Staviame domacu siet

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

cynik40: K tym bodom...:
3. Ak nemas verejnu IP, tak siet z internetu nebude viditelna. Bezpecnost si mozes zabezpecit navyse firewallom, ci uz na zariadeni (router) alebo kazdom PC zvlast.

4. Ide o lacne zariadenie, takze pripajanie PC pomocou PPPoE tu mozne nie je. Neviem ako to chces riesit, mozno pouzitim nejakeho programu v operacnom systeme alebo co, pripadne vytahovanim kabla. O takom programe neviem, chcelo by to nieco pogooglit. Pripadne zakazovanim sietovej karty v nastaveni, ak budes chces pripojit, tak das sietovku povolit. Alebo bloknes vsetko cez firewall. To su vsak vsetko podla mna neprakticke riesenia, no nic rozumnejsie ma nenapadlo.
cynik40
Novice
Novice

:) admin zije, dik

Príspevok od používateľa cynik40 »

Tak som riesil aj to "zosietovanie" - mal som odpojeny konektor od providera (SWAN).

V podstate mam 3 pocitace.
Ide mi o to, ze na jednom pracuje uctovnictvo, k nemu je tlaciaren, na inych mam zasa rozne data.
Ten jeden s uctovnictvom ani byt trvalo pripojeny k internetu nechcem, len k nemu potrebujem pristup kvoli tlaciarni.

Este mi teraz napadlo, ci by nesiel nastavit firewall (Comodo) tak, aby na tom pracovnom PC v jednom profile nepustal od providera NIC, a ak sa budem chciet pripojit na net, tak spustim druhy profil...

Len momentalne netusim, aku IP by som mal blokovat od providera...
Pretoze router ma prednastavenu 192.168.x.x
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Tak blokovat vsetky IP okrem 192.168.x.x, pripadne spravit nejaky filter na pakety. Najlepsie riesenie by som ale videl v tom, ze by sa do siete hodil MikroTik router, ktory by celu tuto tvoju problematiku vyriesil. Zakladny model MikroTiku sa bude pohybovat okolo 45-50 eur.
cynik40
Novice
Novice

admin

myslis Mikrotik ako fyzicky router?
Nakup dalsieho routeru doma neprejde :)

//autoeditácia príspevku ( 21 Jul 2009, 21:41 )
Pokial este budes mat chvilku - ako si to myslel s odchytavanim paketu?

V praxi u mna:
-----------------

INTERNET ----> ROUTER ---> 2x IP => 192.168.0.1, 192.168.0.2 (PC, Notebook)

A ked teraz nieco poslem z 192.168.0.1 na 192.168.0.2, tak FW je schopny rozlisit, ze to sice ide z routeru, ale povodny zdroj je DESKTOP?

Vies ako to myslim. Mam problem s urcenim IP, ktora ide z NETu.
Alebo je firewall schopny rozlisit napriklad MAC pred routerem?
Aby som bol schopny mu povedat, ze vsetko, co ide z MAC "prijimaca" routera, ignoruj a ber len to, co ide z MAC mojho PC, pripadne dalsich pocitacov...
?
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa G0lDiER_ »

pochybujem ze niekto by sa snazil hacknut nejakeho jednotlivca..ak aj mas verejnu ip tak ked nemas naforwardovane porty tak sa ti nic nemoze stat..
cynik40
Novice
Novice

mno

Nemam verejnu IP, a tiez ja osobne s tym az taky problem nemam.
Problem je, ze problem ma clovek, ktory to uctovnictvo robi.
Proste paranoja...
Obcas potrebuje aj upgradovat soft, to su potom strasne horory.

Potreboval by som na jeho PC zdielat tlaciaren, scanner, atd. pre ostatne kompy.
Len neviem, ci existuje nieco ako softwarovy vypinac/prepinac na IP vnutornej siete a vonkajsej.

Firewally som teraz nastavil, vsetko sa vidi, aj ping ide.
Len zaroven mi ide aj net :)
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

vypinac vnutornej / vonkajsej ip neexistuje :lol: jednoducho ked mas zapnute firewally tak ser na to..povedz mu ze je to zabezpecene najnovsim ochrannym systemom piatej generacie a hotovo :P
cynik40
Novice
Novice

heh

no, ako JU poznam, tak poradove cislo 5 v tomto pripade je prilis nizke cislo :)

Fakt neexistuje?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

cynik40: Ano, dalsi router MirkoTik. Mal som na mysli filter komunikacie. Samba by mala bezat na inom porte, takze by si mohol bloknut vsetky ostatne, cize aj port 80 pre www stranky atd... a nechat povoleny len ten jeden (pripadne viacej), ktore sa pouzivaju pre Sambu. Inak povedane, vyblokujes vsetky protokoly okrem Samby - KB813878. Teoreticky ma napada jedna moznost, ze pouzijes neplatny DNS server, cize nebude vediet prekladat hosty (nazvy) stranok na IP adresy a teda sa nebude vediet pripojit na stranky.

Skus sa pozriet este na tieto programy:
http://www.toplang.com/internetlock.htm
http://www.applicationblocker.com/
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

Zdravim, snazil som sa rozbehat zdielanie mojho pevneho LAN internetu PSPcku cez USB wifi nastaveny ako software AP.

vo windowse mam povolene zdielalie internetu na ten sietovke na ktorej mam internet.

kontrolu wifi sietovky mam nastavenu na software ktory bol k nej, v tom sw mam nastavenu tu sietovku ako AP, mam vypnute zabezpecenie, mam zapnute ICS..

adresu wifi sietovky mam 192.168.0.1

na PSP si dam vyhladat siete, najde mi tu moju, dam pripojit, ip nastavim ako 192.168.0.2, gateway 192.168.1.32 (to je ip mojej LAN sietovky) a DNS server tak isto..

spustim si prehliadac, dam napr www.hojko.com tak mi vypise:
"Communication with the server failed.
A DNS error has occurred.
(8041040F)

neviem co robim zle..ak by bolo nutne tak by ste mi mohli pomoct ako to nastavit cez proxy.
dakujem za pripadnu pomoc.

//autoeditácia príspevku ( 11 Aug 2009, 9:35 )
ako tak rozmyslam tak keby chcem aby mi fungoval ako dns server moj pc tak by som tam ten server musel nainstalovat :lol: tak co tam dam? :?

//autoeditácia príspevku ( 11 Aug 2009, 9:39 )
tak som dal nakoniec na psp zistit vsetko automaticky a ono to ide :lol: niekedy je menej viac :? sorry..vyriesene.
palorep
Novice
Novice

Príspevok od používateľa palorep »

Mam router airlive 1500. Na routeri mam na WAN internet so statickou IP. K nemu mam pripojený cez lan PC a cez wifi notebook. Na oboch mam win 7. Ako mam nastaviť zdieľanie aby som mohol prenášať dáta z PC do NTB a opačne? Dakujem
pzoli1988
Amateur
Amateur

sieť

Príspevok od používateľa pzoli1988 »

Nazdar. Urobil som domácí sieť medzi dvoma notebookmi cez wifi bez routra. Internet mi ide len na jednej. Chcel by som aby mi internet fungovalo na obidvoch notebookoch, ale nemám router. Ako by sa to dalo urobiť?

ps. je to súrne!!!

Ďaka pekne.
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa AXO »

Ahoj, vopred by som chcel podakovat za tie odkazy na stranky, lenze, cim viac toho tam je, tym viac sa stracam. Aby som tu nemusel vypisovat slohy, najvystiznejsie bude postnut sem schemu ako by to malo fungovat. Ale v skratke: dva pc; pristup z pc1 na pc2 a opacne(zdielanie suborov - obycajna LAN); oba pc s pristupom na internet, nezavysle od seba.

Vypada to tak, ze vsetko je ako ma byt, len to nefrci :lol: cez cmd.exe sa vidia, IP aj ping je ok, akurat sa nevidia a nefunguju vo windowse. Ked su napojene priamo jednym utp(rj-45) kablom siet ide, ale ked k tomu pridam router, tak mozu ist na internet nezavysle od seba, ale nemozem nic robit medzi nimi(prenasat subory).

Za pomoc dakujem a K+ ista...
Prílohy
Bez názvu.JPG
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

Podla mna ti to funguje aj ked tam das router ale uz zadavas zle ipcky..
ked pripojis pc k routeru tak dostane ip od dhcp ktora je ina nez ip ktoru dostane ak pripojis pc priamo k druhemu pc..

pc si napoj normalne k routeru, otvor si cmd a napis ipconfig /all a pozri si aku ipcku ti priradilo..
na druhom pc si otvor tento pocitac a do adresy daj //IP_druheho_pc.

alebo si daj start > hladat > soubory alebo zlozky > pocitace alebo osoby > pocitac v sieti, nazov nevyplnaj a len klikni na hladat a malo by ti najst vsetky pc v sieti..

a este odporucam mat povolene jednoduche zdielanie v tento pocitac > nastroje > moznosti zlozky > zobrazenie > pouzit jednoducho zdielanie suborov (doporucene).

// 1234. prispevok :P
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

G0lDiER_ napísal:Podla mna ti to funguje aj ked tam das router ale uz zadavas zle ipcky..
ked pripojis pc k routeru tak dostane ip od dhcp ktora je ina nez ip ktoru dostane ak pripojis pc priamo k druhemu pc..

pc si napoj normalne k routeru, otvor si cmd a napis ipconfig /all a pozri si aku ipcku ti priradilo..
na druhom pc si otvor tento pocitac a do adresy daj //IP_druheho_pc.

alebo si daj start > hladat > soubory alebo zlozky > pocitace alebo osoby > pocitac v sieti, nazov nevyplnaj a len klikni na hladat a malo by ti najst vsetky pc v sieti..

a este odporucam mat povolene jednoduche zdielanie v tento pocitac > nastroje > moznosti zlozky > zobrazenie > pouzit jednoducho zdielanie suborov (doporucene).
takze jeden pc ma IP 192.168.1.10 druhy 192.168.1.11 cez cmd vsetko funguje tak ako ma, ale cez windows nie, neukazuje mi pocitace v sieti, anicez total commander, ani niako... prave z tohto som blbec..

Netreba nastavit nieco v routry ?

//autoeditácia príspevku ( 08 Sep 2009, 22:08 )
tak uz to mam zosietovane, len to nejde ani zdaleka tak rychlo ako som si myslel, porpipade ako by to malo ist, mozem kopirovat rychlostou 350kB/s a pri tom by to malo ist aspon priblizne 12,5MB/s(8zil. sietovy kabel RJ-45 a karty maju 10/100/1000mbps) obmedzenie nemam nikde nastavene, teda aspon o nicom neviem, takze ak by ste napsiali kde a co pozret, popr. co s tym ? podla mna to nie je normalne... diky
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

je to windowsovym zdielanim suborov..jednoducho to nedokaze kopirovat rychlejsie..

potrebujes vyriesit ftp server :?
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Je mozne ze mi ta siet s routrom nejde preto, lebo mam krizeny UTP kabel ?
Ako pisu na tej prvej stranke(prvy link), ze:
Dbáme na správné použití kabelů. Křížený mezi dvěma PC a přímý mezi PC a switchem.
Moze to byt tym, alebo to moc nevadi ?
pedro3366
Amateur
Amateur

jednoduchá otázka, ale neviem odpoved

Príspevok od používateľa pedro3366 »

Mám jeden PC a jeden notebook. V PC v sieťovke je pripojený internet RJ 45. Chcel by som zosieťovať počítače, nie kôli internetu, ale na prenos dát medzi sebou. Ako ich prepojiť káblom ked je tam zastrčený RJ 45 internet? Potrebujem druhú sieťovku do počítača? Ako to potom nastaviť? Možno to tu niekde už je, ale ja som s toho lama. dakujem vopred z odpoved.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

nepotrebuješ druhú sieťovku, stačí ti switch alebo router
pedro3366
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa pedro3366 »

internet mi ide z modemu do routra D-link DI 524. z routra bezdrôtovo na notebook a kablom do PC. ako to teda prepojím aby som to mal zosieťované? neporadíš nejaký návod ako presne na to? dakujem vopred.
Napísať odpoveď