Ide o to ze sa neviem rozhodnut ci pouzivat alebo nie. Nechcem nic riskovat.
Thx
Taktiez vas poprosim aby ste uviedli vedlajsie ucinky ak boli/sú
Kód: Vybrať všetko
Nežiaduce účinky: Väčšina nežiaducich účinkov lieku Roaccutane závisí od veľkosti dávky. Pri odporúčanom dávkovaní je pomer riziko/úžitok terapie vo všeobecnosti prijateľný vzhľadom na závažnosť ochorenia.
Symptómy spojené s hypervitaminózou A:
Medzi najčastejšie pozorované nežiaduce účinky : suchosť kože, suchosť slizníc, napr. na perách, nosovej sliznici ( epistaxia), sliznici hltana ( chrapot), očí
( konjuktivitída, revezibilný zákal rohovky a intolerancia kontaktných šošoviek).
Poruchy kože
Exantém, pruritus, faciálny erythém a dermatitída, potenie, pyogénny granulóm, paronychie, dystrofie nechtov, zvýšená tvorba granulačného tkaniva, trvalé rednutie vlasov, reverzibilná alopécia, acne fulminans, hirsutizmus, hyperpigmentácia a fotosenzitivita, fotoalergické reakcie, fragilita (priesvitnosť, krehkosť) kože. Akné sa objavujú na začiatku terapie a pretrvávajú niekoľko týždňov.
Poruchy muskulo-skeletálneho systému
Myalgia (bolesť svalov) s alebo bez zvýšenej hladiny sérovej CPK, artralgia
( bolesť kĺbov), hyperostóza, artritída, kalcifikácia ligamentov a šliach, iné tendinitídy.
Poruchy centrálneho nervového systému a psychiatrické poruchy:
Behaviorálne poruchy, depresia (viď Upozornenia), bolesti hlavy, zvyšovanie intrakraniálneho tlaku (pseudotumor cerebri), záchvaty.
Zmyslové poruchy:
Ojedinelé vizuálne poruchy, fotofóbia, poruchy adaptácie na tmu ( znížené videnie na tmu), ojedinele poruchy vnímania farieb ( reverzibilné až trvalé), lentikulárna katarakta, keratitída, poruchy sluchového vnímania pri určitých frekvenciách.
Poruchy gastointestinálneho systému
Nauzea, zápalové ochorenia čreva ( kolitída, ileitída), ojedinele hemorágie.
U pacientov liečených liekom Roaccutane s vysokou hladinou triglyceridov existuje riziko vyvíjajúcej sa pankreatitídy. Ojedinele sa pozorovali prípady fatálnej pankreatitídy (viď časť Špeciálne upozornenia).
Poruchy pečene a žlčového systému
Prechodné a reverzibilné zvýšenie pečeňových transamináz, ojedinelé prípady hepatitídy.
V mnohých uvedených prípadoch zostali zmeny stále v medziach normy a v priebehu liečby došlo k úprave na pôvodné hodnoty. V niekoľkých prípadoch bolo nevyhnutné dávku redukovať alebo ukončiť terapiu liekom Roaccutane.
Poruchy respiračného systému
Ojedinele bronchospazmus, respiračné poruchy u pacientov s predispozíciou astmy.
Poruchy hemopoetického systému
Zníženie počtu leukocytov, zmeny parametrov erytrocytov ( zníženie počtu erytrocytov a hematokritu), zvýšená sedimentácia, zníženie alebo zvýšenie počtu trombocytov.
Laboratórne parametre
Zvýšenie sérovej hladiny triglyceridov a cholesterolu, zníženie hladiny HDL, hyperurikémia. Ojedinele prípady zvýšenia hladiny cukru v krvi, nové prípady diabetu ( viď Upozornenia).
Poruchy resistentné mechanizmu
Lokálne alebo systémové infekcie vzhľadom na gram-pozitívne mikroorganizmy
( Staphylococcus aureus).
Zmiešané reakcie
Lymfadenopatia, hematúria, proteínúria, vaskulitídy ( napr. Wegenerova granulomatóza), alergické vaskulitídy, alergické reakcie, systémová hypersenzitivita, glomerulonefritída.
V príprade, že sa u vás objavia akékoľvek iné nežiaduce účinky, ktoré nie sú uvedené v tejto písomnej informácii, obráťte sa na vášho lekára.
ale počkaj počkaj, on nemal tvár komplet zjazvenú. On mal akné v takom, ani neviem ako to pomenovať, takom začiatočnom štádiu, na lícach sa mu začali hádzať škvrny, a tak si to dal napísať. A pomohlo.Key5ers0ze napísal:funguje vyborne.
tomu co pisal erytrocyt vsak moc neverim, este aj doktorka ti predtym povie, ze prvych par mesiacov sa akne dokonca zhorsi..ale mozno to u niekoho fungovalo inak.
ak mas akne, s kt. si neporadilo nic ine chod do toho..
t33nboY2 napísal:Dakujem![]()
Ja to chcem brat ale najprv sa dohodnem s mojou kozmetickou a doktorkou. Ja sa moc nebojim vedlajsich ucinkov ako je suchost koze atd. ani depky (tu mam stale) ale ze mi vypadnu vlasy, bolest klbov a krizov .
Ku zmieneným účinkom na pribalovom letaku: Ked si vsimnete aj na hormonalnej antikoncepcii je uvedene kopec moznych vedlajsich ucinkov a su malo pozorovane.
je mozne ze sa to vratilo kvoli tomu ze si to bral len 3 mesiace lebo vraj sa to ma brat minimalne polroka aj ked to zmizlo uz dajme tomu po mesiaciSkolacik napísal:bral som tento liek bral asi 3 mesiace. K vedlajsim ucinkom - suche pery a troska koza okolo ust, ale kremom od doktorky to bolo v pohode. Po dobrani lieku som mal tvaricku ako detsku prdelku, ale po cca pol roku sa mi akne vratilo. Nie uz tak vyrazne, ale zase sa vratilo.
Uplne suhlasim zo vsetkym co si napisal...u mna tiez tak isto no ja ho este berem asi 3 - 4 mesiac a nastalo zlepsenie aj ked to este nie je take jak by som si predstavoval no....uvidim neskorCuruj napísal:cca pred rokom som ho tiež bral. nežiaducich účinkov som sa moc nebál, akurát som mal suché pery a trochu líca, bradu. až sa to miestami odlupovalo a vyzeralo to, ako by som sa rozpadalale sú mastičky, ktoré to zlepšujú. a ešte sa v kútikoch úst robili neustále ranky, ako keby som otváral hubu viac, ako sa dá
možno som mával aj trochu blbšiu náladu, ked som to užíval...
celkom pomohlo, ale nie na trvalo. trochu sa to zlepšilo, ked som užíval, aj po ukončení liečby. ale teraz to nie je nejako moc dobré. nejako sa to u mňa striedavplyv mesiaca?