Za nedodržiavanie spisovnej slovenčiny hrozí pokuta
Za nedodržiavanie spisovnej slovenčiny hrozí pokuta
nazdar. čo hovoríte na novelu zákona o nedodržiavaní spisovnej slovenčiny?
http://www.sme.sk/c/4913211/za-nedodrzi ... okuta.html
http://www.sme.sk/c/4913211/za-nedodrzi ... okuta.html
-
tomaxx_199
Medium Professional
A forum je co?Nejaky rozdiel od reality?tomaxx_199 napísal:a na fore sa musi tiez dodrzovat?
Inak je to ko*otina,niektore individua aj tak nevedia po slovensky.
Ved si to najprv precitajte...
A Pokuty od 100 do 5000 eur sa tak budú týkať používania slovenčiny vo verejnom styku, na pamätných tabuliach, v školstve či v armáde.„Zákon sa netýka súkromnej komunikácie ani individuálnych rečových prejavov a v nijakom prípade nebude sankcionovať fyzické osoby,“ vysvetľuje hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.
to, ze je niekde madarsky billboard mi nevadi- ide im o madarskych volicov a kym to slovakov neuraza, mam v pazi (aj ked jazyk by mali ovladat). skor ma dorazaju veci ako i/y v novinach (dennik sport cca 2-3 za tyzden, sme tak 1-2 za tyzden), ciarky, stylizacia atd. bolo by mi to jedno, ak by to neboli media mienkotvorne alebo aspon s velkym nakladom. mozno som na taketo veci az prilis haklivy, ale kole mi to oci. tiez, ked niekto nevie zostylizovat vetu tak, aby jej bolo rozumiet- uplne bezne tak pise jedna zenska do kulturnej kritiky SME, ked pise recenzie. (nielen ze zhovadi vyborny film, ale clovek si to musi 2x precitat, aby to z takych viet pochopil). trocha som sice odbehol od jazykoveho zakona, ale tak ide mi hlavne o tu gramatiku, ktora je niekedy naozaj hrozna.
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
uz sa to tu preberalo ... je to podla mna pýcˇovina jak traky ... uz len napriklad tie spomenute billboardy .. to bude muset kazda reklamka platiti milony na pokutach ? alebo realizovat vsetky reklamy bez zaujimavych slovnych hraciek .. iba suche slovenske spisovne texty ..
ked sa napise kniha a postavy budu z nejakeho svojskeho prostredia kde sa pouziva slang, tak to bude autor platit ako cierny, aby neobral citatela o to ake tie postavy vlastne su ?
...
... no poserte mi zada z osmyho patra vsetci hejslováci
... raz nemame co dolezitejsie riesit v tomto debilnom state ? plytvat energiou a financiami na taketo kktiny ... proste budeme nadalej jazdit po roztrtkanych cestach, ale budeme pysni ze budu vedla nich spisovne billboardy ...
Viva la Banánistan ! ! ! ...
ked sa napise kniha a postavy budu z nejakeho svojskeho prostredia kde sa pouziva slang, tak to bude autor platit ako cierny, aby neobral citatela o to ake tie postavy vlastne su ?
... no poserte mi zada z osmyho patra vsetci hejslováci
Viva la Banánistan ! ! ! ...
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
tyka sa to hlavne masmedii- noviny, casopisy, TV (ale samozrejme ze nie serialy, filmy atd ale pochybujem, ze ak si pozvu do telerana drevorubaca z goralskej casti Tatier, ze mu daju pokutu), rozhlas, verejne komunikacne prostriedky (billboardy, reklamy,...). ale napriklad ak bude reklama zalozena na slangu atd (ako byvaju reklamy na Easy a Primu), nemyslim, ze z toho bude problem
-
audiotrack
VIP
Za zakonom sa skryva vojna proti Madarom...toho sa to tykaGeorgeo88 napísal:som síce za ale neviem si to predstaviť v reále (a hlavne neviem čoho sa to týka)
Tiez som zahlasoval, ze som za...ked tu chcu zit, nech ziju, nech si aj doma po Madarsky hovoria aj medzi sebou, ale je vrchol, ked clovek sa ide najsest na juhu Slovenska do restiky a casnicka na mna hodi 'Tesik' .....
-
tomaxx_199
Medium Professional
tak potom na tym fore by si ostal asi len ty. a mozno este niekto takyPlasmon napísal:A forum je co?Nejaky rozdiel od reality?![]()
Inak je to ko*otina,niektore individua aj tak nevedia po slovensky.
-
audiotrack
VIP
prečítaj si ešte raz ten citát z predchádzajúcej strany:Kissed napísal:Podľa mňa je celý tento zákon blbosťKto totiž nevie dokonale po slovensky si môže pískať.Mne by sa tiež nepáčilo kebyže pôjdem do Madarska a budu mi davat za to ze neviem ich reč pokuty.
takže ak sem príde maďar na dovolenku a bude sa snažiť hovoriť slovensky, je to v poriadku. Ale niečo iné je keď sú nespisovné texty v učebniciach, v novinách, v televízii..A Pokuty od 100 do 5000 eur sa tak budú týkať používania slovenčiny vo verejnom styku, na pamätných tabuliach, v školstve či v armáde.„Zákon sa netýka súkromnej komunikácie ani individuálnych rečových prejavov a v nijakom prípade nebude sankcionovať fyzické osoby,“ vysvetľuje hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.