Ja osobne som Gothic 2 datadisk dohral až v 2006tom, na notebooku v jedny vianoce. Ono ide o to že od Risenu som očakával mix Gothicu 2 atmosféry, systému hrateľnosti, logickosti questov a krajiny + niečo na vyššej úrovni ako Gothic 3 čo sa týka tieňov, svetiel, modelov a celkovej atmošky. Akurát v Risene som dostal len sklamanie. Ako som už spomínal, Risen nie je zlá hra, ale nemá pranič spoločné s dvojkou a jednotkou, len autora. Čo je obrovská škoda. To máš podobné ako s Diablom 2. Tuším nie je ani jedno jediné RPG, ktoré by ho prekonalo vo svojom žánri, hratelnosti a atmosfére, hernom systéme a celkovom dojme. A pritom je to už veľmi stará hra.AXO napísal:Ja osobne som gothic 1 nehral, gothic 2 som hral ale len cca hodinu, pretoze som ho mal nainstalovany v roku 2007 a tam uz grafika bola o nicom, takze ma to nebavilo, gothic 3 ma prestal bavit v tom campe, ani neviem preco, ale viem ze som ho mal 3x nainstalovany a tri krat ma prestal bavit... risen ako jedina hra podobna gothicu ma bavy a prechadzam ho druhy krat...
Som zvedavy na Gothic 4 arcania, ak to bude tak, ako pises o G1 a G2, dufam, ze hej, pretoze mam rad pocit byt strateny... a vseliake zahady a pod. Aj grafika je pekna.
Trochu OT. Teraz som sa veľmi tešil na AiON a aj som ho hral chvíľu [21 hodín game time], ale dosť ma sklamalo to, že je to defacto len lepšie Guild Wars. Pravdupovediac som čakal a chcel niečo ako Lineage 3, ktorý má mizerný systém expenia, ale super PvP. Avšak dočkal som sa len akéhosi mixu Guild Wars, WoWka a málo Lineage 2. Len reflektujem moje očakávania s tým, čo druhí tvrdia o hrách.
Ak niekto porovnáva Risen ku Gothicu 2, a hovorí že Gothic 2 bol slabší, tak dvojku nikdy nehral. A to mnohí autori recenzií robia. Píšu že je to dobrý nástupca dvojky, systém bojov atď. Avšak to tak nie je...alebo som už len príliš starý?
Nový Gothic 3 je "community patch 1.7" od fanúšikov a datadisk Forsaken Gods. Má uplne inú ai, iné svetlo, inú atmosféru, iný sled questov a iný systém dotvárania obtiažnosti. Gothic 3 keď vyšiel bol hovno. Teraz po XY rokoch keď ho dali fanúšikovia dokopy je "godlike".
A ja nabudený po Gothicu 3 som sa tešil na Risen ako malé dieťa...a sklamanie. Je to dobrá hra, ale je to viac akráda, ako Gothic. Čo ma mrzí...