Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

k tým fyzikom - už dlho sa snažia nájsť nejakú teóriu, ktorá by komplexne popisovala správanie sa všetkého na svete, aby všetko vysvetľovala... teória superstrún k tomu pomerne blízko, no stále to nie je ono. Už len taká blbosť ako kmitanie molekúl a atómov v molekulách, keď si rozoberieš do detailu doteraz nevieme presne zdôvodniť - vieme popísať, no nie zdôvodniť. Tak isto gravitácia - vieme ju popísať, experimentálne odmerať, no nie odôvodniť... a môj najobľúbenejší príklad, s ktorým som ničil nervy stredoškolskej fyzikárke - prečo drží magnet na chladničke a nikdy nespadne, keď na "boj" s gravitáciou je potrebná neustála energia? (vysvetľovala mi to excitovanými elektrónmi... no aj ich energia nie je nekonečná...) proste plne s hughitom súhlasím, že dnešná veda sa snaží, no zďaleka toho nevieme dosť. A v niektorých ohľadom narážame na neprekonateľné bariéry (už som tu opisoval pitvu mozgu...). Ono vznik prírodných zákonov sa asi ani vysvetliť inak ako vierou nedá, lebo ony samé sú základnými premisami a axiómami vedeckých teórií, teda tvrdenia, ktoré sa nedokazujú, lebo predpodkladáme, že platia.
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

hughito napísal:Áno, ešte veľa vecí je nejasných, neznámych, ale tak to predsa musí byť, veď o koľko viac vieme, než sme vedeli pred 50 rokmi ?
Ano, my tie veci len spoznavame, ale kto ich vytvoril? Ako vznikli? To je tá otázka. Tvoja odpoved nie je o nič menej rozpravkova ako moja-že zo zrniečka prachu... :)
hughito napísal:Pascalova slučka ( opravte ma, ak sa mýlim, lebo nie som si istý ), ktorý hovorí, že čím viac vieme, tým vlastne vieme menej. Lebo každá novoobjavená vec so sebou prináša ďalších desať nových otázok, čiže je to kolobeh stáleho skúmania.
S tymto suhlasim a dodavam, že podla mna nikdy sa pomocou vedy nedozvieme uplnu pravdu, možno by človek mal hľadať pravdu aj inde, vo svojej duši, prečo by to malo byť iba bud alebo, bud veda alebo duchovno....ak je teda človek zloženy z oboch častí, mal by rozvijať obe, nie?
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

A ako vysvetliš niečo take ako vlastnosti, pocity, smiech, plač, smutok, to že dieťa vôbec žije, cíti, to ma od primitivnosti dosť ďaleko. Pre mňa človek je celkom tajomna vec
Tak si nakúp nejaké knižky a začni študovať.

Stoporko : No samozrejme, že nevieme dosť, alebo všetko, a to ale ani nikto netvrdí.
To ale nevylučuje, že niekedy budeme vedieť, veda ma neuveriteľné pokroky napr. za posledných 100 rokov.
Ono vznik prírodných zákonov sa asi ani vysvetliť inak ako vierou nedá, lebo ony samé sú základnými premisami a axiómami vedeckých teórií, teda tvrdenia, ktoré sa nedokazujú, lebo predpodkladáme, že platia.
No ale my to nielen predpokladáme, nám pravdivosť axióm predsa dokazuje tá samotná realizácia, skúmanie na základe tých axióm v nejakej oblasti.
Či nie ?
To nie je tak, že my tej základnej axióme proste iba veríme, lebo nám nič iné nezostáva.
Či sa mýlim ?
Inak v tomto ma musíš Stoporko opravovať, ja nie som vedec ako ty, ani také nič neštudujem, čiže sú to len moje skromné domnienky.
Ano, my tie veci len spoznavame, ale kto ich vytvoril? Ako vznikli? To je tá otázka. Tvoja odpoved nie je o nič menej rozpravkova ako moj
Ale tvoja odpoveď Boha takisto vynára ešte viac otázok, ktoré už fakt nikto nevysvetlí, lebo to sa proste nedá, podľa mňa je to nezmyselné.
Ale naopak, zrniečko prachu a jeho následný vývoj vieme celkom dobre popísať a všetko nám sedí.

S tymto suhlasim a dodavam, že podla mna nikdy sa pomocou vedy nedozvieme uplnu pravdu, možno by človek mal hľadať pravdu aj inde, vo svojej duši, prečo by to malo byť iba bud alebo, bud veda alebo duchovno....ak je teda človek zloženy z oboch častí, mal by rozvijať obe, nie?
No, to sa zhodneme, ani ja si nemyslím, že niekedy dospejeme do štádia, že budeme vedieť všetko. Možno sa to aj stane, ale neviem si to dobre predstaviť.
A to nie je cieľ fyziky, všetko vedieť, to si treba uvedomiť.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

pod toto sa plne podpisujem :)

k tomuto by sa mohli vyjadriť niektorí zarytí materialisti, ktorí do tejto témy prispeli...

len tak pre zaujímavosť o fungoavní kung-fu a meditácie - mníci cvičili kung fu pre to, aby sa rozvíjalo ich telo a meditovali pre to, aby si rozvíjali ducha. Prišli totiž na to, že rozvoj tela je závislý od rozvoja ducha a naopak.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

tehla napísal:kto tie pravidla vytvoril, alebo ako boli vytvorene?
Stale o tom istom, kto stovril boha? Na oboje si mozes davat rovnake otazky a na oboje mozes odpovedat nekonecno a do nekonecna a podobne.
tehla napísal:Vy sa stale pytate logikou na Boha, teraz sa chcem chviľu pytať ja, proste ma zaujima pohľad ateistov na tieto veci.
Svoje nazory na tieto veci som tu uz pisal nie raz a musim skonstatovat ze ten 1 a 2 bod je odpovedou na tvoje otazky vyzsie a nejak sa nedaju aplkovat na boha.

Pre ozrejmenie este raz uvediem tie moje teorie aby sme sa tu v tom nestracali:

1. Vsetko tu je od pociatku a trva do nekonecna, cas je tym padom relativny alebo v podstate vobec neexistuje (tuto vec ludsky mozog nemoze pochopit nema na to funkcie) V tejto teroii uznavam aj viacrozmerny vesmir, ludsky mozog chape len 3 rozmeri resp 4 tu ich moze byt viac mozno aj 100, tym padom by mohol mat vesmir taky tvar a priebeh ze jednoducho nema zaciatok ani koniec.

2. Vsetko vo vesmire a jeho priebe sa opakuje. Je to to iste ako ked sa na zemi vydam smerom rovno a po nejakom case preto ze zem je gulata pridem zase nato iste miesto. To iste moze platit s vesmirom lenze preniesieme to na dej a cas, nejak to zacalo a skonci to tak isto ako zacalo a opat znova.

3. Vsetko je stvorene nejakym vyzsim vedomim alebo energiou, lenze tu som na pochybach preto lebo neviem najist odpoved nato co stvorilo to vedomie alebo energiu.

stoporko napísal: Čo lekári vysvetliť nedokážu sú napr. pocity neskutočnej lásky a prijatia, ktoré niektoré osoby počas klinickej smrti zažívajú (jeden môj kamarát - Marek - uplink možno pozná, ako dieťa spadol do fontánky tak, že bol hlavou dolu a topil sa, nemohol sa vytiahnuť a prežil klinickú smrť - utopenie - vravel, že vtedy prežíval neskutočný pokoj, cítil sa byť šťastný, prijatý, rozprával sa s Bohom - pred tým bol neveriaci). Toto vedou nevysvetlíš.
Ako tu uz bolo spomenute odkyslicenie mozgu sposobuje euforieu a mohlo aj nastat nejake uvolnenie emocii a podobne. Inak viac som si tu vsimol ze su to prave emocie na ktore sa veriaci ludia odvolavaju a prave nimi sa snazia dokazat existenciu ducha, ako ze bez ducha neni mozne mat emocie ako laska a nenavist atd...

Takze opat jedna z mojich otazok a co zvierata? Maju zvierata dusu, pojdu do neba ci do pekla? Alebo nemaju dusu lebo nie su schopne takeho emotivneho rozhodovania ako clovek? Ako to potom mozme vediet? Aj pes dokaze mat rad svojho pana a dokaze aj ziarlit ked sa venujeme inemu psovy. Ak zvierata nemaju dusu preco len ludia dostali dusu? Ak zvierata maju dusu preco potom aj oni sa nesnazia konat dobro a pre svoje prezitie zabijaju dalsie zvierata?

No moja odpoved na tieto otazky je asi taka ze zvierata konaju pudovo a chovaju sa prirodzene. To ze tu mi teraz vypisujeme taketo kraviny tiez koname pudovo a prirodzene na svoju intelignciu a emocionalne chapanie. Nase chovanie a chapanie ma iste hranice ktore su len o krocik dalej ako tie zvieracie a preto sa pytame a davame otazky preco tu vlastne sme. Ale tymi otazkami to vsetko konci lebo si dokazeme odpovedat len podla toho co pozname alebo chapeme svojimi zmyslami, vedomim a chapanim. Odpoved nejakej vyzsej bytosi bud boha alebo vysokointeligentnych mimozemstanov by sme podla mojho nazoru ani nijak nepochopili, rovnako ako ked psovi ideme vysvetlovat aby pochopil ze zem je gulata.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Hughito
Lubos :
Ale vysvetli mi, načo potrebuješ veriť na zázraky ? Sám sa tu oháňaš slovkom viera, tak prečo sa tu aj ty snažíš ( podľa mňa neúspešne ) tieto zázraky obhájiť akože vedecky, alebo inak ako vierou.

Môžeš mi napísať, čo ta viedlo k tvojmu prehĺbeniu viery až do týchto rozmerov ?

Tvoji blízki ta nemusia klamať, tu nejde o to, že by každý chcel úmyselne klamať.
Ale proste takéto nepotvrdené informácie sa šíria veľmi rýchlo, niekto niečo počul, zdalo sa mu, asi zažil, s niečim sa mu to spojí, povie to ďalej a už sa to šíri.
Preco potrebujem verit na zazraky? Nesadla mi tato otazka, ale skusim ti priblizit moje pocity. Predstav si, ze ta stretnem na ulici....ty ma uvidis svojimi ocami, budes ma pocut, tak veris v to, ze sme sa stratli, ci nie?
Ja tiez, ked nieco vidim, tak v to verim, oci ma zatial este neoklamali.

A mna celkom netrapi ci som to dokazal nedostatocne...ja mam svoju vieru, verim v Boha, taketo veci sa nedaju dokazat neveriacim ludom, keby si mal aspon stipku vieri, zeby si si dajme tomu len uvedomoval to ze Boh dajme tomu existuje, potom by ti to bolo lahsie vysvetlit...samozrejme nie cez internet.
Tak isto ako to bolo dokazane mne.
Moja povodna viera bola taka, ze som vedel ze ten Boh existuje, ale nerozpraval som k nemu, nemodlil som sa, mal som ho doslova na haku...no potom som sa spoznal s ludmi, s ktorymi sa stretavam do dnes, a ty ludia boli veriaci, nikto ma k nicomu nenutil...ani dodnes ma nenutia...ja som len zo zaciatku sedel a ked sa oni modlili, robil som si svoje..nezaujimal som sa o to, ale postupom casu som zistil, ze ten Boh fakt existuje, no co ti budem hovorit, ze moja viera nema ziadne obrovske rozmery...este nevies co je viera v Boha...ani ja niesom na nejakej vysokej urovni co sa vieri tyka...modlim sa a podobne, to hej, ale poznam ludi s uzasne silnou vierou.
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

Stoporko napísal:
pozor pozor, aby ste ma nechapali zle, osoba moze byt kludne aj nehmotna entita...
edit: hughito, cudujem sa stoporkovi tehlovi/tehle :) a lubosovi, ze s tebou vydrzia diskutovat, mna by trpezlivost uz davno presla...
TheMEMBER
Medium Star
Medium Star

RE:Kali

Príspevok od používateľa TheMEMBER »

(chyba: ked dam citovat kaliho prispevok, nenacita sa stranka, len mi ostane biela plocha)

Kali napisal:
Nase chovanie a chapanie ma iste hranice ktore su len o krocik dalej ako tie zvieracie a preto sa pytame a davame otazky preco tu vlastne sme.
Takze podla tohoto co si napisal, v podstate Jezis nebol o nic vynimocny ako hocijaky obycajny clovek na svete. Pokial viem, narodil sa ako clovek a bol to clovek a predsa tu siril nejaku mudrost. Ako to dokazal, odkial na to vsetko prisiel co ucil? Ak nieco ucil, musel mat nejake vedomosti a musel ich odniekadial ziskat, a kedze ich ovladal, musel ich pochopit. Takze ake hranice? Dokonca mal nadprirozene schopnosti.

edit:

kali:
1. Vsetko tu je od pociatku a trva do nekonecna, cas je tym padom relativny alebo v podstate vobec neexistuje (tuto vec ludsky mozog nemoze pochopit nema na to funkcie) V tejto teroii uznavam aj viacrozmerny vesmir, ludsky mozog chape len 3 rozmeri resp 4 tu ich moze byt viac mozno aj 100, tym padom by mohol mat vesmir taky tvar a priebeh ze jednoducho nema zaciatok ani koniec.
No chcel by som povedat, ze cas exituje aj ked to pomenovanie je ludsky vymysel, ale exituje nech ho nazves ako chces. Nie je to len pojem, lebo ak by neexistoval, tym padom vsetko sa udeje naraz, bez casu nemozes sledovat dej, nic sa nemoze vyvijat ani zanikat, nic by netrvalo a nemohlo by trvat, hoci aj do nekonecna :). Bez casu by slovo nie lenze nemohlo existovat, ale slovo trvat by stracalo zmysel.
hughito
Redeemer
Redeemer

Lubos : Tak mi povedz, aký zázrak si videl na vlastné oči.

A ako ti napríklad ta viera (vyššia) pomohla ? Aké zmeny si pocítil ?

piton
hughito, cudujem sa stoporkovi tehlovi/tehle Smile a lubosovi, ze s tebou vydrzia diskutovat, mna by trpezlivost uz davno presla..
A čo sa ti zdá na tom také podivné ? To isté môžem napísať ja, obrátiť to.

theMEMBER :
No Ježiš sa nenarodil celkom ako nomálny človek, jeho matka počala z Boha, ako plno "ľudí" ( alebo bohov ? ) pred ním. To je prvý problém.

Odkiaľ nato všetko prišiel ? To čo tu píšeš ? Veď v histórii bolo veľa inteligentných ľudí, ja by som si dokonca dovolil tvrdiť, že spoločnosť ako takú poháňali dopredu nadpriemerne inteligentní jednotlivci.
Ježiš bol dozaista dobrý rečník, ktorý vedel čo hovorí, aby si získal masy, z čoho vyplýva jeho inteligencia (prirodzená).
A jasné, mal nadprirodzené schopnosti, ktoré ale žiadny iný zdroj okrem Biblie nepotvrdil, čo je celkom závažný problém (teda aspoň pre mňa, pre vás veriacich očividne nie).
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

zvieratá a duša - môj osobný názor je taký, že dušu nemajú a nedisponujú ani takým vedomím ako majú ľudia. Celé ich správanie je len súbor odpovedí na podnety zvonka a totálny egoizmus - pes chráni svojho pána, lebo pán mu dáva žrať. Pes pohryzie zlodeja, lebo je tak vycvičený - brániť toho, čo mu dáva žrať. Či zvieratá pôjdu do neba? Neviem, keď tam budem, dám ti vedieť :D Proste zvieratá a človek sa diametrálne odlišujú práve v tom, že my sa riadime rozumom, sme schopní premýšľať abstraktne a používame mozog ako našu najstrašnejšiu zbraň. O tom, že sa v mnohom správame ako zvieratá... :cry: no stále sme od nich na kilometre ďaleko práve vďaka duši.

narodenie z Márie panny - tu ma asi mnohí ukameňujú, no môj súkromný názor, ktorý ale nikomu nevnucujem je nasledovný: Bol raz jeden párik Jozef a Mária - on bol tesár, ona asi 13 ročné dievčatko (v takom veku sa v tej dobe ženy vydávali). Mali sa radi a "pošmyklo sa im" - malo sa im narodiť bábo. Boh si túto situáciu využil vo svoj prospech a do detského telíčka vložil osobnosť/dušu Ježiša.
TheMEMBER
Medium Star
Medium Star

hughito napísal: theMEMBER :
Ježiš bol dozaista dobrý rečník, ktorý vedel čo hovorí, aby si získal masy, z čoho vyplýva jeho inteligencia (prirodzená)....
Ak si si isty, co si povedal, naco potreboval Jezis ziskat lud na svoju stranu? Ci chces povedat, ze aby mu sluzili? Ak ano ako mu mali sluzit? Ak mas na mysli nieco ine, povedz.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Stoporko:
nič v zlom ale po prečítaní toho konca príspevku som pustil rehot (sorry) ako nebreiem ti túto úvahu a nemožem ju ani vyvrátiť (o túto časť som sa doteraz nezujímal)nech sa k tomu vyjadrí Lub0$ alebo tehla ale je to tak vtipne napísané že sa nedá nesmiať aspon teda u mňa .....

///edit: ja by som to dal do témy "naj hlášky"
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

2. Vsetko vo vesmire a jeho priebe sa opakuje. Je to to iste ako ked sa na zemi vydam smerom rovno a po nejakom case preto ze zem je gulata pridem zase nato iste miesto. To iste moze platit s vesmirom lenze preniesieme to na dej a cas, nejak to zacalo a skonci to tak isto ako zacalo a opat znova.

3. Vsetko je stvorene nejakym vyzsim vedomim alebo energiou, lenze tu som na pochybach preto lebo neviem najist odpoved nato co stvorilo to vedomie alebo energiu.
niekde som počul názor, že Boh je mimo času a mimo logiky - keďže oboje stvoril. Proste môže zajtra stvoriť guľatú kocku, ktorú ti včera položil na stôl... tento názor znie možno trochu bizardne, no zapadal by to tvojej prvej teórie.

V niektorom východnom náboženstve sa spomína had Uroboros, ktorý si zahryzol do chvosta - symbol, že história sa opakuje. No opakovanie stvorenia vesmíru? Čo bolo tým prvotným impulzom jeho stvorenia? Prečo si ten had zahryzol do chvosta, keď bol predtým "rovný?" aby si ma dobre chápal, len sa pýtam, no plne súhlasím s cyklickým opakovaním histórie - bol tu hitler a teraz prichádza kotleba, bola tu doba ľadová a teraz prichádza glob. otepľovanie ktoré má priniesť ochladenie, len ľudská hlúposť je večná :D

čo stvorilo Boha? - čo ak sa Boh stvoril sám? proste sa mimo času rozhodol, že bude a tak stvoril čas a odvtedy z nášho pohľadu Boh existuje...

toto sú všetko prudko abstraktné myšlienky a úvahy, verím, že ich Kali a ostatní diskutujúci pochopia...

//autoeditácia príspevku ( 18 Nov 2009, 19:15 )
tehla:
Popripade telo vznika samo? Je to len chemicky proces? Spojenie dvoch buniek a za 9 mesiacov je tu cely človek? S vlastnou osobnosťou, vyvinuty, zaujimave. Priroda je mocná čarodejka. Ale kto alebo čo je podľa vas ta „priroda“? Nie je vlastne už vznik a narodenie ľudskej bytosti zázrak sam o sebe?
tak mi napadlo - ak pripustíme existenciu ľudskej duše, resp. uvedomenia si seba sama, vlastnej osobnosti, ako sá táto osobnosť do nás dostala? Kto nám ju dal? Genetika ovplyvňuje náš výzor, fyziológiu, no nie naše "ego." Odkiaľ ho máme? Ako to, že na rozdiel od zvierat vieme potlačiť vlastné ego v prospech spolupráce a života v spoločnosti? Kde sa v nás nabral súcit?
kali520
Darca
Darca

TheMEMBER napísal:Takze podla tohoto co si napisal, v podstate Jezis nebol o nic vynimocny ako hocijaky obycajny clovek na svete. Pokial viem, narodil sa ako clovek a bol to clovek a predsa tu siril nejaku mudrost. Ako to dokazal, odkial na to vsetko prisiel co ucil? Ak nieco ucil, musel mat nejake vedomosti a musel ich odniekadial ziskat, a kedze ich ovladal, musel ich pochopit. Takze ake hranice? Dokonca mal nadprirozene schopnosti.
Aj ja tu teraz sirim nejake mudrosti a nie som vobec vinimocny

Dalej k tomu len tolko ze si uplne mimo a absolutne si nepochopil to co som tym prispevkom chcel povedat.

Okrem toho Jezisova existencia neni az tak uplne dokazana a uz vonkoncom nie jeho nadprirodzene schopnosti.
TheMEMBER napísal:No chcel by som povedat, ze cas exituje aj ked to pomenovanie je ludsky vymysel, ale exituje nech ho nazves ako chces. Nie je to len pojem, lebo ak by neexistoval, tym padom vsetko sa udeje naraz, bez casu nemozes sledovat dej, nic sa nemoze vyvijat ani zanikat, nic by netrvalo a nemohlo by trvat, hoci aj do nekonecna . Bez casu by slovo nie lenze nemohlo existovat, ale slovo trvat by stracalo zmysel.
Podla mna ked je nieco nekonecne tak tam cas nema svoje opodstanenie. Mozno skorej ak by sme ho nazvali priebeh alebo dej.
stoporko napísal:zvieratá a duša - môj osobný názor je taký, že dušu nemajú a nedisponujú ani takým vedomím ako majú ľudia. Celé ich správanie je len súbor odpovedí na podnety zvonka a totálny egoizmus - pes chráni svojho pána, lebo pán mu dáva žrať. Pes pohryzie zlodeja, lebo je tak vycvičený - brániť toho, čo mu dáva žrať. Či zvieratá pôjdu do neba? Neviem, keď tam budem, dám ti vedieť Proste zvieratá a človek sa diametrálne odlišujú práve v tom, že my sa riadime rozumom, sme schopní premýšľať abstraktne a používame mozog ako našu najstrašnejšiu zbraň. O tom, že sa v mnohom správame ako zvieratá... no stále sme od nich na kilometre ďaleko práve vďaka duši.
Ako potom vysvetlis to ze pes dokaze ziarlit? Pes tiez dokaze mat rad svojho pana a vie byt aj smutny aj stastny. Preco niektor zvierata utvaraju spolocenstva stada a podobne. To ci vedia uvazovat abstraktne jak to mozes vediet ze tak neuvazuje? Abstraktne uvazovanie je len pytanie sa a odpovedanie si sam sebe na podstatu bytia zivota a ine otazky na ktore nam nikto nevie presne odpovedat a odpovede si domyslame sami. Ako mozes vediet ze zvierata si tiez nedavaju otazky na ktore si sami mozu odpovedat? Napr odkial vies ze ci ten pes nahdou neuvazuje nad tym odkial mu davame to jedlo alebo ako ho tvorime a podobne... Vsetko je to len stupen rozmyslania a chapania celeho diania v tomto vesmire a som presvedceny ze my rozhodne vysoky stupen nemame.
stoporko napísal:niekde som počul názor, že Boh je mimo času a mimo logiky - keďže oboje stvoril. Proste môže zajtra stvoriť guľatú kocku, ktorú ti včera položil na stôl... tento názor znie možno trochu bizardne, no zapadal by to tvojej prvej teórie.
Tym padom by sa to dostalo do tretej teorie a opat otazka kto alebo co stvorilo boha.
stoporko napísal:V niektorom východnom náboženstve sa spomína had Uroboros, ktorý si zahryzol do chvosta - symbol, že história sa opakuje. No opakovanie stvorenia vesmíru? Čo bolo tým prvotným impulzom jeho stvorenia? Prečo si ten had zahryzol do chvosta, keď bol predtým "rovný?" aby si ma dobre chápal, len sa pýtam, no plne súhlasím s cyklickým opakovaním histórie - bol tu hitler a teraz prichádza kotleba, bola tu doba ľadová a teraz prichádza glob. otepľovanie ktoré má priniesť ochladenie, len ľudská hlúposť je večná
Dobra otazka, aj kruznicu ked zacnes kreslit musis niekde zacat. Lenze druha vec je ked uz kruznica nakreslena je resp mame v hlavne jej nacrt a nejaky obraz jak by mala ist a my ideme po jej drahe. Takze tato teoria pripusta ze boh stovril cas a dej ale priestor nie. Alebo tato teoria sa da preniest jak na tretiu ale aj na prvu teoriu :wink:
stoporko napísal:čo stvorilo Boha? - čo ak sa Boh stvoril sám? proste sa mimo času rozhodol, že bude a tak stvoril čas a odvtedy z nášho pohľadu Boh existuje...
Toto je zacarovany kruh na ktory sa da odpovedat len odpovedou nekonecno. Lenze nekonecno mi viac sedi na casopriestor s viacerimi rozmermi a roznymi formami pokrivenia ktore sposobuju to ze ziaden zaciatok a koniec neexistoval a neexistuje, ako na nejake vedomie (nato sa proste logicky odpovedat neda lebo vedomie moze byt len jeden z rozmerov). Pripustam ale ze v tomto viacrozmernom priestore sa tymito roznymi pokrivenim nejakou energiou iste vedomie ktore to vsetko moze ovladat vytvorilo. Lenze tymto by som boha asi zdegradoval pod celkovo vesmir ako taky.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ako potom vysvetlis to ze pes dokaze ziarlit? Pes tiez dokaze mat rad svojho pana a vie byt aj smutny aj stastny. Preco niektor zvierata utvaraju spolocenstva stada a podobne. To ci vedia uvazovat abstraktne jak to mozes vediet ze tak neuvazuje? Abstraktne uvazovanie je len pytanie sa a odpovedanie si sam sebe na podstatu bytia zivota a ine otazky na ktore nam nikto nevie presne odpovedat a odpovede si domyslame sami. Ako mozes vediet ze zvierata si tiez nedavaju otazky na ktore si sami mozu odpovedat? Napr odkial vies ze ci ten pes nahdou neuvazuje nad tym odkial mu davame to jedlo alebo ako ho tvorime a podobne... Vsetko je to len stupen rozmyslania a chapania celeho diania v tomto vesmire a som presvedceny ze my rozhodne vysoky stupen nemame.
žiarlivý pes - bráni si svoj zdroj potravy, prístrešia... a nechce sa oň deliť, celkom prirodzená reakcia. Má rád svojho pána - pán mu dáva všetko čo potrebuje. Smutný alebo šťastný pes - toto ti neviem uspokojivo vysvetliť pomocou inštinktov, snáď len že prejav radosti alebo smútku nutne nemusí znamenať nejaké vyššie myslenie ako ho poznáme u ľudí, proste spontánny prejav. Utváranie stád - v skupine sa ľahšie bráni, vo svorke sa ľahšie poľuje, no zvieratá v nich stále ostávajú egoistami riadenými primitívnymi pudmi sebazáchovy. Či sa zvieratá nezamýšľajú o hlbokých myšlienkach? - nie, nerozmýšľajú, lebo podľa nich nekonajú - myslieť v našom ponímaní znamená aj podľa toho konať (viac menej...). Ešte som nevidel si psa lúštiť krížovku, aby si pocvičil mozog (ani podobnú zvieraciu alternatívu) alebo svišťa modliaceho sa k nejakému božstvu... Okrem toho, zvierací mozog je omnoho JEDNODUCHŠÍ ako ľudský (aj keď je v niektorých prípadoch podobne veľký, prípadne ešte väčší), asi ako by si chcel na starom sálovom počítači alebo 486ke pustiť COD Modern warfare 2 :D plne súhlasím, že my ľudia nemáme zďaleka nejaký vysoký stupeň rozmýšľania a rozvoja mysli, no oproti zvieratám je to úplne iná liga práve pre to, lebo si 1) uvedomujeme seba samých 2) sme schopní myslieť abstraktne a podľa toho aj konať 3) sme schopní vďaka mysleniu a používaniu svojho mozgu aj zničiť svoj druh (ešte sme nevideli, aby sa istý živočíšny druh vyhladil sám, vždy mu niekto pomohol...prevážne človek) :D
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Stoporko:
čo stvorilo Boha? - čo ak sa Boh stvoril sám? proste sa mimo času rozhodol, že bude a tak stvoril čas a odvtedy z nášho pohľadu Boh existuje...
a to isté môžem ja povedať o živote, že vznikol sám od seba, o svete sa to tiež dá povedať, že vznikol sám od seba a nepotreboval nato nejaké vyššie sily...tým chcem povedať len to že otázky typu "Ako vznikol život/boh/svet/čas" k ničomu nevedú a je jedno či sa to pýta kresťan alebo ateista, tak ako písal kali len sa stále točíme dookola...aj keď celá táto diskusia je ako jeden veľký kolotoč :wink:

///edit: za avatar musím aj takto verejne poďakovať uplinkovi...proste on to s grafikou umí ...DÍKY

uplink: rado sa stalo : )
hughito
Redeemer
Redeemer

theMEMBER :
Ak si si isty, co si povedal, naco potreboval Jezis ziskat lud na svoju stranu? Ci chces povedat, ze aby mu sluzili? Ak ano ako mu mali sluzit? Ak mas na mysli nieco ine, povedz.
Už som tu viackrát napísal pohľad ateistov na Ježiša, respektíve jeho činnosť.
Tie pohľady sú reálne a niektoré biblické citáty do toho zapadajú. Takže si to môžeš nájsť.

Ateisti odmietajú všetky biblické zázraky, takisto Ježišove zázraky a neuveriteľné činy a majú nato plné právo, lebo historické reálie stoji na ich strane.
To, že ty veríš Biblii ako jedinému zdroju pravdy je už tvoja vec, ak chceš veriť, ver si. Potom ale nechápem, prečo napríklad neveríš Eposu o Gilgamešovi, to je podobná záležitosť. Tam by si sa tiež mohol vyžívať v zázrakoch, hadoch a potopách, navyše to máš o "kapánek" staršie ako Bibliu, čiže viac originality.
To je celé, dopísal som.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ateisti odmietajú všetky biblické zázraky, takisto Ježišove zázraky a neuveriteľné činy a majú nato plné právo, lebo historické reálie stoji na ich strane.
To, že ty veríš Biblii ako jedinému zdroju pravdy je už tvoja vec, ak chceš veriť, ver si. Potom ale nechápem, prečo napríklad neveríš Eposu o Gilgamešovi, to je podobná záležitosť. Tam by si sa tiež mohol vyžívať v zázrakoch, hadoch a potopách, navyše to máš o "kapánek" staršie ako Bibliu, čiže viac originality.
To je celé, dopísal som.
:aasmile10: :smt080 Právo odmietať Ježišove zázraky ti nik neberie, no neber ani ty nám možnosť a právo veriť v jeho zázraky, najmä ak nevieš dokázať opak (neexistenciu zázraku a zázrakov, liečení dotykom...). myslím, že nikto v tejto diskusii nemá Bibliu ako jediný zdroj svojich názorov, takže tvoje tvrdenie je chybné. Prečo neverím eposu o Gilgamešovi? Pretože mi nedáva odpovede na moje otázky o stvorení sveta, veci v ňom opísané nemôžem potvrdiť osobnou skúsenosťou a samotný epos mi nedáva nič do života - neposkytuje ucelený vieroučný systém. Z týchto dôvodov tak isto neverím ani gréckym mýtom a podobne. No kresťanstvo mi zo všetkých dostupných náboženstiev vychádza ako najprijateľnejšie, poskytuje mi odpovede, mnohé veci opísané v Biblii súhlasia s vedou (genezis ako obraz...už sme sa o tom bavili), súhlasí s tým, čo dennodenne prežívam...
kali520
Darca
Darca

stoporko napísal:žiarlivý pes - bráni si svoj zdroj potravy, prístrešia... a nechce sa oň deliť, celkom prirodzená reakcia.
Takto uvazuje aj clovek, je to dane emociami a pudmi.
Má rád svojho pána - pán mu dáva všetko čo potrebuje.
Tu nejde len o to tzv materialne zabezpecenie ze mu dava zrat podobne. Pes si jednoducho na pana zvykne a aj kebyze mu niekto iny zacne davat este viac ten pes tam moze byt a zrejme bude nestastny
Utváranie stád - v skupine sa ľahšie bráni, vo svorke sa ľahšie poľuje, no zvieratá v nich stále ostávajú egoistami riadenými primitívnymi pudmi sebazáchovy.
Preco tieto spolocenstva utvaraju len niektore druhy zvierat, napr medved je samotar?
Či sa zvieratá nezamýšľajú o hlbokých myšlienkach? - nie, nerozmýšľajú, lebo podľa nich nekonajú - myslieť v našom ponímaní znamená aj podľa toho konať (viac menej...). Ešte som nevidel si psa lúštiť krížovku, aby si pocvičil mozog (ani podobnú zvieraciu alternatívu) alebo svišťa modliaceho sa k nejakému božstvu...
Samozrejme lebo platia iste hranice toho abstraktneho rozmyslania o ktorych som uz pisal. Ale pes ktori sa sam seba moze pytat odkial ten pan bere to jedlo tak uz podla toho zacne konat a jedlo mnohkrat zacne hladat.
1) uvedomujeme seba samých
To si uvedomuju aj zvierata ktore sa tiez vedia bat a bojuju za svoj zivot ked treba.
2) sme schopní myslieť abstraktne a podľa toho aj konať
Nevyvratil si ze by tak nedokazali aj zvierata rozmyslat, ja len hovorim ze ich stupen abstrakteno myslenia je velmi primitivny a pre nas samozrejmi.
3) sme schopní vďaka mysleniu a používaniu svojho mozgu aj zničiť svoj druh (ešte sme nevideli, aby sa istý živočíšny druh vyhladil sám, vždy mu niekto pomohol...prevážne človek)
Clovek sa ale tiez sam nevyhladil, to ze medzi sebou bojujeme je rovnako prirodzene aj u zvieratach. Okrem toho to tzv myslenie co ma udajne vyhladzovat nas druh je len cisty egoizmus opat rovnako ako u zvieratach.

Inak celkovo tomuto abstraktnemu mysleniu by som nedaval zvlast nejaky velky vyznam lebo ako som uz povedal patry to prirodzene do nasho vyvojoveho stupna a je to len nejaka forma vedomia a chapania ktora je o nieco vacsia ako ta zvieracia.
TheMEMBER
Medium Star
Medium Star

kali:
Aj ja tu teraz sirim nejake mudrosti a nie som vobec vinimocny
Samozrejme, este nikto sa nestal vynimocnim iba sirenim mudrosti.
Dalej k tomu len tolko ze si uplne mimo a absolutne si nepochopil to co som tym prispevkom chcel povedat.
Tak co si tym chcel povedat? A si si isty, ze ty si pochopil mna? :)

Podla mna ked je nieco nekonecne tak tam cas nema svoje opodstanenie. Mozno skorej ak by sme ho nazvali priebeh alebo dej.
To zavisi co si pod pojmom cas predstavujes. Ja si predstavujem cas ako mechanizmus ktori z casti "udava veci do pohybu". Ako nekonecna plocha na ktorej si ludia urcili stred, ktory neexistuje. A ja mam na mysli prave tu nekonecnu plochu.
Napísať odpoveď