jeden ftp kabel na 2 kompy

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
sulo34
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

jeden ftp kabel na 2 kompy

Príspevok od používateľa sulo34 »

zdravicko .. pocul som ze sa daju jednym obycajnym 8 zilovym ftp kablom pripojit (dajmetomu ku switchu) 2 pocitace 100Mb lajnou pretoze pri zapojeni ftp kablu sa zapajaju len (1.2.3.6) vodice

1 white and orange TX+
2 orange TX-
3 white and green RX+
4 NC *
5 NC *
6 green RX-
7 NC *
8 NC *

ked mi ide domov jeden kabel zo switchu a chcem na neho zapojit 2 pc , ako to spravim ? .. je nutne zapojit do switchu druhu koncovku z toho isteho kablu alebo nie? .. a ako to zapojim na svojej strane ?
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

Samozrejme, predsa už máme dnes nejaký štandard zvaný prepínaný ethernet.

Zrealizuješ to tak, že na strane prepínača nakonektoruješ 10-20 cm (doplňujúci) káblik z jednej strany; druhú stranu káblika budeš vodivo pripájať.
Funkčný kábel čo Ti ide domov odizoluješ (20cm od konca), prerežeš nepoužívané vodiče (pre istotu si skontroluj, či je konektor narazený podľa štandardu a neodrežeš sa).
Na prerezané vodiče vedúce smerom do bytu zapojíš vyrobený malý pomocný káblik.
Doma v podstate urobíš to isté - odizoluješ starý kábel, odrežeš nepoužívané vodiče, pripevníš pomocný nakonektorovaný kábel (veduci k druhému PC) na nepoužívané vodiče vedúce von z bytu.

Predpokladám, že do detailov zachádzať nemusím, keďže si sa na to odhodlal a vyhľadal si aj farebné kódovania (len sa 100% uisti, že ten kábel ktorý Ti teraz ešte funguje je správne - podľa normy - nakrimpovaný).

Výsledok bude: na strane prepínača to bude vyzerať ako rozklaný jazyk - dva konektory RJ45, oba zapojíš. V byte budú dva ethernetové káble do dvoch počítačov.
sulo34
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

takze je to nutne pouzit 2 koncovku na strane switchu :(
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

sulo34 napísal:takze je to nutne pouzit 2 koncovku na strane switchu :(
samozrejme. Čo si si myslel že switch môže mať na jednom porte dve mac a bude sa tváriť že to má pod kontrolou?
sulo34
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

ale mohol by si zajst do detailov co sa tyka odporucaneho zapojenia farieb pri tom sekundarnom konektore lebo to som nikde nenasiel a ked je to zapojene zle tak to vraj robi velke straty pri vecsich vzialenostiach (okolo 100 m) a predsalen navod ktory tu das moze posluzit este aj niekomu inemu nie len mne tazke bolo by coool keby to bolo komplet

//autoeditácia príspevku ( 06 Jun 2009, 16:46 )
audiotrack napísal:samozrejme. Čo si si myslel že switch môže mať na jednom porte dve mac a bude sa tváriť že to má pod kontrolou?
presne to som si myslel ...preco nie ?:)
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

sulo34 napísal:takze je to nutne pouzit 2 koncovku na strane switchu :(
Tak ako vraví audiotrack - keby si to spravil na jednom konektore, tak by zanikla podstata prepínaného ethernetu, vznikla kolízna doména (a absolútne si netrúfam povedať, či by to vôbec fungovalo).

Prepínač ako taký si vie poradiť s dvomi MAC adresami (ale možný problém je opísaný vyššie).

Add: ja by som to riesiš tak, že hotový priamy (straight) kábel by som prerezal 20cm od jedneho konca. Ten z toho 20cm kúsku kábla by som zapojil práve 1,2,3,6 (lebo tie sa používajú) na 4 nepoužité drôty toho vedenia idúceho do bytu (povedzme bledo-oranžovú na bledo modrú, oranžovú na modrú, bledozelenú na bledohnedú, zelenú na hnedú). V byte použil presne rovnakú toho zvyšku kábla na ten hlavný.

Podotýkam, uvedené farby sa môžu líšiť v tvojom prípade. Vždy zober rozum do hrsti a prejdi si od konektora ktoré farby sa používajú, ako bezpečne (bez prerušenia) sa vodivo dostanú na druhú stranu do konektoru na presne rovnakú pozíciu (typ "priamy" kábel).
PhYs0c
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PhYs0c »

1BO 1BZ
2O 2Z
3BZ 3BO
4M 4M
5BM 5BM
6Z 6O
7BH 7BH
8H 8H
toto su dva typy zapajania kabla 1:1 alebo sposob zapojenia krizoveho kabla
B-biela
O-oranzova
Z-zelena
M-modra
H-hneda
ako vravia vyssie zapojit 1 2 3 a 6 zilu na oboch koncovkach, zily 4 5 7 8 sa pouzivaju pre telefon...btw zakrimpovat radim ist niekam do predajne ak s tym nemas skusenosti alebo kvalitne klieste :wink:
sulo34
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

sranda je v tom ze ja s tym pracujem (aj ked som novy tak sa otukavam este len) .. takze klieste mam po ruke :)
PhYs0c
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PhYs0c »

no hej lenze kamos mal take lunt klieste ze po zakrimpovani som to musel dotlacat nozikom :D ja sa este len ucim zatial som zapajal net len v dvoch cinziakoch :P
Napísať odpoveď