Jozef Tiso a Slovensky stat

Diskusie na politické témy...

Bola poprava Dr. Tisa spravna?

Ano
159
30%
Nie
290
55%
Nezaujima ma to
75
14%

Celkom hlasov: 524

hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Hughito partizánskych úspechov jednoducho niet. Môžeš čítať čo chceš
:)
Ach jaj, no čo dodať.
Ja som čítal knihy, ktoré dokazovali isté úspechy ( ale samozrejme aj neúspechy ) partizánov, môžeš si písať čo chceš.
Takisto ale netvrdím, že partizáni boli najlepší a absolútni hrdinovia.

Na SNP sa ale zúčastnili aj partizáni, to je úplne logické. Partizáni mali svoje SNP pred aj po oficiálnom povstaní.
Taktiež Dr. Tiso a vláda slovenskej republiky mala plán ako prejsť na druhú stranu bez zbytočných strát na životoch. Tento plán je zdokumentovaný a skutočne existoval.
Toto ma zaujíma, môžeš hodiť nejaký zdroj ?
Ďakujem.
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa jackb »

Taktiež Dr. Tiso a vláda slovenskej republiky mala plán ako prejsť na druhú stranu bez zbytočných strát na životoch. Tento plán je zdokumentovaný a skutočne existoval.
myslis Catlosov pokus o palacovy prevrat ako sa stal v Rumusku, alebo nieco ine?
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

Hmm, uspechy partizanov. Mozno by som tam zaradil na kratky cas fungujucu tzv. Partizansku republiku. Inak ak sa nemylim, slovenska armada po definitivnom utoku Nemcov a ustupe ku Tatram dostala od samotneho Goliana rozkaz na prechod k partizanskemu sposobu boja. V tomto case vsak uz bola narusena komunikacia tak je otazne ku kolkym skupinam sa tento rozkaz dostal a ktore si tak zvolili same. Samozrejme ze cast vojska este zlozila zbrane.
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa IvanSk »

CHAPTER VIII
UPRISING AND OCCUPATION
As the Germans retreated westwards, the Slovaks had to make plans to avoid
the destruction of their country and at the same time achieve complete freedom.
Slovakia was a very mountainous area, so it could be presumed that as Soviet
forces advanced across the Polish and Hungarian plains, Slovakia would be left
behind. Tiso planned to overthrow Tuka when Soviet troops reached Cracow in
Poland or Miscovec in Hungary. ((See Map 1)). An all-party government would
declare itself to be on the Allied side, as Italy had done ((GLO 297)). It was

unlikely that the Germans would move forward into Slovakia. Having freed
their own country, the Soviets would have no reason to invade and the Slovaks
would possess a status at any post-war conference. The Slovaks informed both
the Soviets and the Czechoslovaks in London, of their plans.
In May 1944 Soviet partisans were dropped by air into the country to start an
uprising against Tiso. General Malar appealed over the radio to the army and
people not to be fooled by the partisans. "Our time has not arrived . . . when it
does come, we shall all pull at the same end of the rope". But Slovak
Communists and others joined the uprising and this led to the Germans
occupying the whole country. Once the Germans had arrived the partisans
returned by air to the USSR. By this manoeuvre Stalin had destroyed all hopes
of Tiso freeing his country from the Germans, and the Slovaks had to wait for
the Red Army to 'liberate' them and establish a Communist dictatorship.

Zdroj GLO: Slovakia and it´s people; prof. G. Oddo

tu je druhý zdroj www.churchinhistory.org/pages/booklets/tiso.pdf

Tento stojí za prečítanie celý. Kto si prečíta pochopí mnoho vecí. Škoda len že zdroj je v angličtine.

Hmm, uspechy partizanov. Mozno by som tam zaradil na kratky cas fungujucu tzv. Partizansku republiku. Inak ak sa nemylim, slovenska armada po definitivnom utoku Nemcov a ustupe ku Tatram dostala od samotneho Goliana rozkaz na prechod k partizanskemu sposobu boja. V tomto case vsak uz bola narusena komunikacia tak je otazne ku kolkym skupinam sa tento rozkaz dostal a ktore si tak zvolili same. Samozrejme ze cast vojska este zlozila zbrane.
Partizánsku republiku?

Golian a Viest neustúpili do hôr, chceli utiecť na lietadle do ZSSR. To lietadlo im však podpálili ich samotní vojaci, o čom asi toto svedčí? O rešpekte medzi vojskom? Mnoho ľudí zložilo zbrane na základe toho že boli oklamaní a keď si vypočuli nasledovný prejav Dr. Tisa a zistili že nieje zavraždený Nemcami ako propaganda tvrdila, vzdali sa. Môj dedo mi mnohokrát rozprával o tom klamstve kôli ktorému sa na SNP zúčastnil. A čo je zaujímavé hoci bol na SNP vždy tvrdil, že za prvej republiky bolo najlepšie. Niekedy som to pochopiť nedokázal, teraz už áno. Nikdy ale nikdy nedal dopustiť ani na prvú republiku ani na prezidenta.
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa -AA- »

hughito napísal:Ja zas odporúčam na margo povstania pre určitých členov tu, ktorí sa vyžívajú v jeho dehonestovaní, takisto ako dehonestovaní skutkov a celkovo zásluhy partizánov či odbojovej armády, túto diskusiu :
http://www.stv.sk/videoarchiv/relacia/vecer-na-temu-/
Ano, aj ja odporucam, hlavne tebe :)

Zhrniem Chmelarove krkolomne intelektualne kraviny do jednej vety; SNP je najvyznamnejsia udalost slovenskych dejin bez ohladu na vsetko ostatne pretoze v globale slo o postavenie sa najvacsej koncentracii zla nazvanej fasizmus..

:lol:

Pravdepodobne ta touto svojou mudrostou 'svetoobcan' Chmelar zaujal natolko, ze zbytku diskusie si uz nevenoval dostatocnu pozornost..
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa IvanSk »

Chcel by som uviesť do pozornosti tento vynikajúci článok od Kriju
Sonya ho nezabudla spomenúť
21.09.2009 22:48
Hneď na úvod sa musím priznať, že včera som nemal do čoho pichnúť, tak som relatívne veľa času trávil v diskusii k článku na stránkach denníka SME s názvom Americké krídla nad Slovenskom. Autor sa viac menej odvoláva na publikáciu Konečná zastávka: Slovensko!, ktorá určite stojí za prečítanie. Samozrejme v prípade diskusii k jednotlivým článkom je vždy nejaký priestor pre doplnenie, či dokonca vyvrátenie tvrdení uvedených v nich. Našťastie tú druhú variantu som voliť v tomto prípade nemusel. Tak som iba čo to doplnil. Začal som Svedectvom generálmajora Jána Šavela. Niektorým čitateľom SME sa to dvakrát nepozdávalo. Nebudem tu teraz rozoberať hrdinstvo Slovákov a Sloveniek pri ochrane amerických pilotov, ktorých ochraňovali aj napriek faktu, že to bol "nepriateľ", ktorý bombardoval naše mestá, naše domovy, naše fabriky...Jednou z hrdiniek bola aj Maria Gulovich. To o nej pojednáva publikácia Sonyi N. Jason s názvom Maria Gulovich, OSS Heroine of World War II: The Schoolteacher Who Saved American Lives in Slovakia - Maria Gulovich OSS hrdinka druhej svetovej vojny: Učiteľka, ktorá zachránila americké životy na Slovensku. V tejto publikácii sú samozrejme v prvom rade opisované hrdinské činy Márie za ktoré dostala aj Bronzovú medailu. Pre slovenského čitateľa sú ale podľa môjho názoru dôležité aj hrdinské činy ostatných účastníkov a ich podiel na tejto záchrannej akcii. Ak ste si prečítali vyššie linkované svedectvo generálmajora Šavela tak správne tušíte, že ide o Jozefa Tisa. Kniha Sonyi N. Jason potvrdzuje slová zo spomínaného svedectva.

Obálka

Zo strany 253

Zo strany 254

Zdroje

No pravdepodobne aj tak nikdy nepochopím správanie niektorých vraj Slovákov pri hodnotení osoby Nášho prvého prezidenta. Američania píšu o hlbokej nespravodlivosti s jeho zavraždením. Američania protestujú v snemovni reprezentantov proti jeho vražde, ktorá bola "odmenou" za poskytnutie pomoci a komfortu americkým pilotom počas druhej svetovej vojny. Američania bez bázne a hany píšu o tom, ako Tiso zachránil 35 až 40 000 Židov pred deportáciou. Ďalej, Američania nemajú problém napísať, že rebeli zavraždili na 4 až 5 000 slovenských občanov (strana 250).

Preto je na mieste jedna zásadná otázka: Slováci, dokedy budete tolerovať tieto komunistické praktiky???
http://www.krija.blog.sk/detail-sonya-h ... cbc21a59df

Neostáva nič iné len vzdať hold že si niečo také preštudoval našiel a predložil, zjavne ako vidno naše médiá opäť raz vytiahli iba isté pasáže a ostané zamlčali. Čo vrhá tieň podozrenia už aj na bežného občana, prečo médiá zamlčiavajú alebo zatajujú isté časti zahraničných dokumentov len aby nespomenuli meno Dr. Tisa. Myslím že je tu zjavná cenzúra.

video
http://www.sme.sk/c/3534426/na-tisa-spo ... -ludi.html

//autoeditácia príspevku (15 Jan 2010, 9:40)
Vianočný príhovor Jozefa Tisa (1938)

COTHW
Medium Star
Medium Star

Re: Jozef Tiso a Slovensky stat

Príspevok od používateľa COTHW »

Dr. Jozef Tiso, čo k tomu povedať. Nečítal som diskusiu, lebo sa mi nechce. Každopádne mu každý dáva za vinu isté veci, čo urobil. Rád by som počul dakoho, kto mi povie, čo vlastne urobil zle. On sa len snažil aby sme MY SLOVÁCI mali samostatný štát a aby nás Maďarské vojská podporované nemeckom nenapadli a potom by sme sa zas vrátili tam kde sme boli 1000 rokov. Partizáni. No toto je zaujímavá skupina ľudí, ktorá vraj bojovala za Slovensko, až je zarážajúce koľko ľudí títo bojovníci postrieľali v lesoch a to boli Slováci a žiadny Nemci, či fašisti. Ďalej koľko žien znásilnili a koľko toho pokradli. Tiež by som uvítal, keby mi sem dakto napíše, že ktoré partizánske hnutie vybojovalo dáky úspech počas SNP, nemyslím Slovenskú armádu, ktorá bojovala počas SNP ale partizánske hnutie.
hughito
Redeemer
Redeemer

COTHW napísal:Dr. Jozef Tiso, čo k tomu povedať. Nečítal som diskusiu, lebo sa mi nechce. Každopádne mu každý dáva za vinu isté veci, čo urobil. Rád by som počul dakoho, kto mi povie, čo vlastne urobil zle. On sa len snažil aby sme MY SLOVÁCI mali samostatný štát a aby nás Maďarské vojská podporované nemeckom nenapadli a potom by sme sa zas vrátili tam kde sme boli 1000 rokov. Partizáni. No toto je zaujímavá skupina ľudí, ktorá vraj bojovala za Slovensko, až je zarážajúce koľko ľudí títo bojovníci postrieľali v lesoch a to boli Slováci a žiadny Nemci, či fašisti. Ďalej koľko žien znásilnili a koľko toho pokradli. Tiež by som uvítal, keby mi sem dakto napíše, že ktoré partizánske hnutie vybojovalo dáky úspech počas SNP, nemyslím Slovenskú armádu, ktorá bojovala počas SNP ale partizánske hnutie.
Akurát čítam titul Zamlčovaná pravda o Tisovi a Slovenskom štáte, ktorá Tisa kritizuje vecnými argumentami.
Čo urobil zlé ?! Ku kolaborácii s Nemcami sme boli donútení, aj keď našim predstaviteľom to zjavne až tak proti srsti nebolo, viď tá verva, s ktorou sa pustili do realizácie rôznych akcií.
Tiso však zradil svoj národ hlavne tým, že nepodporil Povstanie a až dokonca stál za Nemeckom, i keď bolo jasné, že je to bezvýchodisková pozícia.

A k tým partizánom: každý vidí len to zlé, ale prečo sa nikto nepozrie na to, ako tu riadili nemecké jednotky.
To je vec prvá, vec druhá je tá, že prečo sa vôbec niekto vyjadruje k nejakým činom partizánov, keď zjavne o tom neštudovanú žiadnu literatúru.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

hughito napísal:Tiso však zradil svoj národ hlavne tým, že nepodporil Povstanie a až dokonca stál za Nemeckom, i keď bolo jasné, že je to bezvýchodisková pozícia.
Vec pohladu. Podla mna bola zrada naroda prave SNP najma koli tomu ze ho viedli komunisti.

Nechapem preco zrovna SNP by som mal povazovat za nejake oslobodenie? Uvedom si jednu vec ze v tej dobe volaka neutralita nebola mozna, bud sa pridas na jednu stranu alebo na druhu, otazka je len ktora je prospesnejsia pre narod. Z hadiska zivotnej urovne bola spojenctvo s Nemeckom to najlepsie pre Slovakov, preco malo byt spojenctvo s komunistickym Ruskom lepsie pre nas mi asi nebudes vediet povedat vsak?
hughito napísal:A k tým partizánom: každý vidí len to zlé, ale prečo sa nikto nepozrie na to, ako tu riadili nemecké jednotky.
Ano pozeram sa, ale opat si uvedom ze nemcke jednotky tu zacali riadit az po tom co sa tu predviedli partizani. Samozrejme tu nebudem naivne popierat to ze tu Karmasinova DP mala nejaky ten vplyv ale opat plati to co som uz pisal, no a co? ked nejakeho spojenca sme potrebovali v dobe vojny.
hughito napísal:To je vec prvá, vec druhá je tá, že prečo sa vôbec niekto vyjadruje k nejakým činom partizánov, keď zjavne o tom neštudovanú žiadnu literatúru.
Partizanske zlociny su faktom, otom tu uz bolo xy clankov videi a podobne, nebudeme sa opakovat aj tak mi nato zareagujes nemeckymi zlocinmi a hadat sa kto dalej dosti fakt nema zmysel, kazdopadne ta nasa diskusia opat dojde k uvaham o co najlepsom rezime pre ludi a svet a tam sa nase nazory a pohlady na vec diametralne odlisuju.
hughito
Redeemer
Redeemer

Vec pohladu. Podla mna bola zrada naroda prave SNP najma koli tomu ze ho viedli komunisti.

Nechapem preco zrovna SNP by som mal povazovat za nejake oslobodenie? Uvedom si jednu vec ze v tej dobe volaka neutralita nebola mozna, bud sa pridas na jednu stranu alebo na druhu, otazka je len ktora je prospesnejsia pre narod. Z hadiska zivotnej urovne bola spojenctvo s Nemeckom to najlepsie pre Slovakov, preco malo byt spojenctvo s komunistickym Ruskom lepsie pre nas mi asi nebudes vediet povedat vsak?
Povstanie sa hlásilo k Česko-Slovensku a za slovenskú svojbytnosť, išlo o zachovanie národa.
Pozri si Košický vládny program z apríla 1945, ktorý najlepšie vystihuje ciele Povstania.

Najväčší zmysel Povstania bol v tom, že nás zaradil na stranu protihitlerovskej koalície. To isté mohlo spraviť aj Tiso, v lete 1944 bolo podľa geopolitickej situácie jasné, kto vyhrá vojnu a Tiso vlastne až do konca držal s Hitlerom, čím Slovensko úplne diskreditoval.

Spojenectvo s Nemeckom lepšie pre Slovensko ? V tej publikácii sa venujú aj téme, o ktorej sa fakt moc nehovorí, čo mi povieš napríklad na Generalplan Ost alebo holokaust Slovanov (Gesamtplanung Ost) ? Spojenectvo s Nemeckom najlepšie pre Slovensko ? Ty fakt nevidíš, že to bola len fraška, boli sme trápny, dočasný satelit a spolu s ostatnými štátmi sme istili Hitlerovu južné krídlo pri útoku na ZSSR ?
Ano pozeram sa, ale opat si uvedom ze nemcke jednotky tu zacali riadit az po tom co sa tu predviedli partizani. Samozrejme tu nebudem naivne popierat to ze tu Karmasinova DP mala nejaky ten vplyv ale opat plati to co som uz pisal, no a co? ked nejakeho spojenca sme potrebovali v dobe vojny.
A čím sa partizáni predviedli ? Že si dovolili vystúpiť proti okupačnému režimu ?
Partizanske zlociny su faktom, otom tu uz bolo xy clankov videi a podobne, nebudeme sa opakovat aj tak mi nato zareagujes nemeckymi zlocinmi
Ja netvrdím, že partizáni nespáchali aj nejaké zločiny, ale prečo každá spomína len to ? Prečo títo kritici a obdivovatelia prvej Slovenskej republiky nespomenú aj zásluhy partizánov ?
V tomto kraji, kde žijem, spolupracovali a pomáhali partizánom široké vrstvy obyvateľstva, okrem pár kolaborantov.
kali520
Darca
Darca

hughito napísal:Povstanie sa hlásilo k Česko-Slovensku a za slovenskú svojbytnosť, išlo o zachovanie národa.
Pozri si Košický vládny program z apríla 1945, ktorý najlepšie vystihuje ciele Povstania.
Ziadne zachovanie naroda, pre cechoslovakistov existoval len ceskoslovensky narod tak neviem o com mi tu vypravas.

A postoje zida Masaryk voci slovakom boli viac nez jasne: http://www.hojko.com/post1340031.html#p1340031

Ceskoslovensko bolo len vysledok uz vtedy aktivnych slobodomurarov neprospesne jak pre nas tak pre Cechov
http://www.hojko.com/post718970.html#p718970
http://www.hojko.com/post984954.html#p984954
alebo ked sa ti chce viac citat tak http://vznikcsr.wordpress.com/
http://berwidbuquoy.blog.idnes.cz/c/546 ... ensko.html

Opat to bola vec na koho stranu sa pripojit a ci je to prospesne pre nas. My sme boli znacne ovplyvneny fobiou o Madarskom velkom state a Cesi zase o Nemeckom, co nas malo spojit do kopy na zaklade strachu z napadnutia ale nie na zaklade narodnych zaujmov.
Najväčší zmysel Povstania bol v tom, že nás zaradil na stranu protihitlerovskej koalície. To isté mohlo spraviť aj Tiso, v lete 1944 bolo podľa geopolitickej situácie jasné, kto vyhrá vojnu a Tiso vlastne až do konca držal s Hitlerom, čím Slovensko úplne diskreditoval.
Takze v tomot pripade by si mal pochvalit Tisu aj zato ze sa v marci 1939 sa stal spojencom Nemecka lebo nas nediskreditoval a zachranil pred Poliakmi a Madarmi.

Pochop uz konecne ze tu nema zmysle sa bavit o tom co je zlo a co je dobro z hladiska objektivity.
Spojenectvo s Nemeckom lepšie pre Slovensko ? V tej publikácii sa venujú aj téme, o ktorej sa fakt moc nehovorí, čo mi povieš napríklad na Generalplan Ost alebo holokaust Slovanov (Gesamtplanung Ost) ? Spojenectvo s Nemeckom najlepšie pre Slovensko ? Ty fakt nevidíš, že to bola len fraška, boli sme trápny, dočasný satelit a spolu s ostatnými štátmi sme istili Hitlerovu južné krídlo pri útoku na ZSSR ?
S tym nasim 3 milionovym poctom obyvatelov sme boli odkazany na satelitny stat ci sa nam to pacilo alebo nie. Alebo si myslis ze po 49 tu nastala nejaka sloboda? My sme nikdy neboli v pozcii kde by sme nieco diktovali ale iba sa prisposobovali tej ci onej strane.

Ci tieto plany su pravdive alebo nie tazko povedat, realita je taka ze holokaust sa vykonaval len na zidoch, takze skutocnosti a realita dava mne za pravdu. Tak isto aj divizise SS slozene z mnohych slovanskych skupin nejak nezapada do tych tvojich planov a rasove poziadavky pre vstup do SS boli viac nez jasne.

Naopak ja ta odkazem zase na knihu Viktora Suvorova: Vsechno bylo jinak, aneb kto zacal druhou svetovou valku. Islo hlavne o to ze ak by Nemci na Sovietov nezautocili tak po istom case by to urobili Sovieti a by Hitlera a jeho Nemecko odstrelili iba ako malickeho pajaca. Takze opat vytahovat tu to ze sme sa mali postavit na druhu stranu je opat blbost lebo by sme zrejme skoncili este horsie.
A čím sa partizáni predviedli ? Že si dovolili vystúpiť proti okupačnému režimu ?
Okupacny rezim? Nato to si prisiel ako? Pokial viem vladu mala v rukach slovenska HSLS, nemecka DP mala len nejakych 3 poslancov v sneme a 2 v statnej rade takze neviem o com tu tocis. Okupacia zacala prave po SNP.
Ja netvrdím, že partizáni nespáchali aj nejaké zločiny, ale prečo každá spomína len to ? Prečo títo kritici a obdivovatelia prvej Slovenskej republiky nespomenú aj zásluhy partizánov ?
Preto lebo pre mna ten rezim co tam bol bol dobry, takze akekolvek vystupenie proti nemu ktore by neprinieslo lepsiu alternatviu sa da povazovat za narodnu zradu (preto hovorim ze je to vec pohladu a v konecnom dosledku svetonazoru nas dvoch).
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Rubiki »

kali520 napísal:Vec pohladu. Podla mna bola zrada naroda prave SNP najma koli tomu ze ho viedli komunisti.

Nie som si istý či to naozaj bolo ak ako píšeš, treba si uvedomiť že to bola úplne iná doba a nie každému satelitné zriadenie voči Nemecku vyhovovalo, boli ľudia čo mali rodiny v ČR a tam vieme čo sa dialo. Chcem povedať že to tu až také ružové rozhodne nebolo. Daľšia vec je že pohľad vtedajšieho človeka na komunizmus bol iný ako teraz, oni viacmenej ani nevedeli čo to vlastne je a veľa ľudí si myslelo že to je niečo lepšie. O tom čo bolo lepšie je ťažko diskutovať, s dlhodobého hľadiska je lepšie že sme sa pridali na stranu víťazov vzhľadom k tomu čo nemecko za vojny postváralo. V tých časoch a s tými názormi a informáciami čo mali ľudia by som si netrúfol povedať "áno, toto je tá správna cesta" nech už by bola akákoľvek.
kali520 napísal:Ci tieto plany su pravdive alebo nie tazko povedat, realita je taka ze holokaust sa vykonaval len na zidoch, takze skutocnosti a realita dava mne za pravdu. Tak isto aj divizise SS slozene z mnohych slovanskych skupin nejak nezapada do tych tvojich planov a rasove poziadavky pre vstup do SS boli viac nez jasne.
Neni to až také presné, holokaust sa síce vykonával prevažne na židoch ale Nemecké úmysly boli dlhodobé a to či v nich rátali s inými rasami, ktoré už vtedy nazývali podradnými je otázne.
Na území ZSSR operovali po začatí vojny odiely SS Einstazgruppen ktoré mali za úlohu čistiť územie od židov, cigáňov a taktiež SLOVANOV. Dokonca mali tieto jednotky k dispozícii takzavnú príručku s názvom Untermensch(podčlovek), ktorú nechal zhotoviť Himmler a s ktorej sa príslušník SS mal dozvedieť prečo je žid,cigáň aebo slovan vlastne tým podčlovekom. Niekde som dokonca aj mal úryvok s tohto nacistického žvástu ale bohužiaľ nemám moc náladu to teraz hľadať. Chcem tým povedať že by som si nebol až tak stopercentne istý tým čo mali vlastne nemci v pláne.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ziadne zachovanie naroda, pre cechoslovakistov existoval len ceskoslovensky narod tak neviem o com mi tu vypravas.
Spýtam sa ťa takto ? Zachoval sa národ ? Sme tu dnes ? Sme.

Keby vyhral vojnu Hitler, garantujem ti, že tu dnes nie sme. Ani náhodou.

Inak citujem z Košického vládneho programu a prosím ťa vypichni, čo je na ňom podľa teba zlé: Vláda sa bude ako prvá domáca vláda republiky pokladať za stelesnenie česko-slovenského štátneho spoločenstva, založeného na rovných zásadách. Činiac koniec všetkým starým sporom a vychádzajúc z uznania Slovákov ako nacionálne svojbytného národa...bude sa snažiť, aby v česko-slovenskom pomere bola uskutočnená zásada rovný s rovným a aby bolo uplatnené skutočné bratstvo medzi oboma národmi....uznávajúc, že Slováci majú byť pánmi vo svojej krajine rovnako ako Česi vo svojej českej domovine...SNR, opierajúca sa o národné výbory v obciach a okresoch, bude nielen oprávnená predstaviteľka samobytného slov. národa, ale tiež nositeľkou štátnej moci na území Slovenska (moci zákonodárnej, vládnej a výkonnej)...
Citoval som fakt len najdôležitejšie časti, je toho oveľa viac.
Takze v tomot pripade by si mal pochvalit Tisu aj zato ze sa v marci 1939 sa stal spojencom Nemecka lebo nas nediskreditoval a zachranil pred Poliakmi a Madarmi.
V podstate máš pravdu, ak sa na to pozeráme z hľadiska zachovania národa (aj keby sa dalo polemizovať, či by sme ako národ vydržali, resp. nevydržali keby sme boli nechaní na pospas Maďarska - Poľsko ani neberiem do úvahy - keďže sme pod Maďarskom ako národ vydržali 1000 rokov), tak Tiso, resp. slovenský snem, urobili dobre, lebo zachovali slovenský národ.
Prečo však Tiso nepodporil Povstanie, resp. sa nevpustili cez Dukliansky priesmyk vojská červenej armády ? Tieto akty boli priamo proti národu, lebo sme zostávali na strane nacistov, ktorí to už mali zrátané, to muselo byť v jasné v lete 1944 každému.
S tym nasim 3 milionovym poctom obyvatelov sme boli odkazany na satelitny stat ci sa nam to pacilo alebo nie. Alebo si myslis ze po 49 tu nastala nejaka sloboda? My sme nikdy neboli v pozcii kde by sme nieco diktovali ale iba sa prisposobovali tej ci onej strane.
Máš pravdu, že v našich dejinách sme boli vždy pod tlakom niekoho, niekedy viac, niekdy menej, ale to, čo sa nazývalo 1. Slovenská republika bola iba čistá fraška, stačí si prečítať Zmluvu o ochrannom pomere medzi Nemeckou ríšou a Slovenským štátom. Navonok sme síce boli suverénny štát, ale iba slepý a zaujatý človek môže nevidieť, ako to naozaj bolo.

Či sú tie plány pravdivé, alebo nie ? Ťažko povedať ? Samozrejme, že sú, resp. boli pravdivé, Nemci vo svojom germánskom rasizme s nami (Slovanmi) jednoducho nepočítali. Dajme si tie klapy z očí dole. Pravdu máš jedine v tom, že tieto plány sa nikdy nestihli zrealizovať (aj keď toto nie je úplne pravda, zisti si niečo o akcii Zamošč) , ale to nie je protiargument v to, že tieto veci neboli pravdivé.
Naopak ja ta odkazem zase na knihu Viktora Suvorova: Vsechno bylo jinak, aneb kto zacal druhou svetovou valku. Islo hlavne o to ze ak by Nemci na Sovietov nezautocili tak po istom case by to urobili Sovieti a by Hitlera a jeho Nemecko odstrelili iba ako malickeho pajaca.
Knihu som nedávno zaregistroval a vyzerá zaujímavo, možno aj zakúpim.
Len mi nie je celkom jasné, prečo, ak bol Stalin taký pripravený, sa nechal zatlačiť Hitlerom až po Moskvu bez poriadneho odporu z toho šoku, že naňho Hitler vôbec zaútočil. Ešte 14.5. 1941 písal Hitler Stalinovi upokojujúci list no a za pár mesiacov bum bum...
Okupacny rezim? Nato to si prisiel ako? Pokial viem vladu mala v rukach slovenska HSLS, nemecka DP mala len nejakych 3 poslancov v sneme a 2 v statnej rade takze neviem o com tu tocis. Okupacia zacala prave po SNP.
Vládu mala v rukách síce HSĽS, ale pod akou taktovkou ? K tomuto som sa už vyjadril vyššie, nazvať si to môžeme ako chceme, ale partizáni vystúpili jednoducho proti situácii, ktorá vtedy panovala.
Preto lebo pre mna ten rezim co tam bol bol dobry, takze akekolvek vystupenie proti nemu ktore by neprinieslo lepsiu alternatviu
Každé vystúpenie proti tomu režimu, resp. proti Hitlerovi bolo dobré, lebo taká budúcnosť by bolo veľmi krátka.

Opakujem, Nemci sa nami jednoducho ako s celkom nepočítali, sú na to nespočetné dôkazy, rôzne vyhlásenie nacistických špičiek počínajúc Hitlerom.
Časť ľudí (vhodných, podľa rôznych parametrov) germanizovať, zbytok by vysťahovaný, pracoval by na nemeckom Lebensraume, prípadne vykynožený ako nepotrebný (veľmi jednoducho opísané).
kali520
Darca
Darca

Rubiki napísal:Nie som si istý či to naozaj bolo ak ako píšeš, treba si uvedomiť že to bola úplne iná doba a nie každému satelitné zriadenie voči Nemecku vyhovovalo, boli ľudia čo mali rodiny v ČR a tam vieme čo sa dialo. Chcem povedať že to tu až také ružové rozhodne nebolo.
Ruzove to neni vzdy pre kazdeho, to sa neda vyhoviet kazdemu. Zaujmom slovakov (a to hovorim slovakov nie zidov madarov cechov a podobne) bol samostanty stat alebo autonomna oblast s vlastnym snemom a samosrpavou. Prva slovenska republika im to davala, takze neviem kde je problem. A nehovoriac o tom ako sa tu za Tisa zdvihla zivotna uroven a celkovo prosperita tu bola zrejme asi najvacsia za celu nasu historiu. Isto boli nejaky nespokojny slovaci ale ti su vzdy a vsade aj dnes ich mas a ovela viac, je preto demokracia zly rezim? Alebo tu budeme nadavat na Tisa a prvy slovensky stat len preto ze bol spojencom Nemecka a dnes to najvacsie zlo je nacizmus lebo to propaganda tak zariadila?
Rubiki napísal: Daľšia vec je že pohľad vtedajšieho človeka na komunizmus bol iný ako teraz, oni viacmenej ani nevedeli čo to vlastne je a veľa ľudí si myslelo že to je niečo lepšie.
Vela ludi si to mysli aj teraz, nehovoriac o tom ze maju znacny problem rozlisit komunizmus od socializmu.
Rubiki napísal:O tom čo bolo lepšie je ťažko diskutovať, s dlhodobého hľadiska je lepšie že sme sa pridali na stranu víťazov vzhľadom k tomu čo nemecko za vojny postváralo.
A aj napriek tomu Nemci neskor SRN to dotiahli dalej ako my. Takze my sme sa ani nepostavili na cestu vitazov nas problem bol ten o ktorom som pisal, museli sme sa jednoducho prisposobit vzhladom na nas maly pocet obyvatelov a geograficku polohu.
Rubiki napísal:Na území ZSSR operovali po začatí vojny odiely SS Einstazgruppen ktoré mali za úlohu čistiť územie od židov, cigáňov a taktiež SLOVANOV. Dokonca mali tieto jednotky k dispozícii takzavnú príručku s názvom Untermensch(podčlovek), ktorú nechal zhotoviť Himmler a s ktorej sa príslušník SS mal dozvedieť prečo je žid,cigáň aebo slovan vlastne tým podčlovekom. Niekde som dokonca aj mal úryvok s tohto nacistického žvástu ale bohužiaľ nemám moc náladu to teraz hľadať. Chcem tým povedať že by som si nebol až tak stopercentne istý tým čo mali vlastne nemci v pláne.
V tom pripade si SS museli srat riadne do huby napr:

13. Waffen-Gebirgs-Division der SS Handschar (kroatische Nr. 1)
14. Waffen-Grenadier-Division der SS (ukrainische Nr. 1)
23. Waffen-Gebirgs-Division der SS Kama (kroatische Nr.2)
29. Waffen-Grenadier-Division der SS (russische Nr.1)
30. Waffen-Grenadier-Division der SS (weissruthenische Nr.1

Jak je mozne ze tito rusi nezapadali do toho tvojho rasoveho modelu? Alebo nebolo to nahodou tak ze ti slovania co boli zabity boli len bolsevici?

Dalej nazori Himmlera na danu vec je zase dalsi problem, poznam pribehy o tom ako veril v to ze sa do neho prevtelil duch Heinricha I. ktory vyhnal Slovanov z uzemia Sliezska, Pruska a casti Polska, o tom ako bol presvedceny ze slovania zaberaju miesta pre tam zijucich Nemcov a podobne... Vsetko to vyzera byt iba ako nejaky blabol, pritiahnuty za vlasy. Kazdopadne vodca bol Hitler a ten daval rozkazy, jeho postoj voci Slovanom sice nebol pekny ale tym to vzdy koncilo len pri slovach.

Na ich adresu sa v Main Kampfe vyjadril sposobom ze ze zaberaju Nemcom zivotny priestor a ze Nemci si svoj lebens raum musia vydobit spat atd atd... Ci tie priestory ktore Hitler pozadoval mali patrit Nemcom alebo nie je opat na dlhsiu diskusiu a nemozme povedat ze sa mylil uplne a tiez ze mal zase uplnu pravdu. Kazdopadne tam nebolo ziadna zmienka o tom ze by Slovanov chcel masovo vyvrazdit ani nic podobne. Naopak v 11 kapitole rasa a narod, hovori o bielej arijskej rase komplexne, nepovazuje arijsku rasu len za cisto nemecku.
Hughito napísal:Spýtam sa ťa takto ? Zachoval sa národ ? Sme tu dnes ? Sme.
A nemozes popiret to ze Tiso bol tym kto mal natom najvacsiu zasluhu.
Keby vyhral vojnu Hitler, garantujem ti, že tu dnes nie sme. Ani náhodou.
Dohad, alebo skor viera v zlo narodnosicalistickeho nemecka. Ty mi budes argumentovat tymi spravami a planmi co si uviedol, ja ti budem argumentovat tym ze tak nerobili prave naopak tvorili sa slovanske divizie SS (plany a spravy su ti k nicom ked neni naznak ich realizacie). Vzdy je podstatne kto co spravil nie co povedal.
Inak citujem z Košického vládneho programu a prosím ťa vypichni, čo je na ňom podľa teba zlé
Ze je to len nejaka byrokraticka fraza daleka od reality rovnako ako tu dnesna ustava ktora sa tiez vladnou garniturou nedodrziava.
Prečo však Tiso nepodporil Povstanie, resp. sa nevpustili cez Dukliansky priesmyk vojská červenej armády ? Tieto akty boli priamo proti národu, lebo sme zostávali na strane nacistov, ktorí to už mali zrátané, to muselo byť v jasné v lete 1944 každému.
Mozno koli tomu ze veril v spravnost toho rezimu ktory na slovensku bol (a ja nemozem povedat ze bol nespravny, prave naopak). Mozno sa obaval bolsevickeho nebezpecenstva a toho ze ho zosnovali komunisti. Mozno preto ze sa bal nemcov a Hitlera ze mu este viac nakope jak Stalin.
Knihu som nedávno zaregistroval a vyzerá zaujímavo, možno aj zakúpim.
Len mi nie je celkom jasné, prečo, ak bol Stalin taký pripravený, sa nechal zatlačiť Hitlerom až po Moskvu bez poriadneho odporu z toho šoku, že naňho Hitler vôbec zaútočil. Ešte 14.5. 1941 písal Hitler Stalinovi upokojujúci list no a za pár mesiacov bum bum...
V tej knihe to je vsetko vysvetlene, alebo si pozrit temu Kto zapríčinil 2. WW
Vládu mala v rukách síce HSĽS, ale pod akou taktovkou ? K tomuto som sa už vyjadril vyššie, nazvať si to môžeme ako chceme, ale partizáni vystúpili jednoducho proti situácii, ktorá vtedy panovala.
A si myslis ze ti vystupili pod akou taktovkou? nebud uz prosim ta az tak naivny
Každé vystúpenie proti tomu režimu, resp. proti Hitlerovi bolo dobré, lebo taká budúcnosť by bolo veľmi krátka.

Opakujem, Nemci sa nami jednoducho ako s celkom nepočítali, sú na to nespočetné dôkazy, rôzne vyhlásenie nacistických špičiek počínajúc Hitlerom.
Časť ľudí (vhodných, podľa rôznych parametrov) germanizovať, zbytok by vysťahovaný, pracoval by na nemeckom Lebensraume, prípadne vykynožený ako nepotrebný (veľmi jednoducho opísané).
Stale to je o tom istom. Pozri existoval madagaskar plan kde sa mali vystahovat zidia na Madagskar, ani jeden zid tam nakoniec nebol poslany. Plany stale zostanu len planmi, podstatna je realizacia.

Dalsia vec, vystupit proti Hitlerovmu rezimu za tu cenu ze sa mame pripojit na stranu Komunistov nemohlo mat tiez len kratky charakter? Marx vo svojom kapitale rozdelil ludi na burzoaziu a proletariat. V tej dobe toto delenie bolo velmi hlupe lebo burzoaziu vtedy tvorila najproduktivnejsia cast naroda, stredna a vysoka vrstva obyvatelstva, proletariat boli len nejaky rolnici a zvalkej casti paraziti. Marx hlasal k vyhubeniu burzoazie ako najvacsieho predstavitle zla vo svete. Podla tohot meritka by mali byt vyhubena ta najsilnejsia cast naroda. Opat to boli len slova ktore sa nie tak presne realizovali ako to Marx hovoril ale cinny komunistov tomu nemali velmi daleko. Takze preco by som sa mal postavit na stranu toho kto zase hovori ze ja ako stredna vrstva mam byt odstraneny? Je to presne to iste.

Takze nebudem tu naivne obhajovat Hitlera ze to s nami Slovanmi myslel do buducna dobre, bohvie ak by to bolo. Nezaujimaju ma nazori niektorych nacistickych predstavitelov ako bol napr Himmler a v co verili a ako chcel realizovat narodny socializmus alebo ako si ho oni sami vysvetlovali. Podstatne co chcem povedat je ze hlavna myslienka Hitlerovho rezimu, teda narodneho socializmu nam slovakom sa ukazala ako vyhodna a dobra, rozhodne lepsia ako 50 rokov vlady bolsevika a 20 rokov kvazi kapitalisickej "demokracie"
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Kali520 napísal:Ruzove to neni vzdy pre kazdeho, to sa neda vyhoviet kazdemu. Zaujmom slovakov (a to hovorim slovakov nie zidov madarov cechov a podobne) bol samostanty stat alebo autonomna oblast s vlastnym snemom a samosrpavou. Prva slovenska republika im to davala, takze neviem kde je problem. A nehovoriac o tom ako sa tu za Tisa zdvihla zivotna uroven a celkovo prosperita tu bola zrejme asi najvacsia za celu nasu historiu. Isto boli nejaky nespokojny slovaci ale ti su vzdy a vsade aj dnes ich mas a ovela viac, je preto demokracia zly rezim? Alebo tu budeme nadavat na Tisa a prvy slovensky stat len preto ze bol spojencom Nemecka a dnes to najvacsie zlo je nacizmus lebo to propaganda tak zariadila?
Musím usúdiť že si asi nepochopil čo som sa ti snažil povedať. Záujmom slovákov bol bol samostatný štát, ale prvá republika určite nebola to čo chceli všetci slováci. Vyvlastňovanie a deportácie sa nepáčili veľa ľudom a aj vela slovákom. Myslím že ľudia chceli slobodu a to im rozhodne prvá republika nedávala a ani nasledujúci režim.
Prosperita je pojdem relatívny, vzhľadom na dobu to tu prosperovalo, to musím súhlasiť. Tiso tu spravil kus dobrej práce, ale povstanie bolo nevyhnutné, bol to akt namierený proti republike nie kôli tomu že sa v nej dobre žilo ale aký režim podporovala. Prosperita zo SNP nemá nič spoločné a aj keby SNP nebolo tak sa tak či tak ocitneme na dlhé roky pod Moskvou.
Kali520 napísal:Vela ludi si to mysli aj teraz, nehovoriac o tom ze maju znacny problem rozlisit komunizmus od socializmu.
Komunizmus, Socializmus, Boľševizmus a neviem čo všetko, máš pravdu ľudia ich používajú ako synonymá.
Kali520 napísal:V tom pripade si SS museli srat riadne do huby napr:

13. Waffen-Gebirgs-Division der SS Handschar (kroatische Nr. 1)
14. Waffen-Grenadier-Division der SS (ukrainische Nr. 1)
23. Waffen-Gebirgs-Division der SS Kama (kroatische Nr.2)
29. Waffen-Grenadier-Division der SS (russische Nr.1)
30. Waffen-Grenadier-Division der SS (weissruthenische Nr.1

Jak je mozne ze tito rusi nezapadali do toho tvojho rasoveho modelu? Alebo nebolo to nahodou tak ze ti slovania co boli zabity boli len bolsevici?
Možno by stačilo lepšie čítať čo som napísal, nepísal som o niakých divíziách ktoré spomínaš ale o SS Einstazgruppen. To neboli vojenské divízie určené primárne na boj ale vojenské komandá určené na vraždenie. Medzi nimi by si len ťažko hladal niakého rusa.
kali520
Darca
Darca

Rubiki napísal:Musím usúdiť že si asi nepochopil čo som sa ti snažil povedať. Záujmom slovákov bol bol samostatný štát, ale prvá republika určite nebola to čo chceli všetci slováci. Vyvlastňovanie a deportácie sa nepáčili veľa ľudom a aj vela slovákom.
Skor si to ty nepochopil. Neda sa vyhoviet vsetkym slovakom a ich zaujmom a tiez jak sa niektorym tento rezim deportacie a podoobne nepacili mnohym sa to aj pacilo, hlavne vzhladom nato aky postoj voci zidom ludia vtedy mali.
Rubiki napísal:Myslím že ľudia chceli slobodu a to im rozhodne prvá republika nedávala a ani nasledujúci režim.
Ludia chcu slobodu vzdy vtedy ked su bud utlacany, obmedzovany, nerespektovany, ked sa im vladne zle a v danom systeme su nestastny. Mnokrat som tu o tom hovoril, sloboda neni to co ludia chu, oni chcu len dobru vladu ktora sa o nich postara. Heslo sloboda je len synonymum pre dobru vladu (ci je diktatorska demokraticka aristorkaticka je jedno, podstatne je ze je dobra pre nich)
Rubiki napísal:Možno by stačilo lepšie čítať čo som napísal, nepísal som o niakých divíziách ktoré spomínaš ale o SS Einstazgruppen. To neboli vojenské divízie určené primárne na boj ale vojenské komandá určené na vraždenie. Medzi nimi by si len ťažko hladal niakého rusa.
Ty asi nechapes co som tym chcel povedat vsak? Na jednej strane SS ma diviziu ktorou zabija tych tvojich rusov a potom tu SS zase vytvori rusku diviziu. No v tom pripade tu niekde bude asi chyba, nie? Vyzera to skor ze u teba. Alebo my vysvetli preco ked chceli vyhladit slovanov rusov a neviem koho este, vytvarali divizie z tychto ludi? Malo to vobec nejaku logiku? Alebo to neni tak ze ked SS einsatzgruppen zavradzilo xy slovanskych bolsevikov a politicky nevyhovujuce osoby alebo civilistov len tak z nudy lebo boli debili tak povieme ze nastal holokaust slovanov. Neviem ale mne to pride skor ako demagogia z tvojej strany.
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

kali520 napísal:Neda sa vyhoviet vsetkym slovakom a ich zaujmom a tiez jak sa niektorym tento rezim deportacie a podoobne nepacili mnohym sa to aj pacilo, hlavne vzhladom nato aky postoj voci zidom ludia vtedy mali.
Otázne je koho bolo viac a aká bola situácia a stuácia bola taká že sa proste národ postavil na odpor nemecku.
kali520 napísal:Ty asi nechapes co som tym chcel povedat vsak? Na jednej strane SS ma diviziu ktorou zabija tych tvojich rusov a potom tu SS zase vytvori rusku diviziu. No v tom pripade tu niekde bude asi chyba, nie? Vyzera to skor ze u teba. Alebo my vysvetli preco ked chceli vyhladit slovanov rusov a neviem koho este, vytvarali divizie z tychto ludi? Malo to vobec nejaku logiku? Alebo to neni tak ze ked SS einsatzgruppen zavradzilo xy slovanskych bolsevikov a politicky nevyhovujuce osoby alebo civilistov len tak z nudy lebo boli debili tak povieme ze nastal holokaust slovanov. Neviem ale mne to pride skor ako demagogia z tvojej strany.
To nebola divízia v pravom slova zmysle, to boli 4 skupiny zabijakov. Im bolo jedno kto bojoval v iných divíziách SS. Ich úloha bola jasná. Naviac do divízí SS neskôr ako píšeš brali aj iné národnosti, no nenájdeš miešané jednotky. Boli buď ruske, alebo Lotyššké atď. Naviac títo dobrovoľníci boli vačšinou kolaboranti a neštítili sa zabiť svojho suseda trebárs v prospech ríše. Pri vstupe do SS museli taktiež absolvovať výcvik ktorý zahrňoval aj ideologické žvásty.
Naviac SS divízie boli útočné jednotky nazývané elitnými(aj keď až tak elitné teda neboli) a určené na nasadenie v boji. Kdežto SS Einstazgruppen chodili za frontou a vraždili, to nebola klasická jednotka a nemožno ju porovnávať s bežnými SS.
kali520
Darca
Darca

Rubiki napísal:Otázne je koho bolo viac a aká bola situácia a stuácia bola taká že sa proste národ postavil na odpor nemecku.
Narod? tych par partizanov vedenych komunistami sa za narod povazovat neda. A okkrem ineho povstali az ked videli ze Nemecko vojnu prehraje. Preco nepovstali skor, napr v 43 ked ten rezim bol tak strasny? Ked vidis ze vojnu prehravas tak moralka klesa a koli svojej zachrane, prezitiu a mozno aj svojmu svetonazoru sa zradzaju aj ti najblizsi, vid antentat na Hitlera v lete 1944 ktory zosnovali ludia ktori sa po 33tom hrdo bili do prs aky su nacisti.

K tym SS diviziam.
Im bolo jedno kto bojoval v iných divíziách SS
Himmlerovi to uz jedno nebolo? Ja neviem ale je to tak tazke pochopit ze to tvrdenie holokaust a zabijanie slovanov bolo z tvojej strany blbost vzhladom nato ze ti slovania bojovali za ine SS divizie, to ze existovala zase nejaka ina skupina ktora zabijala ludi len tak pre potesenie je teraz uplne nepodstatne. Hovrim tu o vrchnom veleni SS a nie o nazoroch nejakych dostojnikov z einsatzgruppen.
Naviac do divízí SS neskôr ako píšeš brali aj iné národnosti, no nenájdeš miešané jednotky
Si si isty? Do niektorych jednotiek vstupovali aj slovaci, Rozhovor s bývalým slovenským SS-mannom Milanom Lormanom. A pokial viem slovensko nemalo svoju vlastnu diviziu.
Rubiki
Medium Professional
Medium Professional

Kali520 napísal:Narod? tych par partizanov vedenych komunistami sa za narod povazovat neda. A okkrem ineho povstali az ked videli ze Nemecko vojnu prehraje. Preco nepovstali skor, napr v 43 ked ten rezim bol tak strasny? Ked vidis ze vojnu prehravas tak moralka klesa a koli svojej zachrane, prezitiu a mozno aj svojmu svetonazoru sa zradzaju aj ti najblizsi, vid antentat na Hitlera v lete 1944 ktory zosnovali ludia ktori sa po 33tom hrdo bili do prs aky su nacisti.
Povstala armáda nie partizáni. V 43 by to bola samovražda a následná okupácia. Z Hitlera sa stal blázon ešte vačší akým bol bežne, vydával nezmyselné rozkazy a nedával na rady svojho velenia... No nezabi ho :D
kali520 napísal:Himmlerovi to uz jedno nebolo? Ja neviem ale je to tak tazke pochopit ze to tvrdenie holokaust a zabijanie slovanov bolo z tvojej strany blbost vzhladom nato ze ti slovania bojovali za ine SS divizie, to ze existovala zase nejaka ina skupina ktora zabijala ludi len tak pre potesenie je teraz uplne nepodstatne. Hovrim tu o vrchnom veleni SS a nie o nazoroch nejakych dostojnikov z einsatzgruppen.
Ja som o holokauste na slovanoch nepovedal ani slovo. Áno bojovali v SS to nikto nepopiera, ale nemožno poprieť ani existenciu tých vyvraždovacích kománd. Ja nevravím že to komando nabehlo do lotyšskej SS divízie a postrielalo ich tam. Vravím že nabehli do lotyšskej dediny a vystrielali dedinu. To že sa niaký paholek s tej dediny týžden predtým bil do pŕs že je veľký nacista a šiel dobrovoľne bojovať za 3tiu ríšu to je už vec iná. SS divízie sa nerobili s kadekoho, proste to musel byť "fanda" ríše.
kali520 napísal:Si si isty? Do niektorych jednotiek vstupovali aj slovaci, Rozhovor s bývalým slovenským SS-mannom Milanom Lormanom. A pokial viem slovensko nemalo svoju vlastnu diviziu.
Som si istý a keby si vedel niečo o SS tak by ti to nebolo divné. Pán Milan Lorman a jeho rodina sa hlásila k etnickým nemcom, ktorí do niektorých SS divízií boli príjmaný ale len v určitom pomere k nemeckým nemcom.
hughito
Redeemer
Redeemer

A nemozes popiret to ze Tiso bol tym kto mal natom najvacsiu zasluhu.
To už môžeme rovno napísať, že najväčšiu zásluhu na tom mal Hitler, ktorý nás v podstate zachránil tým, že nám vôbec dal takú možnosť.
Glorifikovať tu Tisa je nezmysel, lebo on o tom sám nerozhodol, ale jednohlasne rozhodol slovenský snem.
Dohad, alebo skor viera v zlo narodnosicalistickeho nemecka. Ty mi budes argumentovat tymi spravami a planmi co si uviedol, ja ti budem argumentovat tym ze tak nerobili prave naopak tvorili sa slovanske divizie SS (plany a spravy su ti k nicom ked neni naznak ich realizacie). Vzdy je podstatne kto co spravil nie co povedal.
Vždy je podstatné, kto čo spravil, nie čo povedal. Ale to nebolo nejaké povedanie si, na to sú dokumenty, fakty, plány.

Citujem historika Cseslawa Madajczyka, ktorý mimochodom 30 rokov svojho života zasvätil skúmania tejto oblasti (Generalplan wschódni):

Kód: Vybrať všetko

"Židovská genocída bola skoro úplne realizovaná, zatiaľ čo druhý podnik, ktorý sa týkal osudu národov stredovýchodnej Európy - hlavne Slovanov - sa dostal len do projekčnej a kalkulačnej fázy a praktické štádium dosiahol len v ojedinelých akciách (napr. ten Zamočš, ktorý som tu už spomínal). Plánované presídlenia sa mali uskutočniť až po vyhratej vojne. Tu bol priebeh vojny rozhodujúcim faktorom. Masové vraždenie Židov, uskutočnené nasadením výkonnej techniky a bez akýchkoľvek zábran, je otrasným príkladom genocídy dosiaľ nepoznaných rozmerov. Keď sa z tohto pozadia pozrieme na expanzné plány Tretej ríše smerom na východ s ich potencionálnou genocídnou dynamikou, tak si môžeme ľahko domyslieť - že keby bola vojna iný priebeh - ukončenie príšerného osudu Židov by bolo bývalo súčasne začiatok nemenej hrozného osudu Slovanov v strednej a východnej Európe. To jasne vyplýva z rozličných variantov GPO. Do určitej miery by to bolo bývalo "konečné riešenie" problému v strednej Európe." 
Joe J. Heydecker a Johannes Lech, Norimberský proces (str.521) :

"Keby bol Hitler vyhral vojnu, bola by pokračovala záhuba miliónov ľudí v celej Európe. Asi by potom od Uralu po Grónsko nebol ostal naživo jeden Žid. Boli by padli za obeť plynových komôr práve tak ako najmenej 30 miliónov Slovanov, mimo tých, ktorí už boli usmrtení počas vojny, ktorých záhubu si prial Hitler." 
Preživší by len živorili ako otroci alebo rezervoár otrokov pre Nemcov (samozrejme okrem tých, ktorí by splnili rasové požiadavky Nemcov, lebo aj medzi Slovanmi takí boli).
Ze je to len nejaka byrokraticka fraza daleka od reality rovnako ako tu dnesna ustava ktora sa tiez vladnou garniturou nedodrziava.
To je vec druhá, ale to partizáni a účastníci Povstania vedieť nemohli. Ich úmysel bol dobrý. A to ide.
Mozno koli tomu ze veril v spravnost toho rezimu ktory na slovensku bol (a ja nemozem povedat ze bol nespravny, prave naopak). Mozno sa obaval bolsevickeho nebezpecenstva a toho ze ho zosnovali komunisti. Mozno preto ze sa bal nemcov a Hitlera ze mu este viac nakope jak Stalin.
Tiso neustále vyhlasoval, ako mu ide o národ, takže nejaké osobné pocity by si mal nechať pre seba. Vzhľadom na geopolitickú situáciu bolo jasné, čo treba robiť a taktiež bolo jasné, že by mu žiadny Hitler už určite nenakopal.
A si myslis ze ti vystupili pod akou taktovkou? nebud uz prosim ta az tak naivny
No pod akou ? Nebodaj pod taktovkou tých pár ruských komunistických partizánov.

Ja tu nechcem idealizovať všetkých partizánov a účastníkov Povstania, ale myslím si, že im išlo o dobrú vec pod čistým úmyslom. Takisto, nikto z nich nemohol vedieť, že o tri roky budeme v područí ZSSR, to je prvá vec, druhá vec je tá, že v tej dobe a tej informovanosti nebol komunizmus žiadny strašiak, vtedy to ľudia vítali, resp. to brali ako príležitosť.
Dnes vieme, že nič nebolo také ružové.
Stale to je o tom istom. Pozri existoval madagaskar plan kde sa mali vystahovat zidia na Madagskar, ani jeden zid tam nakoniec nebol poslany. Plany stale zostanu len planmi, podstatna je realizacia.
Ty sa to tu stále snažíš dehonestovať a zhodiť na nejaký šialený miniplánik vyšinutého Himmlera. To tak však vôbec nebolo, dokazovať sa to dá jedine tak, že sa o tom naštuduje literatúra. Mne sa tu nechce všetko prepisovať z kníh jak blbec. Na internete o tom veľa nie je a celkovo sa o tom tu u nás na SK moc nehovorí, neviem prečo.

Zatiaľ čo na celom svete vychádza množstvo kníh, ktoré tieto fakty popisujú - V Česku vyšiel napríklad preklad anglickej knihy Alana Bullocka Hitler a Stalin, od Heynricha Heima Hitlerove monológy, od Alberta Speera V srdci třetí říše (nem. originál Erinnerungen), od Hoddera a Stoughona Panská rasa - sa na SK oslavuje Dr. Tiso a jeho režim. Slovensko pchá hlavu do piesku a zdá sa, že je dôležitejšie vydávanie jednostranných "slovenských dejín" alebo dejepisných kníh exilových zaslepených historikov a ich domácich nasledovníkov, ako písať pravdu a oboznámiť slovenskú verejnosť s objektívnou pravdou.
Napísať odpoveď