Stoporko,
no s "9-rýchlostným vibrátorom" (teleskopickým obuškom) je to veľmi zaujímavé a zábavné.....
Dôležitý je samotný výber obušku.... Iný ako kalený nebrať..... Je to síce o nejaké to euro naviac, ale človek predsa potrebuje zariadenie, ktoré bude fungovať, a nie sa kurv**** a ohýbať..... Používam teleskop od firmy ESP v čiernom prevedení o dĺžke 21 palcov.... Podľa mňa práve toto je ideálna dĺžka, ktorá ešte umožňuje pohodlné nosenie, ale zároveň človek získava po švihnutí dostatočne dlhú "šabľu".....
K noseniu..... teleskop nosím na tri spôsoby.....
pri bežnej "občiansko/pracovnej" činnosti mám teleskop pripevnený na opasku v klasickom nylonovom puzdre na pravom boku (som ľavák, na ľavej strane je puzdro so strelnou zbraňou a za teleskopom sú zasa upevnené náhradné zásobníky/munícia)..... opasok aj so svojím obsahom je prekrytý bundou/sakom/mikinou a v lete klasicky tričkom či košeľou..... v prípade potreby je vyťahovaný pravou rukou a pokiaľ 100% nie je jasné, že na riešenie situácie bude stačiť iba teleskop, tak je aj pravou rukou používaný..... Ľavá ruka je zatiaľ v pohotovosti a pripravená tasiť a eventuálne aj zamerať hlavnú (strelnú) zbraň..... Nevýhoda tejto techniky je, že som prakticky nekrytý a preto musím postupovať s čo najväčšou razanciou (rozumej brutalitou) voči protistrane, aby bol jej odpor zlomený čo najskôr...... Pri istote, že bude stačiť iba teleskop sa obušok rýchlo preloží do ľavej ruky a pravá môže slúžiť na krytie.... V takomto prípade sa môže postupovať o niečo voľnejšie a môžem sa s kľudom zameriavať na protivníkove ruky, panvu a nohy.....
Druhý spôsob nosenia je nosenie obušku v ľavom zadnom vrecku nohavíc.... Takto nosím vtedy, keď s istotou viem, že ku konfliktu na nejakej tej akcii príde.... Je to pomerne nepohodlné, zvlášť keď si človek sadne, ale zase umožňuje mi to bleskovo tasiť a použiť obušok silnou (a hlavne šikovnejšou) rukou... Výhoda je to, mám obidve zbrane na dosah a môžem sa na základe vyhodnotenia situácie rozhodnúť pre jednu či druhú bez zbytočnej straty času (niekomu je to možno na smiech, ale keď sa čosi zomele, tak ide o sekundy a každá desatina sekundy môže byť rozhodujúca).....
A tretím spôsobom nosenia je zastrčenie teleskopu do taktickej vesty pri plnom vystrojení a vybavení.... Málokedy na seba taktickú vestu naťahujem, ale občas sa stane a tak teleskop si dám do nej spredu, zhruba v strede tela..... Obušok tam v takýchto prípadoch plní hlavne psychologicku/demonštračnú úlohu, ale v prípade potreby sa dá rýchlo vytiahnuť či už jednou alebo druhou rukou a použiť.......
K samotnému použitiu a technike.....
Dá sa fungovať aj štýlom "však udriem ako s palicou" a dokonca to aj môže na väčšinu bežných ľudí fungovať, ALE človek nikdy nevie či protistrana nemá v tejto oblasti nejaké nadštandardné schopnosti či vzdelanie..... a tak je lepšie sa na nejaký ten kurz prihlásiť..... Oni tí lektori síce z človeka hneď Chucka Norrisa neurobia, ale dajú mu aspoň seriózne základy techniky a rovnako aj dôležité základy "psychológie konfliktu"...... A na týchto základoch sa dá neskôr stavať a zdokonaľovať ich.... A spomínané DVD od ESP existuje a uakazuje pomerne jednoduché ale účinné techniky.....Čo sa mňa osobne týka, tak mnou cvičená bojová technika (streetfight) boj so zbraňami pozná a je to jedna z dôležitých súčastí celej techniky...... Ale nie je to len vždy o nejakom boji... kvalitný teleskop je viacúčelový nástroj..... dá sa použiť ako páka, dobre rozbíja aj tvrdené automobilové sklá, dobre poslúži ako oceľové predĺženie ruky...... človek niekam nedočiahne, ale s týmto má k ruke ešte plus viac ako 50 cm....... a dokonca mi raz poslúžil ako vývrtka, ktorú som potreboval, ale nemal po ruke v danej chvíli

....... Takže tak, teleskopický obušok používam už cca 7 rokov (za ten čas sa u mňa vystriedali tri) a toto je aspoň také krátke zhrnutie.......