RC - Vselico na dialkove ovladanie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Gothar »

S tym profilom mas pravdu, ale ten model z bazaru ma klasicke kridlo.
Ten Easy Fly by mal byt dobry vetron, ale v Hobbycity maju bordel v oznaceniach :) U nas plati to, co som napisal: RTF - kompletka aj s RC supravou a ARF - bez RC, pripadne bez elektroniky.
No prejdem k veci: pozri si spodok stranky:
"Required ;
Battery : 11.1V 1300mah ~ 1800mAh 20C 2S
Receiver: Your own TX & RX"
TX a RX znamena vysielac a prijimac, navyse postovne z Hobbycity pri velkych modeloch rychlo stupa(meni sa tym pomer cena/postovne pretoze su pomerne tazke vzhladom na cenu) a podla mojich skromnych prepoctov je vyhodnejsie kupovat modely u nas a z Hobbycity objednat elektroniku, no to je uz narocnejsie na vyber.
Stale by som sa vsak drzal toho, ze si mozes zobrat Sky Lady alebo nieco najst v bazari. No pridam poznatok z vlastnej skusenosti - ked si si dost natrenoval na simulatore (dufam, ze s pakovym ovladacom), tak ti prakticky odpada nutnost kupit si nejaky jednoduchy model na ucenie a mohol by si trochu zainvestovat aspon do toho Easy glidera + lacnejsej RC supravy. Totiz tradicia prveho modelu na rozbitie je tu este z cias, ked sa clovek musel v reali naucit ako riadit model, ktory leti proti nemu atd., na co vela modelov doplatilo zivotom :) Ja som takto riadil model az po virtualnom vycviku a islo to ako nic, ziadna krizova situacia nevznikla :)
tom4s7
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa tom4s7 »

Este k negativnym ohlasom na Sky Lady II. Pred cca rokom aj nejake drobne :) som si kupil tento model. Bol to môj prvy, predtym ziadne skusenosti (iba ak hadzadla, napr. Koala 120). Zobral som ho normalne na taku luku, mierny svah a tam ho zalietal najprv bez motora, ked uz lietal celkom pekne, tak som vyskusal aj s motorom a po par letoch som uz s nim lietal celkom pekne. Nemôzes cakat, ze s vetronom budes robit nejaku extra akrobaciu, je to skôr na take kludne lietanie (max. premet, vykrut urcite nie, ale do vyvrtky ide Sky Lady pomerne lahko, ale väcsinou sa mi z nej sama dostala, takze ma celkom autostabilny profil).

Ja som si Sky Lady oblubil, spravil som na nej este zopar uprav - dorobil som kridelka, napchal som trosku molitanu, na vymedzenie bateriek od motora, kupil nove servo na smerovku, pretoze v tom starom som zlomil pri jednom pristati zubky na ozubenom kolese, ale kupil som aj nove OZ, takze mam aspon jedno zvysne servo. Nabezne hrany kridel som oblepil obycajnou lepsiacou paskou, nech sa neoderu a na konce kridel na spodnej strane prilepil taku samolepiaci cervenu foliu, kvoli lepsej viditelnosti. A este som kusok prerobil uchytenie vyskovky na smerovke, pretoze pocas letu sa dost triasla.

Tento model nie je velmi vhodny do veternych podmienok, ale za bezvetria lieta celkom pekne a urcite sa s nim da aj zabavit. Lieta pomerne rychlo ale da sa vytrimovat aj na pomaly let, ked uz mas pocit, ze takmer stoji vo vzduchu. Vela krat si takyto model kupia ludia, ktorí o lietadlach a lietani nemaju ani paru a potom samozrejme, ze pisu negativne ohlasy, ked s nim nevedia ani poriadne vzlietnut. Inak ten model je dost odolny aj voci narazom, naozaj je takmer nerozbitny. Este by som odporucal vymenit baterky za nejake lepsie (alebo aspon kupit druhu), pretoze niekedy ma vedelo dost nahnevat, ked mi dosli a musel som sa pobrat domov :) .

btw: zabudol som este na jeden zavazny problem co som s nou mal. V prijimaci bol studeny spoj, takze lietadlo mi na zaciatku dost blblo a trvalo kus, kym sme na to s otcom prisli, ale po preletovani uz nebol problem.

EDIT: a ten virtualny vycvik je aj tak podla mna dobry len pre niekoho, kto nema absolutne pojem, naco je vyskovka, kridelka.... Aspon sa v nom oboznamy s vysielackou, s packami, ze naco vôbec sluzia, ale v reale je to aj tak uplne o inom a tie poveternostne vplyvy su niekedy extremne ( ked ti napriklad, z nicoho nic pri pristavani lietadlo vyhodi o 2 metre vyssie kvoli nejake stupajucej "bubline").
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

ad problémy s Sky LadyII - chalani vraveli, že elektronika v nej (najmä prijímač) stoja za nič, resp. sa po pár pristátiach na brucho pokazia - prijímaču údajne klesne príjem na pár desiatok metrov (čo je pri vetroni sakra problém)... Už som s ňou lietal, pomalý let a takmer nulová akrobacia mi ako začiatočníkovi vôbec nevadili :) no vadila mi absencia krídelok (aj keď tie ako vravíš sa dajú dorobiť...). V tom vyhráva ten Easy Fly. Prípadne potom Belanca? - našiel som ju za cca podobnú cenu a na ňu viem zohnať už hotové krídlo s krídelkami... nebude potom jednoduchšie (a lacnejšie) poskladať si belancu po dieloch? Predom dík, nad lietaním zatiaľ len premýšľam, tak sa chcem najprv najviac poinformovať...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Tak to si musis rozpocitat, ci je to lacnejsie :) Kridelka su samozrejme velkou vyhodou, aj ked je to v zaciatkoch trochu tazsie, lebo musis oboma packami hybat do vsetkych smerov, ale aj vdaka simulatoru sa to da naucit. Easy Fly je urcite dobra volba, ja som ho tiez chcel, ale nakoniec som sa rozhodol pre Asw-28 a to hlavne kvoli vzhladu. Inak su obidva modely dost podobne, akurat Easy Fly ma vacsiu plochu kridla, cize je vhodnejsi do termiky.
A ako uz bolo spomenute - pocitaj s kupou druhej baterky, s vetronom das vo vzduchu tak 15-20 minut s belancou mozno 5-10 ked nepojdes na plny plyn. Preto je lepsie brat so sebou aspon 2 baterky.
tom4s7
Medium Expert
Medium Expert

Myslim ze ak si vyberies hociktory zo spominanych modelov tak nespravis chybu.

Ja som mal ten problem s prijimacom Sky Lady uz od zaciatku a pre istotu som okolo celeho prijimacu navinul molitan, prave kvôli tlmeniu narazov. Vtedy som este ani netusil, ze ten prijimac bude "pokazeny" uz od vyroby.

A s tymi baterkami treba ratat. Ako napisal GhotaR, tak napr. so Sky Lady som sa malokedy dostal nad 20-25 minut (max cca 45 min.). To musi byt naozaj idealne pocasie aby si tak dlho vydrzal.

K samotnemu lietaniu, ked uz budes mat model, tak odporucam:
Chodit lietat aspon vo dvojici s nejakym kamaratom, pretoze obcas treba spravit nejaku mensiu opravu a vo dvojici to ide ovela jednoduchsie.

Ak si kupis nejaky vetron, tak na zaciatok lietaj na pomerne velkom priestranstve (aj ked tebe to asi nebude robit problem, kedze uz mas kus odlietane), pretoze zo zaciatku si väcsinou nikto nedovoli otocit sa na malom polomere - napr. na toto je Sky Lady velmi nachylna a lahko sklzne po kridle.

Ten vyber modelu je na tebe - je to jednoduche - ak sa chces trochu vyblaznit, tak vetron nekupuj, pretoze tam si naozaj akrobaciu nemôzes v dovolit, ale zase naopak - s nejakym elektro akrobatom, alebo aspon niecim ako Belanca, sa môzes viac vyhrat, lenze zalietas si kratsie. Nezabudaj, ze aj vetron lieta pomalsie, tak treba byt koncentrovany stale, pretoze sa môze udiat plno veci a o to horsie je to pri vsetkom moznom okrem vetrona :) (najradsej mam takych, co chcu na zaciatok vrtulnik a najlepsie hned nieco za 20 litrov).
jd5820
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa jd5820 »

tom4s7 napísal:(najradsej mam takych, co chcu na zaciatok vrtulnik a najlepsie hned nieco za 20 litrov).
Niektorý(napr:ja :D ) nemajú kde lietať s lietadlom tak si kúpia vrtulník aj keď nie za 20 litrov :) .
tom4s7
Medium Expert
Medium Expert

No to uznavam, ked nie je kde. Lenze casto sa na nete stretavam s ludmi, ktorí ani nevedia poriadne co chcu a myslia si ze s vrtulnikom budu odrazu robit manevre, ktore mozno ten model ani nedovoluje.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

tom4s7 napísal:Myslim ze ak si vyberies hociktory zo spominanych modelov tak nespravis chybu.

Ja som mal ten problem s prijimacom Sky Lady uz od zaciatku a pre istotu som okolo celeho prijimacu navinul molitan, prave kvôli tlmeniu narazov. Vtedy som este ani netusil, ze ten prijimac bude "pokazeny" uz od vyroby.

A s tymi baterkami treba ratat. Ako napisal GhotaR, tak napr. so Sky Lady som sa malokedy dostal nad 20-25 minut (max cca 45 min.). To musi byt naozaj idealne pocasie aby si tak dlho vydrzal.

K samotnemu lietaniu, ked uz budes mat model, tak odporucam:
Chodit lietat aspon vo dvojici s nejakym kamaratom, pretoze obcas treba spravit nejaku mensiu opravu a vo dvojici to ide ovela jednoduchsie.

Ak si kupis nejaky vetron, tak na zaciatok lietaj na pomerne velkom priestranstve (aj ked tebe to asi nebude robit problem, kedze uz mas kus odlietane), pretoze zo zaciatku si väcsinou nikto nedovoli otocit sa na malom polomere - napr. na toto je Sky Lady velmi nachylna a lahko sklzne po kridle.

Ten vyber modelu je na tebe - je to jednoduche - ak sa chces trochu vyblaznit, tak vetron nekupuj, pretoze tam si naozaj akrobaciu nemôzes v dovolit, ale zase naopak - s nejakym elektro akrobatom, alebo aspon niecim ako Belanca, sa môzes viac vyhrat, lenze zalietas si kratsie. Nezabudaj, ze aj vetron lieta pomalsie, tak treba byt koncentrovany stale, pretoze sa môze udiat plno veci a o to horsie je to pri vsetkom moznom okrem vetrona :) (najradsej mam takych, co chcu na zaciatok vrtulnik a najlepsie hned nieco za 20 litrov).
vďaka za info. Myslím si, že pokiaľ do Bellancy narvem väčšiu baterku (LiPol), tak by nemal byť problém ani s dĺžkou letu... prikloním sa asi skôr k tej Bellance, no ešte uvidím. Každopádne vďaka všetkým za pomoc a informácie :wink:
Gothar
Moderátor
Moderátor

Inac ak by si chcel novy model, tak tu je celkom slusny vyber prave pre teba http://www.astramodel.cz/skupiny.php?menu=1150500 :)
Sice 4000 kc, ale tento vyzera vyborne http://www.astramodel.cz/podrobnosti_pr ... od=HBZ7100
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Takže po zvažovaní pre a proti a prečítaní tém na modelárskych fórach, som sa rozhodol pre model Easy Glider, resp. jeho klon Easy Fly. http://www.jr-models.cz/index.php?deskt ... il&id=1566 Oplatí sa kupovať model z bazára? Rátam, že ak je model letuschopný, tak mu vnútornosti chvíľu vydržia a potom ich po pár pádoch bude treba aj tak vymeniť...

Pokiaľ viete, kde kúpiť ten Easy glider/Fly v cene do 4000sk tak please dajte vedieť :) A ešte raz vďaka za pomoc a informácie.
Gothar
Moderátor
Moderátor

No musis sledovat http://inzerce.modelbazar.cz/ :)
Kazdy den sa tam objavuje mnozstvo inzeratov, tak snad medzi nimi nejaky EG bude. Ako RC supravu odporucam Hitec, je to znacka so zdravym pomerom cena/kvalita. Na lacnejsie Futaby su dost negativne ohlasy tykajuce sa spracovania elektroniky a Graupnery su sice kvalitnejsie, ale aj si za to priplatis. Zebra je na tom asi este horsie ako lacne Futaby :)
Brat mal dlhe roky Hitec Laser 4, je to pomerne jednoducha vysielacka, ale dost spolahliva a po nastupe pocitacovych suprav sa predava za smiesne ceny :)
//Ak chces, tak cim skor volaj: http://inzerce.modelbazar.cz/inzerat/237169/ :)
A k tomu toto: http://inzerce.modelbazar.cz/inzerat/231823/
Par krystalov stoji tak 200-300 kc, ale neviem, ci tam dava aj baterky, tie by potom stali tak 400.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

No, takže easy glider je už na inzerát dohodnutý - v pondelok sa stretávam s predávajúcim. Treba kúpiť vysielač s prijímačom (kryštály budem mať s lietadlom). Otázka: je táto vysielačka na začiatok vhodná? - http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... x_(Mode_1) alebo radšej nejakú použitú kvalitnejšiu na inzerát? (6ch, mix a podobne)

p.s. keby ste mali niekto nejakú na predaj, dajte vedieť...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Ta vysielacka vyzera celkom dobre, ale u 2,4 GHz su este prijimace dost drahe, takze keby si chcel dalsie lietadlo, stalo by ta vdaka prijimacu viac. Ja som si tiez kupil este 35 MHz, tam su prijimace za babku :)
Ak si este nie si isty, ci ta to bude bavit, tak zober lacnejsiu 35 MHz z bazaru a uvidis. Pocitacove supravy s mixami a dalsimi vychytavkami zacinaju na cenach okolo 3000 kc, to si mozes kupit, ked ta lietanie chyti :)
Samozrejme najvyhodnejsie by bolo hned kupit nejaku 6ch pocitacovu, ale to by si mal mat istotu, ze sa lietaniu budes venovat, ak ju mas, tak radsej teraz zainvestuj, pretoze vysielacka ti vydrzi dlho :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

moja predstava je, že na tomto modeli si vyskúšam, či ma to bude fest držať a ak áno, tak ostane vrátane vysielačky pre deti do oddielu, pre priateľku... proste pre ľudí, ktorí nikdy nelietali ale si to chcú skúsiť. V tom prípade si k novému modelu kúpim aj riadny vysielač. Takže hľadám lacný set vysielač/prijímač ktorý už ostane s EG, no bude dostačovať na jeho základné ovládanie (aspoň 4kanály). Lebo teraz dávať ďalšie 3000sk za vysielačku nie je možno :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Jasne, chapem. No k EG mixy nutne nepotrebujes, takze ti potom staci hocico lacne, co ma 4 kanaly. Staci ti uz len prehladat obchody a mala by stacit aj Zebra alebo Avenger(ci ako sa to vola), to sa k takemuto modelu hodi a neurobis chybu, ked taku supravu kupis.
lordsoft
Novice
Novice
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa lordsoft »

Zdravim. Chcem si kupit Belt CP v2 a to z http://www.esky-heli.com/esky-24g-6ch-b ... -5191.html za $297.48 vratane postovneho.

Otazka znie, na HeliPale stoji s postovnym $325.76, mam to brat tak, ze z esky-heli.com sa bude platit este nieco, alebo je to jednoducho lacnejsie?

Dakujem. Cital som to tu cele, ale nefsimol som si zeby niekto objednaval z esky-heli... Tiez sa totiz bojim toho cla..
Gothar
Moderátor
Moderátor

Tak na esky mas kompletne prislusenstvo, cize ak zaratame postovne, nemal by si uz nic priplacat.
mrsairus
Novice
Novice

Príspevok od používateľa mrsairus »

cafte, poradte mi pls

stiahol som si demo rc simulatoru realflight G4, vsetko pohode

na fore (lamky.net) som nasiel plnu verziu, tak som si ju stiahol
no problem je tu ten ze to pomne pri spusteni chce pripojit dialkove ovladanie, a nieje nikde moznos vyuzitia klavesnice, najprv to popyta serialy a potom ma nepusti lebo nemoze nacitat to ovladanie

skusali ste to niekto? pls help thx
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

mrsairus napísal:cafte, poradte mi pls

stiahol som si demo rc simulatoru realflight G4, vsetko pohode

na fore (lamky.net) som nasiel plnu verziu, tak som si ju stiahol
no problem je tu ten ze to pomne pri spusteni chce pripojit dialkove ovladanie, a nieje nikde moznos vyuzitia klavesnice, najprv to popyta serialy a potom ma nepusti lebo nemoze nacitat to ovladanie

skusali ste to niekto? pls help thx
a prečo chceš ovládať simulátor, ktorý je určený na výcvik pilotáže s RC vysielačom klávesnicou??? Veď tam napoj svoj vysielač alebo ak nemáš, tak si ho požičaj, prípadne kúp tréningový, ktorý je len určený len na simulátor a stojí pár stoviek.
brendnpeto
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa brendnpeto »

Mám Real Flight RC Simulator G4.5 verziu a vždy, keď to zapnem, tak po chvilke mi prestane fungovať myš a nejde ju už potom nijako nahodiť. Aj keď odpojím dialkové od PC, tak myš stále nejde. Funguje až po reštartovaní PC... Neviete niekto ako túto chybu odstránim? :?
Napísať odpoveď