Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

nauraa
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa nauraa »

dbbz napísal:asi tusis v akom vyzname sa toto slovo bezne pouziva a v akom som ho pouzil ja takze toto uz asi je obycajne chytanie za slovicka.
zaujimavost z wikipedie : "Charakteristickou črtou sekty je potláčanie osobnostnej identity jej členov a nadväzne ich totálne podrobenie sa vodcovi. Na zamaskovanie zámeru potlačiť osobnostnú identitu sa používa zdroj „neomylnej“ pravdy, obvykle vhodná (posvätná) kniha, ktorá sa stáva absolutizovaným zdrojom sústavy pravidiel."
Bezne pouzivanie slova este neznamena, ze je to spravne pouzivanie. Neviem, co si chcel dokazat tou "zaujimavostou z wikipedie" ale ak to, ze cirkev je snad sekta, tak je to pomerne usmevne. Odporucam ti prestudovat si definice oboch pojmov, ktore nie su len tak pre srandu.
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bobala »

dbbz napísal:nie je horsie to, ked vidis aka je cirkev banda ale nepriznas si to kvoli tomu ze do nej patris aj ty ?
v boha verim, cirkev je podla mna vymyvaren mozgov a jedna velka sekta a som jej clen (to som si nevybral) ale pasivny (to uz hej) - vidis v tom nieco nezlucitelne ?
ja som nepovedal ze cirkev nie je banda ale nehovorim ze aj banda je, lebo asi by som klamal keby som povedal ze trebisovska farnost je, samozrejme nie vsade su kaplani rovnaky ale teraz nebudem vsetkych hadzat do jedneho vreca a zhadzovat ich na fore kde sa ani nemozu branit
a objasni ten pojem vymyvaren mozgov lebo ako som si tu vsimol tak kazdy len napise nejaku "nadavku" ale priklad neuvedie
pantinela suhlasim s tvojimi prispevkami v plnom rozsahu :smt003
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Kazdy tu chce iba priklady zlej skusenosti s cirkvou...omg....no napriklad celomedialny Europsky problem s cirkvou bol ked vysiel do kin prvy diel HArryho Pottera a v Europe to cirkev chcela zakazat, lebo tam je carodejnictvo a bla bla bla....

Dalsi priklad...preco cirvkev neuznava liecitelstva? Sam Jezis Kristus liecil a ozivoval ludi...tak preco sa to nemoze robit teraz??

A este zopar osobnych problemov s cirkvou, vyhodenie zo spovednice atd atd....
pHysIQ
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pHysIQ »

Lub0$ napísal:Kazdy tu chce iba priklady zlej skusenosti s cirkvou...omg....no napriklad celomedialny Europsky problem s cirkvou bol ked vysiel do kin prvy diel HArryho Pottera a v Europe to cirkev chcela zakazat, lebo tam je carodejnictvo a bla bla bla....

Dalsi priklad...preco cirvkev neuznava liecitelstva? Sam Jezis Kristus liecil a ozivoval ludi...tak preco sa to nemoze robit teraz??

A este zopar osobnych problemov s cirkvou, vyhodenie zo spovednice atd atd....
O novej časti sa pochvalne vyjadrila katolícka cirkev, upozornila agentúra ČTK. Vo vatikánskom denníku L'Osservatore Romano napísali, že „z filmu jasne vyplýva, že dobro má zvíťaziť nad zlom a že to niekedy vyžaduje obete".
Ja osobne som zatial nepostrehol ziadne namietky cirkvi voci tomuto filmu.

A co sa tyka liecitelov. Treba si najpr uvedomit od koho pochadza ta moc "liecit" ktorou disponuju niektori liecitelia. Ak nie je od Boha tak mas jasnu odpoved na svoju otazku.
Ja osobne by som to ani liecenim nenazval len presunom bolesti (casom) na ine miesto tela. A malo kto si to uvedomuje.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

A co sa tyka liecitelov. Treba si najpr uvedomit od koho pochadza ta moc "liecit" ktorou disponuju niektori liecitelia. Ak nie je od Boha tak mas jasnu odpoved na svoju otazku.
Ja osobne by som to ani liecenim nenazval len presunom bolesti (casom) na ine miesto tela. A malo kto si to uvedomuje.
Nesuhlasim, kolko takych liecitov poznas? Kolko ludi poznas, ktory boli vylieceny, alebo im bolo nejak podobne pomohnute?
A od koho ineho by bol tento dar? Kto iny moze dat dar ako liecitelstvo?
pHysIQ
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pHysIQ »

Lub0$ napísal:Nesuhlasim, kolko takych liecitov poznas? Kolko ludi poznas, ktory boli vylieceny, alebo im bolo nejak podobne pomohnute?
A od koho ineho by bol tento dar? Kto iny moze dat dar ako liecitelstvo?
Tychto liecitelov je plna p*del vsade. Ci uz na nete alebo v telke o nich sustavne nieco ide. O ludovych lucitelov som pocul aj z osobneho rozpravania od ludi co sa nimi nechali "liecit". Mam o nich vytvoreny svoj nazor. Podla mna kazdy normalny a inteligentny clovek sa uz pri pohlade na ich metody zacne smiat.
Tak ako Boh ma na zemi velku moc ma ju aj zly duch...

EDIT: lol ved aj ja. Asi si videl len jeden prispevok o nich v reflexe a teraz si z toho riadne na vetvy. Skus si toho pozriet viac a aj sa porozpravt s ludmi ktory boli lieceny roznymi metodami a liecitelmi.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Ale ja tu rozpravam o skutocnych liecitelov, ktory to maju fakt ako dar, nie o starych dedinskych babkach bylinkarkach.
Pantinela
Star
Star

Príspevok od používateľa Pantinela »

Lub0$ napísal:Ano viem....ale aj tak to nic nemeni na veci, ci hej?
Tak ako môžeš veriť v Boha a žiť bez eucharistie? :)
quancej
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa quancej »

aj samani v oblastiach bez poznania Boha su povazovani za liecitelov, tak asi tazko budu pomahat ludom v Jeho mene. neviem o tom, ze by liecitelia boli cirkvou zavrhovani, len odporucaju tych, ktori maju dar od Boha a nie od Zleho :)
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

quancej napísal:aj samani v oblastiach, bez poznania Boha su povazovani za liecitelov tak asi tazko budu pomahat ludom v Jeho mene. neviem o tom ze by liecitelia boli cirkvou zavrhovani, len odporucaju tych, ktori maju dar od Boha a nie od Zleho :)
Mylis sa, liecitelia nemaju ziadny "dar", ked liecia tak skrze nich kona niekto iny... A Boh to nie je. Jeden citat:
Všetci takzvani liečitelia čo sa medialne alebo inak prezentuju su od toho zleho.
Boži liečitel je len Boh,ktoreho prosime na modlitbe. Ale nech sa stane Jeho vôľa a nie moja.
Samozrejme ked žiadam o uzdravenie musim žiť podla Božich pokynov.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

[quote="piton"][/quote]Fakt si dovolim teraz tvrdit, ze nevies o com tocis...
nespominal som nijak medialne znamych liecitelov, alebo liecitelov, ktory sa snazia sami zmendializovat, a je to dar ako taky, lebo nie kazdy moze liecit, ako si aj spominal, ze nelieci ta osoba, ktora sa nazyva liecitel, ale niekto skrz neho, uz len to je dar...no nie od zleho.

Pantinela KEd ti poviem, ze nemam ani birmovku tak ma asi ukamenujes co? :D
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

BTW:
Keď žijem podľa Desatora (hypoteticky :D ) a nie som veriaci, idem do neba? Alebo ma čaká očistec :?:
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bobala »

begbeee napísal:BTW:
Keď žijem podľa Desatora (hypoteticky :D ) a nie som veriaci, idem do neba? Alebo ma čaká očistec :?:
tu nejde len o desatoro a taktiez tu nejde o to ci v boha veris :P
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

A o čo? Čo korupcia je už aj tam hore? :D
Pantinela
Star
Star

Príspevok od používateľa Pantinela »

Lub0$ napísal:Pantinela KEd ti poviem, ze nemam ani birmovku tak ma asi ukamenujes co? :D
Prečo by som ťa mala ukameňovať? :shock: Ja som sa len snažila vysvetliť, že odlúčiť Cirkev od Boha nie je také jednoduché. Inak, keby som ťa stretla na ulici, tak ťa pozdravím a aj ruku ti bez problémov podám. :wink: :D
piton
King
King

Lub0$ napísal:Fakt si dovolim teraz tvrdit, ze nevies o com tocis...
nespominal som nijak medialne znamych liecitelov, alebo liecitelov, ktory sa snazia sami zmendializovat, a je to dar ako taky, lebo nie kazdy moze liecit, ako si aj spominal, ze nelieci ta osoba, ktora sa nazyva liecitel, ale niekto skrz neho, uz len to je dar...no nie od zleho.

Pantinela KEd ti poviem, ze nemam ani birmovku tak ma asi ukamenujes co? :D
no prepac, ale ja si dovolim tvrdit, ze ty nevies o com tocis uz dobre 4 strany diskusie :)
Liecitelia nemaju sami ziadnu moc, ani ziadny dar. Kazdy clovek moze byt "liecitel" ale jedine pomocou modlitby, ked je to inak, tak to nie je od Boha.

A preco menis temu? Pantinela sa pytala ako mozes verit v Boha, ked neuznavas eucharistiu, co je uplne fundamentalna cast krestanstva. Co s tym ma birmovka? :roll:
begbeee napísal:BTW:
toto je veelmi zlozita otazka :) A myslim, ze na toto forum je trocha narocna :)
vivaSlovakia
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa vivaSlovakia »

Neskutocne sa tu miesa racionalita s emocionalitou... nech uz akokolvek nazveme posmrtny stav, stale to bude emocionalny vyplod...
S nebom sa sakra strasia male deti, praveky nastroj moralky.

Pantinela, s takoutou obmedzenou predstavou Boha do filozofie tazko vstupit.

btw ten skorumpovany krestansky boh ma na sebe najviac krvi.

//trochen skacem s myslienkami :)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

piton, ukaz mi presne, kde som napisal, ze NEUZNAVAM eucharistiu, a potom sa mozme dalej seriozne bavit.
piton
King
King

Lub0$ napísal:piton, ukaz mi presne, kde som napisal, ze NEUZNAVAM eucharistiu, a potom sa mozme dalej seriozne bavit.
No tak preco potom nechodis na omse a na sviatost zmierenia? Z toho mi jasne vyplyva, ze si nemyslis, ze je to dolezite...
Lub0$ napísal:Inac kedze chodim do kostola raz-dva krat v roku, a moje spovede spocitate na dvoch rukazch, tak som nejak menej veriaci ako vy ostatny, co chodite na omsu kazdu nedelu a na spoved kazdy druhy tyzden, alebo ako to je?
Alebo napis normalne svoj nazor na eucharistiu, spoved a pod.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Okej, moj nazor je: niekolk odavno rokov do zadu som na omse chodil kazdu nedelu, a nebola to mamka, alebo ocko, kto ma nutili....lepsie povedane ja som nutil mamku, aby som tam nesiel sam, tak som stale so sebou bral mamku, a to sa bavime o takych 5 rokov do zadu, mozno aj viac. Potom som nejak prestal, uz si ani nepamatam koli comu, nejak som prestal proste, vtedy som uz ani nejak viere nevenoval pozornost, proste nic...ale stale som sa kazdy vecer modlil...no bolo to take odverklikovanie..proste to som bol este dieta. (ale snaha tam bola :P )
Tazke vratim sa k omsiam, od vtedy som na omse nechodil, iba na Vianoce pozriet Betlehem, aj na polnocnu, to som opat ja tahal mamku nech so mnou ide na polnocnu do kosotla, a nech ma nezabudne zobudit, zboznujem kosotl na Vianoce inac, ma to take uzasne caro pre mna, citim sa tam tak fajn, nieco uzasne proste, ved isto to poznate, hlavne ked ste so super ludmi, pozerate sa na krasny figurkovy betlehem, proste nadhera :) (Tieto Vianoce idem domov, takze do kostola by som velmi rad zasiel, tak isto aj na Vianocnu omsu)
Potom, (presuniem sa uz do nie az tak davnej doby) v roku 2006 som sa prestahoval do UK, od vtedy zijem v UK, a tu som v kostole nebol, a asi ani nepojdem, je to tu trosku ine, anglikanska cirkev atd. proste tu do kostola nechodim.
Ked som sa odstahoval, v ten rok, sa moj najlepsi kamarat zo Slovenska zacal zaujimat o vieru, celkovo sa zmenil v uplne ineho cloveka, ked som prisiel neskor na prazdniny tak ma zoznamil s kopec super ludmi, ktory su tak isto veriaci, a s tymi ludmi sa stretavam do dnes, no a skocim teraz do pritomnosti....do takeho 'stavu' v akom som teraz som sa dostal na Velku Noc tohto roku len a len skrz tych super ludi...zacal som sa o vieru zaujimat aj ja, a zacal so msi uvedomovat aj fakty, ze nechodim do kostola atd, tak sa to snazim kompenzovat inymi vecami, ako je citanie pisma, 'hlbsie' modlitby, respektive nie len take odverklikovania atd...
Snad som to vysvetlil ako tak a nejak som ti vytvotil obraz.

A co sa tyka tych liecitelov, je snad jasne, ze clovek sam o sebe liecit nedokaze, ale ze 'ten niekto' myslim od 'dobreho' ako tomu hovoris :P lieci skrz inych....ale vravim, ze uz len to je dar.
Napísať odpoveď