Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

uplink
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

iD, alebo inteligentný design je veľmi silný a presvedčivý smer. V Darwinovej teórii evolúcie je napísané, že keby čokoľvek vyvrátilo čo i len jediný fakt z postupu ním opísanej evolúcie, tak jeho celá evolučná teória padá. iD vyvrátil hneď niekoľko desiatok faktov. Prechody a skoky v ľudskom genome, ktoré nemohli ani teoreticky nastať náhodou, ani keby mali k dispozícii niekoľko miliárd viac násobne času.

Pre zaujímavosť spomeniem len "motor" na ktorého báze fungujú bičíkovce a potom jeden chromozómový pár, ktorý "zapríčinil" skok z opice na človeka, ktorý bol "umelo" a inteligentne vložený do terajšej ľudskej DNA. Keby niekoho teória, alebo "prax" iD zaujímala viac, nech sa páči, kníhkupectvá sú plné dokumentov o iD.
nauraa
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa nauraa »

Lub0$ napísal:Lol Hughito...vedel si o tom, ze Britania je neveriaca....
Ten prieskum ale neukazuje, ze je Britania neveriaca. Poukazuje akurat na to, ze 96 % ludi len neveri v existenciu Boha. O inej religiozite sa tam vobec nehovori, takze kludne mozu verit v nejake ine nadprirodzeno.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

tehla : Človek sa vyvinul s ľudoopa, a ľudoop je spoločný predchodca človeka i opice.
A za to, že niekoho ľubiš vďačiš sam sebe? Ty si stvoril lasku? Si jej pôvodcom? Stvoril si seba, svoju frajerku? tak by som to praveže neoddeloval od Boha...
O tomto stále hovorím, fanatizmus.

Stoporko : Už ma to prestáva baviť, stále hovoríš o tom istom ale vlastne o ničom.
Evolúcia je svetovo uznávaná teória, ktorá sa stále vyvíja, prijíma ju elý vedecký svet, dokonca ju prijal aj Vatikán ( nesvedčí to o niečom ? ).
Samozrejme, určite tam sú nejaké chyby a nezrovnalosti, a samozrejme sú aj ľudia ktorí ju popierajú alebo hľadajú chyby a nezrovnalosti.
Sú rôzni profesori, ktorí spájajú tieto veci, spájajú Bibliu s vývojom, potom vedu s kreátorom, je ich však menšina. Na príklad tento článok :

Kód: Vybrať všetko

V Kongresovém centru Praha probíhá (24.10 – 1.11.2008, denně od 19 hodin) cyklus přednášek „Kde jsme ztratili křídla?“. Vstup je zdarma. Přednáší neúnavný, vitální pán středního věku, prof. Dr. Walter J. Veith, uváděný jako mezinárodně uznávaný vědec, vedoucí katedry zoologie na Univerzitě Západního Kapska (JAR), poradce tamní vlády, tedy významná osobnost. Obsahem přednášek jsou vybrané otázky původu a budoucnosti vesmíru, života a člověka. Naše veřejnost se má seznámit „s vědeckými objevy, které se ještě nestačily dostat do učebnic biologie a encyklopedií“. (Zkušený skeptik zbystří: Nač ten spěch? Proběhly ty třeskuté objevy náležitou oponenturou? Byly publikovány v odborných žurnálech? Něco tu nebude v pořádku...)

Pořadatelem je neznámé občanské sdružení Maranatha. Na stránkách www.maranatha.cz naleznete podrobný program přednášek uvedeného cyklu, pokud jste se s nimi minuli na ulici nebo v metru. Vydáte-li se na některou přednášku, jděte dříve, abyste se posadili. Vždyť kapacita sálu je pouhých 500 míst. Co je příčinou takového zájmu o vědu?
Především: nejde tu o popularizaci vědy, ale o pseudovědu, které říkáme biblický kreacionismus. V doslovné shodě s Biblí měl svět vzniknout stvořením před několika tisíci léty v šesti obyčejných, tedy 24 - hodinových dnech. Existují i jiné varianty kreacionismu, kriticky o nich a o jejich argumentaci píše Jiří Heřt ve sborníku Věda kontra iracionalita 4 nebo ve Slovníku esoteriky a pavěd. Kupříkladu přesně před třemi roky probíhal ve zdejším Kongresovém centru světový kongres zastánců známější (modernější) verze kreacionismu nazývané „Intelligent Design“, který na Bibli nelpí, do značné míry uznává výsledky vědy, aby byl pro vzdělané lidi přijatelnější.

Vraťme se k našim přednáškám. Návštěvník se předem nedozví, dozví-li se to vůbec, že přednáškový cyklus je náboženskou misií Církve adventistů sedmého dne. Cílem pořadatelů patrně je nenápadné zviditelňování náboženské společnosti a podpora zájmu o biblický mýtus. Pokud budou takové akce příznivě přijímány, stanou se četnějšími. Později by mohl následovat tlak na omezení školní výuky darwinismu nebo kosmologie, jak to známe z USA i odjinud. Dosud jsem nezachytil žádnou odezvu na tuhle akci, pouze jsem letmo zaslechl z radia, že vědci „opět diskutují o problémové Darwinově teorii“.

Přiznám se, že jsem se na přednášce spíše bavil jako na divadle. Pan profesor přednášel anglicky, simultánní překlad byl úctyhodný výkon. Přednášející hojně vtipkoval na účet vědy, též se všelijak pitvořil a křepčil. Při „vyvracení“ vývojové teorie zazněly známé, již poněkud omšelé argumenty o chybějících mezičláncích, neredukovatelné složitosti atd. Výklad byl doprovázen biblickými citáty. Dověděl jsem se, že celosvětová potopa proběhla asi před 4,5 tisíci léty, přičemž vyhynuly mnohé druhy, kupř. dinosauři nebo trilobiti. Proč? Ne že by se Stvořiteli nepovedly, ale později je pokazil Satan. Kde se vzala voda potřebná k potopě a kam se pak poděla? Nejspíš na vyšší pokyn zakolísala hloubka oceánského dna. Může se potopa opakovat? Nemůže, vzpomeňme na biblický duhový závazek. Zkameněliny a uhlí vznikly po potopě, času bylo dost. Nevěříte? Vložte plyšového medvídka do silikátového roztoku a za rok zkamení. Jak se mohly za pár tisíciletí utvořit stametrové vrstvy usazenin? Podobně jako se tvoří v současnosti při katastrofické erupci sopek, což bylo demonstrováno filmem.

Nesmyslem jsou prý usazeniny staré stamiliony let, ty by již musily být dávno zničeny erozí. Jednotlivé druhy byly stvořeny naráz ve vší dokonalosti. Pohleďte na mravenec v jantaru, domněle starého desítky milionů let, je evidentně totožný s mravencem žijícím. A tak dále.
„Věda“ profesora Veitha je prostým příběhem, který každý bez námahy pochopí. Teprve odmítání Boha vede ke komplikované vědě, s níž zatěžujeme studenty.

Účastník si jako suvenýr odnese CD o Bibli spolu s autobiografickou knížečkou prof. Veitha „Má nejtěžší cesta“. (Konvertoval od katolictví k ateismu, odtud zpět ke katolictví, nakonec k adventismu. Stal se vzdělaným biblistou. Jeho rodinu po jistou dobu terorizoval Satan. Po odborně vědecké stránce stál původně na pozicích neodarwinismu.) Byly tu ke koupi další dvě jeho knihy, vše letos přeložené a vydané společností Maranatha. Nabízeli i známé překlady starších kreacionistických publikací z vydavatelství Návrat domů.

Přednáškový cyklus „Kde jsme ztratili křídla“ spolu s publikacemi W.J.Veitha matou veřejnost nálepkou vědeckosti. Jejich význam, event. škodlivost bych raději posoudil s delším odstupem. Dosud se u nás kreacionismus výrazněji neujal.
Toto je človek, ktorý sa hodí aj na teba, tak nejako si predstavujem tvoje zmýšľanie. Za každú cenu hľadať nejaké spojenie medzi náboženstvom a vedou ( aj keď IMHO bohužiaľ pre vás, žiadne nie je ).
Na Slovensku je predstaviteľom niečoho podobného pán prof. RNDr. Július Krempaský DrSc. dielami ako Veda - viera - spoločnosť, Kresťanstvo a fyzika, Veda verzus viera. Jeho zmýšľanie bolo dobre načrtnuté v dieli Pod Lampu : Existuje Boh ?

To k tomu ID : neviem, proste neviem ako môžeš tvrdiť, že teória ID je to isté ako teória evolúcie.
Ako nevieme dokázať ? No ale sú tam nejaké predpoklady, chemické procesy a bla bla, proste vedecké výskumy ktoré priebehajú, experimenty ..
Čo z tohoto má ID ? Samozrejme, že teória ID veľa vysvetľuje, lebo nemá žiadny dôkazový, vedecký základ, takže sa o tom môže rozprávať hodiny.
A proste nehrajme sa tu na nejaké vznešené názvy ako ID, ide jednoducho o Boha, v akejkoľvek forme a tento pojem si vymysleli len veriaci vedci, aby to trochu "zvedečteli".

Samozrejme, že sa ID nevylučuje s ničím, lebo to sa ani nedá s ničím vylúčiť. S tým sa môže rôzne manipulovať, dosádzať kam chce, hýbať s tým, to je absolútne nevedecká teória ktorá nemá žiadny reálny základ.
A to, že tvrdíš aj spolu s uplinkom, že je veľa diel od vedcov na túto tému, no dobre, táto drvivá menšina je veľmi aktívna, a čo ?
V Amerike je 90 % vedcov ateistov a podobne je to aj inde vo svete.

Ešte k tej Biblii a stvoreniu : Kto si tam chce nájsť analógie, nájde si. Ja som genesis čítal celý a tak niečo smiešne som fakt dlho nečítal, kto tam však chce silou mocou niečo hľadať, nech sa páči. Viem, že pre vás je to nutnosť, ak si chcete potvrdiť vašu teóriu.
Na túto tému ( GENESIS ) je toľko ateistickej kritiky, že to ani nemá zmysel sem písať. Vy si tam aj tak nájdete výnimky.

Ešte niečo pre našich veriacich, rozhovor s G. V. Coyneom, riaditeľom Vatikánskeho astronomického observatória.
Vyberiem len tie základné otázky, ktoré sú pre nás dôležité.

Stvoril Boh big bang?

Áno. Ale to nie je jeho jediný čin. Ide o trvalý proces tvorenia. Tieto výroky však ničím nemôžem dokázať. Big bang Boha asi nepotrebuje. Big Bang je produktom kvantovej fluktuácie v kvantovom vesmíre, aspoň podľa Hawkingových predstáv.

Hawking však tvrdí: ak neexistoval nijaký počiatok, potom tu nie je nijaké miestu pre Boha.

To nie je správne. Boh nie je hraničnou podmienkou vesmíru. Boha, ktorý je vecou viery, nemôžeme vylúčiť pomocou kvantovej fyziky. Kvantová fyzika nemôže potvrdiť ani jeho existenciu. Veda je v náboženských, filozofických a teologických implikáciách celkom neutrálna.

Bol aj Ježiš stvorený z hviezdneho prachu? To môžu podaktorí vnímať ako rúhanie.

Ak bol Ježiš skutočný človek, tak ako to tvrdí katolícke a kresťanské krédo, potom aj on musel byt stvorený z hviezdneho prachu. Pretože tak ľudia vznikajú. Bez výnimky...

Katolícka cirkev už prijala big bang, prijala aj evolúciu. Môže sa objaviť ešte niečo, čo by cirkev mohlo šokovať?

Neviem... Zakaždým, keď veda vyrukuje s novými objavmi, objaví sa v cirkvi čosi ako skepticizmus či váhanie. To je pre túto inštitúciu príznačné. Nedôverčivo sa stavia najmä k evolúcii. Netuším, prečo je evolúcia považovaná za čosi ateistické.

Pretože sa v Biblii píše, že človeka stvoril Boh...

Je to krásny príbeh, ale nie je to veda. Biblia bola napísaná počas prvých dvoch storočí nášho letopočtu. Vznikala v rozličných dobách, v rozličných kultúrach. Písalo ju mnoho ľudí. Moderná veda existuje od 17. storočia. Písmo sväté preto nemôžeme vnímať ako vedecký text. Jeho obsah je v mnohom pravdivý, ale nie je to vedecká pravda. Boh stvoril svetlo v prvý deň, ale Slnko a hviezdy až na štvrtý deň. Odkiaľ sa svetlo prvého dňa vzalo? Pýtam sa ako vedec... Podaktorí kolegovia za mnou chodia a hovoria, že to bolo reliktové žiarenie (mikrovlné žiarenie pozadia, ktoré je pozostatkom big bangu). Reliktné žiarenie sme objavili v 60. rokoch minulého storočia. Mohol vari autor knihy Genesis čosi podobné predvídať? To je absurdné...

Tento človek sa mi ľúbi, verí a síce montuje Boha pred vznik Big Bangu ( čo vyplýva z iných otázok ) ale aspoň dokáže uznať tieto klasické vedecké pravdy.
Väčší fanatici to nedokážu.
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Hughito tiez to vidis?
Najdem si priatelku som stastny ze ju mam, Mam pomali az Euforicke stavy z toho jak k sebe pasujeme a jak si skvelo rozumieme ...
A on mi tu streli ze tak naozaj nemilujem ju ale Boha :slap:
Niekde tu bude hacik ... :hmm:
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

hughito - čítal si ty vôbec môj posledný príspevok? O tom, či je ID vedecky uznávaný princíp alebo nie (zámerne sa vyhýbam slovu teória, lebo zjavne nechápeš rozdielu medzi hypotézou a teóriou a o tom ako sa buduje vedecká teória nemáš ani šajn), sa s tebou už hádať nemienim. Podotknem snáď už len toľko, že "argument" o tom, ako je vedcov uznávajúcich málo - je častým pseudoargumentom tvrdých zastáncov = fanatikov, ktorí si razia svoju abiogenézu a celkom ignorujú problémy, ktoré táto teória má. Ja sa snažím zodpovedne pristupovať k obom prístupom rovnako a férovo. Skús to aj ty :wink:

A spájanie vedy a náboženstva - prečo by si mali odporovať, resp. nebyť kompatibilné? Veď som ti predsa napísal, že ak berieš Biblický Genesis ako obraz, tak je, na rozdiel od iných posvätných písiem, pomerne presná v zachytení stvorenia sveta. Vravím - netreba to brať doslovne, sám som ti predsa vypichol kde sú v tom príbehu nezrovnalosti. Nikto netvrdí, že je to vedecký opis danej udalosti, však to bolo ústne podávané mnoho generácií, tak ako všetky sväté knihy všetkých väčších náboženstiev. No to nič nemení na fakte (dôraz na slovko fakt), že opis udalostí v nej ak ho neberieme doslovne (deň=24hod a podobne) tak je napodiv v zhode s našim vedeckým poznaním. V zhode :)

edit: ešte mi nedá - doteraz sa nenašli pozostatky toho "ľudoopa," ktorý má byť spojovacím článkom vo vývinovom strome. Nevravím, že to nie je možné (našli sa skameneliny živočícha, ktorý bol prechodný článok medzi rybou a obojživelníkom), no zatiaľ sa nič také nenašlo... no opakujem, netvrdím, že sa Darwin vo všetkom mýlil... v mnohých veciach má pravdu.

//autoeditácia príspevku ( 30 Oct 2009, 12:48 )
Shark NX napísal:Hughito tiez to vidis?
Najdem si priatelku som stastny ze ju mam, Mam pomali az Euforicke stavy z toho jak k sebe pasujeme a jak si skvelo rozumieme ...
zle si to pochopil. Toho, koho miluješ je isto tvoja priateľka. No tá láska, ktorá je medzi vami, ten cit, ktorý sa snažilo tak veľa filozofov a básnikov opísať je stvorený Bohom a pramení z neho, chápeš?
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Hughito už si trapny dookola s tym fanatizmom, ak mi nemaš čo povedať, tak radšej shut the fuck up. :) To, že Vatikan prijal darwinovu teoriu a mnoho inych veci je dôsledkom infiltracie cirkvi na najvyššich miestach (nielen).

Shark NX, hačik bude v tvojej hlave :wink: to že nemiluješ frajerku, ale Boha si si prekrutil, povedal som že pôvodca lasky je – Boh, takže sa to neda odlučiť. Vidiš aj toto-ten rozdiel?
Inak miluj si koho chceš, je mi aj to dosť jedno, keď sa mam uprimne priznať, ty si sa pytal, ja som ti dal svoju odpoveď, takže asi tak.
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Oki ... Sice ma mierne zaraza ta Istota ze to stvoril Boh no ale dobre ...
Btw to Trapenie po rozchode tiez stvoril Boh? :) Alebo to je dielo Satana?
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

tehla napísal:Kali, ty odomna chceš počuť, či pojdeš do neba alebo do pekla? A dokonca mysliš, že je to celkom jednoducha otazka?
Krestanstvo alebo predstavitelia kestanstva odpovedaju celkom jasne, neverim v boha idem automaticky do pekla. Okrem ineho je to hned prve bozie prikazanie.

Dalej to co mi tu ty pises uz sa trochu odklana od ucenia krestanstva alebo inac povedane vyberas si z neho len to co ti vyhovuje. Ak niekto veri v boha krestanskeho boha musi sa riadit jeho zasadami a prikazaniami od toho tu je biblia.

Jedna vec je byt krestan a druha vec verit v nieco co nas stvorilo ale v tom pripade nemozme vediet ake ma ono pravidla zassady a co od nas vlastne ocakava. Neviem do ktorej skupiny sa priradujes ty.
TheMEMBER napísal:Dovolim si ti dat odpoved . Ak neveris nicomu tak samozrejme ze nikam nepojdes. Jednoducho nakoniec sa znova narodis. To iste plati aj pre veriacich. To ze niecomu verim ze existuje, este neznamena ze pojde do neba alebo do pekla. Ten veriaci co chodi vzdy do kostola, modli sa a mysli si ze kona dobro, bude mat mozno mensiu sancu aby sa tam dostal ako ten ktory neveri a je spravodlivi a dobry.
Tu zas ide o to v akeho boha veris. Krestansky boh si vieru vyzaduje aby clovek bol spaseny a isiel do neba.
tehla napísal:A za to, že niekoho ľubiš vďačiš sam sebe? Ty si stvoril lasku? Si jej pôvodcom? Stvoril si seba, svoju frajerku? tak by som to praveže neoddeloval od Boha...
A kto stvoril nenavist? Satan? Satan bol pred tym anjel ktory bohu sluzil on sam od seba zacal nenavidiet, takze tym padom boh stvoril aj anjelov vratane lucifera spolu s laskou aj nenavistou. Preco to urobil?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

kali: preco je satan zly - nam to jeden americky farar vysvetlil na principe snehovej gule: satan spravil len malu chybu, zavidel Bohu. Toho viedlo k este vacsej ziarlivosti a postupne sa to nabalovalo... az ho nakoniec Boh vyhodil. Ci uz pri stvoreni mal Boh zamer, ze zo Satana raz vznikne take nieco...? To neviem. Mozme spekulovat o tom, ze to tak Boh zamyslal preto, aby potom mali ludia moznost vyberu ku komu sa priklonia... ale to su uz len spekulacie, aj ked zaujimave
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Shark NX napísal:Hughito tiez to vidis?
Taktiež sa zamysli nad tým ako miluješ svoju frajerku. Tvoja láska stojí za vrecúško výkalov. Miluješ ju len preto, lebo keby nebola, tak to bolí hlavne Teba. Miluješ ju len preto, lebo keby sa jej niečo stalo, áno správne, tak to bolí a poškodí opäť hlavne Teba. Ľudská láska stojí za hovno. V podstate máš f p*či čo s ňou je, lebo v momente keď ju prestaneš milovať, tak ju budeš mať na háku a tým vlastne poprieš že si ju vôbec niekedy lúbil. Milujeme len sebecky, lebo keby ten druhý nebol, bolelo by to nás. Málokto sa však nad týmto faktom zamyslel. Ale fakt je taký, že nik sa nechce vzdať svojej milovanej osoby, času ktorý s ňou smie tráviť, mazlenie, alebo sexu len a len kvôli sebe. Pravda je taká že ak človek miluje ako "Boh", čiže ako Láska, tak danú osobu nepotrebuje len pre seba, ale dokáže byť skutočne štastný aj vtedy, keď nami milovaná osoba má povedzme iného priateľa. Dokážeme sa vzdať milovanej osoby, len aby bola ona štastná. Obetujeme vlastné štastie, aby sme zachovali štastie toho druhého.

Dokáže niekto z Vás milovať svoju priateľku, nebozkávať sa s ňou, nedotýkať sa jej a nebyť s ňou a nechať ju s iným a cítiť stále tú istú krásu, aj keď láska defacto nie je opätovaná fyzicky, ale povedzme len "prázdnymi" slovami?

Nie...nedokáže to úprimne žiadny človek.

sorry za toto OT, ale to len narážka na stupídnu ľudskú namyslenosť na tú našu takzvanú a rádoby lásku...a porovnávanie s tou pôvodnou Láskou. Pred tým než narazíš na úplný pôvod, pozri sa do zrkadla a na svoje kvality a prehliadneš to, čo si chcel povedať.

No a teraz k tomu co tím chtěl básnik říct. To čo je myslené tým že milujeme Boha viac ako seba, alebo blížnych znamená, že milujeme Lásku viac, ako nás samých, naše ego. My, my, my...ja, ja, ja nie Ty, alebo ten druhý. Toto všetko v človeku ktorý miluje Lásku, alebo Boha zanikne a dokážeme milovať skutočne. Láskou ktorá neubližuje, neničí a nie je sebecká...to je celá pointa "kresťanstva". To čo z neho spravili papaláši...politiku, zastrašovanie a podobné peachoviny...who cares.

P.S.: Prečo existuje zlo, alebo Satan? Ako chceš poznať dobro a Lásku, keď nikdy nespoznáš Zlo a beznádej? Boli by sme len roboti. Sme vystavení rovnováhe [equilibriu - jin a jang] a ako si ju zariadime je len na nás...
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

uplink ... To bol len ako Priklad ... Bol som len zvedavy aka od nich padne reakcia ... Btw Priatelku som nemal rok ... A poviem ti nebolo to zle obdobie (Az na momenty ked potrebujes Hug) :)
V kazdom pripade mas z casti pravdu ... Ale zober si to kvantum vztahov ktore krasne drzia uz 5 a Viac rokov ...
Neratam lasky z nudze a pod ...

Inac a o com je podla teba laska?? Pre teba nie je normalne ze ked sa tvojej priatelke nieco stane tak si cely nervozny a rozhodeny z toho ci sa jej nieco nestalo?
To je prave laska ... Je to tvoja zivotna partnerka pre ktoru si ochotny spravit cokolvek ... S ktorou zdielas vsetky svoje zazitky, pekne ale aj zle momenty atd...
A mazlenie, Fyzicky kontakt a samotne milovanie je Fyzicky doplnok Lasky ... Zaklad je to co mame v Hlave a v Srdci.

Btw ktorukolvek svoju byvalu nadalej berem ako nieco viac ... Cize keby sa ktorakolvek z nich obratila s prosbou o pomoc nemam najmensi problem.
Nemam v pi** ziadnu z nich a nikdy som na ziadnu z nich nepovedal kriveho slova. Proste to nevyslo.
eMPiko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa eMPiko »

aké pre má ID oproti Darwinismu? Podáva vysvetlenie pre príčinu vzniku vesmíru ako takého. Ďalej objasňuje neredukovateľnú zložitosť mikrosveta (napr. taký najznámejší príklad je bakteriálny bičík - ten funguje len vďaka obrovskému podpornému aparátu zloženému z rozličných nanokomponentov ako stator, podporné bunky... a evolučná teória tvrdí, že sa bičík vyvinul spontánnou mutáciou. Toto však nie je možné, lebo zásah do DNA v takomto merítku aby sa súčasne vyvinula takto komplikovaná štruktúra je nie nemožný, ale až nereálny kvôli opravným enzýmom v bunke. Mohli by vzniknúť len niektoré tie nanoštruktúry, no nie celá ich sústava vrátane bičíka. A na čo by ti bola len časť tých nanoštruktúr? Správne - na nič. Len by bunka zbytočne vynakladala energiu na viac na ich výživu, bola by ťažšia a vďaka selekcii by mala menej potomstva - čiže bakteriálny bičík nemohol vzniknúť evolúciou). Jeho ďalšia výhoda spočíva v tom, že tento prístup objasňuje PREČO replikácia DNA a jej realizácia (teda tvorba bielkovín) funguje tak ako má. Iná teória to vysvetliť nevie.
Heh, tento povodne velky triumf a konecny dokaz ID uz davno vedci sfukli ako sviecku. Totizto to o com ty hovoris je vlastne molekularny motor, ktory sa sklada z asi 40 proteinov, pricom myslienka ktoru tu prezentujes a ktora pochadza od Michaela Beheho je ta, ze ked ktorykolvek z tychto proteinov odstranis, bicik nefunguje. Zaklad tohoto motoru je vsak pozoruhodne podobny systemu, ktore bakterie pouzivaju pri utokoch na ine bakterie, konkretne ide o vylucovaciu sustavu III. typu.
//eMpiko že prečo je moja viera ta prava? Lebo moj Boh nie je muž s troma slonimi hlavami a šiestimi rukami, ani muž tancujuci s tamburinou, ani tučny sediaci chlap, ani nič podobne. Môj Boh je všade a môžem ho vidieť aj v tebe, lebo môj Boh je život sam a cely tento svet bol z neho stvoreny
Prepac, ale z mojho cisto ateistickeho pohladu je to blud ako blud, priznavam ze krestanske (alebo proste abrahamisticke) riesenie je elegantne, ale nevidim tam dovod preco by to malo byt pravdepodobnejsie ako Ganesh so slonou hlavou. A navyse, ta tvoja viera nie je jedina, ktora veri v existenciu akejsi univerzalnej bytosti.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Shark NX napísal:uplink ... To bol len ako Priklad ... Bol som len zvedavy aka od nich padne reakcia ... Btw Priatelku som nemal rok ... A poviem ti nebolo to zle obdobie (Az na momenty ked potrebujes Hug) :)
V kazdom pripade mas z casti pravdu ... Ale zober si to kvantum vztahov ktore krasne drzia uz 5 a Viac rokov ...
Neratam lasky z nudze a pod ...

Inac a o com je podla teba laska?? Pre teba nie je normalne ze ked sa tvojej priatelke nieco stane tak si cely nervozny a rozhodeny z toho ci sa jej nieco nestalo?
To je prave laska ... Je to tvoja zivotna partnerka pre ktoru si ochotny spravit cokolvek ... S ktorou zdielas vsetky svoje zazitky, pekne ale aj zle momenty atd...
A mazlenie, Fyzicky kontakt a samotne milovanie je Fyzicky doplnok Lasky ... Zaklad je to co mame v Hlave a v Srdci.

Btw ktorukolvek svoju byvalu nadalej berem ako nieco viac ... Cize keby sa ktorakolvek z nich obratila s prosbou o pomoc nemam najmensi problem.
Nemam v pi** ziadnu z nich a nikdy som na ziadnu z nich nepovedal kriveho slova. Proste to nevyslo.
Rozumiem Ti, ja osobne som sa nechal uniesť, lebo mi tieto "pseudovzťahy" idú na nervy. Viem že človek sa snaží milovať najlepšie ako vie, ale je to náš limit. Lepšie a kvalitnejšie nevieme. Treba vymeniť jadro. Kernel :-). A to je tá pointa kresťanstva, teda pardón, to mala byť pointa kresťanstva. Metanoia, alebo zmena zmýšľania.

Vieš, katolíci spravili z Metanoie prahsprosté pokánie. Čiže "kajajte sa dietky Božie, Vám kajúcim hriešnikom sa odpúšťajú všetky Vaše hriechy..." etc. Okay, ale nik nechápe že činiť pokánie neznamená len oľutovať svoje "hriechy", ale si aj uvedomiť že ich konaním sa zabíjame. A takto človek pomaly dokáže týmito drobnými zmenami zmeniť aj svoje jadro...v sile Lásky.

A tak sa z človeka môže stať skutočný človek..."ecce homo", alebo "ajhľa človek". Defacto podľa tohto výroku bol jediným skutočným človekom Kristus...budiš. To momentálne nie je podstatné. Podstatné je to, ako sa stať skutočným človekom...a návod je či už v Biblii, alebo v ústnej tradícii, výchove...je to jedno. Pokiaľ sa človek nechá viesť láskou a tým "tichým" hlasom v sebe...tak je všetko v poriadku...lebo ten tichý hlas, ktorý nám radí nie tie najlahšie, ale tie najsprávnejšie veci je cestou ku "spáse" čiže ku štastnému a plnohodnotnému životu. A keď chceš ďalšiu paralelu, tak ten tichý hlas je legendárny "Duch Svätý" a ten hlučný hlas, ktorý Ti hovorí ser na všetko, mysli len na seba, sexuj, chlastaj, užívaj života, žiješ len raz a iné "nemorálne veci" je povedzme "Satan", alebo "Zlo". A hľa, to je celý "princíp" kresťanstva.

Návod ako žiť správne a plnohodnotne...a všetky radosti života sa človeku dostavia...lebo "zetejte de protu ten bazilejan tu Theu", alebo "hladajte najskôr kráľovstvo Božie" čiže "Kráľovstvo Lásky" jej pôvod.

Celé kresťanstvo zrhnuté v pár riadkoch...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Heh, tento povodne velky triumf a konecny dokaz ID uz davno vedci sfukli ako sviecku. Totizto to o com ty hovoris je vlastne molekularny motor, ktory sa sklada z asi 40 proteinov, pricom myslienka ktoru tu prezentujes a ktora pochadza od Michaela Beheho je ta, ze ked ktorykolvek z tychto proteinov odstranis, bicik nefunguje. Zaklad tohoto motoru je vsak pozoruhodne podobny systemu, ktore bakterie pouzivaju pri utokoch na ine bakterie, konkretne ide o vylucovaciu sustavu III. typu.
a ako to vedci sfúkli? Skús napísať viac o tom ako je to podobné vylučovacej sústave. A taktiež nechápem ako to vyvracia tvrdenie, že ti bude ten bičík fungovať bez jednotlivých súčastí, resp. že sa vôbec pomocou evolúcie môže vyvinúť. Keďže evolúcia tvrdí, že je možná formou malých zmien, z ktorých vyplynie pre organizmus dáka výhoda. No ten bičík, resp. ako ty píšeš o tom vylučovaní (toto mi nie je jasné, keďže vylučovanie je známe až u mnohobunkovcov... u prokaryot je vylučovanie v podobe osmózy/difúzie... alebo tým vylučovaním myslíš niečo iné...), je pre danú bunku len fyziologická príťaž, čiže práve taká bunka bude v evolúcii potláčaná.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Stoporko napísal:kali: preco je satan zly - nam to jeden americky farar vysvetlil na principe snehovej gule: satan spravil len malu chybu, zavidel Bohu. Toho viedlo k este vacsej ziarlivosti a postupne sa to nabalovalo... az ho nakoniec Boh vyhodil. Ci uz pri stvoreni mal Boh zamer, ze zo Satana raz vznikne take nieco...? To neviem. Mozme spekulovat o tom, ze to tak Boh zamyslal preto, aby potom mali ludia moznost vyberu ku komu sa priklonia... ale to su uz len spekulacie, aj ked zaujimave
Len doplnim...Stan je zla postava, no je aj na nieco dobry...bez neho by sa ludia nenaucili a npoucili o zle, o zlych faktoroch, a zlych ludoch....kedze vacsinou sa uci na tomto.

Hughito, preco ti tak strasne vadia veriaci ludia? AKy mas na to dovod?
Gepid
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Gepid »

Lub0$, uplink: Tiež som sa nad tým zamýšľal. Ale OK naučím sa čo je zlo a čo je dobre. Prečo dajme tomu v 25tich rokoch nezmizne? Vedel by som čo je dobro a čo zlo. A bolo by.

Inak. Ako beriete vieru a homosexualitu? Prečo boh spravil homosexuála a potom ho za to odsudzuje?

Pýtal som sa na to farára a on hovoril, že homosexuál od malička človek nie je. Že to má nejaké korene od malička. Niekto rovnakého pohlavia ako on/ona mu robil "zle", a preto sa jeho oriatácia zmenila. Nejak sa mi to nezdá, ale kto vie?
eMPiko
Addict
Addict

Stoporko napísal:a ako to vedci sfúkli? Skús napísať viac o tom ako je to podobné vylučovacej sústave. A taktiež nechápem ako to vyvracia tvrdenie, že ti bude ten bičík fungovať bez jednotlivých súčastí, resp. že sa vôbec pomocou evolúcie môže vyvinúť. Keďže evolúcia tvrdí, že je možná formou malých zmien, z ktorých vyplynie pre organizmus dáka výhoda.
No, ide o to, ze zastancovia ID tvrdia ze bicik sa nemohol vyvinut pomocou evolucie, kedze by to bol privelky skok. Predpokladali vsak ze bicik vznikol z nicoho ako uplne nova mutacia. Neskor sa vsak prislo na to, ze bicik kludne mohol vzniknut iba drobnou mutaciou z tej vylucovacej sustavy, tym padom nijako nevyvracia, naopak skor potvrdzuje darwinovu teoriu.
No ten bičík, resp. ako ty píšeš o tom vylučovaní (toto mi nie je jasné, keďže vylučovanie je známe až u mnohobunkovcov... u prokaryot je vylučovanie v podobe osmózy/difúzie... alebo tým vylučovaním myslíš niečo iné...), je pre danú bunku len fyziologická príťaž, čiže práve taká bunka bude v evolúcii potláčaná.
Pisem tam ze je to system, ktory sa pouziva pri utoku na ine bakterie, ale pojde pravdepodobne o nejaku podobu osmozy.

A este na okraj vyjadrenie EU k Inteligentnemu Dizajnu:
Kreacionizmus v akejkolvek svojej podobe, vratane 'inteligentneho dizajnu', nie je zalozeny na faktoch, nepouziva vedecke zdovodnenia a jeho obsah je zalostne nedostatocny pre vedecke ucely.
No, tak neviem ci ma klamete vy so svojimi tvrdeniami ze ID je vedecky uznavana teoria na rovnakej urovni ako neodarwinizmus alebo oni.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Gepid napísal:Lub0$, uplink: Tiež som sa nad tým zamýšľal. Ale OK naučím sa čo je zlo a čo je dobre. Prečo dajme tomu v 25tich rokoch nezmizne? Vedel by som čo je dobro a čo zlo. A bolo by.

Inak. Ako beriete vieru a homosexualitu? Prečo boh spravil homosexuála a potom ho za to odsudzuje?

Pýtal som sa na to farára a on hovoril, že homosexuál od malička človek nie je. Že to má nejaké korene od malička. Niekto rovnakého pohlavia ako on/ona mu robil "zle", a preto sa jeho oriatácia zmenila. Nejak sa mi to nezdá, ale kto vie?
Lebo to kazdemu treba stale pripominat....a nema kde zmiznut...ty preco nezmiznes po dovrseni 25ky?

Viera ahomosexualita? Preco pleties babkine vysivanie s jahodami?
Boh nikoho neodsudzuje...ked uz sme pri tom.

//autoeditácia príspevku ( 30 Oct 2009, 20:24 )
Gepid napísal:Lub0$, uplink: Tiež som sa nad tým zamýšľal. Ale OK naučím sa čo je zlo a čo je dobre. Prečo dajme tomu v 25tich rokoch nezmizne? Vedel by som čo je dobro a čo zlo. A bolo by.

Lebo to kazdemu treba stale pripominat....a nema kde zmiznut...ty preco nezmiznes po dovrseni 25ky?

Viera ahomosexualita? Preco pleties babkine vysivanie s jahodami?
Boh nikoho neodsudzuje...ked uz sme pri tom.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

No, ide o to, ze zastancovia ID tvrdia ze bicik sa nemohol vyvinut pomocou evolucie, kedze by to bol privelky skok. Predpokladali vsak ze bicik vznikol z nicoho ako uplne nova mutacia. Neskor sa vsak prislo na to, ze bicik kludne mohol vzniknut iba drobnou mutaciou z tej vylucovacej sustavy, tym padom nijako nevyvracia, naopak skor potvrdzuje darwinovu teoriu.
mozes mi k tomu napisat nieco viac? Dost ma to zaujima. A odkial mas tieto informacie. Pri spomienke na prednasky z cytologie a prednasky z anatomie a morfologie zivocichov sa mi nieco o prijme/vylucovani jednobunkovcov mari. Nechcem tvrdit, ze to co tvrdis je hlupost - preto sa ta pytam na zdroj, lebo nas na fakulte ucili tak, ze dany bicik vznika v pod cytoplazmatickou membranou obalujucu bunku a ma rozsiahly podporny aparat. O tom, ze ten bicik nie je len jedno vlakenko, ale presny pocet vlakien obalenych obalom ani nevravim (presne cisla po skuske davno vyfucali z pamati :oops: ). Z toho co som napisal je podstatne: bicik ma rozsiahly podporny aparat a sam bicik je zlozita vlaknova struktura, pricom kazda z jeho casti je v inej casti povrchu bunky (niektore na povrchu, niektore v strede CPM a niektore az pod nou v cytoplazme). Toto evolucia nevysvetli - jednotlive jeho casti su samy o sebe zbytocne a znamenaju pre bunku handicap. No vravim, nechcem ist proti novemu vyskumu, ak mas na to odkaz, daj link.

Ze to tvrdi EU - lol, tak to som sa zasmial. Uz nam pani poslanci neurcuju len tvar uhoriek a vahu jedneho zemiaka, ale aj co je a co nie je vedecky pristup(teoria). Mozem ta ubezpecit, ze minimalne na fakulte prirodnych vied UK v Bratislave je ID ako vedecka teoria normalne prijimana a nejake hlasky z EU na tom nic nezmenia :wink:
eMPiko
Addict
Addict

Cital som to uz davnejsie, na zdroj si nespomeniem, kazdopadne clanok o tej sekrecnej sustave mas aj na wikipedii:
http://en.wikipedia.org/wiki/Type_three ... ion_system
A naozaj podrobnosti o evolucii bicika pre studovanych:
http://www.talkdesign.org/faqs/flagellum.html

Neviem z tych clankov posudit ci je to pravda alebo nie a opieram sa iba o jeden clanok, no posud sam.
Napísať odpoveď