DYMOVNICA
Čo keby som jednoducho Kno3 dal do vody spravil nasiteny rostok a nechal by som to nasiaknut do papiera ? Išlo by to ???
//autoeditácia príspevku ( 15 Oct 2009, 10:48 )
Mám totis teoriu : Voda , Kno3 , soda bikarbona ... mozno aj cukar ale ten mi pride zbytocny ... vsetko sa to da do vody pomiesa necha rospustit a potom by som to všetko nasal do vaty a nechal vyschnuť ... a emusim nic varit a je to jednoduche ...
Mám totis teoriu : Voda , Kno3 , soda bikarbona ... mozno aj cukar ale ten mi pride zbytocny ... vsetko sa to da do vody pomiesa necha rospustit a potom by som to všetko nasal do vaty a nechal vyschnuť ... a emusim nic varit a je to jednoduche ...
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
namiato KNO3 sa da mouzit i KMnO4, len tak na okraj, resp. hocake ine okyslicovadlo... K tvojej teorii - Cukor je dobry ako "to, co bude horiet" - cize ak chces spravit obdobu strelnej bavlny (strelna vataPayBack napísal:Čo keby som jednoducho Kno3 dal do vody spravil nasiteny rostok a nechal by som to nasiaknut do papiera ? Išlo by to ???
skusal uz niekto nieco take s zenskym tamponom/vlozkou? Kvôli veľkej nasiakavosti
kno3
Ja uz som kno3 doma vyrobil.Zmiesa sa 20g muky a 20ml mlieka. Da sa to do nadobky a na okno alebo balkon.Taky navod som nasiel ale mne to nechcelo uschnut tak som to rozprostrel na alobal.A teraz uz len podrvit(ked som to drvil tak to strielalo tak som to dal do mlynceka).A je to.
-
Dominik Hladky
Novice
Re: kno3
No tak to mas smolu lebo kno3 je vo vode nerozpustnePayBack napísal:Čo keby som jednoducho Kno3 dal do vody spravil nasiteny rostok a nechal by som to nasiaknut do papiera ? Išlo by to ???
//autoeditácia príspevku ( 30 Dec 2009, 19:25 )
no takze:Stoporko napísal:namiato KNO3 sa da mouzit i KMnO4, len tak na okraj, resp. hocake ine okyslicovadlo... K tvojej teorii - Cukor je dobry ako "to, co bude horiet" - cize ak chces spravit obdobu strelnej bavlny (strelna vata)tak ti je cukor zbytocny... no potrebujes fakt nasyteny roztok okyslicovadla. No davaj si pozor na samovnietenie (zavisi od teploty a pristupu vzduchu).
skusal uz niekto nieco take s zenskym tamponom/vlozkou? Kvôli veľkej nasiakavosti
1. hypermangan ( kmno4) je velmi reaktivny so VSETKYMI organickymi laktami
a myslim ze na to aby si vedel ze cukor (akykolvek) je organicka latka chemik byt nemusis
2.strelna vata alebo bavlna na vyrana z mitratu mocoviny
takze typujem to nebude to iste ako samotne kno3 ( s trochou sody bykarbony ktora tam ma ucinot inhibitora(spomalovaca reakcie))
//autoeditácia príspevku ( 30 Dec 2009, 19:26 )
ty chod prosim ta na chemicku univerzituwladiq napísal:Ja uz som kno3 doma vyrobil.Zmiesa sa 20g muky a 20ml mlieka. Da sa to do nadobky a na okno alebo balkon.Taky navod som nasiel ale mne to nechcelo uschnut tak som to rozprostrel na alobal.A teraz uz len podrvit(ked som to drvil tak to strielalo tak som to dal do mlynceka).A je to.
zato ze je oboje biele neznamena ze ti z toho vzide nieco ine
to by ti z toho rovno mohol zviknut koks...
-
mosquito971
Novice
bez cukru to nepojde... skus dat cukor do skumavky so zahriatym KCl..uvidis taku isty reakciu..pravdaze KCl je v kvapalnom stave..a da sa to aj s NaCl...zoberies skumavku done das roztok NaCl (kuchynska sol-pre tych co nevedia)...zahrejes to ..ale nesmie zacat vriet..a hodis tam kocku cukru..alebo gumeneho medvedika..dym bude takej farby akeho das medvdikaPayBack napísal:Čo keby som jednoducho Kno3 dal do vody spravil nasiteny rostok a nechal by som to nasiaknut do papiera ? Išlo by to ???
Nerozpustné??? Zase je tu niekto príliš múdry.No tak to mas smolu lebo kno3 je vo vode nerozpustne
btw: http://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_nitrate
(36 g/100 mL (25 °C))
Keď si nepochopil význam tej sódy, tak sa na to rovno vy*eb...čiže len KNO3 zmiešať s cukrom skaramelizovaným a nejako to podpáliť, hej? Nepochopil som význam tej sódy.
Dymovnica nemá horieť ale len tlieť!!! Bežne sa stáva, že dymovnice s KNO3+cukor prejdú do výbuchu (síce nie silného, ale aj tak).soda ma fungovat ako inhibitor horenia, cize to nehori tak prudko.... no ja som jej moc na chut neprisiel. davam bez sody a plamen z KNO3 ma tak 15-20cm Very Happy
S tým tvojím nasÝteným roztokom by si dosiahol akurát to, že by ten papier pekne horel, ale dymu by si veľa nemal.Čo keby som jednoducho Kno3 dal do vody spravil nasiteny rostok a nechal by som to nasiaknut do papiera ? Išlo by to ???
Zavesiť za gule do prievanu, pretože toto niekto so zdravým rozumom nepovie. Ešte im poraď použitie KClO3 s cukrom a nech tým plnia nejaké oceľové rúrky.namiato KNO3 sa da mouzit i KMnO4, len tak na okraj
KMnO4 je vyslovene nevhodné okysličovalo a v pyrotechnike aj pomerne málo používané pretože zmesi s ním sú veľmi citlivé a so sírou pri navlhnutí tvorí veľmi nebezpečný Mn2O7. Väčšinou je v pyrotechnike nahradený bezpečnejším (ale drahším) KClO4.
A k tým dymovniciam - najzákladnejšia a najjednoduchšia je samozrejme KNO3+cukor v hmotnostnom pomere 50/50.
Dymí ale skôr sivo ako bielo a dym nie je veľmi "hutný".
Zmes horí pomerne rýchlo, preto sa občas pridáva sóda, ktorá horenie spomaľuje. treba dbať na to aby dusičnan nebol veľmi navlhnutý, pretože o to horšie sa dymovnica zapaľuje a aj horšie dymí resp. horí. Táto zmes je vhodná najmä pre začiatočníkov.
Podľa mňa najlepšia dymovnica (pomer cena/výkon) je ZnO+Al+Perchlór (Tetrachlóretylén) tzv HC dymovnica aj keď v skutočnosti tam hexachloretan nie je pretože je ťažko zohnateľný, takže miesto neho sa používa C2Cl4 - perchlór.
ZnO sa predáva ako zinková beloba väčšinou v 500g baleniach a už pekne namletá.
Perchlór sa predáva ako odmastňovač príp. sa používa na pranie (predáva sa vo farby-lakoch)
Al je nutné použiť veľmi jemný - napr. striebrenka alebo pyro dark. (zoženiete na www.praskovekovy.cz)
46% C2Cl4
45% ZnO
9% Al
Nie je potrebné veľmi presne dodržať pomer, ale treba sa snažiť čo najlepšie (dá sa postupovať aj podľa jedného návodu na nete - 3 lyžičky ZnO, 1,5 lyžičky Al a perchlór od oka). Najprv sa zmieša ZnO+Al a potom sa pridá C2Cl4 a vznikne hustá kaša, ktorá - upozorňujem - veľmi farbí
Tu máte moje video - ale pozor - je to video z pokusu kde som miesto Al púdru použil hrubý hliník - išlo mi len o to, či sa zmes dá vôbec takto zapáliť, v žiadnom prípade tá dymovnica nemá horieť tak ako na tom videu a to už vôbec nehovorím o tých iskrách. Bohužiaľ iné video nemám. Nespomínam si na presnú hmotnosť, ale bolo to tak za 2-3 kávové lyžičky zmesi. Najlepšie je dymovnicu skladovať v práškovom stave bez perchlóru a ten pridať až pred zapálením, lebo je dosť prchavý.
A tí, čo chcete vyrábať KNO3 z mlieka a múky alebo z iného "osvedčeného" receptu, alebo nebodaj chcete nahrádzať jedno okysličovadlo druhým (KNO3
K tomu aby ste začali s pyrotechnikou treba mať veľa poznatkov, priestor na "odpaly", nemalé zásoby chemikálií, váhy vážiace na min. 0.1g, pevné nervy a chápavé okolie, pokiaľ vám hocičo z tohto chýba, tak sa venujte niečomu inému. Ak by mal niekto otázky k veci, tak kľudne píšte aj ss, rád odpoviem, pretože nechcem počuť v TV ďalšiu správu o nejakom pyromanovi, ktorý prišiel o ruku. Potom si všetci myslia o amatérskych pyrotechnikoch (tých normálnych), že sú to samovrahovia
Re: Dymovnica
Dufam ze napises report...wladiq napísal:Niesom žiadny chemik ale na ceknito.sk som nasiel navod na výrobu kno3 tak som to vyrobil ale neviem či to vobec funguje.Niekedy skúsim tu dymovnicu s mojím výtvorom a potom poviem či to funguje.
Aké návody to ku*va stále hľadáte? To je taký problém objednať z nejakého e-shopu za smiešne peniaze KNO3 v čistote p.a.?
Chlapci nechcem sa tváriť nejako vážne alebo premúdrelo ale vy asi ozaj neviete čo robíte. Uvedomte si, že pyrotechnika nie je žiadna sranda a preto sa snažte vždy zohnať chemikálie v čo najlepšej čistote, pretože každá nečistota môže spôsobiť problém. Ak chcete, tak spolužiak občas zvykne predávať nejaké chemikálie (o.i. aj na aukre), tak vám môžem dať kontakt a ceny sú naozaj prijateľné aj čo sa týka poštovného.
Chlapci nechcem sa tváriť nejako vážne alebo premúdrelo ale vy asi ozaj neviete čo robíte. Uvedomte si, že pyrotechnika nie je žiadna sranda a preto sa snažte vždy zohnať chemikálie v čo najlepšej čistote, pretože každá nečistota môže spôsobiť problém. Ak chcete, tak spolužiak občas zvykne predávať nejaké chemikálie (o.i. aj na aukre), tak vám môžem dať kontakt a ceny sú naozaj prijateľné aj čo sa týka poštovného.
-
Dominik Hladky
Novice
ospravedlnenie
soorry
dusicnan draselny (kno3) je vo vode rozpustny
mohlo ma to napadnut pretoze sa pouziva v potravinarstve ako rychlosol
( tak ze sa tym napustaju sunky aby mali duhovu farbu-moete si to vsimnut na platkoch sunky ze je zelena az mierne fialova, dodava to krajsi vzhlad a aj to konzervuje)
dusicnan draselny (kno3) je vo vode rozpustny
mohlo ma to napadnut pretoze sa pouziva v potravinarstve ako rychlosol
( tak ze sa tym napustaju sunky aby mali duhovu farbu-moete si to vsimnut na platkoch sunky ze je zelena az mierne fialova, dodava to krajsi vzhlad a aj to konzervuje)
-
Dominik Hladky
Novice
no vidim ze ty si odbornik na vsetko
ale keby si hladal dalej tak by si zistil ze rychlosoli je viac
teda mininalne latok ktore sa sice oficialne volaju inak ale ludia ich nazyvaju rychlosol lebo su vsetky urcene na konzervaciu masa
a teda keby si sa potrapil, zistil by si ze existuje aj sanitra(pocesky sanikr alebo salnitr - pouzivaju sa obidva nazvi), radsej hladaj v cestine maju tam viac popisene, ktora sa ludovo nazyva rychlo sol a je urcena na konzervaciu.
A keby si si nasiel nieco o sanitre zistil by si ze je z liadku ( teda dusičnan sodný NaNO3, dusičnan draselný KNO3 alebo dusičnan amónny) a hned v dalsej vete by urcite bolonapisane ze najcastejsie sa pouziva draselny ale ze aj sodny sa pouziva
nehladaj na forach, je to nanic lebo tam su taky isty mudry ako ja alebo ty(takze zvacsa o tom vedia len strohe informacie)
ako si si uz vsimol na forach je mozne spravil KNO3 z muky a mlieka
takze skor hladaj na e-shopoch alebo vyhlaskach
a pre zaver nechcem sa s tebou hadat
ale asi pred 5 rokmi som bol u otcovho kamosa a ten mal spominanu sanitru na dvore(je to sukromnik co vyrabal masove vyrobky, a teda ju pouzival na konzervovanie) a vyrobil som z nej jednoduchu dymovnicu ( cukor + kno3) a fungovalo to a cital som si aj jej zlozenie a cuduj sa svete obsahovala dusicnan draselny
keby si mne neveril tak ti aspon trochu zkratim hladanie
wikipedia en pise zaujimave veci v casti Uses tak si to pozri (hlavne druhy odstavec http://en.wikipedia.org/wiki/Kno3
a tiez stoji za pozretie co napisala wikipedia cz o sanitre (keda o kno3) http://cs.wikipedia.org/wiki/Dusi%C4%8D ... seln%C3%BD
nexcem sa hadat pouziva sa aj dusicnan sodny
ale keby si hladal dalej tak by si zistil ze rychlosoli je viac
teda mininalne latok ktore sa sice oficialne volaju inak ale ludia ich nazyvaju rychlosol lebo su vsetky urcene na konzervaciu masa
a teda keby si sa potrapil, zistil by si ze existuje aj sanitra(pocesky sanikr alebo salnitr - pouzivaju sa obidva nazvi), radsej hladaj v cestine maju tam viac popisene, ktora sa ludovo nazyva rychlo sol a je urcena na konzervaciu.
A keby si si nasiel nieco o sanitre zistil by si ze je z liadku ( teda dusičnan sodný NaNO3, dusičnan draselný KNO3 alebo dusičnan amónny) a hned v dalsej vete by urcite bolonapisane ze najcastejsie sa pouziva draselny ale ze aj sodny sa pouziva
nehladaj na forach, je to nanic lebo tam su taky isty mudry ako ja alebo ty(takze zvacsa o tom vedia len strohe informacie)
ako si si uz vsimol na forach je mozne spravil KNO3 z muky a mlieka
takze skor hladaj na e-shopoch alebo vyhlaskach
a pre zaver nechcem sa s tebou hadat
ale asi pred 5 rokmi som bol u otcovho kamosa a ten mal spominanu sanitru na dvore(je to sukromnik co vyrabal masove vyrobky, a teda ju pouzival na konzervovanie) a vyrobil som z nej jednoduchu dymovnicu ( cukor + kno3) a fungovalo to a cital som si aj jej zlozenie a cuduj sa svete obsahovala dusicnan draselny
keby si mne neveril tak ti aspon trochu zkratim hladanie
wikipedia en pise zaujimave veci v casti Uses tak si to pozri (hlavne druhy odstavec http://en.wikipedia.org/wiki/Kno3
a tiez stoji za pozretie co napisala wikipedia cz o sanitre (keda o kno3) http://cs.wikipedia.org/wiki/Dusi%C4%8D ... seln%C3%BD
nexcem sa hadat pouziva sa aj dusicnan sodny
Nikde som nepísal, že sa dusičnan nepoužíva - áno používa sa ale v dnešnej dobe už pomerne menej (90% sa používa dusitan) a keď, tak sa používa častejšie v zmesiach spolu s dusitanom.
btw: takéto informácie som hľadal už dávno dozadu keď som bol ešte sprostý a myslel, že sa s chemikáliami dá nejako vyje*ať, ale bohužial nedá. Preto nemá význam kupovať rôzne chemikálie o ktorých si myslíme, že bohvie čo to je a často keď to kúpime tak sme sklamaní. Napríklad nechápem na čo zháňať rýchlosoľ keď cenovo to je ešte možno horšie ako keď kúpiš KNO3 o čistote p.a. Aj tak aj keby že mám doma dostatok rýchlosoli a viem, že je tam hlavná zložka KNO3 alebo nebodaj NaNO3, tak to nepoužívam, pretože neviem aké sú ostatné zložky.
btw: takéto informácie som hľadal už dávno dozadu keď som bol ešte sprostý a myslel, že sa s chemikáliami dá nejako vyje*ať, ale bohužial nedá. Preto nemá význam kupovať rôzne chemikálie o ktorých si myslíme, že bohvie čo to je a často keď to kúpime tak sme sklamaní. Napríklad nechápem na čo zháňať rýchlosoľ keď cenovo to je ešte možno horšie ako keď kúpiš KNO3 o čistote p.a. Aj tak aj keby že mám doma dostatok rýchlosoli a viem, že je tam hlavná zložka KNO3 alebo nebodaj NaNO3, tak to nepoužívam, pretože neviem aké sú ostatné zložky.
-
Dominik Hladky
Novice
Samozrejme keď to skúšaš na malých množstvách, tak to je v pohode a aj väčšie niekedy nie sú problém. Najhoršie je dlhé skladovanie, pretože tam už tie neželané chemikálie môžu spolu začať reagovať.
btw: a v tom príspevku keď som pod citáciu napísal, že je tu niekto príliš múdry, tak to bolo skôr preto, že tieto výplody ostatných sú neskutočné kok*tiny a už ma to začalo hnevať, tak som sem napísal aj ja, ale tvoj príspevok bol v pohode až na tú nerozpustnosť.
btw: a v tom príspevku keď som pod citáciu napísal, že je tu niekto príliš múdry, tak to bolo skôr preto, že tieto výplody ostatných sú neskutočné kok*tiny a už ma to začalo hnevať, tak som sem napísal aj ja, ale tvoj príspevok bol v pohode až na tú nerozpustnosť.
-
Dominik Hladky
Novice
hľadá sa biela :D
V pohode, ale počuj nevieš recept na čisto bielu dymovnicu?
Lebo tak, ako si to už tuším aj ty spomínal, skoro všetky dymovnice sú sede alebo sivé a v horšom prípade čierne.
A ja nemám moc záujem aby dymovnica vyzerala ako keby horela pneumatika ( to si namiesto dymovnice naozaj zapálim pneumatiku poliatu benzínom). Skúšal som všeličo ale nikdy nebol dym úplne, čisto biely. Nakoniec som to riešil pridávaním farbív ( ale tie su drahé ako sviňa) aby som zmenil šedivú na modrú alebo červenú atď.
Taktiež ten tvoj recept s perchlórom je dosť načernalý.
Aj ostatný čo sa do toho trošku vyznáte a čítate túto tému len zo srandy alebo aj tí čo ste úplní začiatočníci, ale viete o čisto bielej dymovnici, pls napiste recept.
Diki moc
Lebo tak, ako si to už tuším aj ty spomínal, skoro všetky dymovnice sú sede alebo sivé a v horšom prípade čierne.
A ja nemám moc záujem aby dymovnica vyzerala ako keby horela pneumatika ( to si namiesto dymovnice naozaj zapálim pneumatiku poliatu benzínom). Skúšal som všeličo ale nikdy nebol dym úplne, čisto biely. Nakoniec som to riešil pridávaním farbív ( ale tie su drahé ako sviňa) aby som zmenil šedivú na modrú alebo červenú atď.
Taktiež ten tvoj recept s perchlórom je dosť načernalý.
Aj ostatný čo sa do toho trošku vyznáte a čítate túto tému len zo srandy alebo aj tí čo ste úplní začiatočníci, ale viete o čisto bielej dymovnici, pls napiste recept.
Diki moc