Správne "naformátovanie" batérie notebooku

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Shark NX
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

dudo ... Vsetky Notebooky (resp. Drviva vacsina) ma nastavenu kriticku uroven na 10% ... Za cias XP to boli dokonca 3% (Kalibracne)

"Formatovanie" baterie ako take urcite zmysel ma kedze obnovis cely Chemicky proces od Vybiteho stavu az po plne nabity + Skalibrujes Elektroniku baterie.

Hodnoty som cerpal priamo od Servisneho Technika ASUS Czech Republic + Vlastnym testom na ASUSe 1000H
Vybil som bateriu az na kritickych 0% ... A napatie (7,5V Konstrukcne) kleslo na 5,0V (Notebook uz ani nereagoval na Bateriu). Bateriu som nechal v tomto stave asi 5-6minut a po znovu nabiti sa objavil Capacity Drop v hodnote 1201mWh (Povodna kapacita: 54155mWh) co su priblizne 2% Straty kapacity.
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

Shark NX napísal:"Formatovanie" baterie ako take urcite zmysel ma kedze obnovis cely Chemicky proces od Vybiteho stavu az po plne nabity + Skalibrujes Elektroniku baterie.
No ja viem tak,ze bateriam skodi a neodporuca sa nabijanie/vybijanie "HIGH-LOW"v cykloch!...Naopak sa odporuca uplne vybitie raz za cas,ale to sa odporuca az po desiatkach cyklov nabitia a vybitia.Dajme tomu po kazdom 30 nabiti(dajme tomu raz za mesiac) sa ma nechat"uplne" vybit-toto sluzi zaroven na tebou spominane nakalibrovanie elektroniky.
Takze preto si myslim,ze "format" urcite baterii nepomoze a moze jej to naopak ublizit....
Vsetky Notebooky (resp. Drviva vacsina) ma nastavenu kriticku uroven na 10% ... Za cias XP to boli dokonca 3% (Kalibracne

Hodnoty som cerpal priamo od Servisneho Technika ASUS Czech Republic + Vlastnym testom na ASUSe 1000H
Vybil som bateriu az na kritickych 0% ... A napatie (7,5V Konstrukcne) kleslo na 5,0V (Notebook uz ani nereagoval na Bateriu). Bateriu som nechal v tomto stave asi 5-6minut a po znovu nabiti sa objavil Capacity Drop v hodnote 1201mWh (Povodna kapacita: 54155mWh) co su priblizne 2% Straty kapacity.
No to je mozne co si opisoval a zaroven dobra prakticka ukazka :) .Ja som len naznacoval,ze sa vysledky tvojho pokusu nedaju aplikovat na baterie Li-ion vo vseobecnosti,nakolko tam je este vela dalsich faktorov,ktore to ovplyvnuju...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Správne "naformátovanie" batérie notebooku

Príspevok od používateľa Stoporko »

dovolím si oživiť túto tému:

zajtra ma čaká nový notebook s LiIon baterkou. Ako jej zaručiť najdlhšiu životnosť?
Čítal som viacero protichodných názorov, tak by som rád počul názor aj užívateľov tu z Hojka, čo sa do PC rozumejú.

Keď noťas vybalím z krabice, dať ho vypnutý na nabíjačku a do plna nabiť? Alebo ho zapnúť na baterke a nechať úplne vybiť (v biose), do plna nabiť a potom zapnúť?

Doma s ním pracovať na sieti s baterkou vnútri alebo na sieti bez baterky alebo len na baterke?

Jedná sa o noťas HP probook 6550b s predinštalovaným win7 - netuším, v akom stave bude tá inštalácia - či už prevádzkyschopný stroj alebo bude treba dokončiť inštaláciu widlí - stroj z alza.sk.
Napísať odpoveď