rozdelenie diskov

Informácie o software, ankety...
tomaxx_199
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

rozdelenie diskov

Príspevok od používateľa tomaxx_199 »

poradte mam 40gb disk a je rozdeleny na: c-4gb d-zvysok a chcel by som rozdelit aby bolo c-10gb a d-zvysok stiahol som partition magic demo ale neviem co dalej.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Neviem, či demo verzia túto funkciu podporuje, ale ak áno, tak teraz by si mal zmenšiť ten veľký disk, z ktorého chceš ubrať, posunúť ho doprava, aby sa uvoľnilo voľné miesto pri C: a potom môžeš zväčšiť C: na požadovanú veľkosť.

Nezabudni si zálohovať všetky dôležité údaje, pretože stačí jediná chybyčka (chybný sektor na disku, výpadok elektrického prúdu) a môžeš prísť o všetky dáta.
k6
VIP
VIP

Príspevok od používateľa k6 »

Idealne je spravit takyto krok cez LiveCD ubuntu, nastrojom gparted. Ten ako jediny dokonca pri takomto pouziti dokazal resize systemovej particie linuxu.
tomaxx_199
Medium Professional
Medium Professional

mozem tam nieco zbrabrat? ked sa restartuje pc tak to bude este nieco robit ci sa len restartuje? ako zistim ci mam chybni sektor? da sa to spravit inak aby som nemusel riskovat? lebo som cital na internete ze sa niektorim vymazali vsetky subori na disku
brm
Darca
Darca

Pri každej manipulácii s partíciami je riziko straty dát. Ja som mal problémy iba raz, vyskytla sa nejaká neznáma chyba.. samozrejme partícia bola fuč. Našťastie som prišiel iba o fat tabuľku, takže 99% dát ostalo fyzicky nepoškodených na disku. Teraz by som ju obnovil cez Active Recovety Partition, ale vtedy som obnovoval dáta cez nejakú utilitku na obnovenie vymazaných súborov.

Pred samotnou manipuláciou s partíciami doporučujem:
- skontrolovať disk, či nemá chyby (takmer každý program, ktorý pracuje s diskami, má nejakú featuritku na kontrolu chýb disku),
- vymazať všetky nepotrebné, dočasné a iné súbory (napr. cez CCleaner),
- čo najviac dát presunúť na iný disk/partíciu, s ktorou sa nebude manipulovať,
- zdefragmentovať partície, s ktorými sa bude narábať

Po vykonaní týchto bodov bude manipulácia s partíciami bezpečnejšia a hlavne rýchlejšia.. :)
tomaxx_199
Medium Professional
Medium Professional

brm napísal:Pri každej manipulácii s partíciami je riziko straty dát. Ja som mal problémy iba raz, vyskytla sa nejaká neznáma chyba.. samozrejme partícia bola fuč. Našťastie som prišiel iba o fat tabuľku, takže 99% dát ostalo fyzicky nepoškodených na disku. Teraz by som ju obnovil cez Active Recovety Partition, ale vtedy som obnovoval dáta cez nejakú utilitku na obnovenie vymazaných súborov.

Pred samotnou manipuláciou s partíciami doporučujem:
- skontrolovať disk, či nemá chyby (takmer každý program, ktorý pracuje s diskami, má nejakú featuritku na kontrolu chýb disku),
- vymazať všetky nepotrebné, dočasné a iné súbory (napr. cez CCleaner),
- čo najviac dát presunúť na iný disk/partíciu, s ktorou sa nebude manipulovať,
- zdefragmentovať partície, s ktorými sa bude narábať

Po vykonaní týchto bodov bude manipulácia s partíciami bezpečnejšia a hlavne rýchlejšia.. :)
skontrolovat myslis z chkdsk? ten nenasiel chybi. velmi sa bojim ze daco zbrabrem ale neviem preco ked dam do servisu pc tak mi ho rozdelia tak ze c: 4gb a d: zvisok a ja chcem aspon dat 2gb do c. a keby sa vymazalo tak mozem pouzit aj ja ten program na obnovu?
brm
Darca
Darca

Aj chkdsk by mohlo stačiť. A ak sa Ti niečo stane, tak áno.. môžeš skúsiť tie programy na obnovu.. na obnovu partície alebo zmazaných súborov. Na hojku už bolo o nich dosť diskusií.

Ale zase až tak stresovať nemusíš, podľa mňa na 95% sa Ti nič nestane.. akurát ak náhodou niečo, aby si s tým rátal, že aj taká možnosť tu je.

;)
tomaxx_199
Medium Professional
Medium Professional

ako dlho to robi? postacilo by aj 4gb miesta na disku? co sa stane ked vypadne elektrina?
brm
Darca
Darca

Ak máš na D: iba 4GB voľného miesta, tak disk budeš môcť zmenšiť maximálne o 4GB, tým pádom k C: môžeš pridať iba 4GB, čiže C: bude mať 8GB..

Kľudne to celé môže trvať aj hodinu a viac..
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

No neviem ci mu to pojde cez Partition Magic ked ma na D volne 4GB a chce presunut 4GB. Mne sa sa zda ze ten program potrebuje nejake percenta navise aby mohol pracovat.
tomaxx_199
Medium Professional
Medium Professional

no dobre
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Inak ste si istý, že by to nemalo zmazať dáta? Lebo som to skúšal cez gparted na LiveCD Ubuntu a hneď to odo mňa chcelo "Setdisklabel" a písalo to, že sa mi tým vymažú všetky dáta...Takže ako to mám vlastne urobiť???

/Tak som našiel veľmi pekný návod...Hmm, teda Google našiel tu :P
Napísať odpoveď