Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

boh by s tym mal ratat a podla mna by satanovy vytrel rybnik keby sa trebars zjavy alebo posle dalsich takychto mesiasov aspon kazdej dalsej generacii povedzme kazdych 50 rokov.
lenže kde by potom bola naša slobodná vôľa? Potom by si sa už nemohol slobodne rozhodnúť.
zaklade zdraveh rozumu podla overenych vedeckych poznatkov a hlavne logiky (biblia stary aj novy zakon a aj mnohe protirecive citacie okolo krestanstva logiku nedavaju). A stale opakujem ak sa nejakym sposobom dokaze jeho existencia tak to stale nedokazuje to co hovori krestanstvo vo svojich knihach.
k tej logike - kresťanstvo je na tom po logickej stránke oveľa lepšie ako napr. animizmus alebo môj obľúbený hinduizmus... dalo by sa povedať, že asi najlepšie. Ak vieš o nejakom lepšom náboženstve, ktoré podáva odpovede na vznik života, z veľkej časti súhlasí s vedeckým výskumom (moja debata s Hughitom o ID a genezis), tak sa podeľ, rád sa dozviem niečo nové.

ČO tvrdí kresťanstvo vo svojich knihách? - jedinou smerodajnou knihou kresťanstva je Biblia. Všetko ostatné - katechizmus, rôzne vatikánske výnosy a podobne sú veci druhoradé, tak isto aj cirkevná tradícia (u katolíkov má veľkú dôležitosť, ale aj tak je/by mala byť podriadená Biblii) a rôzna kresťanská literatúra. Mne osobne tiež riadne dvíhajú tlak kresťanské knižky S nikým nechodím a nejsem cvok a podobne... , no takáto literatúra zďaleka nedosahuje dôležitosti Biblie... tá je to hlavné a smerodajné. Tuším Luther povedal "jedine Písmo" (sola scriptura - alebo tak nejak) a mal absolútnu pravdu.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Stoporko : No tak vidíš, nechceš to sem dať.
To je síce pekné, že si niečo pozažíval, ale nevysvetlil si mi, prečo aj ostatní zažívajú podobné veci, ktoré sú ale nezlučiteľné s tvojou vierou.
Takisto si sa nevyjadril, či veríš na tie veci, ktoré som písal.

K tomu ekumenizmu.
Nenašiel som to na wikipédii, ale pozliepal som si v hlave viacero informácií z odlišných zdrojov, čo som pochytil.
Díky za objasnenie. :wink:

Chcem sa spýtať, súhlasíš s tým ? Veríš v to, že Boh je len jeden, ale každému národu, resp. kultúre sa inak "ukáže" ?

K zázrakom : máš pravdu, lekári vysvetlili stigmy a vlastne sa vysvetlilo všetko, čo sa týka týchto zázrakov, naozaj, úprimne, neviem o nejakej veci, ktorá by sa na tejto planéte dala považovať za zázrak a nedalo sa to vysvetliť.

tehla :
Lebo na svete existuju všelijake stvorenia aj nebeske aj pekelne. (tak ako medzi ľudmi)
No táto odpoveď na teba čisto sedí.
Všelijaké stvorenia... :roll:

K tým zjaveniam : môžem si hľadať čo len chcem, vždy sa dozviem len jedno : Niekomu sa zjavila Panna Mária (akože) a všetci sa ako drbnutí ( prepáčte za slovo, ale inak sa to ani nedá opísať ) hrnuli na dané miesto modliť, ako slepé ovečky.
Viď. : http://www.youtube.com/watch?v=vwRWFAnXvzo
Fanatizmus v praxi.

K tým tvojim zážitkom ktoré ani nevieš poriadne opísať sa ani netreba vyjadrovať.

Dnešná veda dokazuje ohromnú silu ľudského vedomia aj podvedomia.
Ak človek v niečo silno verí, ak je v niečo silno presvedčený, vyplní sa mu to, stane sa mu to, podarí sa mu to.
Čiže nepopieram, niekto v tej svojej fanatickosti kľudne tu Pannu Máriu aj vidieť môže, ale je to len projekcia jeho mysle. Takisto ako Boh.
[/quote]
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

stoporko napísal:enže kde by potom bola naša slobodná vôľa? Potom by si sa už nemohol slobodne rozhodnúť.
Preco nie? Bude ma snad nejak nutit aby som v neho veril? Nie, len sa ukaze a potom sa my mozme slobodne rozhodnut.

A potom v dobe krista ludia tiez nemali slobodnu volbu sa rozhodnut ci sa postavia na jeho stranu alebo nie. Nutil ich snad Jezis nasledujte ma pote zamnou?

Hovori sa ze boh je neomylny ale podla mna to ze dal bytostiam slobodnu volbu sa dopustil najvacsej chyby lebo tato slobodna volba sposobila vznik satana, pekla a vsetkeho zleho. A svoju chybu odcini iba tak chabo ze sem zoslal len jedneho mesiasa ktory tiez hovoril vo velkych hadankach a velmi nejasne. Bavi to toho boha s na nas pozerat ked sme si v tomto svete stale neisty comu mame verit ked mame tak malo dokazov? Bavi ho sa nato pozerat ze mozno koli tomuto vsetkemu mnohol ludi konci v pekle? Preco to nezastavi? Len koli slobodnej volbe? Ja tu slobodnu volbu potom v tomto pripade nechcem.
stoporko napísal:k tej logike - kresťanstvo je na tom po logickej stránke oveľa lepšie ako napr. animizmus alebo môj obľúbený hinduizmus... dalo by sa povedať, že asi najlepšie. Ak vieš o nejakom lepšom náboženstve, ktoré podáva odpovede na vznik života, z veľkej časti súhlasí s vedeckým výskumom (moja debata s Hughitom o ID a genezis), tak sa podeľ, rád sa dozviem niečo nové
Ja neuznavam ani jedno nabozenstvo lebo vsetky idu proti logike.

K tej biblii, no pre mna staci uz hned jej uvod. Je podla mna uplne jasne dokazane ze ludia nepochadzaju z Adama a Evy (dovody su proste, medzi ludmi su velke rozdiely jak rasove tak narodne, su tu mnohe otazky ci boli cierny alebo biely atd atd). Mali dvoch synov Kaina a Abela. Kain zabil Abela, takze z koho vzisli ti dalsi ludia? Mali Adam a Eva dalsie deti? Alebo nebodaj Kain oplodnil svoju matku? Toto su uz fakt pribehy na balamutenie hlavy a s realitou ludskeho vyvoja a celkovo fungovanim tu na zemi to ma velmi daleko.

Mozme pokracovat o stvoreni zemy. Boh najprv stvoril nebo a zem oddelil svetlo od tmy, no a toto je zvlastne lebo slnko a ostatne hviezdy co su strojcami svetla stvoril az na 4 den. V uvode sa pise ze stvoril najprv nebo a zem. Kedy stvoril vesmir? Preco sa tam nepise o dalsich planetach? Pise sa tam o zemy ako keby to bolo centrum vsetkeho. Ti co tento uvod pisali odkial to vedeli ze to tak bolo, povedal im to boh alebo to dokonca napisal sam boh? Dovod je prosty, ti co tu knihu pisali jednoducho nevedeli ze zem je gulata a ze nejaky vesmir existuje, toto vysvetlenie bolo natu dobu velmi realne. Potom tu mozme pokracovat naprklad o tom ze tam vobec nie su spomenuty dinosauri (ale rozne levy byci, kozy a podobne zvierata ano) a pri tom je opat vedecky dokazane ze dinosauri existovali.

Teraz mi urcite zacnete vysvetlovat jak je to myslene na cely vesmir jak si to ja inac vysvetlujem a podobne nezmysli. Nie, je to tam jasne napisane a jednoducho uz len tento uvod robi z biblii uplne nedoveryhodny zdroj ktory je jednoducho vedecky vyvrateny.
hughito
Redeemer
Redeemer

tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Stoporko-talmud nie je stary zakon (to je Tora), Talmud je vyklad k staremu zakonu a veľmi svojsky (keď si ho prečital Martin Luther, označil talmudistov za agentov diabla)... v Biblii je tento zakaz, no židia napriek tomu využivaju kabalu. Základ spoločný je, no prave ten odklon je veľmi silný, Boh potom, čo židia odmietli Ježiša povedal: „porušili moju zmluvu a ja som ich opustil“ (list židom), následne boli vyhnaní zo svätej zeme a neskôr istá skupina prijala Talmud. Kresťania su ti, ktori prijali učenie Ježiša Krista a nasledovali ho (čo židia neprijali, tam je ten zakladny rozdiel), lebo Ježiš povedal: „Ja som cesta i pravda i život. Nik neprichádza k Otcovi, ak len nie skrze mňa.“, Takže by som nepovedal, že pokračovatelia židovstva,, ale skôr prijimatelia novej zmluvy s Bohom.
KABALA: Slovo kabala je odvodené zo židovského slova „kábal“, ktoré znamená niečo prijať, ústne niečo predať, zdeliť. Pôvodne sa vzťahuje na ústnu židovskú tradíciu. V súčasnosti sa pod tento pojem skrýva množstvo neuchopiteľných mystických myšlienok, prúdov, tajných (ezoterických) vedomostí. Je jedným z množstva pilierov (okrem astrológie, alchýmie, numerológie a. i.) západných ezoterických a okultných náuk. Je kabala pravdivá? Stojí na biblickom základe? Nie. V skutočnosti celý biblický odkaz svätosti a lásky k blížnemu, je kabalou obrátený a predefinovaný. Kdekoľvek nám Biblia pripomína potrebu zápasiť s hriechom a obrátiť sa k Bohu v skutočnom pokání, nás kabala učí, že my sami svojím správaním môžeme ohraničiť Boha. Kabalistické mystické konštrukcie vybavujú človeka silami, ktoré nemá. Boh sa stáva ľudskou vierou poháňaným kozmickým strojom, ktorým môžeme manipulovať (Kabbalah: Fact or fiction, by Lev Leight). Kabala nás učí, že človek zohráva hlavnú úlohu vo vykúpení sveta. To je v príkrom rozpore s jednou z hlavných biblických myšlienok, ktorá jasne hovorí, že Boh sám bude strojcom našej spásy a nástrojom nášho vykúpenia. Kto v súčasnosti propaguje kabalu? Ak si ju prepíšeme do konkrétnejšej roviny, môžeme sa pýtať, kto zarába peniaze na myšlienkach, kurzoch a tovare, založenom na tomto mystickom učení? Ako príklad uvediem kabalistické centrum v Los Angeles, ktoré vedie rabín Berg.
moja mama - venuje sa reiki a týmto veciam.
Možno preto tie temne mraky nad tebou...
Kali520 napísal:Pozri, existencia satana aj boha neni dokazana vedecky,
Ide o to, čo je podľa teba dôkaz, skus konkretizovať
Kali520 napísal:podla overenych vedeckych poznatkov a hlavne logiky
Dokažeš pochopiť taku vec, že mozog môže byť len časťou ľudskeho tvora, ktory by mal byť sluhom a nie pánom? Že okrem mozgu existuje ešte aj duša (alebo duch), ktora sa pomocou mozgu neda analyzovať, lebo su uplne inej podstaty a inak funguju?
Kali520 napísal:Hovori sa ze boh je neomylny ale podla mna to ze dal bytostiam slobodnu volbu sa dopustil najvacsej chyby lebo tato slobodna volba sposobila vznik satana, pekla a vsetkeho zleho. A svoju chybu odcini iba tak chabo ze sem zoslal len jedneho mesiasa ktory tiez hovoril vo velkych hadankach a velmi nejasne. Bavi to toho boha s na nas pozerat ked sme si v tomto svete stale neisty comu mame verit ked mame tak malo dokazov? Bavi ho sa nato pozerat ze mozno koli tomuto vsetkemu mnohol ludi konci v pekle? Preco to nezastavi? Len koli slobodnej volbe? Ja tu slobodnu volbu potom v tomto pripade nechcem.
Vidiš a napriek tomu, niektorym sa zda, že sa Boh a kresťanstvo vnucuje... Boh sa nam nevnucuje, my sme sa rozhodli pre ´jablko od diabla´a sami sme sa odsudili byť bez Boha, ale s tym, že Boh nam stale dava šancu sa k nemu vrátiť. Poslal nám rôznych prorokov, svojho syna, dáva nám znamenia, dal nám sväté písmo, ktoré máme nasledovať, ustanovil cirkev ako posla svojho Božieho slova... tebe sa to zda stale malo, lebo satan sa vnucuje neustále, satan je hlučný, dáva nám všelijaké lákadlá a preto nepočuješ tiché volanie toho, ktory ťa stvoril a nekonečne ťa miluje a dal za teba aj život na kríži
Boh je neomylny a všetko, čo urobi alebo dopusti, je nakoniec spravne a lepšie to nejde. Mohol by si niekoho milovať, keby si nemal slobodnu vôľu sa rozhodnuť, aby si milovať nemusel? Vznik satana a pekla Boh dopustil, aby jeho stvorenia videli, aké žalostné je ho opustiť a byť bez neho. Keby k tomu nedošlo, tak by jeho stvorenia nezistili, ake to je, keby satana zničil, mysleli by si, že ho musia počuvať, aj keď môžu mať niečo lepšie a Boh nam ukazal, že nasledovať jeho vôľu je pre nas to najlepšie, že on je zárukou a pôvodcom nášho šťastia a lásky. No a teraz je to o tom, aby sa čo najviac duši od toho pekla zachranilo a vratilo sa tam, kam patrime-k Bohu....
Podľa mňa nie je inej cesty, ako veriť pôvodnemu učeniu cirkvi, aj ked sa to mnohym zda neprijateľne, ale neprijateľne je to iba kôli pýche. Historia potvrdzuje, že každy, kto začal mať pocit, že vie veci lepšie ako Boh a Boha nepotrebuje a vzdal sa ho, dopadol žalostne...
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Hughito, preco nechces prijat dokazy? Zabehni este dnes vecer do pozicovne DVD a pozicaj si predsa ten film o Exorcizme, ved za pozretie nic nedas...dal som ti fakty, ktore si uspesne odignoroval, fakty kde boli vypisane presne nazvy liekov ktore brala Emilly Rose, pri jej 'epilepsii' a ktore jej zjavne npomahali, a fakt, ze jej nedokazali pomoct ani psychiatry, lebo nevedeli co s nou je...ved nemala by byt ta veda trosku an vyssej urovni? Hah?
Citujem:
Film je založený na skutočnej udalosti, ktorá sa stala v r. 1976 v Nemecku. Film však - ako to už býva - príbeh spracováva po svojom. Niektoré pasáže sú presnou interpretáciou skutočnosti, iné sú výsledkom tzv. „autorskej licencie", tzn. predstaviť si veci po svojom. Skôr než poviem názor na film poviem čo-to o tej tzv. „true story“. Hlboko veriace dievča Anneliese Michel, pochádzajúce zo zbožnej katolíckej rodiny vo veku 18 rokov náhle ochorie.Začne trpieť na symptómy, ktoré lekári označia za prejav epilepsie. No k týmto sa pridávajú aj iné symptómy, ktoré lekárov mätú. Ide hlavne o videnia s démonickými podobami a rozličné pekelné charaktery.Anneliese umiestnia na psychiatrickú kliniku. Nepomôže to. Jej stav sa zhoršuje.
Rodičia požiadajú o pomoc kňaza. Keď sa správanie Anneliese stane neúnosným cirkev exorcizmus dovolí a poverí jeho vykonaním kňaza a asistovať mu mal miestny farár Ernst Alt.
Prejavy jej správania boli (Hughito, si prelistuj knizku o epilepsii a inych podobnych chorobach, a schvalne mi najdi priznaky...ci sa zhoduju ;) )
urážala a bila členov svojej rodiny, odmietala jesť, lebo jej to vraj diabli nedovolili, spala na kamennej podlahe, jedla pavúkov, muchy a uhlie, pila svoj vlastný moč. Hodiny zúrivo revala a vykrikovala, hádzala o zem kríže, ničila obrazy Krista, trhala ružence. Mrzačila svoje vlastné telo a robila ešte iné morbídne veci.
Kňaz ju vystaví exorcizmu diabli sa predstavili pod menami Lucifer, Judáš , Nero, Kain, Hitler, and Fleischmann. Počas exorcizmu Anneliese celkom odišli kolená,lebo počas jednej chvíle sa bola schopná 600 krát vrhnúť na ne a vzápätí vstať. Exorcizmus sa ale nepodarí a Anneliese zomiera.....viac na http://www.filmklub.sk/m/movie_comment_ ... t_id=16004
Nahravka exorcizmu

+
Po několika letech Dr. Theo Weber-Arma prostudoval lékařské zprávy a objevil fakta, která byla zamlčena v hlavním procesu s exorcisty. Z odhalení tohoto švýcarského oborníka vyplývá, že Anneliese Michel se třikrát podrobila vyšetření EEG. Pokaždé u ní byla vyloučena epilepsie, přesto však jí byly mnoho let podávány mimo jiné zentropil a tegretol, antiepileptické léky s vedlejšími účinky, které ničí organismus. Lékař nepochybuje, že vysoká koncentrace těchto medikamentů a jejich mnohaleté užívání musely jednou Anneliesin organismus dovést k vyčerpání a smrti. Za chybnou diagnózu i léčení měli, podle jeho názoru, zodpovědnost konkrétní lékaři, ale nebyli k ní nikdy povoláni.
Juj, ta dnesna veda...da sa na nu spolahnut s takou istotou, ako to robis ty?
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

ako vidím tak tehla aj Lubo$ od ignorovali hughitov post tak to tu pastnem

citujem:
Perestrojka cirkvi je nevyhnutná! Už len na Slovensku sa snáď veriaci a cirkev pridržiavajú tradičných tvrdení o neomylnosti Biblie, stvorení človeka kresťanským bohom a ďalších mýtov, ktoré sú v súčasnosti ďalej neudržateľné.

Pred časom Ján P. II. Zasadil úder kreacionistom aj vlastnej cirkvi, hovoriac futbalovým žargónom „strelil gól do vlastnej bránky“, keď musel uznať neodškriepiteľný fakt, že Darwinova evolučná teória nie je len teória ale dokázaná skutočnosť.

Najnovšie prišiel úder prišiel od iného veriaceho človeka, autority ktorá je uznávaná aj v náboženských kruhoch. Profesorka Ellen van Woldeová z Holandska tvrdí, že prvá veta Genesis „na počiatku stvoril Boh nebo a zem“ je zle preložená z hebrejčiny!

Podľa Woldeovej hebrejské sloveso „bara“, ktoré sa používa v prvej vete Genesis, neznamená „vytvoriť“, ale „priestorovo oddeliť“. Prvá veta Genesis by teda mala znieť „na počiatku Boh oddelil nebo od zeme“.

Woldeová je uznávanou znalkyňou Starého zákona a ako veriaca priznáva, že to otriaslo aj ňou samotnou. Hovorca Univerzty v ktorej Woldeová pracuje povedal, že nový preklad je kompletnou rošádou príbehu o stvorení.

Preklad Woldeovej vyvolal už búrlivé reakcie, ale apologéti kresťanstva a Biblie už majú argumenty typu: Tento preklad vôbec nie je dôkazom, že boh neexistuje, aký použil vo svojom článku George Pitcher z Telegraph Media. Možno má pravdu, ale treba priznať, že tento preklad zmenil takzvané Božie slovo na obyčajný mýtus, aký môžeme čítať u starých Grékov alebo Rimanov.

Ako je však známe, ľudia často radšej strkajú hlavu do piesku, než by mali uznať do oči bijúcu pravdu. V náboženskom prostredí je to ešte vypuklejšie a v prípade príchodu Krista na zem by tento určite nebol pred náboženskou hierarchiou schopný obhájiť svoju autenticitu. Napríklad ak by sa pokúsil obhájiť svoje pôvodné učenie, ktoré je údajne opísané v Novom zákone povedzme napríklad v takej ošemetnej veci ako je vzťah cirkvi k majetku. Ale nakoľko sú to všetko mýty, nič podobné reálne nehrozí.

hmm som zvedavý na reakciu keďže to tu čítam už dlhšiu dobu ale doteraz som sa nechcel zapájať do diskusie ale toto mi už fakt nedalo

a inak tehla odkiaľ berieš takú istotu že práve "kresťanský boh" je ten "pravý boh" čiže ten ktorý stvoril svet (podla vás veriacich) ved na svete je kopa ďalších náboženstiev...
hughito
Redeemer
Redeemer

Podľa mňa nie je inej cesty, ako veriť pôvodnemu učeniu cirkvi, aj ked sa to mnohym zda neprijateľne, ale neprijateľne je to iba kôli pýche. Historia potvrdzuje, že každy, kto začal mať pocit, že vie veci lepšie ako Boh a Boha nepotrebuje a vzdal sa ho, dopadol žalostne...
Veriaci posudzujú a odsudzujú ostatných len na základe ich presvedčenia.

Zaujímavé, že toto sa tu už viackrát vyskytlo u teba, od inteligenitného Stoporka a ani od Lubosa tu podobné verdikty nepadajú, no, nech si každá spraví úsudok sám.

Ateisti nie sú proti viere, ani za zrušenie cirkvi a etc.

Ateisti sú zato, aby bola rovnosť medzi veriacimi a neveriacimi, aby sa zabránilo diskriminácii osôb z dôvodu náboženstva alebo presvedčenia, ďalej za odluku cirkvi od štátu etc.

Tomuto hovorím inteligentný, rozumný a tolerantný názor, čo sa o tvojich výplodoch povedať nedá.

Lubos : Ja som sa k tomu už vyjadril.
Pozri sa : Za prvé mi tu "predstŕkať" nejaký film nie je argument, som ti povedal, že to je vrcholne nedôveryhodné, takisto ako obsah z filmklub.sk

Za druhé som nikde netvrdil, že veda je neomylná, resp. vie všetko. Ešte je otázne aj to, čo považuješ za vedu, ak za ňu považuješ chybné rozhodnutie lekára, tak si mimo.
Okrem toho, veda má svoje momentálne hranice a nestála sa vyvíja, takže je celkom prirodzené ak sa vyskytne niečo, čo sa nevie nejaké špecifikovať alebo určiť, o čo ide ( najmä v tom lekárstve, nové choroby vznikajú stále ).

Za tretie, ten prípad je spred 30 rokov, čiže ktohovie, ako by sa vedeli k tomu prípadu postaviť dnešní lekári, pravdepodobne s omnoho lepším výsledkom.

A za štvrté, o tom prípade som čítal, že osoba trpela nejakou vtedy neznámou formou epilepsie, samozrejme to mohlo byť skombinované aj s hystériou, schizofréniou či ďalšími vážnymi psychickými poruchami.

Zasielam zaujímavý link, DVA TISÍCE LET KŘESŤANSTVÍ :

http://www.blisty.cz/2005/4/12/art22867.html
tehla

LuksKE napísal:Pred časom Ján P. II. Zasadil úder kreacionistom aj vlastnej cirkvi, hovoriac futbalovým žargónom „strelil gól do vlastnej bránky“,
A o čom to hovori? Že sa mylil Ježiš Kristus? Nie, hovori to o tom, že sa mylil Jan Pavol II. Cirkev je už dlhšiu dobu pod vplyvom slobodomurarskej infiltracie na tych najvyššich miestach, pisal o tom aj biskup Oliver Oravec a preto upozorňujem kresťanov, aby sa držali pôvodného Ježišovho učenia a neprimali bludy
LuksKE napísal:Podľa Woldeovej hebrejské sloveso „bara“, ktoré sa používa v prvej vete Genesis, neznamená „vytvoriť“, ale „priestorovo oddeliť“. Prvá veta Genesis by teda mala znieť „na počiatku Boh oddelil nebo od zeme“.
Neuznavam „uznavanych znalcov“, ja uznavam svojho Boha. Nech ta Woldeova vysvetli aj kto stvoril to, čo Boh „priestorovo oddelil“
LuksKE napísal:Ako je však známe, ľudia často radšej strkajú hlavu do piesku, než by mali uznať do oči bijúcu pravdu
Preto prestaňte strkať hlavu do piesku a priznajte si konečne pravdu. „Sme úplne závislí na hlbokej realite Božej prítomnosti a pôsobenia. Ničím to nevieme nahradiť. Nič iné nás hlboko a trvalo neuspokojí. Preto je pre nás stále aktuálna otázka ako žiť v tejto realite.“
LuksKE napísal:a inak tehla odkiaľ berieš takú istotu že práve "kresťanský boh" je ten "pravý boh" čiže ten ktorý stvoril svet (podla vás veriacich) ved na svete je kopa ďalších náboženstiev...
Tato otazka tu padla už asi 10 krat, treba veľkú obozretnosť, aby sa človek nechytil do nástrah diabla. kresťansky Boh je laska. Každy iny „boh“ je egoista, alebo nejaka neosobna „energia“, ak si všimneš...
Hughito napísal:Ateisti nie sú proti viere, ani za zrušenie cirkvi a etc.
Má vůbec tato organizace v dnešním světě právo na existenci?
Vysledok: klameš. A klameš aj v tom, že ja odsudzujem, pritom cely čas nerobiš nič ine, len odsudzuješ kresťanov.
Nasledovné úryvky pochádzajú z výpovede známeho jezuitu, Domenica Mondrome, ktorý počas exorcizmu zažil osobné stretnutie so zlým duchom.
”Nikdy nepochopíte, hovorí diabol, ako veľmi vami – ľuďmi – pohŕdam. Neskonale sa mi hnusíte. Vyvyšujete sa nad zvieratá, a pritom ste najhoršie z nich. Už len vaša existencia ma napĺňa obrovským znechutením. Ste horší než prasce. Hovoríte, že ste inteligentní, a pritom ste hlúpi. Stačí sa len pozrieť na falošné vedecké ,bahno‘, ktorým vás kŕmim. A podávajú vám ho takzvaní ,vedci‘ – moji spojenci. Potom tu je odpad, ktorý vám podávam v novinách. Môžete skutočne byť Jeho najcennejším stvorením? Zopár zvráteností a je to – ste na mojej strane. Ako ľahko podľahnete lichôtkam mojich poslov! Ceníte si svoju slobodu, no ľahko padnete do mojej pasce! Aké jednoduché je oklamať vás v mene slobody! Ste znechutení, keď vidíte niečo nečisté, no ochotne podľahnete nečistým vášňam. Váľate sa vo svojej skazenosti ako prasce v blate. Muži si navzájom podrežú krk kvôli žene či hŕstke zlata. Niežeby mi to vadilo. Tak prečo toľko rozruchu okolo toho, ktorý trpel na kríži, aby vás zachránil? Čo ste tým získali? Pred čím vás zachránil, pred hriechom? Veď sa v hriechu priam topíte!
hughito
Redeemer
Redeemer

A o čom to hovori? Že sa mylil Ježiš Kristus? Nie, hovori to o tom, že sa mylil Jan Pavol II. Cirkev je už dlhšiu dobu pod vplyvom slobodomurarskej infiltracie na tych najvyššich miestach, pisal o tom aj biskup Oliver Oravec a preto upozorňujem kresťanov, aby sa držali pôvodného Ježišovho učenia a neprimali bludy
To hovorí o tom, že Biblia je z veľkej časti len mýtus a všetko ostatné, čo si napísal, je len projekcia tvojej fantasmagorickej mysle.
Neuznavam „uznavanych znalcov“, ja uznavam svojho Boha. Nech ta Woldeova vysvetli aj kto stvoril to, čo Boh „priestorovo oddelil“
Ty vlastne neuznávaš nič dnešné ( len to, čo sa ti hodí, viď tvoje fantasy citácie ), základom je pre teba Biblia, ktorá je navyše zle preložená.
Na tieto zlé preklady je viac dôkazov, časom dodám. Ale tebe unikla pointa toho celého článku, nešlo tam dokázať to, že Boh neexistuje na základe zlého prekladu, ale : Preklad Woldeovej vyvolal už búrlivé reakcie, ale apologéti kresťanstva a Biblie už majú argumenty typu: Tento preklad vôbec nie je dôkazom, že boh neexistuje, aký použil vo svojom článku George Pitcher z Telegraph Media. Možno má pravdu, ale treba priznať, že tento preklad zmenil takzvané Božie slovo na obyčajný mýtus, aký môžeme čítať u starých Grékov alebo Rimanov.
„Sme úplne závislí na hlbokej realite Božej prítomnosti a pôsobenia. Ničím to nevieme nahradiť. Nič iné nás hlboko a trvalo neuspokojí. Preto je pre nás stále aktuálna otázka ako žiť v tejto realite.“
Dojímavé, a krásne vyhýbavé.
Tato otazka tu padla už asi 10 krat, treba veľkú obozretnosť, aby sa človek nechytil do nástrah diabla. kresťansky Boh je laska. Každy iny „boh“ je egoista, alebo nejaka neosobna „energia“, ak si všimneš...
Opäť si a preukázal v najkrajšom svetle, hlavne, že napíšeš :

Kód: Vybrať všetko

A klameš aj v tom, že ja odsudzujem
.. pritom čokoľvek, čo nie je kresťanské je Diablove, alebo niečo "iné", čo vôbec nedosahuje veľkosť tvojho Boha.

Si fakt zaslepený.
Vysledok: klameš. A klameš aj v tom, že ja odsudzujem, pritom cely čas nerobiš nič ine, len odsudzuješ kresťanov.
No to je síce pekné, že si sa tak snažil a vytrhol z kontextu, ale je v tom maličký chybička.
To druhé som nepísal ja (Má vůbec tato organizace v dnešním světě právo na existenci?).
V tom článku, ktorý som poslal, ide o obsah, nie o úvodník, takže sa radšej skús vyjadriť k tomu podstatnému.

Ešte jeden veľký paradox u teba
:
Na jednu stranu hlásaš, že :

držali pôvodného Ježišovho učenia
Neuznavam „uznavanych znalcov“, ja uznavam svojho Boha
..a na druhú stranu tu neustále kopíruješ články od rôznych samozvaných znalcov, lebo ti to vyhovuje.

Mimochodom, k tomu paskvilu sa ani nebudem vyjadrovať, súdny človek si spraví obraz sám, fanatik bude veriť, že vedcov ovláda Diabol.
kali520
Darca
Darca

tehla napísal:Ide o to, čo je podľa teba dôkaz, skus konkretizovať
Dokaz je siroky pojem ale v tomto pripade je potrebne aspon aby sa zjavil alebo nejakym nadrpirodzenym sposobom povedal ze ano je to tak ako je napisane v biblii.
tehla napísal:Dokažeš pochopiť taku vec, že mozog môže byť len časťou ľudskeho tvora, ktory by mal byť sluhom a nie pánom? Že okrem mozgu existuje ešte aj duša (alebo duch), ktora sa pomocou mozgu neda analyzovať, lebo su uplne inej podstaty a inak funguju?
Nie tehla nedokazem to pochopit lebo opat existencia ducha tak isto ako boha neni dokazana. NIkde som ziadneho nevidel a ani som nic take nezacil co by len naznacovalo ze volaky duch existuje. Toto je opat len tvoja viera v nieco nadpridodzene ale ja na nic nadprirodzene neverim.
tehla napísal:Vidiš a napriek tomu, niektorym sa zda, že sa Boh a kresťanstvo vnucuje... Boh sa nam nevnucuje, my sme sa rozhodli pre ´jablko od diabla´a sami sme sa odsudili byť bez Boha, ale s tym, že Boh nam stale dava šancu sa k nemu vrátiť.
Jak, otrhol som snad ja to jablko? To terza mam trpiet koli nejakej zenskej ktora nevedela posluchnut jeden rozkaz, ja by som to jablko neotrhol a keby som bol v om raji tak ho posluchnem.
tehla napísal:Poslal nám rôznych prorokov, svojho syna, dáva nám znamenia, dal nám sväté písmo, ktoré máme nasledovať, ustanovil cirkev ako posla svojho Božieho slova... tebe sa to zda stale malo, lebo satan sa vnucuje neustále, satan je hlučný, dáva nám všelijaké lákadlá a preto nepočuješ tiché volanie toho, ktory ťa stvoril a nekonečne ťa miluje a dal za teba aj život na kríži
Ano nestaci lebo to dokonca ani neni presne historicky dolozene. Svate pismo zpisala len skupinka zidov kedze obaja vieme aky su tak istotne sa tym riadit nebudem. Cirkev je institucia ktora odjakziva myslela len na hrabanie majetkov a nato nepotrebovala slobodomurarsku infiltraciu. Zisti si nieco o obdobi cierneho papezstva alebo vyberanie roznych desiatkov a podobne, to ide hned proti uceniu krista.
tehla napísal:Boh je neomylny a všetko, čo urobi alebo dopusti, je nakoniec spravne a lepšie to nejde
Zda sa ti ze je pre nas lepsie ze vznikol diabol alebo peklo. Ako som povedl to ze boh vytvoril slobodnu volbu urobil velku chybu, vytvoril si nepriatela.
tehla napísal:Mohol by si niekoho milovať, keby si nemal slobodnu vôľu sa rozhodnuť, aby si milovať nemusel?
Pozri to to milovanie boha a podobne je proste a jednoducho obycajna jeho vyhrazka. Majte ma radi lebo ak nie skoncite v pekle. No to je fakt super tak potom radsej nechcem mat tu slobodnu volbu milovat.
tehla napísal:Podľa mňa nie je inej cesty, ako veriť pôvodnemu učeniu cirkvi, aj ked sa to mnohym zda neprijateľne, ale neprijateľne je to iba kôli pýche. Historia potvrdzuje, že každy, kto začal mať pocit, že vie veci lepšie ako Boh a Boha nepotrebuje a vzdal sa ho, dopadol žalostne...
Zaloste dopadli ti ktory pocuvali ucenie cirkvi, vid feudalizmus a rolnici a poddany ktori nemali pomaly co zrat.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ale treba priznať, že tento preklad zmenil takzvané Božie slovo na obyčajný mýtus, aký môžeme čítať u starých Grékov alebo Rimanov.
ten článok najlepšie vystihuje táto veta. Nechcem ho zpochybňovať, ak mi vieš Hughito k nemu dodať aj ďalšie informácie (pdf kópiu jej práce a podobne) a nie len článok, ktorý opisuje jej prácu, bude to zaujímavejšie. A to, že to stavia Bibliu na úroveň mýtu :P kto nechcel, neveril jej doteraz, kto nebude chcieť, nikdy jej neuverí, navyše autor článku tam k tomuto tvrdeniu nedal žiadne vysvetlenie = nulová výpovedná hodnota vo vedeckom smere (keď sa už tak oháňaš vedou).

Tehla - dík za vysvetlenie Kabaly - nikdy som tomu poriadne nerozumel. Hej, talmud, mal som na mysli TNK, TANAK.

Nie tehla nedokazem to pochopit lebo opat existencia ducha tak isto ako boha neni dokazana. NIkde som ziadneho nevidel a ani som nic take nezacil co by len naznacovalo ze volaky duch existuje. Toto je opat len tvoja viera v nieco nadpridodzene ale ja na nic nadprirodzene neverim.
tusim si par stran dozadu pisal o tom, ako veris v nejaku silu, ktora vladne svetu... :) no "urcite to nie je Boh ako ho predstavuje krestanstvo" ta sila je istotne vedecky preukazatelna a beznymi zmyslami poznatelna...
Jak, otrhol som snad ja to jablko? To terza mam trpiet koli nejakej zenskej ktora nevedela posluchnut jeden rozkaz, ja by som to jablko neotrhol a keby som bol v om raji tak ho posluchnem.
kedy uz zacnete o tom pribehu (a celej genezis) premyslat ako o obraze a nebrat ju doslovne... :roll: nie, nemas trpiet kvoli nejakej zenskej, mas trpiet preto, lebo si nuteny potlacat svoje animalne pudy v prospech spoluzitia v spolocnosti. Si nuteny trpiet, lebo uz od prenatalneho vyvoja si ovplyvnovany a vychovany k negativnemu spravaniu sa (clovek sa nerodi ako tabula rasa :wink: ale ako ten javacsi hajzlik...vid spravanie sa deti v skolkach a ZDS a az vychovou sa menia na normalnych ludi). Si nuteny trpiet, lebo nasi predkovia spravili kopu chyb, za ktore my teraz trpime (napr. aj to, ze este nevyhnali ciganov zo SR :twisted: ,WWII...). Skus sa na genezis pozret aj z takehoto pohladu - obraz.

Ze bibliu pisala uzka skupinka zidov - asi sa obaja zhodneme, ze najprv sa tie pribehy dllllllllho tradovali ustnym podanim okolo taborovych ohnov (kedze zidia boli v tych dobach prevazne pastieri) a az neskor tie pribehy dali na papier. Takym istym sposobom vznikli napr. aj Vedy (hinduizmus). Je to prirodzeny vyvoj - myslis, ze tisic rokov pred Kristom uz mali tlaciarensky stroj? A spisala ju uzka skupinka preto, lebo len malo ludi vtedy vedelo pisat a citat - odkazem ta na knizku od Mika Waltariho: Egyptan Sinuhet - krasne v nej opisuje, ako len mala kasta ludi vedela pisat a citat, zvysny plebs len nadsene pocuval pribehom.
kali520
Darca
Darca

stoporko napísal:tusim si par stran dozadu pisal o tom, ako veris v nejaku silu, ktora vladne svetu... no "urcite to nie je Boh ako ho predstavuje krestanstvo" ta sila je istotne vedecky preukazatelna a beznymi zmyslami poznatelna...
Ale no tak, precitaj si to este raz. Pripustil som to ako jednu z troch moznych teorii a aj to ju povzujem za najmenej pravdepodobnu.
kedy uz zacnete o tom pribehu (a celej genezis) premyslat ako o obraze a nebrat ju doslovne...
Musim ju brat doslovne lebo krestanstvo a cirkev ju tak tiez bere. Ale mne to skorej pride ze opat si z toho vytahujete len to co vam vyhovuje. Nieco berete doslovne nieco zase nie. Preco to mam chapat ako obraz? Kazdy si to opat moze vysvetlovat po svojom a zase tam su mnohe hadanky ktore nas nemusia viest tou cestou ktorou boh chcel. Ako to potom vsetko bolo, stvoril boh zem za 7 dni alebo nie, sme teda z Adama a Evy alebo nie? Nechpes ze tymto pribehom cela ta biblia jednoducho straca na doveryhodnosti a tym padom pada aj myslienka celeho krestanstva a je uplne jedno ci je to myslene ako obraz alebo nie?
Si nuteny trpiet, lebo uz od prenatalneho vyvoja si ovplyvnovany a vychovany k negativnemu spravaniu sa (clovek sa nerodi ako tabula rasa ale ako ten javacsi hajzlik...vid spravanie sa deti v skolkach a ZDS a az vychovou sa menia na normalnych ludi).
Clovek sa preto rodi ako hajzlik lebo je od prirody egoista ako kazdy iny tvor na tejto planete. Aj pes dokaze zavidiet ked sa venujes viac druhemu psovy ako jemu, je preto snad ovplivneny diablom?

Lenze clovek ako som uz pisal je aj tvor spolocensky a okrem tych egoistickych materialnych potrieb ma aj potreby socialne, z toho odovodu vznikla rodina a dalsie sirsie spolocnestva.
Ze bibliu pisala uzka skupinka zidov - asi sa obaja zhodneme, ze najprv sa tie pribehy dllllllllho tradovali ustnym podanim okolo taborovych ohnov (kedze zidia boli v tych dobach prevazne pastieri) a az neskor tie pribehy dali na papier.
No a aj z tohoto dovodu to straca na doveryhodnosti. Tie pribehy uz presli takym vseliakym zkraslenim a obmienanim ze jednoducho sam nemozes vediet co je tam pravda a co nie.
r3mus
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa r3mus »

urcite existuje nieco ako vacsia moc - hovorme jej boh napr. tak potom v neho verim. a tiez sympatizujem s myslienkami krestanstva aj ked sa v mnohych nazoroch rozchadzam s cirkvou. zjednodusene - verim v boha nie v cirkev :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Clovek sa preto rodi ako hajzlik lebo je od prirody egoista ako kazdy iny tvor na tejto planete. Aj pes dokaze zavidiet ked sa venujes viac druhemu psovy ako jemu, je preto snad ovplivneny diablom?
:aasmile10: kto tu vraví o tom, že to nutne musí byť spôsobené vplyvom diabla? Zhodujeme sa v príčinách ľudskej zloby :wink:

Biblia braná ako obraz - NIKTO ťa nenúti brať ju doslovne. Pár maniakov (najmä v USA) ju tak berie a čo... tak sú všetkým na smiech. Je to ich boj. Ja sa ju snažím chápať v historickom kontexte - bola spísaná/napísaná ľuďmi, ktorí žili v istej dobe a v istých podmienkach (preto napr. vznikol aj zákaz bravčového - na púšti sa najrýchlejšie kazí..). Biblia je kniha a NIKTO nemá právo určovať, ako sa má vnímať (doslovne, obrazne...), každý máme slobodnú vôľu spraviť, čo uznáme za vhodné. Pokiaľ viem, tak žiadna z majoritných církví na SR (ECAV, Rímokatolíci) nemá striktnú regulu, že sa má Biblia chápať doslovne - ak máš opačnú info, sem s ňou :)

Tu myslím narážame na základný problém, o ktorom písal apoštol Pavel: najprv treba pochopiť/uveriť v naprostý základ - existencia Boha, jeho milosti a to, že nám sem poslal záchrancu Ježiša. Potom sa dá ľahšie (dôraz na ľahšie - netvrdím, že diskusia o takýchto veciach nemá zmysel, len z tvojej strany je to trocha problém, lebo ti veľa vecí z nej nebude dávať širší zmysel) diskutovať o otázkach, či brať bibliu doslovne a ak áno, tak ktoré časti.
To je ako by sme sa teraz šli hádať s nejakým mohamedánom o tom, že tretia súra z koránu je hlúposť a nezlučuje sa s vedeckým poznaním (toto je príklad, netuším, čo je v tretej súre koránu :oops: )

ak som si zle interpretoval, Kali, tvoj svetonázor, tak sa ospravedlňujem, no mne z neho vyznelo to, že veríš v nejakú nehmotnú silu, ktorá tu vo svete vládne :wink: Ak to tak nie je, tak ak ti nevadí, ťa prosím, aby si napísal tvoj svetonázor trocha jednoduchšie a priamo - v čo vlastne veríš.
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

Stoporko napísal:Pokiaľ viem, tak žiadna z majoritných církví na SR (ECAV, Rímokatolíci) nemá striktnú regulu, že sa má Biblia chápať doslovne - ak máš opačnú info, sem s ňou :)
Uz asi v 15-16 storoci katolicka cirkev vydala vyhlasenie/uznesenie, ze Biblia sa nema chapat doslovne, resp. Stary Zakon.
kali520
Darca
Darca

stoporko napísal:Biblia braná ako obraz - NIKTO ťa nenúti brať ju doslovne. Pár maniakov (najmä v USA) ju tak berie a čo... tak sú všetkým na smiech. Je to ich boj. Ja sa ju snažím chápať v historickom kontexte - bola spísaná/napísaná ľuďmi, ktorí žili v istej dobe a v istých podmienkach (preto napr. vznikol aj zákaz bravčového - na púšti sa najrýchlejšie kazí..). Biblia je kniha a NIKTO nemá právo určovať, ako sa má vnímať (doslovne, obrazne...), každý máme slobodnú vôľu spraviť, čo uznáme za vhodné. Pokiaľ viem, tak žiadna z majoritných církví na SR (ECAV, Rímokatolíci) nemá striktnú regulu, že sa má Biblia chápať doslovne - ak máš opačnú info, sem s ňou
No a toto je ten hlavny problem ta biblia je nejasna. Tak ako mame verit v boha ked nam nedal jasne najavo co od nas ocakava. Ty si tu bibliu vysvetlujes po svojom a ja zazse po svojom a vidis obaja verime v nieco ine. Tym padom opat nemozem povazovat bibliu za nejake bozie slovo alebo nejakeho radcu do zivota v co mam verit alebo vobec neverit.
stoporko napísal:Tu myslím narážame na základný problém, o ktorom písal apoštol Pavel: najprv treba pochopiť/uveriť v naprostý základ - existencia Boha, jeho milosti a to, že nám sem poslal záchrancu Ježiša. Potom sa dá ľahšie (dôraz na ľahšie - netvrdím, že diskusia o takýchto veciach nemá zmysel, len z tvojej strany je to trocha problém, lebo ti veľa vecí z nej nebude dávať širší zmysel) diskutovať o otázkach, či brať bibliu doslovne a ak áno, tak ktoré časti.
To je ako by sme sa teraz šli hádať s nejakým mohamedánom o tom, že tretia súra z koránu je hlúposť a nezlučuje sa s vedeckým poznaním (toto je príklad, netuším, čo je v tretej súre koránu )
No praveze ja tu stale diskutujem na takej urovni ze pripustam existenciu boha a len sa pytam a davam otazky. Ta najzakladnejsia otazka stale nebola zodpovedana a to je ta ktore nabozenstvo ma vlastne pravdu ak vobec nejaka pravda existuje a preco to tak je? Ja som tu uz uviedol x nejasnosti v krestanstve a jeho ucenie a aj Jezis kristus niesu dokazom toho ze je to tak ako hovori krestanstvo samotne. Ciele boha mozu byt hocijake a nemusi to byt ani konanie nejakeho dobra.
stoporko napísal:ak som si zle interpretoval, Kali, tvoj svetonázor, tak sa ospravedlňujem, no mne z neho vyznelo to, že veríš v nejakú nehmotnú silu, ktorá tu vo svete vládne Ak to tak nie je, tak ak ti nevadí, ťa prosím, aby si napísal tvoj svetonázor trocha jednoduchšie a priamo - v čo vlastne veríš.
Ja som pisal o tych troch teoriach:
kali520 napísal:1. Vsetko tu je od pociatku a trva do nekonecna, cas je tym padom relativny alebo v podstate vobec neexistuje (tuto vec ludsky mozog nemoze pochopit nema na to funkcie) V tejto teroii uznavam aj viacrozmerny vesmir, ludsky mozog chape len 3 rozmeri resp 4 tu ich moze byt viac mozno aj 100, tym padom by mohol mat vesmir taky tvar a priebeh ze jednoducho nema zaciatok ani koniec.

2. Vsetko vo vesmire a jeho priebe sa opakuje. Je to to iste ako ked sa na zemi vydam smerom rovno a po nejakom case preto ze zem je gulata pridem zase nato iste miesto. To iste moze platit s vesmirom lenze preniesieme to na dej a cas, nejak to zacalo a skonci to tak isto ako zacalo a opat znova.

3. Vsetko je stvorene nejakym vyzsim vedomim alebo energiou, lenze tu som na pochybach preto lebo neviem najist odpoved nato co stvorilo to vedomie alebo energiu.
tehla

hughito napísal: No to je síce pekné, že si sa tak snažil a vytrhol z kontextu, ale je v tom maličký chybička.
To druhé som nepísal ja (Má vůbec tato organizace v dnešním světě právo na existenci?).
V tom článku, ktorý som poslal, ide o obsah, nie o úvodník, takže sa radšej skús vyjadriť k tomu podstatnému.
No to je sice pekne, že sa tak snažiš očistiť svoje meno, po tom, čo si povedal klamstvo, ale hovoril si za všetkych ateistov, tak sa nevyhovaraj, že si to nepisal ty, konieckoncov, ty si bol ten, čo tu postol ten članok. K tym ostatnym prazdnym rečiam a obvineniam sa nebudem vyjadrovať. Kopirujem len to, čo nie je v rozpore s Božim slovom a nepotrebujem nejakych „uznavanych znalcov“, aby mi hovorili ako mam chapať Boha

K obsahu članku sa vyjadrim nasledovne: Typicky argument vytiahnuť stredovek a vypísať nejaké usmrtenia a vojny. Keby som vytiahol stredovek ja, tak pravdepodobne potom nemame pravo na existenciu všetci na tomto svete. Okrem toho – križiacke vypravy sa uskutočňovali z dôvodu rozpinavosti moslimov, ktori veľku časť stredoveku robili nájazdy do Europy a chceli nas pozabijať a zmocniť sa našich uzemi. V tej dobe samotná byzantská ríša prosila pápeža, aby jej poslal vojsko, lebo nezvládala útoky moslimov. To, že sa niektore z nich zvrhli aj na drancovanie, je už iny pribeh. Takže križiacke výpravy zastavili postup moslimskych vojsk na dlhšiu dobu a Europa sa mohla pripraviť na vojnu. Ale podľa tvojej zvratenej logiky, kresťania sa mali nechať zabiť, lebo si ani nič ine nezaslužia však? Zabudaš na jednu vec, neexistoval by si ani ty. Ale to začina byť tvar dnešnej Europy, kydať sami na seba, smutne, ba priam tragikomicke.
Teraz si budu ateisti, ktory inkviziciu davaju ako zakladny argument proti kresťanom trhať vlasy :lol: : članok uvedeny v Historickej revue, časopis vydávaný slovenským archeologickým a historickým inštitútom a čo potvrdili historické pramene, na rozdiel od proticirkevnej propagandy: Volne podla Viliam Judak, Inkvizicia I. a II., Historicka revue 4 - 5/2003
V roku 1998 bolo vo Vatikane otvorene medzinarodne sympozium vedeckych studii na tuto temu. Zucastnili sa ho odbornici bez ohladu na nabozenske presvedcenie alebo prislusnost k nejakej historickej skole. Dochadza aj k otvaraniu a spristupnovaniu tajnych archivov Svatej stolice aby sa konecne zverejnenim archivnych pramenov osvetlila objektivna pravda.
Historiografia dalej tvrdi, ze napriek vsetkym negativam, znamenal inkvizicny proces velky pokrok v jurisdikcnej praxi vtedajsej doby. Zistenie viny nebolo ponechane svojvoli, ale muselo byt dokazane. V roku 1252 bola papezom Inocentiom IV vydana bula Ad extirpandum, ktora povolovala okrem ineho pri vysetrovani pouzit mucenie, ktore bolo cirkvou dovtedy zakazane ako previnenie proti Boziemu a ludskemu zakonu. Nesmelo sa vsak aplikovat na deti a tehotne zeny a nesmelo viest k zmrzaceniu. Taktiez nesmelo byt pouzite dvakrat v tom istom procese. Priznanie, vyslovene pocas mucenia muselo byt delikventom opakovane na druhy den, bez pouzitia akychkolvek donucovacich prostriedkov. Pri inkvizicnych procesoch, ktore boli velmi detailne, boli zarucene prava obvineneho, aj ked nie do takej miery ako je to v sucasnosti. Odsudeny mal moznost odvolat sa priamo k papezovi
Pocet upalenych bol podstatne iny, ako to tvrdi neskorsia "vylepsena" historiografia. Pocty trestov smrti z celkoveho poctu inkvizicnych konani sa rozchadzaju pre neuplnost sprav. Pohybuju sa vsak v rozmedzi 2 - 5% vsetkych procesov. Znalec inkvizicie Silvan Seidel Menchi charakterizuje inkviziciu v porovnani s inymi sudmi, ako "pozoruhodne korektnu a svedomitu instituciu, ktora pracovala vysoko korektne a neprestajne, a ako model pravnej preciznosti a prisnosti predvidala uz urcitymi hladiskami moderne chapanie kriminalnej justicie". Reiner Decker konstatuje ze "Svate oficium poskytovalo ... pomerne cestne konanie, v ktorom obzalovani mali dobru sancu pomoct pravde k vitazstvu ... Uz teraz sa ukazuje, ze cinnost inkvizicie z dnesneho pohladu netreba posudzovat len negativne. ".

Za takmer 300 rocne posobenie inkvizicie v Spanielsku bolo pravdepodobne popravenych 3 - 4000 osob pri viac ako 2 000 000 procesoch. Cisla nie su samozrejme uplne presne. Styri patiny rozsudkov smrti sa uskutocnili za prvych 30 rokov posobenia. Ostatni obvineni boli prepusteni, alebo odsudeni na ine tresty, ako prepadnutie majetku a podobne. Aj ked nemozno v ziadnom pripade ospravedlnovat obdobie posobenia inkvizicie v Spanielsku a nemozno ho objektivne porovnavat s inym, predsa pre porovnanie za tri roky vlady lavice v Spanielsku v roku 1936-1939 jej stupenci zavrazdili vyse 50 000 ludi bez sudu a castokrat po krutom muceni. Asi polovica z nich bola zabita z nabozenskych dovodov (z toho asi 7000 reholnikov a knazov). Celkovy pocet obeti komunizmu v 20. storoci sa priblizil k hranici 100 milionov mrtvych (ZSSR 20 milionov, v Cine 65 milionov).

Predstava, ze inkvizicia ma na svedomi miliony carodejnic je nezmysel a vysledky vyskumov jej protirecia. Dansky etnolog a historik Gustav Henningsen pri prilezitosti jubilejneho roka 2000 a otvarani vystavy o upalovani carodejnic, ktora bola instalovana v Danskej akademii v Rime uviedol vo svojej prednaske, ze kym sa povodne uvadzalo za 400 rokov procesov 9 milionov obeti, realne cislo sa pohybuje okolo 50 000 tisic.
Tak ako vidiš, cirkev zmiernila sudnu prax stredoveku ustanovením inkvizície, zakazovala mučenie s trvalymi nasledkami (čo bol na stredovek nesmierne humanitny čin), ustanovila súdny proces, stredoveká prax bola totiž – označiť a zabiť. Zakazovala ľuďom konať svojvôľu, lebo mnoho bolo takych, čo sa obavali miernosti duchovných a brali spravodlivosť do vlastných rúk. Takže išlo vlastne o pokrok tej doby, aj ked to možno bude znieť šokujuco, vzhľadom na dve storočia sionistickej protikresťanskej propagandy. Takže nevidel by som to len v negativnom svetle. Inkvizičné sudy dali upáliť približne 50 000 ľudí za 400 rokov. Dnes, keď tie vysoko morálne svetské organizácie typu NATO zabijú 50 000 ľudí za deň, väčšina z vás ani nepohne brvou a ďalej kydate na cirkev. Čo tak zmeniť skôr toto?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

No a toto je ten hlavny problem ta biblia je nejasna. Tak ako mame verit v boha ked nam nedal jasne najavo co od nas ocakava. Ty si tu bibliu vysvetlujes po svojom a ja zazse po svojom a vidis obaja verime v nieco ine. Tym padom opat nemozem povazovat bibliu za nejake bozie slovo alebo nejakeho radcu do zivota v co mam verit alebo vobec neverit.
Pozri, moj osobny nazor je taky, ze Boh nam dal v Biblii vediet co od nas ocakava jasne:
1) verte vo mna (to je samotny predpoklad ostatneho)
2) milujte sa navzajom cistou laskou

to su podla mna zaklady krestanstva. Vsetko ostatne pocnuc dedicnym hriechom, konciac stavnim si murika na streche (aj takato konina je v starom zakone ako prikaz :D ), je len druhotne a menej dolezite. Mozno so mnou budu niektori ludia nesuhlasit, no myslim, ze toto je fakt krestanske ucenie okresane na samotny zaklad, vychadzajuc z Biblie (zaklad desatora a Ježišova "suma zákona")

Ty ocakavas, ze nam niekto da presnu kucharsku knihu s radou pre kazdu situaciu do zivota? To by ta kniha (Biblia) musela byt "trochu" hrubsia, nemyslis?

No praveze ja tu stale diskutujem na takej urovni ze pripustam existenciu boha a len sa pytam a davam otazky. Ta najzakladnejsia otazka stale nebola zodpovedana a to je ta ktore nabozenstvo ma vlastne pravdu ak vobec nejaka pravda existuje a preco to tak je? Ja som tu uz uviedol x nejasnosti v krestanstve a jeho ucenie a aj Jezis kristus niesu dokazom toho ze je to tak ako hovori krestanstvo samotne. Ciele boha mozu byt hocijake a nemusi to byt ani konanie nejakeho dobra.
to, že dávaš otázky si veľmi cením, lebo tak sa dá aj diskutovať, nie sa len okrikovať :) Na mnohé ti odpovedať žiaľ neviem, sám sa plánujem niektoré spýtať, až raz umriem, "tam hore." Ktoré náboženstvo má teda pravdu? Neviem - verím, že to moje - ak porovnám Bibliu ako ústrednú knihu kresťanstva, tak aj napriek všetkých jej chybám a problémom, je stále najviac v súlade 1) s naším vedeckým poznaním (ak berieme genezis obrazne) 2) s tým, čo dennodenne prežívam ja (už som tu písal o modlitbe) a mne blízki ľudia

Ciele Boha - raz sa ho na to spýtame :wink:
hughito
Redeemer
Redeemer

Tehla : K tomu článku sa ani nemý zmysel vyjadrovať.

Pre mňa je dôležité, že ho napísal cirkevný historik, čiže o objektívnosti sa môže diskutovať.

Zistenie viny nebolo ponechane svojvoli, ale muselo byt dokazane.
Samozrejme, priznanie bolo vynútené mučením.

Priznanie, vyslovene pocas mucenia muselo byt delikventom opakovane na druhy den, bez pouzitia akychkolvek donucovacich prostriedkov.
Samozrejme, stačilo znova pohroziť mučením.

Pri inkvizicnych procesoch, ktore boli velmi detailne, boli zarucene prava obvineneho, aj ked nie do takej miery ako je to v sucasnosti.
No moc tie práva opísané nie sú.
Pravda je taká, že kto bol obvinený, mal trest istý, nemal sa ako obhájiť. Obhajoba nemala právo na svedkov.
Inkvizítor bol žalobca aj sudca v jednej osobe.
Proti rozsudku sa nebolo možné odvolať.

Dodávam, že autor demagogicky porovnáva zločiny cirkvi so zločinmi komunizmu, vojen či rôznych hladomorov, ako keby to malo niečo spoločné.

Dodávam článok od prof. PhDr. Jaroslava Motyčku, DrSc..

Popis : Vybrali sme zo staršej literatúry, ktorá ešte nemohla byť poznamenaná „totalitnou" ideológiou. Práca je z roku 1922

Svätá inkvizícia

Len obmedzený, nevedomý človek nevie nič o hrôzach cirkevných inkvizícií, ktorými zavraždili státisíce ľudí v mukách, aké len chorá myseľ zvrhlých netvorov vedela vymyslieť. Dnes je zjavná snaha mnohých tzv. cirkevných historikov tieto zločiny zľahčovať alebo dokonca popierať. Že by si to všetko vymysleli len nepriatelia cirkvi?

„Inkvizícia bola najstrašnejší a najkrvavejší zjav, aký sa kedy ako systém pod rúškom náboženstva vyskytol", píše už citovaný jezuita Pavel Hoensbróch:

„Prúdy ľudskej krvi, preliatej inkvizíciou padajú celkom a výlučne na vrub pápežstva, takže úplne dejinnej pravde zodpovedá, ak sa povie: Námestníci Krista stáli celé stáročia v popredí vražedného systému, ktorý viac než ktorákoľvek vojna, spôsobil medzi národmi spustošenie a biedu a meno kresťanstva neslýchané zneuctil."

A klerikálmi oslavovaný španielsky spisovateľ Orti y Lara píše výstižne: „Cirkev, ktorá inkvizíciu vyvolala, uznávala ju vždy s osobitnou záľubou. Žiadny katolík nesmie vysloviť meno svätého tribunálu viery, aby nesklonil úctyplne hlavu pred inštitúciou, ktorá je podstatne katolíckym, takmer podstatným obrazom cirkvi, našej matky."

Je zjavným klamstvom, ak sa zo strany rímskych cirkevníkov tvrdí, že nie cirkev, ale svetské vrchnosti robili inkvizíciu. Proti tomuto tvrdeniu stoja jasné, všetku pochybnosť vylučujúce vyhlásenia a nariadenia „objektívnych autorít v ohľade náboženskom", rímskych pápežov.

Tak napr. pápež Urban II. (1088-1099) prehlasuje striktne: „Nepovažujeme za vražedníkov tých, čo vzplanuli proti vyobcovaným, naplnení súc horlivosťou pre katolícku matku, a niekoľko z nich zabili..."

Pápež Bonifác VIII. (1294 - 1303) nariadil, že vrchnosti, ktoré by sa zdráhali potrestať odsúdených inkvizíciou, samé majú byť považované za kacírske a prepadajú trestu. Pri upaľovaní kacírov musel buď panovník alebo iný vrchnostenský hodnostár prisahať na evangelium, že bude kacírov vždy prenasledovať a že inkvizícii poskytne všetku podporu, aby mohla kacírov podľa cirkevných zákonov riadne potrestať.

Pápež Lev X. vyhlásil zásadu, že „kacírov upaľovať nie je hriechom proti Duchu svätému za článok viery" a pápež Pius IV. píše r. 1560 vojvodovi savojskému: „Nepoznám ani jediný príklad, kde by sa po dobrom s kacírmi bolo niečo vybavilo, ale viem dobre z vlastnej skúsenosti, že najlepší prostriedok na obracanie kacírov je moc." – Typická ukážka láskyplnej katolíckej cirkvi, či nie?

A iný námestník Kristov na zemi, Pius V. hovorí, že „nie je nič také ukrutné, ako milosrdenstvo k bezbožným, ktorí si zaslúžili horúce peklo..."

A veruže nemôžme netvorom, rímskym pápežom vytýkať takúto „ukrutnosť" milosrdenstva.

– Len v Španielsku v priebehu štyroch storočí bolo inkvizičnými „súdmi" potrestaných okolo 341 000 osôb, z ktorých za živa upálili 31 912!

– V Portugalsku bola zriadená definitívne inkvizícia bullou pápeža Pavla III. dňa 3. marca 1536. Prvý inkvizítor Diego da Silva úradoval 18 rokov, a za tento pomerne krátky čas dal upáliť 10 220 osôb, 6860 iných, ktoré buď ušli alebo zomreli v priebehu vyšetrovania, bolo spálených len v obraze,

-- 96 000 osôb mučených, zbavených majetku, občianskych práv, odsúdených na doživotný žalár! Toľko obetí inkvizície za 18 rokov!

Koľko ich bolo za 300 rokov, čo trvala vláda inkvizície v Portugalsku! A koľko nešťastných ľudí padlo za obeť inkvizičnej hrôzovláde na celom svete! U nás v Čechách v Prahe len roku 1318 bolo pre „kacírstvo" upálených 14 osôb za jediný mesiac – roku 1341 bolo pozatváraných toľko ľudí pre „kacírstvo", že inkvizičné žaláre nestačili a pražský biskup musel na rozkaz pápeža Benedikta XII. prepožičať inkvizítorom aj svoje väznice.

O tom, čo si vytrpeli nebohé obete, ktoré sa dostali do pazúrov „svätých sudcov inkvizičných" sa dozvedáme z rôznych príručných knižiek, návodov pre trestných sudcov, spisovaných velebnými otcami rôznych mníšskych rádov, najmä Dominikánov a Františkánov. Bolo to strašnejšie ako v najsadistickejších amerických hororoch.

Väzňa, keď zlomili jeho energiu v príšernom žalári, viedli do mučiarne, v ktorej všetky mučidlá boli vyložené a tu ho inkvizítor podrobil vypočúvaniu, pri ktorom používal najneuveriteľnejšie podvody, aby ho nejakým spôsobom poplietol. Aj najmenší rozpor stačil na začatie mučenia, ktoré inkvizičné príručky odporúčali ako prostriedok najúčinnejší. Mučidlo i spôsoby mučenia bývali veľmi rozmanité. Najobľúbenejšie však boli:

– škripec, na ktorom väzňa napínali tak, až mu vykĺbili ruky,

– železné topánky posiate tupými hroty, ktorých šrouby tak sťahovali, že drvili lýtka i členky,

– šrouby na palce, kúsky trstenice alebo klin, ktorý zaklienili medzi prsty, zovretím ho vrážali medzi kĺby, - avšak nevyčerpateľným prostriedkom mučenia bol oheň.

– Väzňom pálili boky fakľami,

– rozžeraveným železom vypaľovali najcitlivejšie časti tela

– nohy natierali masťou alebo olejom a vystavovali prudkému ohňu.

Strašné, nevysloviteľné muky a bolesti trpeli všetci, čo padli akýmkoľvek spôsobom do rúk ohavných nástrojov „objektívnej autority v ohľade náboženskom" rímskeho pápeža!

Snáď jeden z najstrašnejších spôsobov popravy odsúdených kacírov vymyslel generálny inkvizítor pápeža Gregora IX. roku 1230 – Róbert zvaný Bulhar:

človeka, ktorého zločin kacírstva sa dokázal skúškou rozžeraveným železom, vriacou vodou alebo iným spôsobom, vyzliekli a priviazali k drevenému stĺpu. Potom mu stiahli kožu z hlavy až k pupku a uvoľnili roj včiel, ktoré sadali na krvácajúce mäso úbožiaka až kým smrť neukončila jeho krutú trýzeň.

A kto boli tí „kacíri", s ktorými sa takto zaobchádzalo? Predovšetkým všetci, čo sa opovážili mať:

1. svoju vlastnú mienku

2. tí, ktorí nechceli alebo nemohli svoj rozum zaprieť natoľko, aby prijímali za zjavenú pravdu hlúposť a absurdnosť, vznikajúcu v tých či oných časoch v hlavách tých, čo v mene Ježišovom vládli ako despotovia svetu.

3. Potom nešťastníci, ktorí sa stali obeťami vydieračstva kňazských chamtivcov alebo osobnej pomsty nepriateľov, ľudia obvinení z čarodejníctva - obete najtupšej a najhlúpejšej povery, akú kedy obmedzení a vystrašení hlupáci mohli vymyslieť...

Ale niet tu dostatok miesta na podrobný opis. Bolo by síce potrebné prehovoriť aj:

– o hrôzach noci Bartolomejskej, strašnom vraždení francúzskych Hugenotov, ktorých jediným previneným bolo to, že boli čestnejšími kresťanmi, než pokryteckí rímsko-katolíci

– o bojoch protestantských Holanďanov so Španielmi a Rímom na konci XVI. storočia - zápasoch tak pripomínajúcich český odboj proti Ferdinandovi II., pri ktorých si rovnako krvilačné a pomstychtivo Rím počínal ako v Čechách.

– „Rozsudkom svätej stolice", píše o tom dejepisec John L. Motley, „boli všetci obyvatelia Holandska odsúdení pre kacírstvo na smrť. Tromi vetami boli 3 000 000 ľudí, muži, ženy i deti, odsúdení na hranicu..." Mohli by sa uviesť ešte stovky a stovky výstražných a odstrašujúcich príkladov pre všetkých tých, ktorí by akýmkoľvek spôsobom dávali príčinu zvodom agentov a uctievačov „objektívnej autority v ohľade náboženskom", t.j. rímskeho pápeža, vychvaľovačov „starých zlatých časov", v ktorých cirkev „stála nad človekom", čias, o ktorých historik Henri H. Milman, mimochodom kňaz, hovorí:

„Prekliatie, nie požehnanie bolo jazykom cirkvi a náboženské vojny, nevídané za čias pohanských, stali sa mocným žriedlom ľudskej biedy..."

Stovky a stovky desivých obrazov by sa mohli uviesť ako dôkaz, ako strašne bolo ponížené ľudstvo za čias neobmedzenej vlády cirkvi, ako hovorí anglický filozof a historik W. E. Lecky za čias, kedy

„ohyzdný, sprostý, vyžitý šialenec, bez vzdelania, vlastenectva, prirodzených náklonností, ubíjajúci svoj život neustálou nadzmyselnou rutinou a odporným sebatrýznením, chvejúci sa pred strašnými fantómami svojho chorého mozgu, stal sa pánom národov, ktorí poznali dielo Platóna a Cicera i život Sokratov a Catonov."

Zadubení, tupí a choromyseľní ľudia - bez morálky, bez akéhokoľvek charakteru a cti ovládali cirkev a premenili ľudský život na peklo.

Prečo by sme však mali hľadať dôkazy za hranicami našej vlasti?

– Či to nebol aj náš národ, naši pradedovia a prababičky, ktorí na svojom tele pocítili dobročinnosť a šťastie neobmedzenej vlády cirkvi nad človekom v časoch, keď sa cirkev o túto vládu delila s mocou svetskou, vládou „z božej milosti"?

– Či nebola to vari doba vlády cirkvi rímskej, v ktorej sa pápežskí križiaci dopúšťali strašných zverstiev proti vidieckemu a mestskému ľudu husitskému? Či to nebola vari doba jej vlády, keď vydávala príšerné mandáty proti Českým Bratom a nekatolíkom vôbec? Neboli to vari žoldnieri „katolíckej ligy", ktorí po bitke na Bielej Hore vyplienili Prahu, znásilňovali ženy a dievčatá, lúpili a ničili domy s takou zúrivosťou, že po ich odchode zostala len úplná spúšť?

– Či to nehovorila cirkev ústami pátera Sabinu k cisárovi Ferdinandovi II. a jeho dvoru o českých „rebeloch": „Roztlčieš ich prútom železným a oni ako nádoba hlinená rozpadnú sa?"

– Nebola to vari práve hlava cirkvi, pápež Pavol V., ktorý keď dostal správu o porážke Čechov na Bielej Hore „preveľmi sa z toho veselil" a ktorého ranila mŕtvica od radosti, že sa opäť cirkvi rímskej vracia vláda nad človekom českým, ktorý ju dávno predtým už zvrhol?

– Nebola to vari práve tá doba, keď „cirkev stála nad človekom", keď cisárovi Ferdinandovi II. váhajúcemu podpísať hrozný ortieľ nad 27 vodcami českého odboja vtisol jeho spovedník P. Becanus pero do ruky hovoriac, že si „berie všetko na seba a svoje svedomie".

– A neboli to vari kňazi tej istej cirkvi „stojaci nad človekom", čo asistovali na lešení popraviska na Staromestskom rínku v ten strastiplný deň, keď od skorých ranných hodín sa kmital meč kata, pod ktorého majstrovskými údermi pretínali šije rebelov? Šije slobodných a čestných ľudí, ktorí sa nechceli skloniť pred temnou a krutou vládou tkz. námestníka Kristovho na zemi a uznať, že cirkev stojí nad človekom?

– Či rozumieme vari zle slovám Budovcovým, vrhnutým do tváre cisárskym „sudcom": „Dávno ste po našej krvi bažili - krv pite!" a slovám staručkého Vodňanského, ktoré povedal Jezuitom do očí: „Pod zástierkou rebélie beriete nám životy a nemajúc dosť, chcete nám aj duše odobrať? Nasýťte sa pozeraním na našu krv a nech vám je to dosť'...

– Či nebola to práve doba, kedy „cirkev vládla nad človekom" a neboli to jej služobníci, ktorí, ako hovorí Denis vo svojom spise „Čechy po Bielej Hore": „Odvšadiaľ naliehali na cisára, aby nestrácal príležitosť, ktorú mu dáva Prozreteľnosť, aby bola dokonaná skaza kacírstva" a nebolo vari každému ich želaniu vyhovené s najväčšou ochotou?

– Neboli to práve, ako takisto Denis uvádza „Karmelitáni, Barnabiti, Pavláni, Premonstráti, Dominikáni, Serviti, Jezuiti, Františkáni i mníšky z nemenovaných rádov", ktorí „zlietli sa ako krkavce na bojisko" a na čele toho povestného „Syndikátu zlodejov", ktorý sa sústredil okolo kniežaťa Lichtensteina, brali odmenu za svoje katovské služby, preukázané Habsburgovcom a „delili sa o vojnovú korisť nad ešte teplou mŕtvolou národa"?

– Či to neboli jezuiti a kňazi „cirkvi stojacej nad človekom", ktorí na čele lichtenštajnských dragúnov začali a viedli hroznú protireformačnú éru? Nie sú vari oni intelektuálnymi pôvodcami tej skazy, ktorej podľahol náš národ po Bielej Hore?

– A neboli to vari oni, ktorých srdcia sa nezachveli od hrozného náreku, ktorý sa vtedy z našej vlasti vznášal k nebesám?

– A neboli to oni, sluhovia „cirkvi, stojacej nad človekom", ktorí vyhnali státisíce našich rodín za hranice, priviedli náš národ do hrobového temná?

– Neboli to vari oni, čo sa stali spojencami rakúskej žoldnierskej šable, svätili bodáky a kanóny? Neskrížili práve oni vojenskú šabľu s krsteľnicou, aby pod týmto symbolom násilia svetského i duchovného náš národ až do konca 1. svetovej vojny tlačili k zemi? Neboli to oni, ktorí sa nakoniec uspokojili aspoň s úlohami špicľov a drábov, udavačov a denunciantov - vtedy, keď už sami nemohli vládnuť?

Takto vládla cirkev nad človekom: „Človek zvíjal sa v prachu zeme a na jeho zohnutej šiji stála ťažká noha rímskeho popa, bezcitne drviac každého pri najmenšom pokuse o odpor..."

A myslíte si, že by bolo inak, keby sa opäť dostala cirkev rímsko-katolícka k takej moci, akú mala predtým? 
Napísať odpoveď