zábeh auta

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

zábeh auta

Príspevok od používateľa Stoporko »

Zdravím, onedlho by mal byť doma nový Fusík (ford fusion), tak sa vás chcem spýtať na radu ohľadom zábehu motora - bude to benzín 1,4. Vytáčať/nevytáčať, preferovať krátke cesty alebo dlhšie? Nechcem mať z neho lenivú lemru. Dík
Francek
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Francek »

Ja by som to urobil takto: prvych 1000km chodil uplne jemne (dajme tomu do 3000ot.) a potom do 3000km do 4000ot. Potom po obmedzovac :). Na jendom fore som cital, ze nove motory netreba zabehnut, hovorili v autorizovanom servise (neviem co je na tom pravdy, ale malicky zabeh im urcite treba). Ked to spravis tak ako som povedal, tak nic nepokazis. Snad to je benzin :)
PS: ja odobne by som nedaval plyn na podlahu.
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

Hlavne si všímaj správanie sa auta. Či všetky tlačítka, nastavovátka, krútitká fungujú, či niekde niečo nevŕzga, jednoducho povedané, či auto netreba reklamovať.
A motor nevytáčaj. Lenivú lemru z neho mať nebudeš, to je nezmysel.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

O zabehu sa urcite bude pisat aj v prirucke k autu, tam to bude popisane. Urcite tych prvych 1000km len do 3000 ot. Okrem toho sa musia zabehnut este aj brzdy a pneumatiky a spotreba bude o nieco vacsia.
tuto ho chcem_D
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tuto ho chcem_D »

ak mozem, tak tu je jedna velmi podobna tema :arrow:
http://forum.ford-club.cz/viewtopic.php?f=11&t=1028
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Takže Stoporko, máš ho honiť, honiť a ešte raz honiť. Raz rýchlejšie, raz pomalšie, do určitej doby ho nehoň na diaľnici, lebo tam to ide rýchlo a môžeš si ho zadrieť. Ale zasa ak by si ho honil na okreskách, tak tam by to možno bolo celkom fasa. No vraj sa to osvedčilo :D
DMC12
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DMC12 »

Ako sa spomýnalo tak prvých 1000-1500 km nevytáčať, ale ani nepodtáčať.
Najlepšie dlhšie trasy, a nie ustálenou rýchlosťou, najlepšie po okreskách kde sa radí atď. Môj osobný typ je že po nejakých 2000 tis. km nechaj vymeniť olej v motore v prevodovke , všetky náplne.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

nedavno som jednemu kolegovi z fora pisal podobny navod do SS, tak Ti ho sem rovno nakopirujem, mal by byt pomerne presny...
no tak podme na to od zaciatku vzhladom na to, ze motor je od vyroby "surovy", mozu sa tam vyskytnut vyrobne vady, mozu vznikat vole, a preto sa k nemu treba nalezite spravat, pretoze zlym zabehom mozes natrvalo zvysit jeho spotrebu, znizit zivotnost, znizit vykon atd... minimalne prvych 1000 - 2000 km by som ho urcite nenahanal, drzal ho do 3000 otacok, nesiel s nim viac ako stovkou, kontroloval kazdy jeden zvuk , ktory sa mi nebude zdat "zdravy" a nedavat mu zbytocne vela plynu, a to uz vobec pri nizkych otackach... samozrejme ho nebrat na dlhe cesty, je lepsie, ked ta novy motor necha visiet co najblizsie od bydliska... po tomto uvodnom zabehu mu mozes zacat jemne stupat na krk, pokial bude potrebne, sem tam ho povytacat, ale opat nie pod plnym plynom... takto sa spravat do cca 5000 - 7000km, po ktorych je uz auto, resp. motor zabehnuty... mozes mu uz davat plny plyn, dat mu ochutnat aj cervene pole obmedzovaca, avsak samozrejme v rozumnej miere... tuto plati paradox, ze ked auto nenaucis sem tam dat mu plny plyn a raz za dva tyzdne ho popretahovat za mestom, tak motor coskoro zlenivie a bude stracat vykon... vsetko toto ale aplikovat az po tych uvodnych dajme tomu 10 000km... postupne sa jeho spotreba bude znizovat, bude zrat menej oleja a bude si drzat svoj vykon... hovori sa, ze motor auta najefektivnejsie pracuje (ma najvyssi vykon, najnizsiu spotrebu benzinu a oleja kvoli tomu, ze vsetky casti su uz "dosadnute") az po cca 60 000 km... ale tu je to uz rozne, vzhladom na objem motora, konstruciu atd, ale prave aj kvalitu jeho zabehu, ale to je este hudba dalekej buducnosti... od tych 10 000 je, myslim, plne pripraveny vyuzivat cely jeho potencial, ci uz vykonovo alebo ekonomicky... samozrejme nepodcenuj pravidelne prehliadky, servis, a hlavne vymeny oleja...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

ratzinger - dík. Erytro - :smt007 pomohol si mi objaviť nepoznané obzory :wink:
smejo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa smejo »

+ hlavne ho nevytacat za studena a taktiez si dat pozor na radikalne zmeny otacok (podradovanie, kde ti vyletia otacky az do nebies, napr.)
tiez je dobre vela radit (=nechodit dlhe vzdialenosti konstantnou rychlostou na jednom prevode.. napr. dialnice a podobne)
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Runes »

erytrocyt napísal:Takže Stoporko, máš ho honiť, honiť a ešte raz honiť. Raz rýchlejšie, raz pomalšie, do určitej doby ho nehoň na diaľnici, lebo tam to ide rýchlo a môžeš si ho zadrieť. Ale zasa ak by si ho honil na okreskách, tak tam by to možno bolo celkom fasa. No vraj sa to osvedčilo :D
OT: Uz si si skusal :cokolvek: pri soferovani sak ohrozujes ostatnych
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

nie neskúšal
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

myslim ze niekedy je zabeh motora moc precenovany ... ja to predsa len mechanicka zalezitost a ta sa nesprava podla nalady (nazory ze motor ostane lenivy a pod.) ... je jasne ze hned jak ho prvy krat nastartujes nedas plny kotel ... ale mylsim ze ked ho budes odzaciatku pouzivat beznym sposobom obvyklym u normalneho uzivatela s technickym citom, tak tomu nic nespravis ... hlavne kontrolovat a vcas vymenit olej :-) ...

//autoeditácia príspevku ( 14 Oct 2009, 11:45 )
myslim ze niekedy je zabeh motora moc precenovany ... ja to predsa len mechanicka zalezitost a ta sa nesprava podla nalady (nazory ze motor ostane lenivy a pod.) ... je jasne ze hned jak ho prvy krat nastartujes nedas plny kotel ... ale mylsim ze ked ho budes odzaciatku pouzivat beznym sposobom obvyklym u normalneho uzivatela s technickym citom, tak tomu nic nespravis ... hlavne kontrolovat a vcas vymenit olej :-) ...
Napísať odpoveď