Perfekcionizmus a honba za dokonalosťou

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
bolek
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Perfekcionizmus a honba za dokonalosťou

Príspevok od používateľa bolek »

Sedím si a rozprávam sa so svojím svedomím (nie, nie je to paranoja ani schizofrénia :) ). Svedomie mi hovorí, čo všetko by som mala urobiť, aby som bola lepšia, aby sa mi toto podarilo a tak ma vlastne napadlo založiť túto tému.

Mám pocit, že ľudia sú v dnešnej dobe stále pod určitým tlakom a média nám prezentujú, ako by mal ideálny život vyzerať. A ak tak nevyzerá, človek má pocit, že nie je a nežije normálne. Zoberme si bežný časopis, nájdete tam recept pre ženy, ako byť superženou, supermatkou, supergazdinkou, supermilenkou. Návod pre muža ako byť superotcom, supekutilom, výkonným žrebcom a rady pre dospievajúcich, ako byť in, ako sa podobať celebritám, modelkám, zapadnúť do kolektívu...

Otočíte o pár stránok a dostanete sa k skutočným príbehom, kde sa dočítate, ako muži trpia syndrómom vyhorenia, ženy mávajú depresie a dievčatá končia na psychiatrii s diagnostikovanou anorexiou alebo pokusmi spáchať samovraždu. Dôvody: Všetci nezvládli tlak doby, necítili sa byť dosť dobrí a nenašli iné riešenie. Jasné, všetko sú to extrémy a väčšina z nás sa cíti šťastne a nerieši okolie a tlaku sa úspešne vyhýba.

Ale aj napriek tomu by ma zaujímalo, či ste sa ocitli niekedy pod určitým tlakom, v dôvodu čoho to vzniklo, kto na vás ten tlak vyvíjal, ako to zvládate? Tak aby som začala, moje spomínané svedomie mi denne hovorí, čo je ideálne a ja mu denne hovorím, že som spokojná aj šťastná aj bez tej dokonalosti. :) Viem zhodnotiť svoje klady a zápory, ohodnotiť sa, viem, kde mám rezervy a čo by sa dalo zlepšiť. Nesnažím sa za každú cenu byť perfektná ani nič podobné. Najväčší tlak bol asi keď som šla na VŠ, nikto mi nehovoril, že sa tam musím dostať, ale všetci to očakávali a to bolo ešte horšie. Tie očakávania od mojej osoby sú stále, ale už som sa naučila to brať s nadhľadom. :)
Sorry za megadlhý príspevok, nejako som sa rozkecla.
k6
VIP
VIP

Príspevok od používateľa k6 »

Ono to bude mat asi korene spojene s principom evolucie (teda za predpokladu, ze ju nejako sikovne nepoprieme). Osobne mozem povedat, ze mi je uplne ukradnute, co kde pisu. Zijem svoj zivot tak aby som sa za seba nemusel hanbit a robim veci tak, aby som na vysledok mohol byt hrdy. To ze nemam neutichajucu kamennu erekciu, ze nenosim najmodernejsi strih kosele, ze nemam tie najuzasnejsie pohare na whisky... je mi ukradnute. :) Nehovorim, ze mam potrebu byt sedy priemer - to nechce asi nik. Na druhej strane, uz moja odbrzdena povaha zo mna robi dost jedinecnu osobnost (nehovorim, ze len v dobrom) a necitim potrebu sa nejak dalej este zvyraznovat tym, aky som perfektny... I ked, su veci na ktorych si potrpim. Ale tu ide o presvedcenie, nie o trendy.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

treba si uvedomiť že vôňa od beckhama z teba nespraví športovca, ani oblek od versaceho z teba nerobí celebritu. Osobne som so svojím životom spokojný. Mám isté rezervy ktoré by mohli byť menšie nebyť mojej lenivosti, no čo robím, sa podobne ako kolega k6 písal, snažím robiť maximálne dobre ako viem. A ten psychický tlak? Myslím že na tej výške sa zhodneme všetci, nie len dostať sa tam, ale potom aj každé skúškove. Nikomu by nevadilo keby robím skúšky na tretí pokus, no osobne by som to bral ako prehru a zlyhanie
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Tento tlak spoločnosti na jednotlivca dôverne poznám. Dlhý čas ho na mňa (chvalabohu neúspešne) vyvýjali najmä moji najbližsí. Každodenne počúvať vety typu "Neber si to tričko, čo si o tebe ostatní pomyslia?" alebo "ohoľ sa už konečne, veď sa pozri aký je susedovie Jožko fešákm ty si pri ňom ako z pralesa" je ozaj stresujúce. Pokiaľ ide len o výzor, dá sa to nejak vydržať, ale keď musíte doslova žiť podľa masy ľudí a ich predstáv o plnohodnotnom živote ( "kašli na to, že ťa to baví, to nemá žiadnu budúcnosť, radšej sa venuj niečomu perspektívnejšiemu, napr...") tak to už nie je v poriadku.
IMO, človek by sa v žiadnom prípade nemal trápiť ani hanbiť pre to, že nežije podľa spoločenských noriem. Žiť vo svojom vlastnom svete (a nie ako schyzofrenik) a znášať sankcie za túto drzosť, je podľa mňa lepšia voľba, ako v pohodlí a bez starostí prečkať čas nám daný ako človek-milión. :)
Nicki
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa Nicki »

Verejna mienka je az privelmi zavisla od medii.A su to prave media,ktore vyrabaju umele idealy krasy,lepsie povedane formuju nase myslienky a nazory..resp sa ludi pokusaju zmanipulovat na tupe stado bez vlastneho usudku..ved co uznaju media za fakt ovplyvni ohromne mnozstvo ludi..

Moja rada-nedaj sa..co si mysli vecsina,co si ktokolvek mysli nie je podstatne,vypocuj si dobre mienenu radu ale nezabudaj-mas svoj rozum,spoliehaj sa na svoj vnutorny instinkt.Obcas je to nadludsky vykon drzat sa svojho presvedcenia,chyby robime vsetci a je velmi tazke presadzovat odlisne normy no v konecnom dosledku je to vzdy lepsie ako zit pseudo zivot.
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

jediny tlak, ktory som kedy citil bol od otca aby som studoval. teraz som uz stastne nezamestnany a zacina ma tlacit skutocna realita. ale to je normalne. tlak medii je imho pasca na blbcov, pretoze vsetci od vas chcu len peniaze. citite sa blbo? idete si nieco kupit. a sme doma.
Slayter
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Slayter »

Podla mna velmi inteligentna tema na zamyslenie.

Ja sa svoj zivot pokusam viest podla mojho najlepsieho vedomia/svedomia. Stojim si za svojimi nazormi, viem ich racionalne vysvetlit, snazim sa v skole aj v osobnom zivote. Co sa tyka takychto tlakov od medii, bolo to velmi dobre pozorovatelne zhruba niekedy v strede gymnazia, ked spoluziacky zacali citat casopisy typu Bravo, In a spol, a podla toho sa zacali aj chovat.
Ja nemam nejaku extra potrebu dat si ruzovu polokosielku a Lacoste tenisky, lebo je taky trend. Ked si ma ma niekto vsimnut tak pre moj charakter, vlastnosti a nie preto ze nejsom nejaky new-age trendak.
Btw. nosim to co sa mi paci, ale ruzove polokosielky vazne nie.

V podstate to co si o mne myslia ini ludia, ktorych ako mi povedal raz kamarat "stretnes len raz aj to na 10 sekund" mozem mat na haku. Mam rodinu, dobrych priatelov a priatelku, skolu.

Iny typ natlaku zazivam od otca, ktory ma trocha vacsie ocakavania akoby bolo mozno vhodne, ale zatial sa ich snazim naplnat. Co sa mi raz nepacilo, otec mal obdobie, ze ma chcel prihlasit na jednu vysoku skolu, lebo chcel aby som sa stal takym povolanim (pravnik). Mne, pretoze som technicky typ takyto styl skoly nevyhovuje, tak som mu to racionalne vysvetlil a nabuduci rok sa chystam na technicku univerzitu.
Od rodicov som sa casto napocuval aj hlasok na moje vlasy, ze ich mam dlhe, co nie je velmi pravda, ale co uz...

Mozem si povedat ze moj zivot neriadia media :)

Btw. bolek asi sme si rovni, aj ja pisem v posl. dobe mega dlhe prispevky :lol:
PsychoS
Professional
Professional

Príspevok od používateľa PsychoS »

Vzdy moze byt este lepsie nez je aj ked je dobre. A taktiez zas aj naopak. Ja zijem vyrovnany zivot, sem tam trosku stresujem, ale to uz je v mojej povahe. Proste nezvladam stresove situacie. Ale toho mo nic az tak netrapi. Casto si kladiem otazky na svoju adresu, ci to tak ma byt alebo nema byt, robim dobre - nerobim dobre atd. Sam si odpoviem. Dalo by sa to prirovnat asi k tomu svedomiu. A tie extremy ktore boli spomenute v prvom prispevku mi tiez niekedy nejdu do hlavy. Mal som kamaratku a chcela sa hodit pod vlak. Myslela to uplne vazne. Az neskor ked som to snou preberal tak som zistil ze ma problemy v rodine. Takze asi tolko k teme.

Ale dobra tema. (na zamyslenie)
Georgeo88
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Georgeo88 »

ja sa teda určite neriadim módou a tým čo je "in",aj keď niekedy si kúpim niečo čo práve "letí".Mám svoj vlastný štýl obliekania,teda nosím to čo sa mi páči.

Tlak som zažíval hlavne od otca ktorý mal často veľké očavánia(hlavne na základnej škole),a tiež ma často tlačí do určitých vecí,ktoré mne veľmi nie sú po chuti,hlavne v oblasti toho čo je "in".
Napr dnes som si s ním bol kúpiť okuliare(dioptrické) a snažil sa mi vnútiť táké,čo sa teraz nosia.Nakoniec som to vyriešil tak že som si vybral také,čo spĺnali aj jeho parametre ale aj tie moje.Vo všeobecnosti je to ale tak že sa ním nenechaám príliš ovplivnovať a čo je dobré on to berie.
Hacket
Star
Star

Príspevok od používateľa Hacket »

Oceňujem autorku za vznik dobrej témy. K+
a teraz k téme.
Ja som perfekcionista-no v tom pravom slova zmysle.Moje veci majú svoje miesto a neznášam keď sa mi v nich niekto babre.Chcem Mať poriadok.

Nikdy sa necítim byť pod tlakom médii a ľudí.Žijem si to čo potrebujem a je to dobré.Ľudom neškodim ale pomáham,nenadávam a niesom žiadna komerčná vykopávka ktorá sa musí obliekať ako emo alebo hiphop alebo metal,počúvať Lady gaga,jonas brothers a podobne komerčné sračky.
A "lifestylové" časopisy nečítam,.
Proste chcem byť iný a mám rád iné svety
A keď počujem že niekto mne alebo niekomu hovorí že to nie je "IN" tak by som mu najradšej dal "cez pysk"
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Perfekcionizmus je fajn, a ja sa snažím robiť, keď sa do niečoho pustím 100%ne. A keď mám niečo odfláknuť, tak s tým radšej ani nezačnem. Rozdiel je v tom, ak niekto ide za svojím aj cez mŕtvoly. :roll:
meffisto
King
King

Príspevok od používateľa meffisto »

som na tom na vlas rovnako, ako Hacket. Takze keby som nieco k tejto teme napisal, bolo by to v podstate to iste :)
Deafboy
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

určite niesom in :D

Príspevok od používateľa Deafboy »

Čo sa mňa týka, tiež sa nesnažím byť "in", a riadiť sa nejakými štandardami, či očakávaniami okolia. Príklad: oblečiem si krátke nohavice a k tomu si dám ponožky pomaly až do pol kolien. Všetci ma upozorňujú, že vyzerám ako idiot (včetne rodiny), no mňa to jednoducho netrápi. Pred 5-10 rokmi o iných ponožkách ani nepočuli, a žilo sa. Prečo to robím? Proste si nezakladám na fyzickom vzhľade ak nejde o nejakú špeciálnu udalosť.

Zarazilo ma tiež že mnoho mladých ľudí sa nechá ovplyvňovať nielen širším okolím, ale aj svojou rodinou, ktorá by predovšetkým mala pochopiť čo ten ktorý človek chce a že pre neho nieje prijateľné nič iné. pár krát som sa nechal podobne ovplyvniť a vždy mi to dosť narušilo plány. Odvtedy sa snažím za každú cenu si presadiť svoje a prispôsobiť sa len vtedy ak je krajne nevyhnutné.
d4nt3
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa d4nt3 »

Mám skúsenosť s pár "dokonalými" perfekcionistami a z princípu tých ludí do krvi neznášam. Nie pre to,že požadujú všetko hned a zaraz dokonalé, ale preto,že neprihliadajú na slabosti iných. Šef baru kamošku-časničku, čo práve nastúpila, hned v prvé dni zbuzeruje, že nestíha a nemá všetko naporiadku... = áno, ide o jeho biznis, treba robiť, za čo je človek platení na 100% , ale trocha ohladuplnosti kým sa človek zabehne by mu nič nevzalo ... Ja si žijem, ako ma napadne, boli časy, ked ma museli ťahať iný, čo počúvať, čo si obliekať, s kým sa baviť ... je s tým koniec už dlhšie, tieto mediálne tlaky zaberajú len na puberťákov, dospeješ = vytriezvieš ... alebo aj nie, existujú mnohé trápne prípady, že človek sa "módnosťou" a snahou bať "in" riadi aj v dospelosti... dokonalé vylešťené BMW, dokonalá partnerka,dokonalá blondínka s dokonalými mierami, dokonale plný účet v banke, dokonale nabúchaná holohlavá ochranka ... čo už, niekomu sa dospieť nepodarí asi nikdy. 8) :roll: :idea:
žeby?
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa žeby? »

d4nt3 napísal:Mám skúsenosť s pár "dokonalými" perfekcionistami a z princípu tých ludí do krvi neznášam. Nie pre to,že požadujú všetko hned a zaraz dokonalé, ale preto,že neprihliadajú na slabosti iných. Šef baru kamošku-časničku, čo práve nastúpila, hned v prvé dni zbuzeruje, že nestíha a nemá všetko naporiadku... = áno, ide o jeho biznis, treba robiť, za čo je človek platení na 100% , ale trocha ohladuplnosti kým sa človek zabehne by mu nič nevzalo ... Ja si žijem, ako ma napadne, boli časy, ked ma museli ťahať iný, čo počúvať, čo si obliekať, s kým sa baviť ... je s tým koniec už dlhšie, tieto mediálne tlaky zaberajú len na puberťákov, dospeješ = vytriezvieš ... alebo aj nie, existujú mnohé trápne prípady, že človek sa "módnosťou" a snahou bať "in" riadi aj v dospelosti... dokonalé vylešťené BMW, dokonalá partnerka,dokonalá blondínka s dokonalými mierami, dokonale plný účet v banke, dokonale nabúchaná holohlavá ochranka ... čo už, niekomu sa dospieť nepodarí asi nikdy. 8) :roll: :idea:
lol a co je z tohoto zle? :lol: :lol: :lol:
d4nt3
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa d4nt3 »

lol a co je z tohoto zle?
ospravedlnujem sa, ak som ti nabúral do tvojej predstavy spokojného plne materialistického bezduchého života8) 8)
...ale možno si ma nepochopil, ja som opisoval totálne duchovne,esteticky a intelektuálne chudobného človeka ...
žeby?
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa žeby? »

d4nt3 napísal:ospravedlnujem sa, ak som ti nabúral do tvojej predstavy spokojného plne materialistického bezduchého života8) 8)
...ale možno si ma nepochopil, ja som opisoval totálne duchovne,esteticky a intelektuálne chudobného človeka ...
To ze sa cloveku dari, ma dokonalu zenu, auto, dom, postavu, peniaze este nezmanena ze je intelektualne chudobny :lol: Nejak si sa zle vyjadril...
vivaSlovakia
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa vivaSlovakia »

Dante, vysvetli mi prosim ta co znamena materialisticky zivot... nejako ti unika pojem materializmus.

K teme ... Media stratili svoju hodnotu, stal za z toho mega pretek, obrovsky regulator, manipulator... v podstate to inak ani nemoze byt, kedze zakladom vsetkeho su peniaze... media ti predsa neponuknu priestor na spokojny zivot... chcu prave stres a strach... otravia ta a potom za slusne peniaze ponuknu vakcinu
P41NK1LL3R
Light Professional
Light Professional

Re: Perfekcionizmus a honba za dokonalosťou

Príspevok od používateľa P41NK1LL3R »

V médiách, a nielen v nich, nájdeš veľa receptov ako byť "úspešný", "žiadaný", "šťastný" a pod.
Takisto aj v spoločnosti sa očakáva správanie podľa nejakého vzoru, kde sa prezentuje "objektívny" názor a uznáva sa "spoločnosti prospešné" a "morálne" uvažovanie, ktorého výsledkom je väčšinou pochovávanie originality, kreativity a jedincov, ktorí by mohli poukázať na to, že toto možno nie je jediná cesta, ako prežiť svoj život "plnohodnotne"...

A áno, som pod tlakom takmer všade, kam prídem...
Všade sa očakáva nejaký výsledok, gesto, správanie sa v kombinácii s bontónom, morálkou, konvenciami a pod.
Na druhej strane sú osobné ciele (v mnohých oblastiach života), tam som na seba náročný, ale mieru si určujem sám a nemusím sa pritom pozerať na to, či je to "spoločensky-prijateľné"...
Napísať odpoveď