no slobodomurar alebo mafia, lobisticka skupina, bildenberg.. aky je v tom rozdiel? podla mna ziaden.
Len na uvod...Pozri nikto tu na fore, nechce zle, zle slovensku alebo zle ludom, a ani ja ked hlasim niekedy liberalne a pravicovo to nemam za ciel.. Ked nieco take vravim, tak to vravim prave preto lebo som ja osobne presvedceny ze je to prave cesta k tomu aby sa mali vsetci lepsie a hlavne ti socialne najslabsi. Ostatni mate ine cesty k cielu mozno, respektujem. Je to velke a nepravdive klise, ze pravica prilepsuje bohatym a lavica chudobnym.. ale tak sa to propaguje, a hlavne na slovensku z velmi pocetne zastupenou nizsou triedou je velmi vyhodne davat si nalepku socialny laviciar. Mne osobne by bolo uplne jedno z akej casti spektra je politik ak by prinasal ovocie.
Vyrovnat statny rozpocet inak ako cez najslabsich.. no to nieje ziadna vyzva, ktratit socialne vydavky nie je cesta, to ani nikto v podstate nerobi.. (btw. tato vlada tusim, jestli se nemylim.. nedavala vyssie socialne vydavky pomerne k hdp aj ked je "lavicova", naplanovali si ich vsak vysoke na posledny volebny rok ) skor je dolezite spravne prerozdelenie socialnych vydavkov. Inak je samozrejme jasne kde skrtat na strane vydavkov, rozpocet je vypracovany na dany rok, a vidno presne z coho pozostavaju vydavky,.. kde sa leju peniaze, u nas sa vravi ze mame medzery vo verejnom obstaravani, ze su predrazene tendre.. ze su neefektivne ministerstva ( aj ked tam sa fico snazil robit skrty uz skor.. ale uplne hlupo, lebo ich robil plosne a direktivne.. neprihliadal na to ze niektore ministerstva uz za minulej vlady .. napr. tusim hospodarstva a financii... presli cistkou, ale vsetkym naparil rovnaku podmienku uspor).. ale uprimne, kludne si zober vydavkovu stranku rozpoctu, poloz prsty na socialne vydavky, a vsetko co ostane sa da zefektivnit

... niesme na tom az tak dobre aby sa to nedalo vylepsit, este ma namatkovo napada ze je u nas taka zaprdena byrokracia a nadbytok uradnikov ze az. A naopak prijmovu kapitolu, to uz som naznacoval v com, ale moznosti je vela. Nie je jedina cesta. Ide o to naco je politicka vola. Nikto nebude robit spravne kroky ak ho budu stat preferencie, kazdy radsej cuca 4 roky a potom bavi divadlo aby mohol byt pri koryte dalsie 4. A nikto nebude robit spravne kroky ak ho to bude stat drahocenne peniaze ktore by mohol prezrat na svoje triko, preco neznizil fico spotrebne dane na paliva? chce mi tu niekto tvrdit ze nemohol? 5 krat predkladal navrh na znizenie ked bol v opozicii. Preco neznizil DPH na 16 aby podporil ekonomiku v case krizy? preco sa nepopasoval s odvodmi? Bude rozpravat ze su dolezite peniaze na "silne socialne programy".. ehm, pardon a kde su tie silne socialne programy? mimochodom, nemusel by skrtat prave tam.. Chapes, nieje na to politicka vola, zbytocny risk prenho.. lebo politik rozmysla tak aby bol zvoleny, aby mal preferencie,.. vsetko co spominam ma priciny v prechadzajucom poste.. stale to iste, ludske zlyhanie..

a ci by som si trufal ja.. no ja nie som nikto,. verim si ze keby som mal neobmedzenu diktatorsku moc

tak by som vedel narobit poriadky. Ale vskutocnosti nemam ziadne politicke ambicie, ani som nikdy nemal.. v skutocnosti nemam ziadne, nezalezi mi na peniazoch ani na moci, vediem skromny a velmi spokojny zivot, za ktory som vdacny a nemam potrebu ho menit tymto smerom.. viem ze v buducnosti sa nebudem mat problem uzivit podnikanim, ale aj to planujem skor v malom, ziadne imperialisticke plany nemam. Tuto na forum si chodim potrkotat, ale cim dalej, tym sa o politiku zaujimam menej.. kedze na internate nemam televizor, nepozeram ho uz ani doma.. noviny ma prestali zaujimat, ostava uz len internet kde si z oblubou citam co ma zaujima.. na zaujimave dianie ma upozornuje okolie

.. cize pravdu povediac, z tejto sfery sa oproti svojim bujarym rokom skor ztahujem.

to predavanie fabrik a podnikov.. ved jasne ze nikto nie je za. Ved kto uz by bol za to aby sa predavali nase podniky, co by to bolo za logiku. Samozrejme ze uprednostnujem ak je vlastnik tunajsi. ALE, takto nestoji celkom otazka.. mozem ju polozit aj takto, ak mame velky statny podnik, kde sa dosadzuje politicky kinder manazment , ktory nieje niako motivovany len si tam sedi a cuca pokial moze.. a cely podnik stoji uplne biedne... a mam to vymenit za to , ze cast! (skor som zastanca menej ako 49per.. ) prejde pod ruky neakej silnej skusenej spolocnosti, ktora dohliadne na to aby sa netunelovali napr. plynarne, zeleziarne.. a preinvestuje peniaze do obnovy a modernizacie, poskytne svojich odbornikov, meno a konexie.. a proste bude davat sakra pozor aby to bezalo lebo je to jej sukromne.. a zlepsia sa tak sluzby pre pouzivatelou a stat dosiahne vysie zisky na svojom podiele a na daniach.. tak tam ano, tam si viem predstavit odpredanie casti, za predpokladu ze sa peniaze z predaja pouziju na neake konstruktivne reformne usilie ktore v buducnosti prinesie uzitok statu mnohonasobne.. Ale sam vies ako to dopadlo, kolko nejasnosti je s privatizaciami.. tu predali viac ako 49, tu podhodnotili a predali za nizsiu cenu ako mali.. kazdy sa nechal skorumpovat a podplatit, neaky poradca dostal neviem kolko... proste vsetko kvoli politike moci peniazom lobby korupcii a podobne.. napriek tomu prisli aj pozitivne efekty.. u jedneho zavazi to u druheho tamto. Podoba Realizacie je kazdopadne dost daleko od Myslienky..
To ze je lepsie nase fungujuce ako cudzie fungujuce, je jasne.. ale je lepsie cudzie fungujuce ako nase ziadne, alebo tunelovane a krachujuce. Ale niesom tu posadnuty neakym narodnym principom, nemam nic proti zahranicnym investiciam,.. oni maju multiplikacny vplyv na ekonomiku. Neposobia len lokalne. A samozrejme.. ze nie je dobre spoliehat sa na automobilovy zahranicny kapit. s tym ze o par rokov odide alebo co, ale vzdy je lepsie ked tu je aspon tych par rokov a da impulz zdroje a cas na to aby sa podporili vhodne trvacne strukturalne zmeny v ekonomike.

ono to naozaj nic nieje jednoduche.. ekonomiku nemozes riadit, mozes jej len vytvarat podmienky a tym ju usmernovat, to aku strukturu odvetvi bude mat o 10 rokov.. sa tiez neda dnes direktivne urcit (resp. da ale nie je to zdrave)... mozes ale vytvarat podmienky, zvysit vydavky na vedu ak ju chces zivit, podporovat oblasti ktore chces aby rastli... ale neda sa to proste nasilne urcit, ze takto to chceme takto to bude dobre, lebo my to vieme, vsetko je v pohybe a meni sa.. strukturalna politika je dosti narocna oblast narodohospodarstva.

, dost ohnivo som sa hadal na tuto temu s panom meliskom (doc ing csc) ktory mi to prednasal .. aj ked ta knizka sa radi medzi jednu z najnudnejsich co som kedy cital hh .. ked mi dedusko indexoval znamku, mal uplne cervene oci.. a ked som mu povedal potom, ze no dobre, je po vsetkom ked uz mam zapisanu.. a teraz mi uz mozete odpovedat na otazku, bla bla..

tak sa nasral, a zacal do mna, ze cosi to dovolujem ho skusat, ze on skusa mna nie ja jeho .. heheh..