Xenóny - povolené alebo nie?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
RATZINGER666
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

Clean_Up napísal:Nemôže, lebo xenóny majú senzory na nápravách a tým pádom sklon xenónov riadi automatika auta. Auto si samo nastavuje sklon. :)
s tym suhlasim, akurat dost casta chyba byva, ze cidlo na zadnej naprave sirokej skaly automobilov vie odist a po nalozeni sa ich vyska uz neupravuje... myslim, ze s tym mal najvacsi problem prave koncern VW...
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Clean_Up »

Na nemenovanom bazári som našiel jeden inzerát na predaj HID xenón sady s výstižnou značkou OMG. :D Keď ide niekto oproti tebe, tak tá značka ozaj vystihuje tvoju reakciu, že OMG. :D
MaTT5
Expert
Expert

Príspevok od používateľa MaTT5 »

Zdravim! Mam dotaz so svetlami a nechcem koli tomu zbytocne zakladat novu temu tak to davam sem. Jedna sa o to, ze som kupil Fiat Bravo rv 2000 s vedomim, ze cely modelovy rad bravo/brava trpi na nedostatcnu svietivost originalnych svetiel. Ako sa tomu da pomoct? Nechcem to riesit nejakou podomacky vyrobenou HID sadou, chcel som skor vymenit originalne paraboly za cocky, oplati sa to? A ake ziarovky do H1+H1 okrem nightbreakerov? (kvoli zivotnosti :P )
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

U klasických svetiel sa svetlo odráža od paraboly, pri čočkách ide s svetlo priamo z nich. Popozeraj po nejakých angel eyes-och, alebo devil eyes-och.

//Ak chceš biele svetlo, tak kúp Philips Blue Vision.

Osram Cool Blue = ŽIADNE modré ani biele svetlo, ale len obyčajný žltý humus.

Porovnanie klasika vs. Phillips Night Guide, kde vidno, že Philips-y svietia lepšie.
Prílohy
TŽ.jpg
Klasika.jpg
Phillips NightGuide H4.jpg
Klasika_2.JPG
Osram Cool Blue.JPG
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Clean_Up: Lepsie??? Ja by som povedal, ze svietia vyssie ;)
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

hojko napísal:Clean_Up: Lepsie??? Ja by som povedal, ze svietia vyssie ;)
Z technického hľadiska máš pravdu, svietia vyššie. Tým pádom osvetlujú lepšie vozovku a dá sa povedať, že svietia lepšie. Dávajú aj viac a jasnejšieho svetla. :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Clean_Up: To znamena, ze keby si tie druhe nastavit vyssie, pripadne tieto prve dal nizsie, tak svietia kvazi rovnako a tych mozno 5 percent co svietia lepsie, tak je to cislo, ktore bude pri jazde zanedbatelne.
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Nová vyhláška 464/2009

hojko > Sám nepoužívam tie Night Guide (momentálne mám klasiku), mal som ich len požičané, lebo som chcel vedieť či stoja za tých 30€. Ale ako sám vravíš, nestoja. Trošku lepšie svetelné vlastnosti, ale nič viac. Aj tak chcem nejaké čo majú biele svetlo (nie žlté), takže plánujem kúpiť Philips Blue Vision. Tie jediné od Philips majú naozaj biele svetlo. Pôvodne som si to myslel aj o OSRAM Cool Blue, ale žial tie sklamali v modrosti, bielosti či aké svetlo to vlastne mali mať.

Rozmýšlam ešte o žiarovkách NARVA H4 Modrá svietia pekne bielo a sú lacné. Kamoš ich má a úplná spokojnosť, aj mne sa páčia. Má ich zatial len krátko, takže uvidíme ako to bude s životnosťou. Pridáva aj fotky, sú síce len z netu, ale predsa. :)

//autoeditácia príspevku ( 25 Nov 2009, 20:25 )
Určite ste zaregistrovali od 20. novembra novú vyhlášku. Zaujíma ma hlavne jeden bod vyhlášky a to o svetlách:

Ďalšou úpravou je zákaz použitia iných svietidiel na vozidle, než sú tie, ktoré sú predpísané a povolené pre daný druh a kategóriu vozidla. To znamená, že rôzne doplnkové svietidlá, žiarovky, ktoré nie sú pre dané auto schválené, už nebudú môcť byť použité. Týka sa to najmä tuningu a napríklad aj zmien klasických svetlometov na LED alebo Xenóny.

Iné svetelné zariadenia, ako sú predpísané a povolené pre daný druh a kategóriu vozidla, v predpísanom počte a s predpísanou farbou vyžarovaného alebo odrážaného svetla, alebo ktoré sú povolené ďalej podľa odsekov 3 až 9, nesmú byť na vozidle umiestnené. Za svetelné zariadenia podľa tohto paragrafu sa nepovažujú zadná tabuľka s evidenčným číslom vyžarujúca svetlo pri zapnutom osvetlení vozidla a systém osvetlenia vnútorného priestoru autobusov vozidiel kategórie M2 a M3 podľa osobitného predpisu alebo podľa predpisu EHK č. 107.

Platí to aj pre devil eyes-y, ktoré majú zabudované LED-ky v svetlomete, prípadne LED-ky v nárazníku, ako denné svietenie?
Prílohy
NARVA H4 Blue 100W (High).jpg
NARVA H4 Blue 100W (Low).jpg
plusminus
King
King

Príspevok od používateľa plusminus »

Clean Up: odpisem sem:

plusminus > Tým certifikovaným znakom na svetle myslíš to É-čko? Xenóny majú senzory na nápravách a tým pádom sklon xenónov riadi automatika auta. Auto si samo nastavuje sklon, podla zaťaženie atď. Takže trošku som nepochopil, ako si chceš dať nastaviť tie xenóny, lebo si ich môžeš dať nastaviť max. tak do jednej polohy (keďže nemáš automatické riadenie sklonu) a tým pádom oslepuješ, lebo svetlá budú vždy len v jednej polohe.

A tie ostrekovače na xenónoch musíš mať preto, aby neboli svetlá špinavé. V opačnom prípade by špina na xenónoch robila iný rozptyl svetla.

Hej, napr. to E v kruzku...
Naklapanie sa da spravit aj automaticky, aj manualne, teda nemal by si to stale v jednej polohe, teda neoslepujes. K ostrekovacom... klasicke skla sa nespinia ?

viem ze podla zakona nesmu byt a hotovo, ale mohli to troska upravit, hold, zakon je zakon
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Manuálne naklápanie (pomocou kolieska), ti u poldov tiež neprejde.

Navyše SVK zákony sú na dve veci..., keďže väčšina výrobkov, ktoré sú schválené pre celú EU, sú na SVK (ako ináč), zakázane. :?
plusminus
King
King

Clean Up: sveta pravda. len rozdiel medzi czk a svk je do oci bijuci... inak moze ti policajt skontrolovat to naklapanie ? sak ak mas platnu STK tak by to malo byt v pohode nie ? ale slovensko je kocurkovo, kamosa sa minule pytali ci mu funguje rucna, ze hej tak ukazte :D vyskusali este kukli doklady a pustili ho :D

inak som vcera stretol ten stary maly fiat a mal povodne svetla a xenony :D :D
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

plusminus: Ked mas platnu STK, tak to je dovod na to, aby si neurobil zmeny na aute, ktore nie su povolene - vacsie kolesa, ktore nemas v technicaku, xenony, folie na prednych sklach, nefungujuca rucna brzda, ojazdene pneumatiky, osvetlnujuce svetla svietiace prilis vysoko, nefungujuca smerovka atd..., vsak to vsetko na STK musis splnit a sice po STK si mozes vsetko zmenit, pripadne sa nieco pokazi...
bb5unlock
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bb5unlock »

plusminus napísal:.. inak moze ti policajt skontrolovat to naklapanie ? sak ak mas platnu STK tak by to malo byt v pohode nie ? ale slovensko je kocurkovo, kamosa sa minule pytali ci mu funguje rucna, ze hej tak ukazte :D vyskusali este kukli doklady a pustili ho :D
v zahranici (rakusku, nemecku, ...) je bezne ze policia pri dokladnych cestnych kontrolach dokaze spravit kompletnu overovaciu STK priamo na ceste (aj pre osobne aj nakladne auta), a pokial neprejdes, zoberu ti technicak+pokuta a mozes ist domov po svojich

takze slovensko nie je v tomto az take kocurkovo, a este mame co dobiehat aby po cestach nejazdili "svojpomocne upravene" auta ktore dostali STK "po znamosti"
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

bb5 jj Na Hranici cakaju Zeleny a chytaju stare masiny s Xenonmi ale aj nove ktore maju HID v Parabole ... Schyas pokutu a rovno ta otocia naspat na Slovensko.

Ale od znamych viem ze napr. Sli s novsim autom (2006 Alfa 149 - Nerobi sa s Xenonmi) a tu ani Nekontrolovali.
Ale keby si strelil Xenony aj do Angel Eyes do Feldy tak predpokladam ze ta otocia s vysmechom.
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Re: Nová vyhláška 464/2009

Príspevok od používateľa Mateq »

Clean_Up napísal:[(...) Týka sa to najmä tuningu a napríklad aj zmien klasických svetlometov na LED alebo Xenóny. (...)

Platí to aj pre devil eyes-y, ktoré majú zabudované LED-ky v svetlomete, prípadne LED-ky v nárazníku, ako denné svietenie?
Nie, LED pre denné svietenie zostávajú povolené, vyhláška dáva po prstoch tým čo majú LED namiesto klasickej H4 - napríklad toto: http://www.svetzarovek.prodejce.cz/p-29 ... 18led-12v/
plusminus napísal:inak moze ti policajt skontrolovat to naklapanie ?
Počul som o príbehu, keď policajt žiadal vypnúť/zapnúť svetlá pričom stál pred vozidlom, a skontroloval tak to gyroskopické naklápanie.
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Mateq napísal:Počul som o príbehu, keď policajt žiadal vypnúť/zapnúť svetlá pričom stál pred vozidlom, a skontroloval tak to gyroskopické naklápanie.
V Skode jednoducha uloha ... Kupis Originalne Xenonove Svetlomety aj s Motorcekmi (V Xenonovych svetlometoch su asi 2x rychlejsie ako v Normalnych) ale Naklapanie napojis na Manualny Regulator ... A hned po nastartovani potocis nenapadne koleckom hore dole.
Brat to tak pre istotu ma.
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Shark NX napísal:potocis nenapadne koleckom hore dole.
Keď kontrolujú naklápanie xenónov, tak kontrolujú aj to koliesko, či to nemáš náhodou spravené manuálne, (čo je tiež zakázané).

Mateq > A keď mám LED-ky v parkovačkách a smerovkách?
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Nechce sa mi verit ze kontroluju aj Manualnu Regulaciu. Nechal som si to tak v servise spravit, Auto preslo STK ... Ak maju nejaky problem nech sa obratia na Pravnika.

Ohladom lediek. Mam na Fieste prerobene smerovky na LEDky (Resp. mam tam LEDZiarovky) a nikdy si to nevsimli.
plusminus
King
King

Clean_Up: ani ledky nie su schvalene vyrobcom do parkovaciek a smeroviek :D

no ale este som sa s tym nestretol ze by to nejakemu policajtovi tak vadilo.. samozrejme ak nemas farebne parkovacky...
Clean_Up
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Shark NX > Tak teraz už ozaj neviem. Do teraz som bol presvedčený o tom, že xenóny sú vtedy OK, keď sú automaticky naklápané automatikou auta. Žiadne manuálne naklápanie kolieskami a podobnými manuálnymi ovládačmi nie je povolené. Ale, keď vravíš, že ti to prešlo cez STK, tak hmm.

plusminus > Mám biele LED-ky. :)
Napísať odpoveď