal spropagovat slovensky politik a nie SMK-aci, nech to nevyzera, ze bez nich by sa to nezrealizovalo (hoc je to pravda). Kazdy projekt, investiciu dokoncenu na juhu by mali hlasit slovenski politici. Ked u nas nebodaj opat zastavi americky prezident, tak by ho v ramci jeho programu mali vziat Slovaci na taketo akcie, vysvetlit mu, ako velmi sa starame o Madarov, co vsetko pre nich robime (SMK by sa "vypoklonkovalo" s tym, ze by sa prezident dozvedel, ze mensina ma aj svoju stranu a ta ma nemaly pocet poslancov v parlamente). Samozrejmostou by mala byt tlacovka, alebo nejaky briefing (hoci aj v Bruseli) o tom, ze madarska mensina v SR sa ma opat lepsie, pretoze slovenska vlada (a nie SMK) sa zasadila o ten a ten projekt. Toto by mohlo aspon trochu vplyvat aj na tu nasu mensinu - ak by videli na tychto akciach aj ine tvare, ako su Csaky a spol.
Z inej strany: chyba trochu pozitivneho uvazovania zo strany nasich predstavitelov pri prezentovani vymozenosti pre mensinu. Sucho sa povie, ze sa nieco urobilo, nerobi sa okolo toho velke halo, pretoze sa predpoklada, ze vacsine Slovakov sa to nepaci. Resp. sa mozno slovenske strany obavaju, aby neprisli o cast volicstva pre prilisnu ustupcivost Madarom. V SR netreba az tak hlasno rozkrikovat, ze mame madarsku VS, zato v Bruseli, Budapesti a na konferenciach o skolstve by ju trebalo davat na prve miesto (aj ked uroven je slabucka).
Madari to maju jednoduchsie v tom, ze im staci velmi jednoducha taktika pri presadzovani svojich poziadavkov - klasicka taktika buvaru. Reagovat na toto nie je jednoduche, ale marketingova teoria opisuje prostriedky, ktore sa daju v tomto pripade pouzit. Minimalne by bolo dobre, ak by sa pri slove "Madar" ustavni cinitelia zatvarili aspon indiferentne a nie sa zamracili...
Toto je ale beh na dlhu trat a kedze u nas je politicka kultura a snaha stran o skutocne riesenie problemov krajiny taka, aka je, tak nemozno ocakavat nejaku zmenu "k lepsiemu". Jedinu zmenu k lepsiemu mozu priniest este vacsie ekonomicke problemy Madarska (sice sa to tam aj kvoli nim radikalizuje, ale predsa - ktory zo slovenskych Madarov by v sucasnosti az tak hrnul do Madarska, kde su vyhliadky dost chmurne) + to, ze by tu konecne vznikla nejaka dalsia madarska strana a aspon nacas by sa oslabil vplyv SMK.
Napriek tomu by som ale netvrdil, ze je to stratene. Zvrchovanost SR napr. na uzemiach s ciganmi sa preukazala pocas nasilnosti po zruseni soc. davok v r. 2004 (tusim to bolo v tom roku). Nahnali sa policajti a armada a bolo po najokatejsom probleme... Trebalo ale mat za sebou istu podporu medzinarodneho spolocenstva, aby si napr. romovia nezmysleli, ze si chcu vytvorit na vychode vlastny stat a nejakym sposobom si ho presadili (ok, v nasich podmienkach je to hypoteticka situacia).
Mozme zajst do extremu - ak by uz na to doslo, tak podobne sa daju nahnat ozbrojene zlozky kamkolvek v ramci SR. Pojde len a len o to, na koho strane bude medzinarodne spolocenstvo pocas utokov a nasledne pocas diplomatickych snah znepriatelenych stran. Preto by som sa sustredil skor na budovanie pozitivneho obrazu opatreni slovenskych organov voci madarskej mensine na pode EU, alebo v ociach USA. Kazde otvorenie ci rekonstrukciu madarskej skoly by mal spropagovat slovensky politik a nie SMK-aci, nech to nevyzera, ze bez nich by sa to nezrealizovalo (hoc je to pravda). Kazdy projekt, investiciu dokoncenu na juhu by mali hlasit slovenski politici. Ked u nas nebodaj opat zastavi americky prezident, tak by ho v ramci jeho programu mali vziat Slovaci na taketo akcie, vysvetlit mu, ako velmi sa starame o Madarov, co vsetko pre nich robime (SMK by sa "vypoklonkovalo" s tym, ze by sa prezident dozvedel, ze mensina ma aj svoju stranu a ta ma nemaly pocet poslancov v parlamente). Samozrejmostou by mala byt tlacovka, alebo nejaky briefing (hoci aj v Bruseli) o tom, ze madarska mensina v SR sa ma opat lepsie, pretoze slovenska vlada (a nie SMK) sa zasadila o ten a ten projekt. Toto by mohlo aspon trochu vplyvat aj na tu nasu mensinu - ak by videli na tychto akciach aj ine tvare, ako su Csaky a spol.
Z inej strany: chyba trochu pozitivneho uvazovania zo strany nasich predstavitelov pri prezentovani vymozenosti pre mensinu. Sucho sa povie, ze sa nieco urobilo, nerobi sa okolo toho velke halo, pretoze sa predpoklada, ze vacsine Slovakov sa to nepaci. Resp. sa mozno slovenske strany obavaju, aby neprisli o cast volicstva pre prilisnu ustupcivost Madarom. V SR netreba az tak hlasno rozkrikovat, ze mame madarsku VS, zato v Bruseli, Budapesti a na konferenciach o skolstve by ju trebalo davat na prve miesto (aj ked uroven je slabucka).
Madari to maju jednoduchsie v tom, ze im staci velmi jednoducha taktika pri presadzovani svojich poziadavkov - klasicka taktika buvaru. Reagovat na toto nie je jednoduche, ale marketingova teoria opisuje prostriedky, ktore sa daju v tomto pripade pouzit. Minimalne by bolo dobre, ak by sa pri slove "Madar" ustavni cinitelia zatvarili aspon indiferentne a nie sa zamracili...
Toto je ale beh na dlhu trat a kedze u nas je politicka kultura a snaha stran o skutocne riesenie problemov krajiny taka, aka je, tak nemozno ocakavat nejaku zmenu "k lepsiemu". Jedinu zmenu k lepsiemu mozu priniest este vacsie ekonomicke problemy Madarska (sice sa to tam aj kvoli nim radikalizuje, ale predsa - ktory zo slovenskych Madarov by v sucasnosti az tak hrnul do Madarska, kde su vyhliadky dost chmurne) + to, ze by tu konecne vznikla nejaka dalsia madarska strana a aspon nacas by sa oslabil vplyv SMK.
zmija1313 toto vsetko co si tu napisal je skorej zivna poda pre madarsky sovinizmus a iredentizmus, dovodom je ustupovanie.
A nemusime ist tak daleko do historie a staci sa pozret na medzivojnove CSR a problemy su sudetami. Cim viac ustupkov CSR vlada robila tym viac Henleinova strana ziadala.
Miesto toho aby sme sa ukazovali v zahranici aky sme dobry voci mensinam by sme sa mali sustredit na to iste co madari a to na silnu politicku loby na europskej pode.
Odporucam Maďarská karta verzus genetická karta
A nemusime ist tak daleko do historie a staci sa pozret na medzivojnove CSR a problemy su sudetami. Cim viac ustupkov CSR vlada robila tym viac Henleinova strana ziadala.
Miesto toho aby sme sa ukazovali v zahranici aky sme dobry voci mensinam by sme sa mali sustredit na to iste co madari a to na silnu politicku loby na europskej pode.
V tomto pripade ano lebo madara robi madarom uz iba jazyk (nejaky geneticky zaklad vobec, lebo ma blizsie skorej slovakovi ako k povodnemu madarovi). Takze cim menej madarov na slovensku t.j menej madarsky hovoriacich ludi tym lepsie pre nas.zmija1313 napísal:S tym jazykom - chcel som to obratit tak, ze jazykova asimilacia je potrebna, ale sama osebe nestaci
Odporucam Maďarská karta verzus genetická karta
Rozhodne som to nemyslel tak, aby sme robili ustupky, ale aby ked uz ich je treba robit, resp. si ich niekto vydupe, tak aby sme to prezentovali inak, nez sa prezentuje teraz. Teraz sa to prezentuje ako vitazstvo "utlacanych" Madarov a prehra "zlych" Slovakov. Ide teda len o marketingovy tah - vyuzit nejakym sposobom moznosti prezentacie v "sucasnych modernych mediach" a na inych forach. Pretoze ak to pojde takto dalej, tak sa bude dalej zvacsovat nevrazivost a to je pre SR ak nie nebezpecne, tak urcite zbytocne.
Ale ak si niekto mysli, ze SR pomoze neustale poukazovanie na priepastne "rozdiely" medzi Slovakmi a "Madarmi" v SR, neberiem mu to...
Tiez sa mi nezda, ze riesenim problemu je "len" naucit ich vsetkych po slovensky...bezny Madar ma genetiku asi niekde...
Ale ak si niekto mysli, ze SR pomoze neustale poukazovanie na priepastne "rozdiely" medzi Slovakmi a "Madarmi" v SR, neberiem mu to...
Tiez sa mi nezda, ze riesenim problemu je "len" naucit ich vsetkych po slovensky...bezny Madar ma genetiku asi niekde...
My musime urobit take opatrenia aby si nikto nic vydupat nemohol a nemusel a aby sme sa nijak nemuseli prezentovat.zmija1313 napísal:Rozhodne som to nemyslel tak, aby sme robili ustupky, ale aby ked uz ich je treba robit, resp. si ich niekto vydupe, tak aby sme to prezentovali inak, nez sa prezentuje teraz
Plati co som uz pisal, cim menej madarov tym menej problemov. Ked nebudu madari na juhu nebudu mat sovinisti z madarska a SMK ziadny dovod nejak vystupovat proti slovenskemu narodu a jeho uzemiu.zmija1313 napísal:Tiez sa mi nezda, ze riesenim problemu je "len" naucit ich vsetkych po slovensky...bezny Madar ma genetiku asi niekde...
To mas pravdu, idealne podla vzoru Srbska, u nich si uz nema kto co vydupavat a nemusia ani nic prezentovat, pravda ak nepocitam rozdavanie ciernych nalepiek...ale to je trochu OT, u nas je to trochu inak.kali520 napísal:My musime urobit take opatrenia aby si nikto nic vydupat nemohol a nemusel a aby sme sa nijak nemuseli prezentovat.
Narazam na tie 2 opatrenia, co si navrhol hore - odovzdanie uzemia (to bol snad len zart) a zrusenie SMK - to uz je lepsi napad, ale naco drazdit "demokratov" celeho sveta? Ja by som sa skor snazil nejakym sposobom odsunut SMK na 2. kolaj. Nejake vzdavanie sa juzneho Slovenka je nepripustne...
Vidíte kam sme to až dopracovali? K tomu že vo vlastnej krajine sa musíme báť kadekoho. Zatvárame si navzájom ústa lebo ten a ten je menšina ten a ten je inej farby pleti. Vo vlastnom štáte, ktorý by mal teoreticky patriť nám a byť našim prostriedkom, útočiskom, pevnnosťou pred cuzími a ich intrigami sa my sami správame ako menšina. Každý iný je prednejší. Vo vlastnom dome sa nám cudzí vyhrážajú a zastrájajú. A čo robíme my? Miesto tohho aby sme sa spájali a ukázali pevnú ruku si nadávame do náckov a neviem čoho ešte. Krčíme sa v kúte a cudzích pretrpíme len aby sme neboli za "nedemokratický národ". Nuž čo to je za národ o ktorého štáte rozhodujú iní? Čo to je za domáceho, ktorý si neviem rozhodovať vo vlastnom dome? čo to ej az národ z ktorého necítiť pomoc a podporu.
Maďari aj keď sú menšina držia pokope. U nás hľadáme niečo čím druhého pošpiniť a odsunúť. Necítiť tu žiadny altruizmus, empatiu.
A to je choré. Pretože to nieje ani o mne ani o mojich názoroch a nieje to ani o vás a vašich názoroch je to o všetkých Slovákoch a pokiaľ sami nezistia, že v jednote je sila a že sunáležime jeden k druhému tak nás iní ľahko zašliapnu.
Maďari aj keď sú menšina držia pokope. U nás hľadáme niečo čím druhého pošpiniť a odsunúť. Necítiť tu žiadny altruizmus, empatiu.
A to je choré. Pretože to nieje ani o mne ani o mojich názoroch a nieje to ani o vás a vašich názoroch je to o všetkých Slovákoch a pokiaľ sami nezistia, že v jednote je sila a že sunáležime jeden k druhému tak nás iní ľahko zašliapnu.
Je to tu Maďari sa konečne priznali o čo im ide!!!
Hovorca FIDESZ-u: Slota je grobian
01.06.2009 11:28 - BUDAPEŠŤ/BRATISLAVA
Ján Slota opäť potvrdil, že nie je vhodný na to, aby bol politikom, povedal v nedeľu večer pre maďarskú tlačovú agentúru MTI hovorca FIDESZ-Maďarského občianskeho zväzu Péter Szíjjártó, ktorý označil Slotu za grobiana.
Hovorca reagoval na nedeľňajšie vyjadrenie predsedu SNS, podľa ktorého slová predsedu FIDESZ Viktora Orbána a šéfa SMK Pála Csákyho 23. mája v Ostrihome zaváňali "silnou vôňou neonacizmu, neofašizmu a minimálne veľkomaďarského šovinizmu".
"Je veľmi zvláštne, ak jeden z politických vodcov členskej krajiny Európskej únie nezbadá,
že súčasné procesy vedú k tomu, že národy budú omnoho dôležitejšie ako štátne hranice,
kto toto nepostrehol, zrejme nie je vhodný na to, aby bol politikom," konštatoval Szíjjártó.
Záujmom maďarského národa podľa jeho slov je, aby bolo čo najviac maďarských poslancov v Európskom parlamente. "Ján Slota sa viackrát prezentoval ako grobian, čo aj teraz potvrdil," dodal hovorca maďarskej opozičnej strany. Slota v nedeľu v Brezne upozornil, že ak Slováci nepôjdu k eurovoľbám a maďarskí spoluobčania prídu poctivo k urnám, tak SMK môže získať maximálny počet europoslancov. "A potom sa naplnia slová pána Orbána," poznamenal. Ten vyhlásil, že v eurovoľbách ide o to, koľko maďarských poslancov bude v Bruseli obhajovať záujmy Maďarov z Karpatskej kotliny.
Zdroj : TASR, Foto: TASR
Ale sme sa načakli kým prišli s farbou von.
Hovorca FIDESZ-u: Slota je grobian
01.06.2009 11:28 - BUDAPEŠŤ/BRATISLAVA
Ján Slota opäť potvrdil, že nie je vhodný na to, aby bol politikom, povedal v nedeľu večer pre maďarskú tlačovú agentúru MTI hovorca FIDESZ-Maďarského občianskeho zväzu Péter Szíjjártó, ktorý označil Slotu za grobiana.
Hovorca reagoval na nedeľňajšie vyjadrenie predsedu SNS, podľa ktorého slová predsedu FIDESZ Viktora Orbána a šéfa SMK Pála Csákyho 23. mája v Ostrihome zaváňali "silnou vôňou neonacizmu, neofašizmu a minimálne veľkomaďarského šovinizmu".
"Je veľmi zvláštne, ak jeden z politických vodcov členskej krajiny Európskej únie nezbadá,
že súčasné procesy vedú k tomu, že národy budú omnoho dôležitejšie ako štátne hranice,
kto toto nepostrehol, zrejme nie je vhodný na to, aby bol politikom," konštatoval Szíjjártó.
Záujmom maďarského národa podľa jeho slov je, aby bolo čo najviac maďarských poslancov v Európskom parlamente. "Ján Slota sa viackrát prezentoval ako grobian, čo aj teraz potvrdil," dodal hovorca maďarskej opozičnej strany. Slota v nedeľu v Brezne upozornil, že ak Slováci nepôjdu k eurovoľbám a maďarskí spoluobčania prídu poctivo k urnám, tak SMK môže získať maximálny počet europoslancov. "A potom sa naplnia slová pána Orbána," poznamenal. Ten vyhlásil, že v eurovoľbách ide o to, koľko maďarských poslancov bude v Bruseli obhajovať záujmy Maďarov z Karpatskej kotliny.
Zdroj : TASR, Foto: TASR
Ale sme sa načakli kým prišli s farbou von.
To je vec pohľadu človek slobodomyseľný bez väzieb k národnu(nehovorím že je zlý) sa na to pozerá prakticky. Ekonomike neškodia, Slovákom priamo neubližujú = niesú hrozba.MakeFake napísal:Slota a Orban su jedna stoka.
Tito extremisticky madarsky politici tak ako aj slovensky si mozu len rozpravat. Obi dve krajiny su v NATO a EU takze toto vsetko je len divadlo pre nalakanie sprostejsich volicov.
Nejaky madari ma netrapia, pretoze Slovensku narozdiel od Slotu/SNS neskodia.
Lenže človek národne založený to vníma tak, že táto menšina je veľkou hrozbou pre Slovenské hranice a národ. Samozrejme pokiaľ bude ďalej proklamovať politiku SMK a podporovať takéto tendencie. Pre človeka liberála nieje problémom, že sa hranice zmenia, spoločnosť sa premieša a podobne. Pre človeka národniara je to problém, pretože sa cíti byť priamo ohrozený a cíti, že je ohrozené jeho útočisko, domovina. Svetobežníkovi to je jedno pretože ten má domov všade. Dnes však ešte žijeme v spoločnosti kde existujú národné štáty a pokiaľ chce niekto narúšať vnútornú integritu štátu, meniť štátotvorné usporiadanie musí byť považovaný za protištátny živel. Takéto niečo sa nazýva vlastizrada či chtiac alebo nechtiac, človek ktorý takéto myšlienky presadzuje defakto zráza Slovenský štát postavený na národnom princípe. Čo sa týka Slotu to je pre mňa nastrčený agent a príklad ako nacionalista nevyzerá. Tento človek práve naopak znehodnocuje myšlienku nacionalizmu. Samozrejme všetko som to písal bez urážky len chcem poukázať na to, že ten ktorý priamo necháva južné Slovensko na pospas osudu koná proti štátu. V tomto prípade si myslím že obhajovať stranu fides výrokom - však aj Slota nadáva je neadekvátna obrana.
http://www.sme.sk/c/4874126/bugarova-sk ... tranu.html
Myslite si, ze zalozi dalsiu "madarsku" stranu alebo sa bude profilovat (stredo-)pravo bez narodnostnych vplyvov?smeti napísal:Predsedom novej strany sa podľa TA3 stane Bugár, ustanovujúci snem by sa mohol konať v septembri.
SMK podľa prieskumu agentúry Median SK z apríla a mája klesli preferencie tesne nad hranicu zvoliteľnosti do parlamentu. Podľa ankety by ju volilo šesť percent ľudí.
Nerad spekulujem, no napriek tomu... V pripade, ze "Bugar&Co." ohlasia vznik novej strany aspon rok pred parlamentnymi volbami, ich uspech (prekrocenie 5.%) v nasledujucich parlamentnych volbach vidim dost realne. Ci sa to uz niekomu paci alebo nie, Bugar je zaroven politicka osobnost, ktora je schopna oslovit aj "nemadarskeho" volica. Zaroven by sa tym vyrazne oslabil vplyv radikalneho Durayovho kridla, ktore momentalne ovlada SMK + cim oslabenejsi bude radikalizmus na jednej strane, tym viac sa bude oslabovat aj radikalizmus na strane druhej (SMK vs. SNS). Tyto stvaci sa navzajom jednoducho potrebuju. Dost podstatnu ulohu tiez moze zohrat Smer, ktory by v pripade uspechu noveho politickeho subjektu na cele s Bugarom mohol s tymto vytvorit koaliciu a tym z velkej casti vyriesit aj otazku zahranicnej politiky s Madarskom po nastupe Orbana k moci. Pre Smer aj "Bugar&Co." by to mohol byt dobry politicky obchod (mnohe vsak zalezi od toho, ako sa "Bugar&Co." bude ideovo a hodnotovo profilovat). Smer by totiz dokazal, ze mu nejde o strany, ale o hodnoty (SNS uz imho Fico z buducej koalicnej spoluprace po serii citlivych kauz vylucil, s ucastou HZDS v paralmente to po buducich volbach vyzera neisto). Subjekt "Bugar&Co." by tak pre Smer z ponuky koalicnych partnerov (sprofanovane SDKU a SNS, nespolahlive KDH) vychadzal ako vitaz. S "Bugar&Co." by to nebolo lahke vladnutie, pretoze aj tento subjekt sa na 90% bude orientovat v prvom rade na zaujmy konkretnej mensiny, avsak skusenosti s Bugarom su aspon zaruka toho, ze uzavrete dohody platia. Uvidime.