Kriza financnych trhov

Diskusie na politické témy...
krija
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

eMPiko, v zasade suhlasim, ale treba brat do uvahy aj fakt, ze krestanstvo nebolo jedinym vyznamnejsim nabozenstvom v rime. okrem krestanstva to boli mithraismus a judaismus. samozrejme, ze okrem statneho nabozenstva, ktore bolo tzv. pohanske polyteisticke (mnohobozstvo), ktore uznavalo kult cisara, cize cisar musi byt uznavany a uctievany ako boh. ani jedno z tych nabozenstiev s niecim takym nesuhlasilo a pre ich predstavitelov a zastupcov to bolo nepripustne. urcite vies aj o tom, (naznacujes, ze o tom vies) ze toto statne nabozenstvo tolerovalo vsetky ostatne. ale akonahle sa spociatku tolerovany stava netolerantnym k ostanym tak mame problem. riesit to musel cisar konstantin I. na niceyskom koncile v roku 325. aj to je dokazom dnesnej doby. multi-kulti prinasa spociatku vyhody, ale postupom casu to predstavuje prakticky iba same nevyhody.
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

takze prd? rozmach rimskej rise nastal v jej pociatku. len v pociatku sa tu poziciavalo bezurocne. stavali na takych borcoch greckej filozofie ako aristoteles, platon... pripadne riman cicero atd. upadok rimskej rise nechcem pripisovat zavedeniu uroku, lebo pricin tam bolo niekolko (jednou z nich aj ten slavne prezentovany multikulturalizmus), ale je nepopieratelnym faktom, ze sa rozpadla v case, ked uz bol urok davno zavedeny. ci som spupny, pysny tak to moze byt aj docela objektivne hodnotenie z tvojej strany vzhladom na tvoju "malost".
:lol: tento tvoj ucelovy vyklad dejin, ma viac nez pobavil. Krija uprimne bez narazok ti odkazujem, ze sa nedokazes bavit o jednej veci, a kazda debata s tebou ma pyramidalny charakter, to jest, z rastucim casom nabalujes neskutocne mnoztvo obsiahlych tem. Tolko v dobrom myslene slova na tvoju adresu.

- uz k veci, neda sa posudit vplyv existencie/neexistencie uroku na fungovanie rimskej rise, to je primitivny fakt. Aby si to pochopil argumentoval som ze, proste nemas to na zaklade coho posudit. Nemas ziadne data, informacie o vystupe hospodarsta, proste nic.. Vsetko co hovoris su len tvoje osobne zavery, cize uplne nic nehovoriace nicim nepodlozene blbosti.. takym sposobom mozes povedat ze aj neoliticka revolucia bola vdakatomu ze nebol urok..
ohradzovat sa tzv. prezitkom v case, v 21. storoci ked nemate paru o tom, preco kriza vznika, kedy skonci, co ju skrati, co ju prehlbuje, ako krizam predchadzat... mi pride celkom trapne, celkom smiesne, trapne smiesne.
no keby tomasito necenzuroval aj zdrobneniny pejorativ, tak uz by som ta jednou co som zvykol uzivat aj pocastoval, zacinala sa na "hl" koncila na "ik". Neviem ci su tieto myslienky z tvojej hlavy alebo si ich vydoloval z tvojich klasickych mudrych revolucnych zdrojov. Kazdopadne su pochabe a nespravne :).

Kriza, ktora je v sucasnosti, bola opisana v ekonomii, pred mozno 100 rokmi. Tak ako aj vsetky krizy 20 storocia. Vsetky maju zname priciny, zname dosledky, znamy priebeh, zname riesenia... ale ekonomov bohuzial nikto nepocuva a svet riadi politika, sprosti ludia, moc a populizmus.. a preto to vyzera tak akoto vyzera, vo vlade sedia chumaji ktori o ekonomii nemaju ani paru :wink: a co je horsie aj narod je tupi a voli tupcov.. a kruh je uzavrety :D , je to ako, preco aj ked vieme priciny srdcovo cievnych chorob, tak aj tak je to jedna z najcastejsich pricin umrtia? no preco? priciny su zname uz dlho, a ludia umieraju cim dalej tym viac, kazdy zerie sracky, a nehybe sa..

- s tym miklosom, eh.. za prve on ten problem nesposobil len ho riesil, a to ze tebe sa riesenie nepozdava a myslis si ze by si to ty spravil lepsie je sice pekne, velmi pochybujem ze aj realne.. kazdopadne v nasej debate nepodstatne.. nechce sa mi citat tie veci, ani patrat potom ako to myslis ak to nieje predmet debaty. Aj tak odpoved odignorujes.. pardon
nechapes, ze to nie je americka vlada, ktora ma moznost tlacit vlastnu menu, ale naproti tomu moze tlacit dlhopisy. ak by vlada mohla tlacit vlastne peniaze tak nemusi tlacit dlhopisy. vobec si to nepredstavujem tak ako si myslis ty. predstavujem si to zodpovednym pristupom, presne takym ako ked politik zvazuje ci vyda dlhopis, alebo nie.

a ci obama moze predat dlhopis susedovi? ano moze! v takom cesku v tom ziadny problem nevidia.
:lol: ach ty odbornik,.. zjavne nerozlisujes medzi "pozicanim si" a "natlacenim novych penazi".. ako som si myslel.. skoda reci potom. Ty si uplny genius jednoducho. Tlap tlap.

A ja som sa nepytal ci obama moze predat susedovi :D, ale ci je rozdiel ked si vytlaci 1000usd alebo preda dlhopis na tu sumu svojmu susedovi. Ved jasne ze moze :D.. zis marja.

:) Takze najprv pochop, co znamena pozicat si , a co vytlacit nove peniaze. Potom pochop co znamena tlaciaren penazi v rukach politickej masinerie, .. z toho ak boh da pochopis preco su CB nezavisle od vlady. Dalej si precitaj zakon tusim 513 alebo tak, o CB, aby ti doslo ako , kedy a preco vydava CB peniaze a ake je jej fungovanie a pravomoci. A potom mozme snad viest aj normalnu debatu. Lebo je fajn ze nechapes mna kde ja ti davam len tie najjednoduchsie veci na rozmyslenie, ale sprtas sa v uplne vysokych veciach.

:lol: boaaa tato debata zase nebude mat konca.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

slay, mame data, ale ty ich statocne ignorujes. ved aj v spominanom dejepise V. rocnika si sa to mohol ucit, keby si chcel. taka sparta a ateny boli na vrchole kym ostatni neboli nikde, macedonska risa, detto. spominane nemecko za 4!!! roky bolo v stave, ze styrom svetovym velmociam trvalo 6 rokov, aby dostali nemecko na kolena. a to sa mozes v inej teme docitat, ze taki rusi makali jak dobytek. lenze ty, sam najvyssi capo di tutti capi ekonomie potrebujes vediet, ake malo nemecko HDP per capita dna 3.12.1938 o 12:43:55:153.
slay napísal:Kriza, ktora je v sucasnosti, bola opisana v ekonomii, pred mozno 100 rokmi. Tak ako aj vsetky krizy 20 storocia. Vsetky maju zname priciny, zname dosledky, znamy priebeh, zname riesenia...
kto by vas prosim ta pocuval? ved vy sa nedokazete ani zhodnut na farbe "ludskeho trusu". len pre ilustraciu, len co ma v tejto chvili napadne k tomu co sposobilo sucasnu krizu z ust, alebo pera takych ako si ty:

- hypoteky
- nadvyroba
- ropna kriza
- derivaty
- toxicke kadeco
- nasledne popieranie tychto bodov
- cinania
- vrchol vsetkeho: Andrew Neff pracoval 25 rokov na Wall Street. Z toho 20 rokov pre Bear Stearns. Údajne sa za ten čas naučil mnoho. V októbri 2008 sa na adresu už prebiehajúcej krízy vyjadril:

"Krach Bear Stearns mi ukázal, kto to má v skutočnosti naozaj pod kontrolou: Boh. Bolo to súčasťou Božieho plánu. Môžete byť naštvaný na Boží plán, ale to na tom pláne nič nemení."

no a ten zbytok, to uz ani nema cenu komentovat. co som napisal k tomu obamovmu susedovi? nie nahodou nasledovne?

"problem je ale v tom, ze pri vydani dlhopisu sa na uroky uz skladaju vsetci obcania. ale ked nechapes edisona, tak pochybujem, ze pochopis mna."

logicky sa da vyvodit, ze ked si sam natlacim peniaze (s rozumom a rozvahou akou to cinili lincoln, kennedy, hitler) tak nezadlzujem, nezatazujem svojich obcanov. sluzim im. naopak, vydanie dlhopisu sposobuje problem, ktory vyssie opisujem. tym svojich obcanov zatazujem. ze to ty nedokazes rozlisit ani pri edisonovi, ani v suvislosti s miklosom, ako niekto s ukoncenym 1. stupnom VS, tak za to uz ja naozaj nemozem. zjavne tu ma ale problem niekto iny rozlisovat medzi "pozicanim si" a "natlacenim novych penazi".
slay
Addict
Addict

slay, mame data, ale ty ich statocne ignorujes. ved aj v spominanom dejepise V. rocnika si sa to mohol ucit, keby si chcel. taka sparta a ateny boli na vrchole kym ostatni neboli nikde, macedonska risa, detto. spominane nemecko za 4!!! roky bolo v stave, ze styrom svetovym velmociam trvalo 6 rokov, aby dostali nemecko na kolena. a to sa mozes v inej teme docitat, ze taki rusi makali jak dobytek. lenze ty, sam najvyssi capo di tutti capi ekonomie potrebujes vediet, ake malo nemecko HDP per capita dna 3.12.1938 o 12:43:55:153. slay napísal:
:lol: jasne, mame data :slap: ,... lol, za rimsku risu alebo macedonsko mas velky prd, alebo ani nemas predstavu co znamena mat informacie o hospodarstve, na zaklade ktorych by si nieco mohol zodpovedne povedat, a nie iba spekulovat a blabotat do vetra ako ty. A ja nepopieram ze sa nemci postavili na nohy predsa :D.. zisi kriste, ja som prave povedal ze je to vhodny system ako postavit rozvratenu krajinu na nohy, to iste si myslim aj o komunizme a podobne. Kritizoval som ine.. ale ty si asi myslis ze o dalsich 10 rokov by uz boli asi zlate cesty a zlate budovy v nemecku.
kto by vas prosim ta pocuval? ved vy sa nedokazete ani zhodnut na farbe "ludskeho trusu". len pre ilustraciu, len co ma v tejto chvili napadne k tomu co sposobilo sucasnu krizu z ust, alebo pera takych ako si ty:

- hypoteky
- nadvyroba
- ropna kriza
- derivaty
- toxicke kadeco
- nasledne popieranie tychto bodov
- cinania
:) dalsia loz, tu nejde o pero takych ako som ja, ja sa za odbornika na ekonomiu nepovazujem, ani som ziadnu nobelovku nedostal.. ide o pero takych ktori naozaj su a nieco dosiahli (nemyslim funkcne). Ide o to ze ty citas kadejake xujoviny a uz ti z toho pripeka, a nemas zdravy usudok. To co si vymenoval ty .. si proste vymenoval ty.. a len aby si vedel pri hypoteky=derivaty=toxicke daco tam vsade sa v principe jedna o to iste.. zbysok su tvoje ptakoviny.

a take populisticke frazicky, kto by vas pocuval.. si strc za klobuk, alebo potom nenadavaj.

- vrchol vsetkeho: Andrew Neff pracoval 25 rokov na Wall Street. Z toho 20 rokov pre Bear Stearns. Údajne sa za ten čas naučil mnoho. V októbri 2008 sa na adresu už prebiehajúcej krízy vyjadril:

"Krach Bear Stearns mi ukázal, kto to má v skutočnosti naozaj pod kontrolou: Boh. Bolo to súčasťou Božieho plánu. Môžete byť naštvaný na Boží plán, ale to na tom pláne nič nemení."
Za prve aj keby niekto pracoval 300 rokov na Wall street, je to obycajny srac ktory nema potuchy o nicom.. to je fakt, jeden z velkych trapnych omylov "pracoval som 25 rokov na WS, to znamena ze viem o com hovorim" :lol: hej hej

Je to sice pekna myslienka, a su hlasim s nou z casti.. z tej casti ktora predikuje ze ludia nad tym nemaju kontrolu, ziadni jedinci nemaju nad svetom kontrolu a nikdy mat nebudu, ziaden bildenberg ani zidaci, ani dedo mraz, to vsetko su len vase pitchoviny.. :lol: pod bohom si tu skor treba predstavit, prirodzene mechanizmy ktore vytvaraju na svete rovnovahu..
no a ten zbytok, to uz ani nema cenu komentovat
:lol: jo klasika.. nekomentuj radsej, lebo by si mozno ani nevedel a povedal by si zas blbost
"problem je ale v tom, ze pri vydani dlhopisu sa na uroky uz skladaju vsetci obcania. ale ked nechapes edisona, tak pochybujem, ze pochopis mna."
:lol:ahaaa.. takze je rovno lepsie okradnut obcanov priamo o celu poziciavanu sumu na ktoru sa poskladaju, a furu dosledkov z toho vyplyvajucich :smt044
logicky sa da vyvodit, ze ked si sam natlacim peniaze (s rozumom a rozvahou akou to cinili lincoln, kennedy, hitler) tak nezadlzujem, nezatazujem svojich obcanov. sluzim im.
tyyyy volee :D krijaaa ty si kaliber, ver mi ze zatazujes svojich obcanov, a ver mi ze ziadna statna masineria nema rozum a rozvahu :D hahah ale tlacili by si kedy by sa im zachcelo..

ty proste vááááálíš :D ty proste vobec nemas ponatia, podla teba je proste jediny rozdiel medzi tym ci si vytlacis peniaze sam alebo vydas dlhopis,.. ten, ze z dlhopisom zaplatis aj urok hahaha.. tlap tlap tlap.. a my si proste len tak zo srandy volime tie uroky... no nieje to tragediaa haheehe no nie je to tak :wink: .. studuj dalej, lebo mas velmi velmi obmedzeny falosny pohlad
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

slay si cim dalej tym viac trapny.

O Južnej Kórei sa hovorí, že je to malý hospodársky zázrak, “ázijský tiger”. Tam sa to ako podarilo?
V Južnej Kórei boli práve investované bezúročné alebo nízkoúročné peniaze. Kórejčania spravili vlastne to, čo Japonci, keď robili industrializáciu; dávali pôžičky len za režijné náklady (1-1.5%-ný úrok). A na dlhú dobu splatnosti.
A kto im ich dal?
To je dobrá otázka. Nemajú zlato ani ropu, kto im ich dal? Oni si natlačili peniaze, ale tieto peniaze boli investované do ekonomiky, cielene. To nebolo, že natlačili peniaze a rozdali ich ľuďom, aby si s nimi robili, čo chcú. Tieto peniaze boli dávané do výroby, kde produkovali hodnoty.
Takže Južná Kórea vôbec nebrala pôžičky zvonka?
Len minimálne. Pokiaľ viem tak to bolo cielene na niektoré strojné zariadenia, ale tým, že boli investované do výroby, tak to výrobou veľmi rýchlo zase splatili. Nesedelo im to na krku a nevyciciavalo ich to celé roky.

http://www.hojko.com/post1138801.html#1138801

kolko prikladov potrebujes? ty si nedal ani jeden, ze to nemoze fungovat, alebo tu budes kvakat, ze iba kratkodobo. kolko je v pripade j. korei to kratkodobo, ty neexpert?
slay napísal:hypoteky=derivaty=toxicke daco tam vsade sa v principe jedna o to iste
netrep chu**** a bud sa douc co to su derivaty, alebo sa nauc chapat napisany text.

hypoteky, su pozicka. na 3 000 000 americanov prislo o strechu nad hlavou z dovodu neschopnosti splacat uver. im je ukradnute, ze fannie mae, fredie mac...zabalila ich pozicku do balicku s ostanymi do zachodoveho papiera a predali cinanom. chapes to uz?

a ze si totalne mimo potvrdzuje aj nasledovny clanok, kde sa spomina, ze objem vsetkych derivatov bol v roku 1987 takmer na nule. len pre istotu ti pripomeniem, ze fannie mae bola zalozena v roku 1938.
link

no a aby si bol v obraze o com to vlastne tocim:
http://finweb.hnonline.sk/2-37461470-kP0000_d-bd

a keby si nahodou nebol v obraze ani potom, tak tu je nasledovne:

"Ta krize nemá nic společného s toxickými půjčkami. Do dnešního dne nebyla od bank programem TARP (Troubled Asset Relief Program) zakoupena ani jedna toxická akcie. 700 miliard zmizelo jako pára. Puf."

Nový trik salonního kouzelníka Bernanke

poznamka. bol som na blogu Karla Denningera z Market Ticker, tak len pre upresnenie dodavam, ze neslo o 100 mld. USD ale o 125 mld.!
http://market-ticker.denninger.net/uploads/drain.png

nemoze chybat ani bonusovy material.

Národná banka poskytuje lacné úvery. Len svojim

Zamestnanci Národnej banky Slovenska majú "rozprávkové“ výhody. Centrálna banka totiž poskytuje svojim ľuďom zvýhodnené úvery na zabezpečenie bývania či na zlepšenie bytových podmienok s úrokovou sadzbou jedno percento, pričom za samotný úver si NBS neúčtuje žiadne poplatky.

http://hnonline.sk/c1-29836030-narodna- ... len-svojim

PS. ucim sa a hodlam v tom pokracovat do konca zivota, ale ty uz nie si dobry ani na to, aby sme tu viedli rovnocennu diskusiu.
slay
Addict
Addict

:slap: Booooooaaaa krija ty si raz riadny kus @$#!@.. :lol: Ja sa uz odmietam s tebou dalej bavit, fakt.. toto je uz psychicka likvidace hahaha ty si neuveritelny clovek

Ty sa proste nedokazes bavit jednoducho o jednej veci!.. Najprv reagujes na mna s tym ze tam nahadzes neake citaty od Hitlera, Churchila a prazdne pojmy. Potom sa ja opytam ci vobec registrujes podstatu veci??? Tak ty ako f?l?t buchnes zase neake blaboly o rimskej risi, macedonsku, sparte a atenach plus Pridas dalsi citat velkeho ekonoma Edisona :lol: . Ked ti na to poviem ze na tom nic nemozes dokazat, lebo jednoducho si si len ucelovo ponal historiu bez relevantnej suvislosti, a nic nemozes dokazat len spekulovat. A znova sa opytatm ci rozumies aspon rozdielu medzi vytlacenim penazi a dlhopisom. Tak ty potom znova zacnes o svojom cosi o meciarovi, a lincolnovi.. a uz pouzivas ako dokazovy material aj kecy ze ekonomovia sa nevedia dohodnut a ze ani v 21 storoci nevedia co je kriza.. a das mi citat neakeho neznameho pracovnika wallstretu ktory tvrdi ze za vsetkym je boh. Ja sa opat opytam na zakladnu otazku sporu. Ci chapes rozdielu. A teraz mi tu najnovsie ides dristat nieco o Aziskych krajinach Juznej korei.. O bernakeovi.. o NBS :D.. TOTO UZ NEMIENIM CITAT :arrow: :surrender: surrender

no jako fakt nehnevaj sa.. ale toto uz je na mna moc... koncim stebou, zjavne nerozumies rozdielom medzi pozicanim vo forme dlhopisu a vytlacenim.. asi nechapes ani naco a preco jestvuje cosi ako urok, cenne papiere, aky prinos z toho plynie.. , zi dalej v svojich sugestivnych predstavach. Ja som uz povedal co som chcel. Baj baj

ps. k tej jedinej citacii co si dal
slay napísal:
hypoteky=derivaty=toxicke daco tam vsade sa v principe jedna o to iste

netrep chu**** a bud sa douc co to su derivaty, alebo sa nauc chapat napisany text.
hovorim ze v principe sa jedna o to iste, ze je to previazane, ze si to trapne vymenovaval ale su to kocky tej istej stavebnice.. a nie ze je to to iste.. takze nauc sa citat ty. Primitivnejsie to uz vysvetlit neviem..

Pomasiruj si svoje ego, napis co chces.. nemienim uz reagovat. Dakujem za rozhovor.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Citáty:
“Skutočná hrozba pre našu republiku je táto neviditeľná vláda, ktorá ako obrovská chobotnica rozprestiera svoje slizké chápadlá ponad mesto, štát a národ. Tak ako skutočná chobotnica, i táto pracuje pod maskou samo-vytvorenej clony... Na čele tejto chobotnice sú Rockefellerova Standard Oil a malá skupinka silných bankových domov, ktoré sa všeobecne označujú menom medzinárodní bankári. Táto malá banda mocných medzinárodných bankárov prakticky riadi vládu USA pre ich vlastné sebecké účely. Kontrolujú obe politické strany.“
Starosta New Yorku John F. Hylan, 1922

“Sily finančného kapitalizmu mali ďalší ďalekosiahli cieľ, nič menej než vytvorenie svetového systému finančnej kontroly v súkromných rukách, schopného vládnuť politickému systému každej krajiny a ekonomike sveta ako celku. Tento systém má byť kontrolovaný feudálnym spôsobom centrálnymi bankami sveta, prostredníctvom tajných zmlúv, prijatých na častých súkromných stretnutiach a konferenciách. Vrchol systému bola Banka pre medzinárodné vyrovnanie v Bazileji, vo Švajčiarsku, súkromná banka vlastnená a kontrolovaná svetovými centrálnymi bankami, ktoré sú samé súkromnými korporáciami. Rast finančného kapitalizmu umožnil centralizáciu svetovej ekonomickej kontroly a použitie tejto moci na priamy úžitok finančníkov a nepriame poškodenie všetkých ostatných ekonomických skupín.“
Tragédia a nádej: Dejiny sveta v našich časoch. (Macmillan Company, 1966) Profesor Carroll Quigley z Georgestown University – bol poradcom Billa Clintona. Roky mu bolo dovolené študovať archívy Rady pre Zahraničné Vzťahy.

“Rada pre Zahraničné Vzťahy patrí medzi “vládnucu triedu“. Nielenže má vplyv a moc na kľúčových pozíciách prijímania rozhodnutí na najvyšších stupňoch vlády, aby vyvíjala tlak zhora, avšak rovnako využíva jednotlivcov a skupiny na to, aby zabezpečila tlak zdola, na ospravedlnenie rozhodnutí na najvyšších stupňoch, ktoré premieňajú USA zo suverénnej konštitučnej republiky na podlízavý členský štát jednosvetovej diktatúry.“
Bývalý kongresman John Rarick 1971

“Sme na pokraji globálnej zmeny. Všetko čo potrebujeme je správna veľká kríza a národ príjme Nový svetový poriadok.“ (1994, David Rockefeller)
http://www.europskenarody.info/Odstrano ... dku_2.html):

http://dolezite.sk/Novy_svetovy_poriadok_titulky.html
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa IvanSk »

Ty Slay ako odborníka na ekonómiu mám pre teba niekoľko otázok. Prvá zneje-
1. Môže štát byt sebestačný bez dovozu?
2. Ak štát nemôže byť sebestačný bez dovozu a vo vývoze je slabší ako v dovoze, ako môže dosiahnuť aspoň vyrovnanú ekonomiku a nezadlžovať sa.
3. Ako zabezpečiť Slovenskému štátu prebytky v rozpočte?
4. Kto tvorí ceny? * Ak povieš trh je to ako keby si povedal Boh.

Ak si ekonóm mal by si to zvládnuť. Pýtam sa to smrteľne vážne bez srandy.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

1. Nie. (príklad: benzín)
2. Myslíš len vyvoz a dovoz tovaru alebo aj kapitálu?
3. To je jednoduché, krátením výdavkov. Alebo zvyšovaním daní - do určitého bodu
4. Ty si snáď myslíš že ich určuje výrobca? Nie, ceny určuje trh. Naštuduj si tvorbu ceny a pochopíš.
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Fabo napísal:1. Nie. (príklad: benzín)
2. Myslíš len vyvoz a dovoz tovaru alebo aj kapitálu?
3. To je jednoduché, krátením výdavkov. Alebo zvyšovaním daní - do určitého bodu
4. Ty si snáď myslíš že ich určuje výrobca? Nie, ceny určuje trh. Naštuduj si tvorbu ceny a pochopíš.
Veď ja sa len pýtam nikoho nezosmiešňujem ani nič podobné.
1. Benzín - dobrý príklad
2. Aký kapitál máš na mysli? Mne stačí len vývoz tovaru- keď viac dovezieme ako vyvezieme je z toho aj laikovi ako mne jasné, že nemôžeme mať vyrovnaný rozpočet. Ale defakto prerábame.
3. Také jednoduché sa mi to nezdá pretože mne sa zdá že deficit: dovoz- vývoz sa nedá vykryť daňami občanov. Trochu to zjednoduším. Mám doma 5 zlatiek ktoré vyrobím 4 potrebujem na vykrytie výroby a 1 mám výnosy navyše. 4 dávam za mäso susedovi (aby som mal čo žrať) on mi dáva jednu za zeleninu čo dopestujem, 4 zlatky sú môj majetok ktorým kryjem všetky svoje výdavky na pestovanie a 1 zlatka výnosy, keď dám 4 susedovi a jednu mi vráti ostanú mi 2 zlatky a ja z dvoch zlatiek nikdy nevykryjem výdavky na pestovanie.
4.Trh je ako neviditeľná ruka, nik ho nevidel, nik nevie dobre prognozovať čo urobí preto je to blbosť. Trh je ako Boh, nik ho nikdy nevdiel ale keď sa stane nešťastie alebo zázrak všetci sa na ňho vyhovárajú. Ako môžeme nechať rozhodovať o cene výrobkov niečo čomu nik z nás nerozumie a nevie odhadnúť jeho správanie?

To je môj osobný laický pohľad ja len chcem by mi niekto vysvetlil kde robím chybu.
Sagittarius
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Sagittarius »

IvanSk napísal: 2. Aký kapitál máš na mysli? Mne stačí len vývoz tovaru- keď viac dovezieme ako vyvezieme je z toho aj laikovi ako mne jasné, že nemôžeme mať vyrovnaný rozpočet. Ale defakto prerábame.
Rozpočet nemáš len o vývoze a dovoze...práveže naopak rozpočet podstate nie je o vývoze a dovoze, ak sa netýka práve štátnych podnikov...

S vývozom a dovozom je spojená skôr platobná bilancia, ale tam tiež musíš brať do úvahy kapitál ako písal Fabo, len ešte musíš pridať platby z a do zahraničia.

Opravte ma niekto ak som napísal niečo zle. :)
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

IvanSk napísal:Veď ja sa len pýtam nikoho nezosmiešňujem ani nič podobné.
1. Benzín - dobrý príklad
2. Aký kapitál máš na mysli? Mne stačí len vývoz tovaru- keď viac dovezieme ako vyvezieme je z toho aj laikovi ako mne jasné, že nemôžeme mať vyrovnaný rozpočet. Ale defakto prerábame.
3. Také jednoduché sa mi to nezdá pretože mne sa zdá že deficit: dovoz- vývoz sa nedá vykryť daňami občanov. Trochu to zjednoduším. Mám doma 5 zlatiek ktoré vyrobím 4 potrebujem na vykrytie výroby a 1 mám výnosy navyše. 4 dávam za mäso susedovi (aby som mal čo žrať) on mi dáva jednu za zeleninu čo dopestujem, 4 zlatky sú môj majetok ktorým kryjem všetky svoje výdavky na pestovanie a 1 zlatka výnosy, keď dám 4 susedovi a jednu mi vráti ostanú mi 2 zlatky a ja z dvoch zlatiek nikdy nevykryjem výdavky na pestovanie.
4.Trh je ako neviditeľná ruka, nik ho nevidel, nik nevie dobre prognozovať čo urobí preto je to blbosť. Trh je ako Boh, nik ho nikdy nevdiel ale keď sa stane nešťastie alebo zázrak všetci sa na ňho vyhovárajú. Ako môžeme nechať rozhodovať o cene výrobkov niečo čomu nik z nás nerozumie a nevie odhadnúť jeho správanie?

To je môj osobný laický pohľad ja len chcem by mi niekto vysvetlil kde robím chybu.
pleties si pojmy ako dovoz, deficit a rozpocet
ked stat viac dovaza ako vyvaza vtedy ma deficit v zahranicnom obchode, toto vobec neznamena ze ma deficit v statnom rozpocte

ze trh nikdo nevidel :) ale vsetci vedia ze existuje, ked ty ponuknes susedovi svoj tovar za 4 zlatky a on ti povie ze ti da len 3 :) krasny priklad trhovej ceny
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Trh su ludia, nie nejaka imaginarna nemeratelna neovplyvnitelna len pozorovatelna sila. A ludia su, ako dobre vieme, sprosti.
slay
Addict
Addict

1. No cisto teoreticky moze :) ak by mal vsetko co potrebuje, tak ano, ale ak hovoris o slovensku, tak urcite nie.. my nemozeme byt sebestacny uplne v nicom.. lebo nemame temer ziadne nerastne bohatstvo. A dodavam ze ani energeticky.. nieto dost uhlia, uranu ani vodnej a veternej sily. A finalne, jestvuje nieco ako komparativne vyhody a vdaka tomu ani nieje vyhodne byt si sebestacny

2. ak hovoris o slovensku.. co vyplyva z dalsich otazok a nie vseobecne, tak ti garantujem ze my sme vysoko exportna ekonomika, a vyvoz u nas nema problem drzat krok s dovozom a trvalo ho prevysovat. Ak si to myslel vseobecne, tak musis vnimat ze vyvoz a dovoz niesu nezavisle veliciny :). Navzajom sa ovplyvnuju. Ak by ludia kupovali zahranicne veci, a zahranicie by nekupovalo nic domace, tak kto by spotreboval domacu produkciu a odkial by mali ludia potom peniaze na nakup tej zahranicnej :lol: . Chapes? Je v tom rovnovaha.. kazdy stat moze mat vyrovnanu bilanciu. Resp. ma ak spravne hospodari. Samozrejme ze som to zjednodusil.. ale ano je mozne mat vyrovnanu bilanciu a nezadlzovat sa.

3. No tak ze budu prijmy vysie ako vydavky. To znamena ze vlada nesmie rozbiat peniaze na neefektivne kktiny. Pocnuc socialnou sferou az po vysokoneefektivnu statnu spravu. Zdravotnictvo, skolstvo, nefektivnu justiciu bla bla milion veci. A druha strana prijmov, vlada musi vytvorit efektivne trhove prostredie, vyhodne podnikatelske prostredie.. proste podmienky v ktorych sa oplati podnikat, tvorit pracovne miesta a neoplati sa kvadrilionu vsivavych ciganov lezat nic nerobiac na vatre aby ich zvysok naroda zivil. Neznici ludi na odvodoch, a kope dani ktore od nich vycicia a potom pouzije na pitchoviny ako vianocne prispevky.

4. Ceny, zalezi od toho ktore.. ak sa priblizujeme modelu dokonalej konkurencie, napr. ja neviem pozemky byty jogurty tycinky snickers, ponozky, kondomy.. tak tam je to Ponuka vs Dopyt nic ine.. lebo tie beru v uvahu vsetky faktory. Ak ceny kde by sme sa skor priblizovali k oligopolnej strukture ktora je beznejsia.. v mnohych dolezitych tovaroch a sluzbach.. neake sluzby telefonnych operatorov, alebo kablovky.. alebo ja neviem, tak tam musi tvorca ceny brat v uvahu aj ostatnych hracov, ale stale musi do uvahy brat aj moznosti dopytu.. tomu sa nikto vyhnut nemoze.. tu spravidla cena uz nieje parameter, ale dokazu ju nadvihnut.. ale nikto z nich si ju zase nemoze uplne diktovat.. (az na par pripadov cenoveho vodcovstva) ak hovorime zase o monopolnych odvetviach.. tak tam tak isto monopol musi brat v uvahu moznosti dopytu, a spravidla su nanho uvalene dane na zisk a kontrola uradmi.. a tu je zbytocna polemika..

Kazdopadne na problem monopolov a oligopolov boli vypracovane zlozite postupy a prace.. pocnuc teoriou hier az poneaku nashovu rovnovahu a tak.. to nieje take jednoduche, lebo v reali veci nefunguju uplne ako v modeloch, a treba velmi citlivy pristup aby sa dali ako tak kontrolovat..

Pokial by si sa pytal napriklad na svetove ceny ropy alebo tak, tak tam je to dost zle, v tom zmysle ze tam jestvuju strasne prepojenia, a tak povediac ta cena sa da do velkej miery kratkodobo a do mensej snad aj dlhodobo kontrolovat, ci uz zvysenim znizenim tazby alebo poplasnymi spravami, medializovanim alebo vdaka velkej koncentracii penazi a dohodam velkych v biznise maju dost velku silu aj zamerne pohyby na burze.. ktore mozu ovplyvnit v spravny moment spravanie masy.

ale kazdopadne, cenu neurcuje ziadny nadtrhovy prvok, cize aj ked je svet ekonomie velmi zlozity, plny prepojeni, kartelov dohod.. bla bla.. zlozitych podmienok, tak aj tak tomu celemu v konecnom dosledku panuje trh, lebo ten proste funguje :).. stale je to boj, stale su tu spotrebitelia a bezni ludia ktori to vsetko tahaju na svojich pleciach.. proste bezni mravci,..

//autoeditácia príspevku ( 25 Jun 2009, 17:25 )
:lol: no teraz som si precital ako rozumies trhu, no a musim povedat ze nerozumies.. trh nie je nieco, je to len vysledok posobenia toho za kolko je niekto ochotny predat, a za kolko je niekto ochotny kupit.. ty asi nerozumies pojmu CENA.. co to je podla teba? :D haha ty vies povedat kolko ma stat rozok? a na zaklade coho?.. nemas ujasnene zakladne pojmy :), zacni sa pytat jednoduchsie otazky ako, co je cena a co je vobec trh, a preco to je tak ako to je, a preco nema zmysel aby to bolo inak..
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Dik Slay ze si sa rozpisal. Uz som sa na to pomaly chystal ja, ale ale robota ktoru spravi niekto druhy je dobra robota :)

Inak odporucam kazdemu kto chce mat aku taku predstavu o fungovani ekonomiky kupit si nejaku zakladnu ucebnicu, v cestine je napriklad dost citava ucebnica od Holmana (nazov neviem :) ) - na poziadanie mozem poslat
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Slay Fabo a iní úprimne ďakujem za vysvetlenia. Cením si toho že ste obetovali kúsok času vysvetleniu. Ale mňa by ešte viac zaujímali vaše konkrétne riešenia. Myslíte si, že by ste boli schopní nastaviť slovenskú ekonomiku tak by sme neboli v deficite a aby naši doktori, učitelia a robotníci nechodili po žobraní?

Ako hovorím nieje v tom žiadne pobavenie na vašu adresu, pýtam sa len so zvedavosti a priznávam, že do ekonomiky nevidím.

no teraz som si precital ako rozumies trhu, no a musim povedat ze nerozumies.. trh nie je nieco, je to len vysledok posobenia toho za kolko je niekto ochotny predat, a za kolko je niekto ochotny kupit.. ty asi nerozumies pojmu CENA.. co to je podla teba?
Nikdy som netvrdil, že trhu rozumiem preto sa pýtam.
Teoreticky je potom ale možné naťahovať cenu dotiaľ pokiaľ kupujúci dovolí. Také monopoly majú možnosť predražovať služby či výrobky.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ano, ta moznost natahovat ceny je (nie donekonecna) - a aj sa to robi.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

[quote="slay"][/quote]1. ako sa to vezme. hlavne kanadania maju eminentny zaujem tazit na slovensku uran, nedavno napr. upustili od tazby zlata. cize mozno ho je dost, ale brania tomu (tu musim, ale napisat chvala panu bohu) obcania regionov, ktorych sa to tyka, zeleni, atd. veternu silu si strc niekam (v dobrom :D , to je nezmysel na n-tu) a vodnej energie mame kolko chces. problemom je len to, ze na nasich tokoch nie je mozne vybudovat elektrarne, aby boli schopne vyrabat el. energiu 24 hod denne. to, ale neznamena, ze by sme po tejto stranke nemohli byt sebestacni.

2. polovica pravdy. slovensko je tzv. spracovatelska ekonomika. skusim priblizit z mojho oboru. pracujem v automobilovom priemysle. motory z madarska a nemecka, kabelaz z maroka, bulharska, nedavno este aj z turecka. takto by som mohol pokracovat prakticky az do zlozenia celeho vozidla (tym netvrdim, ze na slovensku sa tiez nevyrabaju niektore suciastky). z toho vyplyva nasledovne: dovezieme, poskladame, spracujeme...vyvezieme. saldo obchodnej bilancie bolo teda v historii samostatnosti kladne iba raz- http://openiazoch.zoznam.sk/zivot/makro ... S&year=ALL a to aj napriek tomu, ze nas export z roka na rok rastie- http://openiazoch.zoznam.sk/zivot/makro ... V&year=ALL

3. suhlasim
4. :D dnes nie
slay
Addict
Addict

najprv krija

1. hej ale to su hypoteticke veci, aj keby sme mali neake male loziska na slovensku, aj tak niesu nevycerpatelne.. a aj tak sa u nas predsa netazi cela periodicka tabulka.. vodna, no to nech uz to povies akokolvek, nas zaver je rovnaky.. aj ked podla mnajej dostatok nieje, a aj keby bolo, ziadny stat nemoze byt odkazany len na vodnu, lebo ta ako vravis sa neda nielen v nasich podmienkach vyuzivat nonstop konstatne..

2. no spracovatelska.. v oblasti v ktorej pracujes urcite ano, a automobily nas dost tahaju, ale tak urcite sa to neda povedat o vsetkom. preto tu boli kedysi snahy tlacit nasu ekonomiku do oblasti z vysokou pridanou hodnotou.. co je pekna idea, len mam pocit ze realizacia neako stoji

3. tam sa zhodneme asi vsetci

4. ceny a tak, to by som tu mohol placat donekonecna.. verim ze uz len na konkretnom priklade tvorby neakej konkretnej ceny by sme sa vedeli dohadovat velmi dlho, takze neako som ani zaciel nemal vypovedat vsetko.. len aspon v ramci moznosti naznacit, ze u cien jeto od pripadu k pripadu ine.. a hlavne ze to nieje nic dokonale.

IvanSK
Ale mňa by ešte viac zaujímali vaše konkrétne riešenia. Myslíte si, že by ste boli schopní nastaviť slovenskú ekonomiku tak by sme neboli v deficite a aby naši doktori, učitelia a robotníci nechodili po žobraní?
No musis chapat ze tu nieje problem v ramci ekonomie, na vsetko uz mame dneska viac menej odpoved.. (aj ked by niekto nesuhlasil) Ale je to tak.

Co je tu naozaj problem, je.. ze tu nejde o pocitacovu hru, kde si nastavis parametre bez problemov a veci sa tomu prisposobuju, ale o realny svet. Co tym chcem povedat su nasledujuce veci,

1. Pri ekonomickych a legislativnych rozhodnutiach vlady s vplyvom na ekonomiku sa nerozhoduje na zaklade neakej ekonomie, kde by proste neaka skupina 12 tich ekonomickych poradcov posudila ake su dopady a mali vysadne postavenie, ale jednoducho rozhoduje sa na zaklade POLITIKY a verejnej mienky, a aj ked do toho neaky ekonom nieco povie.. tak sa to neberie v uvahu. Inak povedane, velmi malo rozhodnuti sa robi s ekonomickym podtextom, inak sa vsetko prisposobuje politike a verejnej mienke. .. Nechcem konkretizovat aby mi kvoli tomu apriorne nezacal niekto protirecit, ale napriklad Fico (a nie len on), vsetky kroky ktore robi, musia byt v sulade s verejnou mienkou lebo by bola hlupost prenho ich robit keby na tom stracal preferencie. Myslis ze vsetky tie socialne blbosti co spravil maju pozitivny efekt? No mozno pre cloveka ktory ich dostane, tak ten si ich pochvali, juj prispevok na dieta.. alebo dochodca ked dostane vianocny prispevok povie, juhuu.. mam na barbinku pre kristinku. Ale myslis ze si niekto kladie otazku, dali sa tie peniaze pouzit lepsie? Asi tazko,.. ide o imidz.. Politik musi proste hlasat take nazory a presadzovat take rozhodnutia aby mal preferencie, nezavisle natom ake su ekonomicke dopady. A to je chyba

2. Demokracia, .. to je dvoj secna sekera,.. je to zatial najlepsie co sa uplatnilo (aj ked mozno vsetci suhlasit nebudu, ale opat to nieje pointa debaty).. je tomu tak z dvoch dvovodov, prvy, mat vacsinu neznamena mat pravdu.. a druhy, ide o volby,.. vdaka volbam existuje nieco ako mecenasi stran ktory donich leju peniaze, a ked su hore,.. tak si zase pytaju splatky a lobbuju. To jestvuje vsade. Aj v najvyspelejsich spolocnostiach, nie len na slovensku. Politik je tak len babkou nieciich zaujmou,.. Dalej cela hierarchia a povaha politiky zodpoveda tomu ze do skutocne vysokej sa dostatnu len mamonari a ludia bez chrbtovej kosti, ktori sice hraju divadlo pred narodom, ale v pozadi prebieha vzdy spinava hra.. Dalsi problem je, ze politici povacsinou niesu odbornici na svoje oblasti.. starsi mozno pamataju ze minister financi u nas bol svojho casu - METALURG prosim pekne :slap:. A kandidatky stranu su tak povacsinou formovane, lebo strany nefunguju pre dobro naroda, ale su len obdobou mafie, kde si ludia takto spojeni navzajom pomahaju.. a dosadzuju sa kde treba a podobne. A sto kil podobnych reci nato.. Pointa! zase ziadne rozhodnutia ktore by boli nezavisle na politike, na sponzoroch, od odbornika, pre dobro spolocnosti.. vsetko su to len kratkodobe, ucelove, politicke rozhodnutia uplnych nul (cest vynimkam).

3. Toto si myslim ze na slovensku je extra pravda.. a sice kontrola a odsudenie spolocnostou je u nas hrozivo minimalne. Sme jednoducho zatial sracky. 16 rokov slobody nas nenaucilo az tolko ako by sme potrebovali, Nas obcan je zvyknuty za ten cas na velke zmeny, a preto ich aj lahsie prijima, je zvyknuty na mega podvody a preto mu sotva vadia.. je to strasny problem. Ako som spominal v anglicku si niekto kupil nabytok za statne, a uz vo volbach skoncili labouristi tusim aj horsie nez stvrty, alebo tak.. neviem presne.. U nas? Rataj skandaly a preslapy sucasnej vlady, desiatky.. a ano aj minulej a predminulej.. HROZNE VECI.. vyhnalo to niekoho do ulic? odzrkadlilo sa to poriadne na volbach? myslim ze nie.. naozaj, u nas je situacia ze volime najmensie zlo alebo co :D.. co je riadna pi*ovina, lebo tak to byt nema. U nas ti nepride 20 tisic ludi pred urad vlady ked spravia preslap, ani ich neodsudia vo volbach, lebo su tam same hovna, to by nezvolili nikoho.. a to je PROBLEM,... potom ludia ako MECIAR, ktory naozaj do basy, a SLOTA .. ktory no koment, okrem toho ze vytvara napatie s madarmi neposkytuje ziadnu agendu.. a ma neuveritelne majetky a vsetky firmy na statnych zakazkach su nanho prepojene pomaly a podobne.. vsetci bastardi z vlady maju hodinky za 20ooo EUR.. to ako je smiesne, naozaj.. debakel 15-0 za Harabina.. to je nonsens.. proste, nemusis suhlasit zo vsetkymi mojimi nazormi, ale dufam je ti jasne co naznacujem.. a tak to nikam nespeje, nejestvuje ZIADNA politicka zodpovednost,.. politicka zodpovednost NIEJE to ked premier odvola tridsiatich ministrov potom co media vynuchaju nehorazne skandaly, a potom sa tvari ako keby sa nic nestalo, ako keby to odvolanie ministra riesilo.. preco sa kauzy za miliardy koncia pri hlave ministra? preco to nejde vyssie? Aka velka musi byt kauza aby aj minister ministrov mal zodpovednost? Podla mna staci aj nabytok a porno za statne ako v anglicku.. lenze vacsine ludi tu je to jedno... a trpitelsky drzia hubu a krok

4. Dalej, budem sa snazit strucnejsie.. a sice, trosku vseobecny pohlad na to, .. dajme tomu ze som odbornik a viem ako postavit na nohy zdravotnictvo, vypracujem reformu, bez toho aby som bol zatazeny neakymi vedlajsimi politickymi vplyvmi (ale po nieciom chrbte ju vyniest musim). predlozim ju, .. a ak sa vobec dostane na verejnu diskusiu (ze ju neaka strana vezme pod svoju agendu), tak ti garantujem ze kolko ludi tolko nazorov, jedni ju zavrhnu druhy odobria, .. a ak by sa aj dostala do realu, tak prichadza faktor verejnosti, ktora vsetko posudzuje "osobne".. ak sa mne ako obcanovi ukrati, tak je to zle, ak sa mi prida, je to dobre.. :lol: Lenze takto nefunguje.. Mozno je treba spravit skrty v zdravotnictve takym sposobom, aby sa jeho moznosti postavili realne nohami na zem, a ludom sa to pacit nebude,.. lebo spravidla je to tak, ze nato aby system dokazal vyvazene fungovat oproti jeho sucasnemu patologickemu stavu, sa musi trosku uzemnit a uskromnit.. je to tak skoro vsade. Co tym chcem povedat, verejnost spravidla odsudzuje opatrenia ktore su spravne preto lebo nie kazdy z nich na nich profituje. Tym padom sa tento kruh uzaviera..

Cize zaver, takych bodov mozem davat este desat,.. ale uz aj tak sa to nikomu nebude chciet citat.. podla mna nieje problem v ekonomii, ale v zlozitosti a prepletenosti celeho systemu, vplyv moci, politickej mafie, lobby.. a hlavne HLUPOSTI a LAICKOSTI ludi.. ktori dostali moc rozhodovat.. prakticky uplne mari sance na neake rychle zazraky, a cely proces je rigidny a pomaly.. Pred nedavnom tu daval tusim Kali priklad s Narodnym socializmom v Nemecku, ktori tu viaceri ospevavali,.. podla mna osobne nebolo pricinou rozkvetu nemecka ze odrazu objavili spolocensky system ktory je tisic krat lepsi ako to co mame dnes.. Ale pricina bola v tom, Ze krajina bola na nule, bez vyssie spomenutych zadrhelov.. ludia do nicoho nepitchovali, lebo boli na mizine.. a vtedy bolo NUTNE treba spravit spravne ekonomicke kroky, MUSELI pocuvat ekonomov, .. Vsetci museli svorne makat ak sa chceli postavit na nohy, Strany sa nehadali na pitchovinach.. ale spolocne chceli postavit na nohy nemecko, a ked videli ze to funguje o to viac rastol entuziazmus celeho naroda,.. proste sa budovalo z nicoho, bez politickej brzdy, s realnymi ekonomickymi rozhodnutiami.. a ludia ficali ako fretky, a boli radi ze sa dari.. Mame tento entuziazmus dnes? Nikto neveri politikom, Nikto neveri reformam, Nikto neveri nicomu.. ved aj tu na fore sa uz spochybnuje pomaly cely svet.. Co su nase politicke temy? Podrbana Hedviga malinova? To ze slota cikal z balkona? alebo mam pocuvat ministrov o tom ako dristaju ze stale nieco robia, ale nic neprichadza?.. wtf? Ma tu niekto pocit ze sme sa za posledne 4 roky neikam pohli? Ze je lepsie zdravotnictvo, skolstvo, podnikatelske prostredie? Ja osobne mam pocit, ze tych par dni co funguje nas parlament, si tam vsetci vyplnuju sudoku.. a opozicia hlavne, ti ani neviem ze jestvuju.. pravde podobne zvolili taktiku, pockame kym to fico poserie, a potom budeme nieco robit... Ale je to spravne?

Takze odpoved na otazku ako? .. No, netvarim sa ze ju viem, to by som si moc fandil, ale ja vsadzam proste na to, ze ak ako clovek nechcem vstupit do politiky, tak vyuzivam jedinu moznost co mam, volby, kde sa snazim vyvodzovat zodpovednost a volit strany ktore su ciste, lebo zmena kadrov ma svoj zmysel.. najnovsie davam hlas SAS, a je mi jedno ci sa dostanu do parlamentu alebo nie.. a ked sa dostanu.. a spravia kauzu, pridu onho, tak ako o moj hlas prisli ti pred tym. A budem hladat dalej.. Keby to tak robili vsetci.. nebol by problem, Ak by vsetci volici odsudili strany, ktore spravili umyslene chyby, a dali hlas automaticky inym,.. tak by nebolo vsetkym vsetko jedno.. Ak by sa po jednej kauzicke zosypali preferencie SMERU na 20 percent.. a po druhej na 15 skalnych, tak by nebolo vsetko jedno, .. Ale tato politicka kultura u nas sa bude budovat asi este desatrocia. Druha moznost je ist do politiky, zalozit stranu.. nedat sa zkorumpovat, nabrat odbornikov a robit cestnu politiku.. a VYSVETLOVAT ludom svoje kroky aby aj ked nebudu pre nich mozno sprvoti vyhodne, chapali ze je to spravne nic viac, nic menej..
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Slay, tak toto bol obšírny a pravdivý článok. Konečne som od teba počul tvoju víziu, ktorá sa v mnohých bodoch zhoduje aj s tou mojou s tým rodzielom že ty neveríš na slobodomurárov a iných ale na Mafie a rôzne lobistické skupiny. Čo je skoro rovnaký princíp. Inak musím povedať, že si perfektne všetko vystihol. V skutočnosti som celkom zmenil pohľad na tvoju osobu. Ak si všetko čo si napísal myslel aj úprimne tak ti želám aby si v živote aj niečo dosiahol.

Jedinú výhradu mám pri tých ľuďoch, ja by som nehľadal vždy rezervy v ľuďoch a hlavne nie tak ako to robil občan Dzurinda. Tím sociálne najslabším už pomaly nieje čo zobrať ale súhlasím s tým, že niejaký jednorázový príspevok dôchodcom je len kupovanie si hlasov. Mňa by skôr zaujímalo či by si bol schopný prijať výzvu (čisto teoreticky) a pokúsil by si sa vyrovnať štátny rozpočet aj inak ako odobratím aj toho mála tým sociálne najslabším. A tiež by ma zaujímalo či by si bol skôr za predávanie našich farbrík a strategických podnikov do zahraničia alebo či by si bol aspoň ochotný tento majetok udržať v slovenských rukách tak aby prosperoval. To všetko sú len teoretické otázky. Pretože mňa zaujíma ekonomika len z toho národného princípu. Zabezpečiť aby štát dokázal uživiť svojich občanov a mal stále priemyselné ovetvia, ktoré by neodcházali a neprichádzali ako huby po daždi. Ak by si bol o toto sa ochotný pokúsiť a bol by si odborníkom bez pochyby by som ti dal hlas. Ja osobne som skôr za stavovský systém, kde rozhodujú odborníci organizovaní v stavoch a vláda ich len kde tu usmerňuje nie však v odborných otázkach. Podľa mňa by mal stavovský systém veľkú šancu na úspech.

A čo sa týka toho SaS podľa mňa veľa nezmenia. Tu treba zmenu od základov práve ako si spomínal.

Inak dík, že si sa tak rozpísal.
Napísať odpoveď