tak na to pojdeme cez drobnu lekciu fyziky na urovni gymnazia co Ty na to?krija napísal:slayovi som napisal, ze radiacia ma nezaujima. tie vysokoenergeticke castice, tam je pes zakopany.
vravis, ze Ta nezaujima radioaktivita ale castice v tom poli?
mal by si si uvedomit, ze existuju tri druhy radioaktivneho ziarenia: alfa, beta a gama. ale pod radiaktivnym ziarenim si ludia obycajne predstavia len gama castice, pretoze tie su male a rychle, sposobuju rakovinu a vsetky negativne javy. nic to vsak nemeni na fakte ze zvysne dva su taktiez radioaktivne ziarenia a dokonca vznikaju rovnakym sposobom. rozdiel je vsak v tom, ze castice beta ziarenia su vacsie (lahsie zachytitelne) a castice alfa ziarania su vyslovene velke, su to totiz kladine nabite atomove jadra hélia! tato castica obsahuje dva protony a dva neutrony, je tak velka a tak elektricky nabita, ze je zastavitelna listom papiera a aby presla cez niekolkocentimetrovy plast, z ktoreho je okno postavene je takmer nemozne, aj to, ze ve vesmire maju tieto castice velku energiu dovoli prejst cez pevnu latku len malickemu mnozstvu z nich koli energetickym nabojom samotnych atomov. s tymto sa robili testy este ked nebol uplne objaveny model atomu tak ako ho pozname dnes, nejaky fyzik (na meno si bohuzial nespomeniem) bombardoval elektronmi (ktore su este podstatne mensie ako protony a neutrony, toboz 4 tieto castive) velmi tenky platok zlata a pozoroval kolko ich prejde na druhu stranu. z celeho prudu elektronov sa cez tenucky (radovo v desatinach milimetrov) plech dostala len nepatrna cast elektronov co bolo odvoodnene ako uvediem v prilohe na skici. z rovnakeho dovodu nemozu prejst ani alfa castice papierom toboz relativne hrubym plastom. nepopieram, ze nejake sa dovnutra dostali ale rozhodne nie mnozstvo, ktore by mohlo posadke uskodit. a keby k takemu niecomu aj doslo tak by im to neznicilo strukturu DNA (co je uplny nezmysel) ale reagovali by ako castice gama ziarenia, ktore po prechode kozou narusaju strukturu telovych buniek (nie DNA) a tie sa zacnu nekontrolovatelne mnozit a tvorit nadory.
toto si myslim ja na zaklade svojich elementarnych znalosti (viac uz pisat nejdem, lebo by som uz zrejme pisal blbosti), mozes oponovat tym, ze dostatocne nabita alfa castica cez to okno prejde bez problemov, ale to by som musel skonzultovat s nejakym odbornikom, az budem na skole tak mozem skocit za nejakym docentom fyziyk a opytat sa ho ak chces