Za nedodržiavanie spisovnej slovenčiny hrozí pokuta

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Čo na to hovoríte

Hlasovanie ukončené 24 mar 2012, 18:41

Som za
47
51%
Je mi to jedno
15
16%
Nesúhlasím
31
33%

Celkom hlasov: 93

popcorn
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Za nedodržiavanie spisovnej slovenčiny hrozí pokuta

Príspevok od používateľa popcorn »

nazdar. čo hovoríte na novelu zákona o nedodržiavaní spisovnej slovenčiny?

http://www.sme.sk/c/4913211/za-nedodrzi ... okuta.html
tomaxx_199
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa tomaxx_199 »

a to plati aj na fore? asi ne to len ked niejake listy a tak
Plasmon
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Plasmon »

tomaxx_199 napísal:a na fore sa musi tiez dodrzovat?
A forum je co?Nejaky rozdiel od reality? :roll:
Inak je to ko*otina,niektore individua aj tak nevedia po slovensky. :)
Thek_SVK
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Thek_SVK »

Ved si to najprv precitajte...
A Pokuty od 100 do 5000 eur sa tak budú týkať používania slovenčiny vo verejnom styku, na pamätných tabuliach, v školstve či v armáde.„Zákon sa netýka súkromnej komunikácie ani individuálnych rečových prejavov a v nijakom prípade nebude sankcionovať fyzické osoby,“ vysvetľuje hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Ale na hojku by som to uvítal.. aspoň by boli peniaze na hosting a iné featuritky.. a nebolo by toľko reklám..

:D
Gepid
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Gepid »

heh, myslím, že by ste boli chudbnejší. Pokutu by platil hojko, a nie autor príspevku :wink:
pHysIQ
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pHysIQ »

Som jednoznacne za. To len chudak Pal Csaky nevie pochopit o com je tento zakon.
Aspon zmiznu tie velke napisy z billboardov smk. Lebo pochybujem ze rovnako velkym pismom by pred tym uverejnovali aj slovensky preklad.
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

to, ze je niekde madarsky billboard mi nevadi- ide im o madarskych volicov a kym to slovakov neuraza, mam v pazi (aj ked jazyk by mali ovladat). skor ma dorazaju veci ako i/y v novinach (dennik sport cca 2-3 za tyzden, sme tak 1-2 za tyzden), ciarky, stylizacia atd. bolo by mi to jedno, ak by to neboli media mienkotvorne alebo aspon s velkym nakladom. mozno som na taketo veci az prilis haklivy, ale kole mi to oci. tiez, ked niekto nevie zostylizovat vetu tak, aby jej bolo rozumiet- uplne bezne tak pise jedna zenska do kulturnej kritiky SME, ked pise recenzie. (nielen ze zhovadi vyborny film, ale clovek si to musi 2x precitat, aby to z takych viet pochopil). trocha som sice odbehol od jazykoveho zakona, ale tak ide mi hlavne o tu gramatiku, ktora je niekedy naozaj hrozna.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

uz sa to tu preberalo ... je to podla mna pýcˇovina jak traky ... uz len napriklad tie spomenute billboardy .. to bude muset kazda reklamka platiti milony na pokutach ? alebo realizovat vsetky reklamy bez zaujimavych slovnych hraciek .. iba suche slovenske spisovne texty ..

ked sa napise kniha a postavy budu z nejakeho svojskeho prostredia kde sa pouziva slang, tak to bude autor platit ako cierny, aby neobral citatela o to ake tie postavy vlastne su ? :-) ...

... no poserte mi zada z osmyho patra vsetci hejslováci :-P ... raz nemame co dolezitejsie riesit v tomto debilnom state ? plytvat energiou a financiami na taketo kktiny ... proste budeme nadalej jazdit po roztrtkanych cestach, ale budeme pysni ze budu vedla nich spisovne billboardy ...

Viva la Banánistan ! ! ! ...
ades
Guru
Guru

nordkapp: take veci ako knihy to urcite neobsahuje
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

tak ale ved knihy su tiez formou pisomneho verejneho styku nie ? :-) neviem teda nevyznam sa v tomot skatulkovani :-)
Georgeo88
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Georgeo88 »

som síce za ale neviem si to predstaviť v reále (a hlavne neviem čoho sa to týka)
ades
Guru
Guru

tyka sa to hlavne masmedii- noviny, casopisy, TV (ale samozrejme ze nie serialy, filmy atd ale pochybujem, ze ak si pozvu do telerana drevorubaca z goralskej casti Tatier, ze mu daju pokutu), rozhlas, verejne komunikacne prostriedky (billboardy, reklamy,...). ale napriklad ak bude reklama zalozena na slangu atd (ako byvaju reklamy na Easy a Primu), nemyslim, ze z toho bude problem
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

som za. Malo to prísť už dávno. Nie len v písomnom prejave, ale aj v televíznych novinách sa často vyjadrujú nespisovne
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Georgeo88 napísal:som síce za ale neviem si to predstaviť v reále (a hlavne neviem čoho sa to týka)
Za zakonom sa skryva vojna proti Madarom...toho sa to tyka :) (nahlas povedane...)

Tiez som zahlasoval, ze som za...ked tu chcu zit, nech ziju, nech si aj doma po Madarsky hovoria aj medzi sebou, ale je vrchol, ked clovek sa ide najsest na juhu Slovenska do restiky a casnicka na mna hodi 'Tesik' .....
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Dnes som len tak letmo zahliadol reklamu na zastavke autobusu a pisalo sa tam nieco ako "Aj zivly maju radi dovolenku". Bolo to len na okamih, tak neviem, ci sa mi to len zdalo, ale ak nahodou nie, tak ta reklamna agentura by mala dostat mastnu pokutu :)
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa G0lDiER_ »

tomaxx_199
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa tomaxx_199 »

Plasmon napísal:A forum je co?Nejaky rozdiel od reality? :roll:
Inak je to ko*otina,niektore individua aj tak nevedia po slovensky. :)
tak potom na tym fore by si ostal asi len ty. a mozno este niekto taky
Kissed
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Kissed »

Podľa mňa je celý tento zákon blbosť :roll: Kto totiž nevie dokonale po slovensky si môže pískať.Mne by sa tiež nepáčilo kebyže pôjdem do Madarska a budu mi davat za to ze neviem ich reč pokuty. :roll:
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

Kissed napísal:Podľa mňa je celý tento zákon blbosť :roll: Kto totiž nevie dokonale po slovensky si môže pískať.Mne by sa tiež nepáčilo kebyže pôjdem do Madarska a budu mi davat za to ze neviem ich reč pokuty. :roll:
prečítaj si ešte raz ten citát z predchádzajúcej strany:
A Pokuty od 100 do 5000 eur sa tak budú týkať používania slovenčiny vo verejnom styku, na pamätných tabuliach, v školstve či v armáde.„Zákon sa netýka súkromnej komunikácie ani individuálnych rečových prejavov a v nijakom prípade nebude sankcionovať fyzické osoby,“ vysvetľuje hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.
takže ak sem príde maďar na dovolenku a bude sa snažiť hovoriť slovensky, je to v poriadku. Ale niečo iné je keď sú nespisovné texty v učebniciach, v novinách, v televízii..
Napísať odpoveď