jeden ftp kabel na 2 kompy
-
sulo34
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
jeden ftp kabel na 2 kompy
zdravicko .. pocul som ze sa daju jednym obycajnym 8 zilovym ftp kablom pripojit (dajmetomu ku switchu) 2 pocitace 100Mb lajnou pretoze pri zapojeni ftp kablu sa zapajaju len (1.2.3.6) vodice
1 white and orange TX+
2 orange TX-
3 white and green RX+
4 NC *
5 NC *
6 green RX-
7 NC *
8 NC *
ked mi ide domov jeden kabel zo switchu a chcem na neho zapojit 2 pc , ako to spravim ? .. je nutne zapojit do switchu druhu koncovku z toho isteho kablu alebo nie? .. a ako to zapojim na svojej strane ?
1 white and orange TX+
2 orange TX-
3 white and green RX+
4 NC *
5 NC *
6 green RX-
7 NC *
8 NC *
ked mi ide domov jeden kabel zo switchu a chcem na neho zapojit 2 pc , ako to spravim ? .. je nutne zapojit do switchu druhu koncovku z toho isteho kablu alebo nie? .. a ako to zapojim na svojej strane ?
-
fikus-kukis
Guru wannabe
Samozrejme, predsa už máme dnes nejaký štandard zvaný prepínaný ethernet.
Zrealizuješ to tak, že na strane prepínača nakonektoruješ 10-20 cm (doplňujúci) káblik z jednej strany; druhú stranu káblika budeš vodivo pripájať.
Funkčný kábel čo Ti ide domov odizoluješ (20cm od konca), prerežeš nepoužívané vodiče (pre istotu si skontroluj, či je konektor narazený podľa štandardu a neodrežeš sa).
Na prerezané vodiče vedúce smerom do bytu zapojíš vyrobený malý pomocný káblik.
Doma v podstate urobíš to isté - odizoluješ starý kábel, odrežeš nepoužívané vodiče, pripevníš pomocný nakonektorovaný kábel (veduci k druhému PC) na nepoužívané vodiče vedúce von z bytu.
Predpokladám, že do detailov zachádzať nemusím, keďže si sa na to odhodlal a vyhľadal si aj farebné kódovania (len sa 100% uisti, že ten kábel ktorý Ti teraz ešte funguje je správne - podľa normy - nakrimpovaný).
Výsledok bude: na strane prepínača to bude vyzerať ako rozklaný jazyk - dva konektory RJ45, oba zapojíš. V byte budú dva ethernetové káble do dvoch počítačov.
Zrealizuješ to tak, že na strane prepínača nakonektoruješ 10-20 cm (doplňujúci) káblik z jednej strany; druhú stranu káblika budeš vodivo pripájať.
Funkčný kábel čo Ti ide domov odizoluješ (20cm od konca), prerežeš nepoužívané vodiče (pre istotu si skontroluj, či je konektor narazený podľa štandardu a neodrežeš sa).
Na prerezané vodiče vedúce smerom do bytu zapojíš vyrobený malý pomocný káblik.
Doma v podstate urobíš to isté - odizoluješ starý kábel, odrežeš nepoužívané vodiče, pripevníš pomocný nakonektorovaný kábel (veduci k druhému PC) na nepoužívané vodiče vedúce von z bytu.
Predpokladám, že do detailov zachádzať nemusím, keďže si sa na to odhodlal a vyhľadal si aj farebné kódovania (len sa 100% uisti, že ten kábel ktorý Ti teraz ešte funguje je správne - podľa normy - nakrimpovaný).
Výsledok bude: na strane prepínača to bude vyzerať ako rozklaný jazyk - dva konektory RJ45, oba zapojíš. V byte budú dva ethernetové káble do dvoch počítačov.
-
audiotrack
VIP
samozrejme. Čo si si myslel že switch môže mať na jednom porte dve mac a bude sa tváriť že to má pod kontrolou?sulo34 napísal:takze je to nutne pouzit 2 koncovku na strane switchu
-
sulo34
Medium Star
ale mohol by si zajst do detailov co sa tyka odporucaneho zapojenia farieb pri tom sekundarnom konektore lebo to som nikde nenasiel a ked je to zapojene zle tak to vraj robi velke straty pri vecsich vzialenostiach (okolo 100 m) a predsalen navod ktory tu das moze posluzit este aj niekomu inemu nie len mne tazke bolo by coool keby to bolo komplet
//autoeditácia príspevku ( 06 Jun 2009, 16:46 )
//autoeditácia príspevku ( 06 Jun 2009, 16:46 )
presne to som si myslel ...preco nie ?:)audiotrack napísal:samozrejme. Čo si si myslel že switch môže mať na jednom porte dve mac a bude sa tváriť že to má pod kontrolou?
-
fikus-kukis
Guru wannabe
Tak ako vraví audiotrack - keby si to spravil na jednom konektore, tak by zanikla podstata prepínaného ethernetu, vznikla kolízna doména (a absolútne si netrúfam povedať, či by to vôbec fungovalo).sulo34 napísal:takze je to nutne pouzit 2 koncovku na strane switchu
Prepínač ako taký si vie poradiť s dvomi MAC adresami (ale možný problém je opísaný vyššie).
Add: ja by som to riesiš tak, že hotový priamy (straight) kábel by som prerezal 20cm od jedneho konca. Ten z toho 20cm kúsku kábla by som zapojil práve 1,2,3,6 (lebo tie sa používajú) na 4 nepoužité drôty toho vedenia idúceho do bytu (povedzme bledo-oranžovú na bledo modrú, oranžovú na modrú, bledozelenú na bledohnedú, zelenú na hnedú). V byte použil presne rovnakú toho zvyšku kábla na ten hlavný.
Podotýkam, uvedené farby sa môžu líšiť v tvojom prípade. Vždy zober rozum do hrsti a prejdi si od konektora ktoré farby sa používajú, ako bezpečne (bez prerušenia) sa vodivo dostanú na druhú stranu do konektoru na presne rovnakú pozíciu (typ "priamy" kábel).
-
PhYs0c
King
1BO 1BZ
2O 2Z
3BZ 3BO
4M 4M
5BM 5BM
6Z 6O
7BH 7BH
8H 8H
toto su dva typy zapajania kabla 1:1 alebo sposob zapojenia krizoveho kabla
B-biela
O-oranzova
Z-zelena
M-modra
H-hneda
ako vravia vyssie zapojit 1 2 3 a 6 zilu na oboch koncovkach, zily 4 5 7 8 sa pouzivaju pre telefon...btw zakrimpovat radim ist niekam do predajne ak s tym nemas skusenosti alebo kvalitne klieste
2O 2Z
3BZ 3BO
4M 4M
5BM 5BM
6Z 6O
7BH 7BH
8H 8H
toto su dva typy zapajania kabla 1:1 alebo sposob zapojenia krizoveho kabla
B-biela
O-oranzova
Z-zelena
M-modra
H-hneda
ako vravia vyssie zapojit 1 2 3 a 6 zilu na oboch koncovkach, zily 4 5 7 8 sa pouzivaju pre telefon...btw zakrimpovat radim ist niekam do predajne ak s tym nemas skusenosti alebo kvalitne klieste