Púchov

Všetko čo hľadáte a doteraz sa vám to nepodarilo zohnať smerujte sem...
vix
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Púchov

Príspevok od používateľa vix »

ahojte, potreboval by som zistiť prečo máme v Púchovskom erbe sv. Margitu hľadal som po nete ale nic som nenašiel. diki.
seth82
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

A nie je to náhodou preto, lebo Sv. Margita - Margaréta je patrónkou Púchova ako mesta? Veď tam máte aj školu Sv. Margity...Prečo je práve ona patrónkou mesta, to asi nezistíš...
bb5unlock
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bb5unlock »

Románsky štít na modrom pozadí a v ňom striebroodetá, zlatokorunovaná, zlatonimbovaná postava svätej Margity so zlatým skloneným mečom v pravici a so zlatou palmovou ratolesťou v ľavici, pred doľava otočeným, na chrbte ležiacim, bezkrídlym drakom.

V roku 1982 na návrh heraldickej komisie mesto pristúpilo k vytvoreniu skutočného mestského erbu, ktorý by korenil v historickom pečatnom symbole. Hlavnou erbovou figúrou sa stal kvet margaréty a z historickej pečate sa prevzal motív meča. Mesto tento svoj erb prijalo 14. mája 1986.

V roku 1991 poslanci mesta žiadali o zmenu erbu a k návratu variantu vychádzajúceho z pečatidla z roku 1670. Výsledok ankety občanov - za zmenu erbu bolo 73,27 % zúčastnených. Preto mestské zastupiteľstvo uznesením č. 41/92 schválilo zmenu erbu a uložilo spracovať návrh na nový erb mesta s tradičnou postavou sv. Margity. Návrh nového erbu výtvarne spracoval Mgr. Štefan Filiač, poslancami bol schválený dňa 24. 6. 1992.

Evidovaný v Heraldickom registri Slovenskej republiky, zväzok III, str. 137, Ministerstvo vnútra SR a Matica Slovenská, 2003.

Poznámka: Používanie symbolov mesta upravuje všeobecne záväzné nariadenie mesta Púchov č. 7/2007.
Prílohy
erb.jpg
Napísať odpoveď