diskriminacia pohlavia

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
J.O.S.E
King
King
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa J.O.S.E »

No musím sa priznať, že ma celkom zaujala táto téma, ked som si čítal jednotlivé príspevky :) .
Qwerty - najprv ti napíšem, že problém ktorým sa zapodievaš je v skutočnosti úplná banalita :) , na druhej strane, ak si prečítaš čl. 12 ods. 1 prvú časť Ústavy SR, v ktorej sa hovorí: Ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach., tak je minimálne na zamyslenie sa, či to je skutočne diskriminácia. Ja sa prikloním k tomu nazoru, že môže isť o diskrimináciu, lebo ako sa uvádza v čl. 12 ods. 2 - práva a slobdy sa zaručujú všetkým bez ohľadu na pohlavie...., čo v tomto prípade zjavne dodržane nie je :!:
Taktiež ako tu niekto písal, že ide o marketing je na zvážení, či potom nie je diskrimináciou aj to, že bude akcia na hrušku za 50 centov, ale ja mam radšej burbon, na ktorý nie je akcia vôbec :wink:
Proste to celé mi to príde ako zmes marketingu a historickej nerovnosti muža a ženy v rámci ich spoločenského postavenia - ako nás historia učí, tak vieme, že ženy dlho dlho nemali rovne postavenie s mužmi (vid napr. volebné právo), taktiež aj dnes, nezastavajú najvyššie štátne úrady, z 16 ministerstiev iba dve sú ženy (politická oblasť)....alebo si zober postavenie žien v islame.....(chodia zahalené a nemajú skôro vôbec žiadne práva) :wink: ...Týmto nechcem poukázať na to, že som snad nejaký feminista alebo čo :D (boh ochranuj), ale ide podla mna o také prenikanie liberalizmu do našej spoločenskej kultúry.....osobne by som nebral za nejakú výhodu, že dievča nemusí sbs-karovi zaplatiť pri vstupe, ja ked som chodil na strednu, tak dve spolužiačky tak behali s džbanom po vodu až kym sa nerozbil...a dnes už vodia detičky do školy a to rodili pred 18 rokom života :? Tým chcem len naznačiť, že taký sbs-kar aj ked nie je akcia pre dievky vstup zdrama a pusti nejakú tu sliepočku (bez uražky voči dievčatam), tak v kútiku mysle si povie: Bože, to je kus, snad sa jej zapáčim - viem o čom hovorím, lebo mam jedneho známeho a ten je vyhadzovač, a presne takto uvažuje, a potom chce ošustať všetko čo sa dá :lol:

Je na tebe, či sa obrátiť na Ústavný súd alebo nie, pretože podla mna na to právo máš, kedže na to ma právo každý, kto sa nazdáva, že jeho právo bolo porušené...avšak zvážil by som, či by si o mne nepomysleli, že som trochu niekde inde, a že som napr. starý mládenec, pretože nam na prednaškach prof. Drgonec spomýnal už nie také banality ohladom ktorých sa občna SR obrátil na Ústavný súd..... :wink:

....no teraz by som sa vyjadril, k tej časti tvojho problemu, že ti vadí, že dievča neplati a chalan pozýva tak platí, ved to je podla mna chlapská hrdosť, aby som nenechal babu platiť.....samozrejme ako písal Gothar, je mnoho báb na trošku inteligentnejšej úrovni, ktoré sa nenechavajú vydržiavať a bud pôjdu napoly,alebo raz platiš ty a raz baba.....podla mna na tom nič nie je, samozrejme ak ťa vyciciava nejaká sliepka tak potom nechcem biť krutý, ale je lahšie isť na mangovník ako naivne dúfať, že ti snaď da.....(trochu porozumenia :D )
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mateq »

Citácia z ústavy o rovnoprávnosti je pekná vec na oháňanie sa tým, avšak len do chvíle, kým ju nečítaš ďalej a nenarazíš na vety o súkromnom majetku, na ktorom si majiteľ môže robiť (samozrejme nie doslova) čo chce... a v podnikaní detto.

Pokiaľ Qwerty podá podnet na ústavný súd ohľadne tohoto, tak to rozšírim o svoje podanie, veď nie je možné, že sopliaci do 18 jazdia v autobusoch za polovicu a decká do 12r majú u cestoviek letenky zadarmo :wink:.

Som sa tešíl po prečítaní nadpisu na normálnu tému o diskriminácii pohlaví napr. v zamestnaní, škoda. Toto je len čisto marketing a sám by som to robol tak isto, ak by mi to malo priniesť väčšie prachy...
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa moosha »

Mateq napísal:Citácia z ústavy o rovnoprávnosti je pekná vec na oháňanie sa tým, avšak len do chvíle, kým ju nečítaš ďalej a nenarazíš na vety o súkromnom majetku, na ktorom si majiteľ môže robiť (samozrejme nie doslova) čo chce... a v podnikaní detto.

Pokiaľ Qwerty podá podnet na ústavný súd ohľadne tohoto, tak to rozšírim o svoje podanie, veď nie je možné, že sopliaci do 18 jazdia v autobusoch za polovicu a decká do 12r majú u cestoviek letenky zadarmo :wink:.

Som sa tešíl po prečítaní nadpisu na normálnu tému o diskriminácii pohlaví napr. v zamestnaní, škoda. Toto je len čisto marketing a sám by som to robol tak isto, ak by mi to malo priniesť väčšie prachy...
U leteniek by si asi neuspel, lebo ty za tu letenku zaplatis, len o tom nevies. Teda vies, pokial nie si blby. Troska lakadlo :).
Vigor
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vigor »

Mateq k tomu, ze moze v podnikani robit co chce, to je hlupost. Je uplne samozrejme, ze nemoze porusovat zakladne prava a slobody len na zaklade toho, ze je sukromnym podnikatelom.

K veci. De iure mas asi pravdu. Zazaluj podnikatela, kedze podla Ustavy nemozes byt na zaklade pohlavia znevyhodneni ci poskodeni (tak sa teda citis). Pripadne si precitaj antidiskriminacny zakon, ked sa Ti chce, lebo mne sa nechce... http://www.csz.sk/dokumenty/antidiskrim_zakon.pdf .

Aj ked podnikatel by sa kludne mohol vykrutit, ze o konani svojich zamestnancov nema tusenie, vyhodi ich a zahra, ze je to v pohode.
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Vigor napísal:Mateq k tomu, ze moze v podnikani robit co chce, to je hlupost. Je uplne samozrejme, ze nemoze porusovat zakladne prava a slobody len na zaklade toho, ze je sukromnym podnikatelom.
Podľa ústavy máš právo na priestanstvo v tvojom vlastníctve - tvoj byt/dom/podnik dovoliť vstup komu chceš a zakázať tiež komu chceš. Môžeš teda vpustiť ženy/tvoju mamu na návštevu ale nepustiť mužov/tvojho otca :D
Priznávam, že v prípade podniku je tu možný rozpor z antidiskriminačným zákonom. Je otázka, či je vstup do podniku vstupom na súkromné priestranstvo alebo už poskytnutím služieb.

Z tohto nevidím riešenie, pokým by to skutočne seriózne ústavný súd neriešil, a nevytvoril precedens, podľa ktorého by sa takéto prípady v budúcnosti posudzovali.
Vigor
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vigor »

Antidiskriminacna klauzula je aj priamo v Ustave (cl.12 ods.2), nie je to teda "len" zakon. Je aj obshaom medzinarodnych dohovorom, ktorymi sme viazani a stoja nad zakonmi ci Ustavou.

A je pravda, ze vlastnitvo poskytuje cloveku vyhody, ved o tom to je, ale tu Ti mozem priamo z Ustavy dat cl. 20 ods. 3...

Vlastníctvo zaväzuje. Nemožno ho zneužiť na ujmu práv iných alebo v rozpore so všeobecnými záujmami chránenými zákonom. Výkon vlastníckeho práva nesmie poškodzovať ľudské zdravie, prírodu, kultúrne pamiatky a životné prostredie nad mieru ustanovenú zákonom.

Takze ako som vravel, sukromne vlastnictvo nemoze obmedzovat ludske prava a slobody. Ale chapem Tvoje argumenty. Podla mna by slo pri podniku o poskytovanie sluzieb.

A inak suhlasim, ze si neviem predstavit, ze by toto Ustavnysud realne riesil, ale tak ked je qwerty taky presvedceny, nech to skusi, my mu to tu nevyriesime.
J.O.S.E
King
King

Príspevok od používateľa J.O.S.E »

Mateq napísal:Citácia z ústavy o rovnoprávnosti je pekná vec na oháňanie sa tým, avšak len do chvíle, kým ju nečítaš ďalej a nenarazíš na vety o súkromnom majetku, na ktorom si majiteľ môže robiť (samozrejme nie doslova) čo chce... a v podnikaní detto.
tento článok som necitoval z toho, že som si narýchlo našiel Ústavu SR a len som chcel byť frajer, nech všetci vidia, čo viem :) , prosím ťa nestavaj to do tejto polohy. Ústava neznamená, že tu predostriem nejaký článok, ktorému v podstate nebudem ani rozumieť....to by som bol dement :? Tento článok vyjadruje prírodzenoprávne poňatie práv a slobôd, t. j. človek sa narodil s určitými právami, a štát tu nie je nato aby mu ich daroval ale aby ich chránil a zebezpečil :idea: Tento článok ma takteiž povahu tzv. aboslútnej rovnosti ľudí, čo znamená, že všetci ľudia majú mať rovnaké práva, pretože sú ľudské bytosti :wink: :arrow: toto je podstata toho článku.

spomýnaš tu, že vlastník si môže robiť čo chce, no odporúčam ti prečítať si nie článok 20 ods. 1 ale odsek 3 - v ktorom sa hovorí, že sú stanovené podmienky na obmedzenie tohto práva formou určitej klauzuly, ktorú predstavuje ujma práv iných osôb. :wink:

Z môjho príspevku malo vyplynuť, že je to banalnosť, ktorú je ťažko možne dokázať, akési verejné tajomstvo - každý o tom vie a každy sa tvári, že o tom nevie a mlči - rovnako ako si nastoli diskrimináciu v zamestnani, na to som poukázal, že v štátnych orgánoch majú prevahu muži, samozrejme ženy su raritou (dalej problematika platoveho ohodnotenia výkonu, práca nadčas, príplatky....)...môžme sa o tom baviť ale výsledkom bude aj tak že nerovne postavenie v zamestnani je sprievodnym znakom tejto spoločnosti a nič sa s tým asi neda robiť...no ale je to vec na dlhú diskusiu :wink:
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

J.O.S.E napísal:je to banalnosť, ktorú je ťažko možne dokázať, akési verejné tajomstvo - každý o tom vie a každy sa tvári, že o tom nevie a mlči
Práve preto som odkázal na to, že musí vzniknúť precedens ktorý by to rozriešil, pretože je tu jasný rozpor a hlavne sa takýto prípad nikdy neriešil a nebol nikým napadnutý na správnych miestach.
Ale argumentu "každý o tom vie a každy sa tvári, že o tom nevie a mlči" nerozumiem - pokiaľ sa teda týkal konkrétne otázky odpustenia vstupného ženám.
Pokiaľ niekomu toto konanie prekáža, nech nemlčí a podá podnet, sám som zvedavý na výsledok.
Pokiaľ ho nepodá, nech nepoužíva argumenty "verejné tajomstvo atď."

Pokiaľ to bolo mierené na diskrimináciu vo všeobecnosti (v zamestnaní) teda otázke ktorá už bola otvorená a sú tu jasné právne postupy a problém je len v ich ich eliminácii, nič som nepovedal. :wink:
Lotar
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Lotar »

práva a slobdy sa zaručujú všetkým bez ohľadu na pohlavie
Vlastníctvo zaväzuje. Nemožno ho zneužiť na ujmu práv iných alebo v rozpore so všeobecnými záujmami chránenými zákonom.
Áno, obidve tieto citácie su určite pravdivé. Skutočne je však pravdou aj to, že vstup na diskotéku je "právo" či dokonca "všeobecný záujem chránený zákonom"? Podľa mňa nie a nemyslím si, že by to bolo niekde zakotvené.
Je otázka, či je vstup do podniku vstupom na súkromné priestranstvo alebo už poskytnutím služieb.
Teda poskytovanie služieb berieš ako nejaké právo, či všeobecný záujem chránený zákonom? Neviem, či to je správne, ale nemám žiadne právne vzdelanie, preto sa pýtam.
Každopádne, aj keby sme to takto rozlišovali, z logického uvažovania vyplýva, že predtým, než môžeš využiť službu, ktorá je niekde poskytovaná súkromníkom, musíš vstúpiť na jeho súkromné vlastníctvo. A keďže vstup sa dá zakazovať ľubovoľne, k službe sa ani nedostaneš :)
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

V niecom ma chlap pravdu...
Mna poslednu dobu trosku vytacaju hokejove zapasy v niektorych mestach..
Vstupne pre chlapov je vzdy rovnake, ale zeny maju zlacnene, alebo dokonca zdarma..
Vari potrebuje chlap pocuvat pri kvalitnom hokeji daku trubu? Toto nieje diskoteka..Tak nechapem..Predsa chlapi by mali mat zlavu, kedze hokej je prevahovo na ich strane co sa tyka navstevnosti a sledovania..
To iste v praci..Vsak keby na urcite oddelenie dali robit chlapov, tak ta firma slape..ale nie oni tam radsej daju vycackane zenyktore robia 2hodiny denne a ostatok sa debatuju o tom, ze co si krasneho kupili..Stve ma to trochu, ze chlap sa musi snazit nieco dosiahnut a im staci mat oznacenie zena...
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

Soviet napísal:Predsa chlapi by mali mat zlavu, kedze hokej je prevahovo na ich strane co sa tyka navstevnosti a sledovania..
cely čas sa tu teraz hovorilo o marketingu a ziskoch, ty si kde bol? :) kedže by navštevnosť zapasu tvorilo povedzme 90% chlapov a každy by mal zlavu, tak by na tom asi moc netrhli, čo? a kedže prave ženy navštevuju taketo podujatia len okrajovo, tak si tu zlavu u nich môžu dovoliť - dal si dosť blby priklad

//a k tej praci inak.. to snad nemysliš važne.. je nejako dokazane nejakym prieskumom, že ženy sa v praci flakaju? ak ma predsa žena potrebnu kvalifikaciu na vykon prace, tak by sa prave tu jednalo o diskriminaciu, ak by zamestnavatel uprednostnoval mužov pred ženami :roll:
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Old Dirty Bastard napísal: //a k tej praci inak.. to snad nemysliš važne.. je nejako dokazane nejakym prieskumom, že ženy sa v praci flakaju? ak ma predsa žena potrebnu kvalifikaciu na vykon prace, tak by sa prave tu jednalo o diskriminaciu, ak by zamestnavatel uprednostnoval mužov pred ženami :roll:
No na niektorych to proste vidno, ze sa flakaju..Vkuse na cigaretke na kavicke, ale ked im clovek nieco posle na robotu, tak nehrozi aby to este v ten den zmakli :)) Ale zas nejdem sa tu rozculovat..niekde to tak proste je :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Mne je to jedno, na diskoteky nastastie uz velmi dlho nechodim a dievcatu zvyknem nieco pravidelne kupovat iba ak spolu chodime a spime, inac nie.
Ak nie je sex tak nemoze nic drahe cakat..
Celkovo je nasa kultura vedena k tomu ze taznym konom v rodine je väcsinou skor muz, no napriklad u moslimov je to presne opacne.. :D
tomasito13
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tomasito13 »

gogo956 napísal:Celkovo je nasa kultura vedena k tomu ze taznym konom v rodine je väcsinou skor muz, no napriklad u moslimov je to presne opacne.. :D
Ako opacne ved tam ked chce muz si zobrat zenu za manzelku ju musi vyplatit zlatom, peniazmi,bytom....
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

tomasito13

ano, ale rozvod prebieha tak ze manzel povie ze uz nie je jeho zena a dovidenia, teraz uz byvala manzelka ho musi opustit a nepatri jej ziaden majetok, iba to co ma prave na sebe. A mozu ju napriklad bit, nema ziadne rozhodovacie pravo v ramci rodiny- to by v Europe asi tak celkom nepreslo.. :wink:
Don_Pipino
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Don_Pipino »

Akurat som sa chcel opytat, ze ci musia zeny v arabskych krajinach platit na zabavach..... :D

Ale teraz vazne, v podstatate bolo vsetko povedane, tak to len zhrniem, majitel ma pravo rozhodovat o zlavnenom vstuponom, na zaklade pohlavia, ci veku (marketingovy tah), v sucastnosti zacina byt trendom obsadzovat zeny na pracovne pozicie koli vzhladu, vidim to aj u nas (marketingovy tah), ale su zase pozicie, kde sa zena len tak lahko nedostane, aj napriek tomu ze ma rovnake vzdelanie ako muz. Takze cela tato diskusia, nieje len o pohlavi, ale hlavne o ludoch ako takych o jednotlivcoch, poznam chalanov, ktory by dali platit pipke dva krat take vstupne, ako chalanom (a niesu homo, skor povazuju zeny, za tu nizsiu sortu). A podobnych prikladov je vela, kamarata zastavila policajtka, za prekrocenie rychlosti a miesto toho aby mu dala pokutu 100€, po kratkej diskusii mu dala cislo na mobil. A podobnych prikladov je vela.

V sucastosti su na tom zeny lepsie ako v minulosti, to je fakt, su vsak pripady, kedy su diskriminovane zeny a su pripady, kedy su diskriminovani muzi.
Klingonka
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Klingonka »

Teraz je to lepšie, napríklad so starými dievkami. Ja som stará dievka a nikto na mňa neukazuje prstom ako dakedy (vraj). A môžem kľudne ísť aj na diskotéku (keď sa mi raz za rok zachce). Každý si môže žiť ako chce, ale chlapov nevyužívam. (Nie že by som sa nechcela vydávať, ale za každú cenu to zas nie a slobodná mamička byť nemienim v žiadnom prípade.)

Na futbal a na hokej by ma nedostali ani keby bolo vstupné zadarmo, mňa to jednoducho nebaví.
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Re: diskriminacia pohlavia

Príspevok od používateľa zelovoc »

qwerty-xyz napísal:PRECO chlapec na diskoteke musi platit a holka nie ? Nie je to diskriminacia? Ze dievca neplati vobec nic, a chlapec niekedy aj 3 eura , niekedy aj viac? (to nie je pravne vychytene ???)
lebo dievca ma <|> a ty mas len .|. ta preto. a platis dobrovolne, lebo ho tam chces zasunut.
Napísať odpoveď