Co skor ??

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mateq »

RATZINGER666 napísal:s tym neutralom a stlacenou spojkou plne suhlasim, ale preco by malo startovanie so zaradenou rychlostou a stlacenou spojkou skodit?
Rovnako škodí, ak stojíš na križovatke zo zaradenou rýchlosťou a cely čas na spojke, pri štartovaní je to to isté.
GothaR napísal: PS: prevodovku mozes odomknut aj bez spojky, ten zamok s pakou nehybe :)
Hej ale už tak nejako automaticky ju stláčam aby som dal z R kde je zamknutá do neutrálu, tak spojku vyšliapavam ešte pred zasunutím kľúča do zámku páky. Čo je tak o 1sec skôr ako je nevyhnutné, pravda stačilo by ju stláčať až po odomknutí. :D
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

hlupost, to je uplne ina situacia... ano, v situacii na krizovatke to "skodi", ale pri starte su pre motor dane uplne ine priority... na to aby si ho lahko natocil, potrebujes co najmensi odpor systemu... cize ziadne elektricke spotrebice plus to, ze potrebujes mat odpojenych co najviac "pohyblivych" sucasti od motora... preto je uplne jedno, co tam mas zaradene, kedze spojku musis odpojit tak ci tak... na krizovatke to vadi kvoli odpajacim peram spojky... ale tomu sa pri startovani vyhnut nemozes, presne kvoli tomu, co pisem hore...
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

na tie 3-4 sekundy kym sa natoci motor a zaradi rychlost je to uplne jedno, navyse to kompenzuje uz vyssie spominany nizsi odpor pri starte ktory je dolezitejsi ako strach ze za 3 sekundy statia na spojke sa tato pokazi....
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

presne tak, a este k tomu, ked pocas jazdy po meste tu spojku stlacis aspon dalsich 200x ...
DMC12
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DMC12 »

Vyšlapávanie spojky , je jedno či s rýchlosťou alebo bez ,pri štartovaní má opodstatnenie iba pri starých autách so slabým štartérom.
Pri vyšlapávaní spojky pôsobí na klukový hriadel celkom velká axiálna sila. Čím väčší je krútiaci moment motoru, a je silnejšia prítlačná pružina tým horšie. Z axiálnych ložisiek klukovej hriadele je pri zošliapnutí spojky vytlačený olej a trecie plochy pritlačené k sebe. Pri roztočení štartéra dôjde k ich odtrhnutiu a aj poškodeniu (samozrejme v μm ). Olejovým filmom je chránený motor len za behu, kedy je v motore dostatočný tlak oleja.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

co sa tyka lozisk, ano, urcite budu viac namahane, dokonca by som to este upresnil, pojde o axialne namahanie klukovej hriadele.... avsak zalezi aj na tom, ci chces viac namahat loziska a spol. alebo starter a alternator s baterkou... taktiez zalezi presne aj na tom, ako sa pisalo vyssie, ci mas auto starsie, alebo novsie, napr. aj kvoli dvojzlozkovemu zotrvacniku, potom zalezi, ci je uz motor zohriaty, alebo ho startujes zamrznuty... oproti tomu, pri novych autach, ktore startuju tlacidlom, musis mat spojku stlacenu, inak ti ani necvakne... rozdielne nazory sa docitas aj v manualoch, niekde pisu, ze spojku stlacat musis, inde, ze nie, resp. iba pri startovani v nizkych teplotach, rovnake verzie odpovede dostanes aj pri navsetve servisu, resp pri telefonate s nejakym technikom... okrem toho, z mojich skusenosti neviem, ze by mal niekto kvoli takymto startom problemy s loziskami alebo ulozenim, ktore sa mimochodom omnoho viac deru aj pri sviznejsich rozjazdoch a aj napriek tomu s prehladom preziju akekolvek spojkove lamely...

takze si moze kazdy vybrat to svoje.....

// navrhujem anketu: kazdy si zoberie do ruky manual, a zistime, co pisu vyrobcovia :)
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

DMC ... co je podla teba velka axialna sila ? ? ? ... mylsim ze pritlak taku silu aby uskodil klukacu nevyvinie, nakolko je klukac axialne velmi dobre ustaveny -> asi by nebolo dobre keby volne lietal v pozdlznom smere ... videli sme motory ktore mali nie najazdene, ale nalietane cez pol mega (cize ako tri bezne auta) ale ziadne loziska ani nic tykajuce sa klukacu sa menit nemuselo :-) (a podla tvojho scenara by mali byt loziska rozdrobene po celom bloku a motor zahryznuty naveky) ... a to prosim asi nepoznam cloveka ktory by startoval bez vyslapnutej spojky (okrem automatakov) :-) ...

teoria sil je jedna vec, ale ich prakticky dopad pri zivotnosti urcitych casti auta druha a prave ta ktora je podstatnejsia :-) ...
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

presne na toto som chcel poukazat... treba si uvedomit, ze auto nie je z papiera, a ked sa o seba opru dva kusy kovu, este nie je nic stratene... radsej risknem, ze mozno za 300 000 km budem menit nejake ulozenie (ktore ma nenecha len tak zo dna na den v stychu), ako by som mal kdesi v zime zostat stat z roznych dovodov - od skapatej baterky az po zhoreny alternator (dobre, prehanam :D ) preto sam budem nadalej startovat so spojkou, a aj nadalej to budem odporucat vsetkym znamym...
Reli.C
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Reli.C »

hm veľmi zaujímavá diskusia :). presne o tomto sme sa bavili aj s mojim inštruktorom na autoškole ešte keď som robil vodičák. pri štarte ma učil vždy stláčať spojku (či už so zaradeným stupňom, alebo nie) a čo sa týka na križovatkách, tak mne a všetkým doslova ZAKAZOVAL, stáť so zaradeným stupňom a stlačenou spojkou. vraj sa tým spojka ničí a opotrebuváva ... vodičák mám už 3 roky a vždy sa tým riadim.
RATZINGER666 napísal:... // navrhujem anketu: kazdy si zoberie do ruky manual, a zistime, co pisu vyrobcovia :)
manuál nebude treba :D. stačí keď otočím kľúčom do 1. polohy a na palubnom počítači sa mi rozsvieti nápis "pro nastartovaní sešlápnete spojku". takže moje auto si to doslova "pýta" :D
DMC12
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DMC12 »

RATZINGER666 napísal:co sa tyka lozisk, ano, urcite budu viac namahane, dokonca by som to este upresnil, pojde o axialne namahanie klukovej hriadele.... avsak zalezi aj na tom, ci chces viac namahat loziska a spol. alebo starter a alternator s baterkou... taktiez zalezi presne aj na tom, ako sa pisalo vyssie, ci mas auto starsie, alebo novsie, napr. aj kvoli dvojzlozkovemu zotrvacniku, potom zalezi, ci je uz motor zohriaty, alebo ho startujes zamrznuty... oproti tomu, pri novych autach, ktore startuju tlacidlom, musis mat spojku stlacenu, inak ti ani necvakne... rozdielne nazory sa docitas aj v manualoch, niekde pisu, ze spojku stlacat musis, inde, ze nie, resp. iba pri startovani v nizkych teplotach, rovnake verzie odpovede dostanes aj pri navsetve servisu, resp pri telefonate s nejakym technikom... okrem toho, z mojich skusenosti neviem, ze by mal niekto kvoli takymto startom problemy s loziskami alebo ulozenim, ktore sa mimochodom omnoho viac deru aj pri sviznejsich rozjazdoch a aj napriek tomu s prehladom preziju akekolvek spojkove lamely...

takze si moze kazdy vybrat to svoje.....

// navrhujem anketu: kazdy si zoberie do ruky manual, a zistime, co pisu vyrobcovia :)
1. Namáhanie alternátora ,štartéra a baterky je irelevantné. Všetky el.sytémy v novších autách sú dosť náročné a vďaka podobným blbynám ako celodenné svietenie a systémy ako štart-stop ich ešte zosilnili.
2.ja sa tu bavim o normálnych podmienkach, do nejakých -25.
3.U štartovanie tlačidlom(takisto ako celý tento mýtus) je len kôli bezpečnosti. Ale u mnohých značiek je to spojka ALEBO brzda.
4. tie rozdiely to máš ako s olejom v AT prevodovkách, v manuáloch ale aj vo väčšine servisov povedia že je náplň doživotná, ale každý logicky uvažujúci človek vie že je to blbosť.
5. a nakoniec nehovorím o tom že vďaka tomu by sa malo rozsypať motor na prach alebo zadrieť, len začne časom klepať, niekedy zvykne zhasínať pri vyšliapnutí spojky na voľnobeh. Ale to sa prejavý až po tisíckach km, a závisí aj od kvality oleja atď.
nordkapp_pb napísal:DMC ... co je podla teba velka axialna sila ? ? ? ... mylsim ze pritlak taku silu aby uskodil klukacu nevyvinie, nakolko je klukac axialne velmi dobre ustaveny -> asi by nebolo dobre keby volne lietal v pozdlznom smere ... videli sme motory ktore mali nie najazdene, ale nalietane cez pol mega (cize ako tri bezne auta) ale ziadne loziska ani nic tykajuce sa klukacu sa menit nemuselo :-) (a podla tvojho scenara by mali byt loziska rozdrobene po celom bloku a motor zahryznuty naveky) ... a to prosim asi nepoznam cloveka ktory by startoval bez vyslapnutej spojky (okrem automatakov) :-) ...

teoria sil je jedna vec, ale ich prakticky dopad pri zivotnosti urcitych casti auta druha a prave ta ktora je podstatnejsia :-) ...
A ty si už asi úplne mimo. Takéto d******é reči si nechaj pre kamarátov v Octaviách TDi.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

prosim ta skludni sa, z tvojich radobyhustych adolescentnych narazok tu skutocne nema kto zvlhnut ... pri kolkych tisicoch km sa maju tie loziska na klukaci vysypat ? skusim potom odsledovat nejake klepanie alebo nadmerne chvenie na motoroch v okoli ktore maju podobny nabeh :-) ...

mas pravdu ze tam nejaka axialna sila je, ale ako povedal ratzi - nieje to z papiera ... ta sila je proti tomu co vydrzia materialy na klukovom hriadeli (spravidla kovana oceľ) zanedbatelna :-) ...

/// tak a nakonec ta stejne nemozem uspokojit DMC, lebo nech rozmyslam ako rozmyslam tak nikto z okolia zatial neutrpel na duchu tak, aby si kupil ochcavku f kamnech :-D ...
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

och, ake vzplanutie vasni :D

DMC12: no... ako... musim priznat, ze na toto ti naozaj nemam co napisat, pretoze vsetky fakty a poznatky som zhrnul v predchadzajucom prispevku, a okrem toho si vobec nic komentovatelne alebo nejakym sposobom hodnotne v poslednej sprave nenapisal :) okrem toho by si sa mohol trosku skludnit, toto je slusne forum a podobne ako ja, nikto ti nebude odpisovat na taku reakciu, aku si odkazal nordkappovi... ako som uz pisal vyssie, startuj si ako chces, mne je to v podstate jedno... akurat som pre ostatnych zhrnul to, co mne pride relevantnejsie a budem si za tym stat... ak ti pride namahanie elektroniky a spol. nepodstatne, tak si pre mna za mna startuj aj lavou rukou...
Stenky
Professional
Professional

ne proste sa to moc riesi. take bezne auto znesie aj dost kruteho zaobchadzania(kamaratova firemna Astra 1.6 benzin rv. 2000 nalietala 380.000 a posledne ked ju mal tak tam bol o asi 15.000km prepaleny olej ako mal byt (tak cca 2 vymeny zanedbane) a stale jazdi a je schopna 7.6l na 100km v meste a to sa este nebavime o tom kto tu spojku pred startom vyslapaval a kto nie...)

a mna by este zaujmalo odkial sa tam na kluke berie ta ohromna axialna sila ked sila od piesta je na kluku priamo kolma a nositelka tej sily sa pretina s osou kluky (v idealnom stave, piest v dolnej/hornej uvrati) alebo je kolma a zaroven mimobezna s osou hriadela (ked silu do stran vychyli ojnica) vsetky tieto sily by malo lozisko zachytavat v radialnom smere
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

no, ved o to ide, ze ziadna ohromna sila tu nie je... ide len o nizke otacky motora pri startovani do nejakych 250rpm a naslednom zapaleni az do volnobehu, ked je kluka rozochvena prave tymito nizkymi otackami a vibraciami motora... to "poskodenie" vznika po prve tym, ze este nie je ziadny tlak oleja, resp. nie je dostatocny, a po druhe kvoli vyssiespomenutym vibraciam, co sa da kompenzovat predlzenim osi, a to takym sposobom, ze do nej zapojis aj druhu cast spojky a zaroven cast prevodovky... podla mna :)
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

Autor témy: Mňa to naučili takto. Zrkadlá a sedadlo a iné taľafatky už berieme že nastavené máš. Stlačíš spojku, pootočíš kľúčom, čakáš kým zhasnú kontrolky, naštartuješ, dáš pás, zapneš svetlá, zaradíš jednotku a ideš.

Štartovať so zapnutými svetlami je blbosť. Napr. diesel, ktorý v zime dlhšie stál, vonku -15, ty najprv zapneš svetlá, popútaš sa a čo ja viem čo, a potom zháňaš suseda, či nemá štartovacie káble. Diesel je náročnejší na baterku.
JohnFrusciante
Star
Star

Príspevok od používateľa JohnFrusciante »

brm napísal:Aj mňa to učili.. ale otec mi to rýchlo vybúchal z hlavy..

;)
mňa to rovnako učili ale zdalo sa mi to blbé tak som si pred svetelnou križovatkou hodil neutrál a len som dobrzďoval... no ešte že ja budem vkuse nohy namáhať aj keď stojim nie?:D ...no isto:D:D
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

dobrzdim s rychlostou, ale zastavim s brzdou na neutrali, ked je uz mala rychlost
Schelmy
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Schelmy »

Kibo napísal:dobrzdim s rychlostou, ale zastavim s brzdou na neutrali, ked je uz mala rychlost
Je kepsie brzdit na N ako motorovou brzdou, ze? S kamaratom som sa o tom hadal a neviem teraz.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

pri brzdeni motorom nezatazujes brzdy (tym padom sa menej opotrebuvaju a mozu dlhsie vydrzat) ...

(( je rozdiel motorova brzda a brzdenie motorom :-) ))
Stenky
Professional
Professional

mna za brzdenie motorom foter drbal ze mu nicim prevodovku, spojku a motor.... ja ale na dojazd ku krizovatke podradovanim nedam dopustit :) iked mi to sem tam huci ked podradim a skocia mi otacky trocha (vejfuk :( )

info zde: http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2008040602
Napísať odpoveď