Rucna brzda alebo zaradena rychlost?
Rucna brzda alebo zaradena rychlost?
Co robite vy a ked nechate auto stat? V autoskole hovoril nechat zaradenu rychlost, doma zasa ze rucna brzda tam nieje len ako ozdoba, tak co je lepsie?
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
ja som tiez za obidve moznosti, sice niekto ti povie, ako hovorili mne na autoskole, ze rucna ti moze v zime zamrznut a bla bla bla....
najlepsie mat obe, hlavne v kopci, istota je istota 
// ako vravim, kktina na n-tu, mne v zivote nikdy nic nezamrzlo... a aj ked rovno zamrzne, tak raz hadam odmrzne
// ako vravim, kktina na n-tu, mne v zivote nikdy nic nezamrzlo... a aj ked rovno zamrzne, tak raz hadam odmrzne
-
RATZINGER666
Darca
Grim-Reaperka napísal:a navyše sa zbytočne naťahuje lanko a treba to potom nastavovať
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
tak ja mam realnu skusenost ze brzda zamrzla, bolo to na maminom sluzobnom aute ktore nebolo nikdy garazovane a malo svoj vek a v zime mama doma zatiahla brzdu na noc a bol velky mraz a rano sa nechceli zadne kolesa tocit, chvilu sme sa s tym trapili kym sme ich nasilu rozjazdili
ja na rovinke hadzem iba rychlost, v kopci oboje
ja na rovinke hadzem iba rychlost, v kopci oboje
-
Mateq
Medium Professional
Nechávam rýchlosť aj ručnú.
Rýchlosť, respektíve R dávam kvôli zámku prevodovky, a silou zvyku už aj druhom aute, ktoré ho nemá
.
No a ručnú preto, lebo neznášam, keď nastúpim, stlačím spojku pri odomykaní zámku prevodovky a auto sa sunie dopredu/dozadu. Samozrejme dalo by sa zase pridržať nožnú brzdu, ale... dokonca keď nastupujem do auta, tak niekedy automaticky najprv zatiahnem ručnú, naštartujem, rýchlosť a povolím - proste sila zvyku a už nejako zautomatizované celý proces, aj keď logiku to zrejme nemá
.
Ale zas má to aj výhody, raz sa mi stalo, že som pri štartovaní omylom nechal rýchlosť -> motor chytí, a ja púšťam spojku. Nebyť zatiahnutej ručnej tak oklepem stenu garáže...
Rýchlosť, respektíve R dávam kvôli zámku prevodovky, a silou zvyku už aj druhom aute, ktoré ho nemá
No a ručnú preto, lebo neznášam, keď nastúpim, stlačím spojku pri odomykaní zámku prevodovky a auto sa sunie dopredu/dozadu. Samozrejme dalo by sa zase pridržať nožnú brzdu, ale... dokonca keď nastupujem do auta, tak niekedy automaticky najprv zatiahnem ručnú, naštartujem, rýchlosť a povolím - proste sila zvyku a už nejako zautomatizované celý proces, aj keď logiku to zrejme nemá
Ale zas má to aj výhody, raz sa mi stalo, že som pri štartovaní omylom nechal rýchlosť -> motor chytí, a ja púšťam spojku. Nebyť zatiahnutej ručnej tak oklepem stenu garáže...
-
Runes
Addict
no zamrznut zamrzne tak skodovka
ale to tak isto aj zahrdzavie taka jedna nam stoji pred barakom inak by uz bola na vrakaci
inak tez stojim vacsinou na rucnej sak ona tam hlavne nato aj je akurat ked z kopca tak zaradim rychlost bud 5 alebo R podla toho ci ma auto tendenciu rozbehnut sa do zadu abo dopredu a tam este vytacam aj kolesa smerom od cesty keby dake hovado domna tuklo nech sa auto tahne do bezpecia
-
Mateq
Medium Professional
Hmm.. Prečo 5? Ak dobre chápem prevodové pomery, tak auto je teoreticky na 1 lepšie zabezpečené, ako keď dáš do 5 nie? Lebo potrebuješ viacej otáčok motora aby si pohol aj autom.Runes napísal:ked z kopca tak zaradim rychlost bud 5 alebo R podla toho ci ma auto tendenciu rozbehnut sa do zadu abo dopredu
A druhé, ale o tom už nie som až tak presvedčený - myslím že nemá vplyv pri státí v kopci či dávame 1 alebo R podľa smeru svahu - auto je možné roztlačiť dopredu aj na spiatočke, nie? Brzdnú silu určuje iba prevodový pomer.
rucnu pouzivam len na rozbehy do strmeho kopca ked za mnou stoja auta. parkujem na jednotke (alebo na N ked parkujem pozdlzne a som napasovany medzi autami na par cm. ked niekto nevie odtial ist prec, nech kus potlaci). to, ze rucna zamrzne je skor mytus ako pravidlo. rucna zamrzne, len ked je plna bordelu. ked je o auto starane a vsetko kolo brzdy je ciste, nema co zamrznut.