AutoMatrix

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
lekoklatik
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

AutoMatrix

Príspevok od používateľa lekoklatik »

Automatrix má byť vlastne vec, ktorú vidíme vo filmoch. Prosto inteligentné automobily, ktoré budú komunikovať medzi sebou, medzi vozovkou, budú samé premýšľať, predvídať, šoférovať, počítať, počúvať či odpovedať, poskytovať všemožné informácie a čo je hlavné, budú sa snažiť predísť kolíziám a tak teda aj zápcham.
Pozeral som to na Discovery kde nejaký týpek hovoril niečo v zmysle:
"Chceme aby ľudia prestali vnímať automobil ako dopravný prostriedok a začali ho brať ako prenosné multimediálne centrum".
Čo si o tom myslíte? Bude dobré, keď za nás budú premýšľať autá samé?
Je vôbec niečo také možné? Nakopírovať alebo skôr naklonovať myslenie ľudí? /PretoŽe si nemyslím Že by dokázali vyvinúť nejaký "nový" automobilový mozog, ktorý by sa vedel sám rozhodovať na základe informácií ktoré "získa" od iných áut či vozovky.

Tiež v tom TV programe spomínali že by chceli aby keď vy pojdete napr do práce a budete sa nejak moc ponáˇhľať tak že by autá medzi sebou komunikovali nejakým takým spôsobom, že vaše auto by povedali ostatným: "hej potrebujem rýchlosť prejsť, odstúpte prosím, môžem vám za to aj zaplatiť" no a ostatné autá by odstúpili. Je mi jasné že sú to len teórie ale mne osobne sa to nepozdáva vôbec.

Súhlasím s jednou vecou ktorú spomenuli. Že človek sa pri šoférovaní začne nudiť a začne byť nepozorný. Na stroji je dobré to, že sa nikdy nezačne nudiť, takže bude pozorný 24 hodín denne.
Všetko by samozrejme bolo riadené satelitne.

Ja osobne si myslím že niečo také možné nebude a že im v tej amerike pekne prepína. Je síce pekné že každý by si rád splnil svoj detský sen ale toto je podľa mňa veľmi nemožné a choré. Pokiaľ niečo takéto nepríde z Japonska, tak to predsa nemôže fungovať, no nie? :-P
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

To čo je za ohavu v tom videu? To ten designer tuším študoval miesto designu nejakú poľnohospodársku. Veď to vyzerá jak sklenný válov. A nie ako auto :roll:

Čo sa týka realizácie projektu, tak si myslím, že to robia len preto, aby agentúry ako institute for the future (viď video) mohli brať peniaze za "výskum" a "vývoj".
V realnom živote by sa to len veľmi ťažko dostalo do praxe a to preto, že to neriadi človek resp. ostatné auta človek riadi. Môžu byť všetky autá automatické a budu sa striktne riadiť dopravnými predpismi prijímanými z vozovky/satelitu. Ale nedokážeme vymyslieť stroj, ktorý by sa dokázal prispôsobiť premávke bežných aut. Nevieme vyvinúť stroj, ktorý by dokázal naviazať očný kontakt s druhým šoférom a teda predvídať.
lekoklatik
VIP
VIP

Frikso je uplne, ale uplne jedno ako tie autá vyzerajú.
A čo sa týka toho očného kontaktu atď... tak si asi neprečítal, že páni by radi do všetkých áut a autá by komunikovali medzi sebou. Od ľudí by prijímali akurát tak "rozkazy".
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

ja myslím, že v dnešnej dobe by to už nebol problém. Najväčší problém je samotná realizácia. Aby to fungovalo, treba aby všetci mali také autá, do vozoviek zaviesť čipy dopravných značiek...jednoducho auto pprejde ponad čip a príjme informáciu že má ísť 50. Koniec dopravným priestupkom...a bohužiaľ aj koniec nekonečnému napĺňaniu štátnej pokladnice....no a sme pri najväčšom probléme...jednoducho parlament toto nikdy neschváli.
lekoklatik
VIP
VIP

Myslím že maximálna povolená rýchlosť by sa riešila nejak ináč. Prosto stroj vie rozpoznať kedy zastať, spomaliť a kedy nie.
A k tomu či by to parlament povolil ťažko povedať. Pretože tam sa jedná o bezpečnosť a to je viac než nejaké naškrabané peniaze pre parlament.
Tam by bol podľa mňa parlament už krátky.
Naj ťažšie by podľa mňa bolo všetko to rozbehnúť
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

S tým očným kontaktom a predvídaním som narážal na to, že je utopia aby mali všetci tieto auta. A to prakticky zo dňa na deň.
lekoklatik
VIP
VIP

Veď tak nejak postupom času. Tiež som nad tým premýšľal, že to každému nemôžu nanútiť. Alebo použijem výraz "nemali" by to všetkým natlačiť. Uvidí sa. Každopádne je to ešte len vo vývoji a je to nepraktický, vyzerá to otrasne a čo je horšie, je to nefunkčné. Takže sa bavíme v čisto teoretickej rovine že čo ak.
Napísať odpoveď