Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa begbeee »

Pridám do diskusie jednu myšlienku:
"Keď si veriaci mal by si prijať svoju vieru so všetkými pravidlami a nie vyberať si iba tie čo vyhovujú Tebe."
dbbz
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa dbbz »

mal by si rozmyslat sam a nie hltat vsetky udajne pravdy bez kusku pochybnosti
Innocence
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Innocence »

Pantinela napísal:Účasť na eucharistickej obeti, t.j. na sv. omši je základným potvrdením, že sme kresťania katolíci.
Citovaná myšlienka je síce pekná, ale v posledných dňoch, respektíve mesiacoch som sa hlbšie zamýšľal, rozhliadal som sa okolo seba a všimol som si, že možno viac ako polovica ľudí, ktorí chodia do kostola, postrádajú pravý zmysel katolíctva, resp. samotnej viery. To sa týka všetkých generácii, od malých detí až po najstaršie dámy. Viac ako polovica mladých ľudí navštevuje kostol preto, lebo ich k tomu nútia rodičia, resp. majú rôzne kartičky, do ktorých sa zapisuje ich účasť na sv. omšiach kvôli dajme tomu príjmaniu alebo birmovke a do kostola chodia vyslovene z povinnosti, čo by sa rozhodne nemalo, veď takéto miesta sa majú navštevovať dobrovoľne, je to predsa miesto styku s Bohom a nie nejaká "budova tretej triedy" - je to miesto, kde sa treba zamyslieť, v duchu i prostredníctvom modlitby sa porozprávať s Bohom, zdôveriť sa s tým, čo nás trápi, so svojimi náladami, myšlienkami či pocitmi.

Rovnako sa mi nepáčia ani babky (alebo staršie dámy, ak chcete), ktoré chodia do kostola len preto, aby si o nich ostatné susedy, kamarátky a pod. nemysleli, že sú neveriace alebo ja neviem čo a ako náhle vyjdu z kostola, začnú ohovárať Haňku aký mala kabátik, Maňku akú mala šatku, Aňku, lebo sa nevedela pomodliť Anjel Pána.. Vždy, keď idem do kostola takéto panie stretávam. Páči sa mi, že chodia do kostola, ale svoju vieru by mali prejavovať aj inde, nie len medzi štyrmi múrmi kostola. Oveľa radšej mám ľudí, ktorí vôbec nechodia do kostola, ale viem, že sa na nich môžem kedykoľvek obrátiť, viem, že ma podržia, ak to budem potrebovať, viem, že ma bez príčiny nebudú ohovárať poza môj chrbát. Ja osobne sa priznám - do kostola nechodím, dôvody tu opäť rozmázavať nebudem, ak mi však je ťažko, obraciam sa na Boha, žiadam ho o pomoc a podobne, nezaujíma ma, čo si o mne myslia ostatní, ja vidím podstatu katolíctva v tomto a preto sa za člena katolíckej cirkvi aj považujem.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

begbeee napísal:Pridám do diskusie jednu myšlienku:
"Keď si veriaci mal by si prijať svoju vieru so všetkými pravidlami a nie vyberať si iba tie čo vyhovujú Tebe."
S týmto sa dá nesúhlasiť. Napr. keď chodím na strednú školu zameranú všeobecne, musím sa zaujímať o všetky predmety rovnako a nezameriavať sa iba na také, ktoré ma bavia a v budúcnosti sa im chcem venovať len preto, že to je tak dané?

Pokiaľ sú stanovené striktné pravidlá viery a niektoré mi vyslovene nevyhovujú, ako napr. u "správnych" katolíkov tuším chodiť každý deň do kostola len z donútenia, tak nemôžem veriť v Boha?
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

Takze z viery si vyberas len tie pravidla ktore ti vyhovuju? Spravni katolici z donutenia do kostola urcite nechodia ;-)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

begbeee napísal:Pridám do diskusie jednu myšlienku:
A tu treba rozoznavat skutocnu vieru v Boha, od cirkvi...lebo iste viete, ze v poslednej dobe sa do tej realnej a skutocnej vieri zaplieta poriadne aj cirkev, ktora si sama urcuje iste pravidla....myslim si, ze ako spravny veriaci clovek v Boha sa mam drzat iba 10tich prikazani....ziadne ine 'pravidla' v tej viere nevidim.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

piton napísal:Takze z viery si vyberas len tie pravidla ktore ti vyhovuju? Spravni katolici z donutenia do kostola urcite nechodia ;-)
Presne tak som to myslel.
Nejde veriť a vybrať si len čerešničky. Buď prijmem náuku (napr. katolícku) so všetkým čo k tomu patrí (zakáza pred. sexu, interrupcie, eutanázia, antikoncepcia atď.) alebo som len pokrytec.
piton
King
King

Presne tak :)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

begbeee napísal:Presne tak som to myslel.
Nejde veriť a vybrať si len čerešničky. Buď prijmem náuku (napr. katolícku) so všetkým čo k tomu patrí (zakáza pred. sexu, interrupcie, eutanázia, antikoncepcia atď.) alebo som len pokrytec.
Tak to mas teda fakt zaujimavy nazor...furt tu len pleties cirkev.
piton
King
King

Vies co je cirkev? Je to spolocenstvo krestanov, takze ked si hovoris krestan, aj ty si cirkev ;-) A ked si pokrsteny samozrejme
EDIT: begbee, sry :D
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

A čo je cirkev Lubos?

//:No piton si ma predbehol :D Po dramatickej otázke som chcel dať zdrvujúcu odpoveď v nasledujúcom príspevku :lol:
lama2d
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lama2d »

begbeee napísal:Presne tak som to myslel.
Aká antikoncepcia? Kurnik nikde v biblii sa nepíše o tom, že je to zlé. Sex nebol len ako prostriedok pre tvorenie detí, ale ako potešenie druhého a vyznanie lásky. Za to, že to povedala katolícka cirkev, ktorá je cirkev tradícií viac, než cirkvou Božou, tak to neznamená, že to platí aj u Boha. Boh vie, že keby sme mali privádzať nespočetné množstvá detí na svet, tak by to bolo skôr trápenie pre nich a pre nás. Chcel by som vidieť akoby niekto z obyčajného platu živil 100 detí...

edit: prepáč, asi to uvádzaš ako príklad... v každom prípade zákaz antikoncepcie je blbosť
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

piton napísal:Vies co je cirkev? Je to spolocenstvo krestanov, takze ked si hovoris krestan, aj ty si cirkev ;-) A ked si pokrsteny samozrejme
EDIT: begbee, sry :D
Kto vravel, ze som krestan? :) Nesom zastancom cirkvi....som obycajny clovek, ktory veri v Boha, kapisto? Mam ti to nejak inac vysvetlit, ci sa ma budes nadalej snazit presvedcit, ze som aj nejaky cirkevnik...

//s tym krestanom si robim srandu...hej som aj pokrsteny...
piton
King
King

Ked veris v Krestanskeho Boha a aj Jezisa Krista, tak potom SI sucastou cirkvi :)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Verim v Jezisa Krista, verim v Boha, ale sucastou cirkvi niesom....cirkev by som prirovnal k 'politickej strane' Cirkev je ako nejaka 'spolocnost' ktora si prenajala/kupila dany 'produkt' v nasom pripade sa jedna o Boha a prenajima ho zakaznikom, tak by som to asi prirovnal ja.
nauraa
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nauraa »

Ak si ale pokrsteny (a nebol si exkomunikovany) si stale sucastou cirkvi.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Cirkev je spoločenstvo veriacich, nie nejaká inštitúcia :)

Pravidlá exkomunikácie sú ináč tiež zaujímavé :P
Pantinela
Star
Star

Príspevok od používateľa Pantinela »

Lub0$ napísal:Verim v Jezisa Krista, verim v Boha, ale sucastou cirkvi niesom....cirkev by som prirovnal k 'politickej strane' Cirkev je ako nejaka 'spolocnost' ktora si prenajala/kupila dany 'produkt' v nasom pripade sa jedna o Boha a prenajima ho zakaznikom, tak by som to asi prirovnal ja.
Problém je, že túto "politickú stranu" založil sám Ježiš Kristus, že? :wink:
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Pantinela napísal:Problém je, že túto "politickú stranu" založil sám Ježiš Kristus, že? :wink:
Ešte by som dodal, že bez sv. Petra by nič také ako katolícka cirkev neexistovalo, on je skutočný zakladaťel. Ježiš bol len nositeľ myšlienky a posolstva.
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bobala »

ja v boha verim a najradsej mam tych co pisu ze veria v boha ale cirkev je banda :lol: hlavna vec ze cirkev tvori aj on
Linkman napísal:Boh - nech mi niekto ukáže že existoval - fotku (nie obrázok v biblii ani nástenné maľby oka v trojuholníku.
z tohto prispevku mi je jasne ze vies o tom tak prd a este si pisal take blbosti ze sa cudujes ze este cirkev vobec existuje :D tak ti len oznamujem ze cirkev nezanikne nikdy ale preco tak to ti vysvetlovat nebudem ĺebo podla totych blbosti co pises tak pochybujem ze by si dacomu rozumel :roll:
Napísať odpoveď