Novela vyhlasky

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Juicy
King
King
Používateľov profilový obrázok

Novela vyhlasky

Príspevok od používateľa Juicy »

Tak na svete mame novu vyhlasku a novelu o cestnom zakone. Niektore predpisy boli viacmenej uz teraz platne ale presne ich definuje vyhlaska a cakaju na nas aj novinky.
Precitajte si a podelte sa o svoje pocity :D

Šoférujete? Na svete je nová vyhláška, o ktorej by ste mali vedieť

//hojko: Text zmazany, doplneny odkaz.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

takže ak dám na auto s maximálkou 188km/h zimné gumy do 130, tak mám problém? Zdá sa mi, alebo sa v zime ľudia zvyknú z bežných rýchlostí ako jazdia ubrať tak 10-20km/h na diaľnici a okreskách práve kvôli zhoršeným podmienkam... teda ani keby som chcel, tak tých 130 neprekročím, kde je v tomto logika???
3-mato-3
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa 3-mato-3 »

hej pneumatiky musia byt nahustene tak ako uvadza vyrobca to mam pred každou jazdou kontrolovat tlak???
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

bude urcita odchylka, plus budu mat urcitu presnost aj ich tlakomery :-) to nebude az take zhave ...

... k tym pneu, som to teda pochopil tak ze musis mat nejaku "nalepku" ze mas pneu na nizzsiu rychlost ako je konstrukcna ...

... hodne dobra vydrbavka je aj pokuta za staru dialnicnu znamku ... sakra ved je v miestach kam sa pozeras max. tak na semaforoch, ked zastavis ako debil a nevidis :-) ... uz vymyslaju take kktiny, ze by jeden zaplakal ...

... kvitujem ale zrusenie povinnosti vozit rezervu, pre niektorych to bolo / je skutocne zbytocne :-) ...
3-mato-3
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa 3-mato-3 »

ale o tych pneumatikach to je blbe naj si odmeraju policajti tlak v pneumatikach aky maju oni!
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

to je na uplne inu temu :-) na slovensku je to tak -> "policajti mozu" :-P ...
aughostino
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa aughostino »

to s tym tlakom v pneumatikach nie je az take hrozne da sa to ustriehnut staci ho kontrolovat raz za 2 tyzdne alebo mesiac nie su tam az nejake extremne straty ktore by si volnym okom nezbadal

ale to s tou "nalepkou" je totalna somarina ak je pneumatika stavana na inu konstrukcnu rychlost ako je konstrukcna rychlost vozidla predpokladam ze ta nalepka nebude zadarmo, mozeme hadat kto sa na tom nabali

pokuta za staru dialnicnu znamku... skor by mali spravit zoznam za co pokuta nie je casom bude aj za to ked si vodic v aute ulavi

to s tou rezervou je dost diskutabilne moze niekde na dialnici pneumatika strelit a sada na nudzovu opravu v tomto pripade bude na dve veci

pri tej nadrozmerke je to celkom dobre ze budu 2 sprievodne vozidla zvysi sa tym bezpecnost (mozno)

ale ved uvidime ake to bude v praxi po zavedeni, urcite v tom bude pekny chaos aspon zo zaciatku

//edit:
nordkapp_pb napísal:to je ale problem vodica, ked mu streli pneu a nema to ako spravit ... zatiahne to na krajnicu, tam nikomu neprekaza a nech si caka kolko chce na asistencne vozidlo :-)
to ano ale zober si zakon schvalnosti :lol: ked si 20rokov nosil v kufri rezervu nic sa nestalo teraz vyjde zakon ze ju nemusis ju mat, vylozis ju a do tyzdna mas taky defekt ze ti sada na nudzovu opravu bude ako som spominal vyssie na 2 veci :D a kvoli tomu volat servis radsej obetovat tych 15kg v kufri navyse :)
Stenky napísal:neukazem policajtovi kde mam nalepku s tlakmi a poviem ze nemam na aute oznacene tlaky..... kde on zisti ake mam mat?...
tlaky su napisane aj na pneumatikach tusim ze nie su v kPa ale v psi
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

to je ale problem vodica, ked mu streli pneu a nema to ako spravit ... zatiahne to na krajnicu, tam nikomu neprekaza a nech si caka kolko chce na asistencne vozidlo :-)
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

neukazem policajtovi kde mam nalepku s tlakmi a poviem ze nemam na aute oznacene tlaky..... kde on zisti ake mam mat? ajtak ma vacsie tlaky ako vyrobca odporuca. iba o trocha ale mam uz len pre to ze jazdim na alternativnych pneu a k tym nesu odporucene tlaky.... tak tam mam aby auto sedelo a aby nebola pneu moc prevalena. by ocko
inac dufam ze tie rychl indexy nebudu moc kontrolovat lebo som v pixli :D aj zimne aj letne mam o daky ten stupen nizsie
letne mam nizsie lebo s predpisanym indexom sa ziadna 215/45 r16 guma nevyraba (treba mi V a jazdim na H...)
a zimne lebo v zime sa snazim jazdit ako clovek aby som sa nevyje**** takze k maximalke konstrukcnej sa ani vzdialene nepriblizim :D
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Prebehol som to len tak bezne a paci sa mi, ze tam zakazuju upravene svetla. Vadi mi, ked vidim auto, ktore ma domontovane xenony a osvetluje tym nie len mna, ale este dobre ze nie 200 metrov pred seba. Taktiez ked niekoho vidim s domontovanymi LED pasmi niekde na prednej maske a mysli si, ze ma daylight by Audi, tak je to smiesne, pretoze to nie je ani vidiet.

Z novej vyhlasky sa mi nepaci § 4 o foliach a tonovanych sklach. Co ma zaujima, tak to su uz spominane pneumatiky a nalepky. Ked si vezmem Auti Audi A6, ktore ma maximalku 250km/h, avsak teraz tam mam vypnuty obmedzovac, takze to ide 265km/h, no ale ostanme pri papierovych 250km/h a kupim si zimne gumy Matador, Barum Goodyear ci Pirelli, ktore maju rychlostny index H, resp. T, cize 190, resp 210 km/h, avsak rychlost je 250km/h. Takze som povinny mat na aute nalepku??? Lebo ako sa tak divam, tak prakticky pneu s vyssim indexom na zimu ani nie je dostat, navyse kto by za takych podmienok jazdil takou rychlostou... Alebo tomu zle chapem a pletiem si informacie a udaje??? To bude rozdavania pokut za tieto nalepky.

Zaujimavostou je aj zrusenie poistiek a ziaroviek z povinnej vybavy. No ved schvalne, kolko ludi by zvladlo na ceste vymenit ziarovku v pripade novych aut u xenonov??? Myslim, ze v niektorych pripadoch aut to ani nie je mozne, pretoze je potrebne rozobrat pomaly cely predok. Niekde je to robota na par minut. Ked ma v lete zastavil policajt, tak ho zaujimali poistky a ziarovky, hovorim mu, ze sice ich mam, ukazem mu ich, ale ze to vymenit nedokazem, pretoze to nie je stara embecka. On sa len zasmial a hovori, ze ma rovnaku znacku auta a tiez to sam nezvladol, ze musel ist kvoli tomu do servisu.

Co komu vadia stare dialnicne nalepky, ktore nejdu ani strhnut??? Viem, ze je dobre ju trochu zaspinit, ci uz zaprasit alebo nalepit o oblecenie, nech slabsie lepi a potom ju je mozne lahsie dat dole, ale aj tak, ved ked ju mam na strane spolujazdca, tak ani neviem o tom, ze tam je. To, ze sa zakazuje mat napriklad GPS v zornom poli (ak sa tym mysli vyhlad), tak to je krok spat. Pretoze ked mam to GPS niekde na skle, tak vidim zaroven na cestu a aj na GPS. Takto, ked ho tam mat nemozem, tak si ho dam niekde pod kurenie ci na ine miesto pristrojovej dosky, avsak budem sa musiet pozerat na pristrojovku a teda stratim prehlad o diani sa ceste, lebo moj pohlad bude uplne inde - dokonca aj mimo periferneho videnia.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

inak docela by ma zaujimal motiv tych nalepiek :-) ... snad neexistuje na bezne auto bezna pneu ktora by mala rychlostny index nizzsi ako najvyssia povolena rychlost v SR :-) ... znamena to ze predpokladaju ze vsetci jazdime daleko cez limity a preto by sme mali mat aspon zodpovedajuce pneu, alebo co ? :-) ..

... este je zaujimava klauzula tykajuca sa protektorovanych pneumatik ... pochopil som z toho spravne absolutny zakaz protektorov, alebo iba zakaz takych protektorov ktore si trebars narezem doma na kolene ? ... s protektormi som sa moc nestretol, ale predpokladam ze kazda pneumatika predana v SR by mala podliehat urcitym normam a tento fakt overila schvalovacia komisia ... mam trochu prehlad co sa tyka offroadov a ich vybavenia a trebars taky Vranik pokial viem tak aspon na offroadove protektory ma certifikat a homologacny list ... z tohto hladiska ide teda podla mna o riadny ekvivalent novej pneu :-)

Aughostino // je to ale na preferencii kazdeho vodica ... niekto spravi defekt raz za 100 rokov, iny ma stastie castejsie - niekomu nevadi si tu asstenciu zavolat ... v nasom aute bude plnohodnotna rezerva aj nadalej ... dalsia vec je ze mas toroidne nadrze na LPG miesto rezervy, pri stavajucom zakone si musel mat este polku kufra zadrbaneho rezervou, ak si chcel mat "kludny spanok " (za volantom :-P) kvoli detailistom v zelenom :-) ...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

nordkapp_pb: A este je tu dalsia vec, ak mas 19-tky kolesa a rezerva sa nevojde do miesta na to urceneho, lebo povodne tam bolo o nieco mensie koleso. Takze bud tam budes nosit nieco mensie, co je asi dost nelogicke, pripadne ju budes mat len tak v kufri a nech sa ti tam vala.
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

so starou dialnicnou nalepkou je to najma kvoli lahsej kontrole.

Ked ides po dialnici a Zabiak cumi do svojho dalekohladu, tak na taku dialku nevidi, ci ta tyzdnova nalepka co mas na skle, je este platna, alebo uz je po. Niekto na tyzdnovu kludne jazdi aj cely rok.

Co sa tyka odlepovania nalepiek - je mozne pouzit ziletku, s tou to ide jedna radost. Ono keby len svinsky dobre lepili, ale aby ich spravili neprenosnymi, tak ich este rozkrajali na malinke nepravidelne kusocky.
callop
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa callop »

tie nalepky staci pred nalepenim olizat alebo nejak inak navlhcit, budu drzat ale pojdu aj lahko dole jednoducho zoskriabnutim nechtom :wink:
Juicy
King
King

Príspevok od používateľa Juicy »

Z novej vyhlasky mi to pride tak ze policajti sa budu teraz zameriavat najme na kolesa. Ci ich ma clovek v TP zapisane, kontrolovat spravny tlak a ich rychlostny index. Osobne kvitujem zakaz dodatocnych dorabok svetiel, ktore nie su dane vyrobcom.
hojko: co sa tyka vacsej rezervy tak neviem ci ju mozes nosit len tak v kufri. Myslim ze rezervu musis mat na mieste na to urcenom Cize pod autom alebo vo vanicke kufra. To ci uz ti to nadvihne dno kufra alebo sa ti to pod auto ani nezmesti oni neriesia. Mam s tym osobnu skusenost z TK ked som mal rezervu v kufri a kazal mi to namontovat pod auto tam kam patri...Kedze ten mechanizmus co to drzi sa nepouzival tak to komplet zhrdzavene neslo povolit, tak som tu rezervu nechal v kufri a teepek mi to napisal ako zavadu.
Stenky
Professional
Professional

zrovna ked som si povedal ze serem na rozmer gum, ktory malokedy kontrolovali musi vyjst vyhlaska a idu za to rozdavat pokuty... no uz sa tesim...
aughostino
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa aughostino »

nordkapp_pb napísal: ... este je zaujimava klauzula tykajuca sa protektorovanych pneumatik ... pochopil som z toho spravne absolutny zakaz protektorov, alebo iba zakaz takych protektorov ktore si trebars narezem doma na kolene ? ... s protektormi som sa moc nestretol, ale predpokladam ze kazda pneumatika predana v SR by mala podliehat urcitym normam a tento fakt overila schvalovacia komisia ... mam trochu prehlad co sa tyka offroadov a ich vybavenia a trebars taky Vranik pokial viem tak aspon na offroadove protektory ma certifikat a homologacny list ... z tohto hladiska ide teda podla mna o riadny ekvivalent novej pneu :-)

Aughostino // je to ale na preferencii kazdeho vodica ... niekto spravi defekt raz za 100 rokov, iny ma stastie castejsie - niekomu nevadi si tu asstenciu zavolat ... v nasom aute bude plnohodnotna rezerva aj nadalej ... dalsia vec je ze mas toroidne nadrze na LPG miesto rezervy, pri stavajucom zakone si musel mat este polku kufra zadrbaneho rezervou, ak si chcel mat "kludny spanok " (za volantom :-P) kvoli detailistom v zelenom :-) ...
celkom by ma zaujimalo ci sa to protektorovanie tyka iba osobakov alebo aj nakladnych aut lebo na nakladnych autach je celkom bezne ze sa pneumatiky davaju protektorovat lebo na nakladnych autach kde je tlak 8t na napravu sa pneumatiky deru ako besne avsak musia to byt pneumatiky na to urcene maju hrubsiu vrstvu gumy aby bolo z coho rezat

//nordkapp_pb: autam s LPG som sa este na zubky nepozeral tak neviem ako to tam vyzera skor som myslel auta s klasickym motorom priznam sa ze si ma teraz dostal :P mas pravdu je to na kazdom vodicovi ale ja sa vzdy budem odvolavat na zakon schvalnosti a rezerva zostane v nasom aute tiez aj tak je na drziaku na podvozku a vobec nezavadzia :)
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

taka otazka trochu mimo temu, ale netreba zakladat dalsiu... mam taky maly problem. vybavoval som prepis jedneho auta, cez (ex) majitelovho znameho. ten vystavil novy technicky preukaz a v nom su vsetky udaje o vlastnikovi, motore, karoserii, atd spravne az na rozmer pneumatik. original by mal byt 205/65/R15 a v technicaku sa ocitlo 265/55/R16. taketo valce neviem ci sa vobec vyrabaju a ak hej, urcite by som si ich na auto nedaval. vyrobca si ten rozmer nevymyslel len tak z brucha a tak si tam chcem dat pneumatiky take ako maju byt a nie ine. spravny rozmer mam napisany aj na stitku, aj v knizke od auta. otazka znie: moze policajt robit problemy ked mam uzsie pneumatiky, vyssi profil, mensi disk ako mam v TP?
Stenky
Professional
Professional

ja mam v TP 205/55 R15 a na zimu mam obute 195/60 R15.... obvod sedi ale keby chceli tak ma za to poriadne poje**** a ka nie za to tak za reych. index..... daco sa vzdy najde
Nadeo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Nadeo »

"V zornom poli vodiča nesmú byť okrem schválených spätných zrkadiel umiestnené žiadne predmety, ktoré obmedzujú jeho výhľad. Zo zorného poľa treba odstrániť tiež navigačné systémy pripevnené na čelnom skle a neplatné nálepky,"
Zo zorneho pola je myslene ako? Na celnom skle teda vobec nemoze byt GPS? Lebo to by bola veelka blbost.
Napísať odpoveď