Fotografia - potrebujete poradiť pri výbere fotoaparátu?

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
chlapec10
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

Tak sa budem zameriavat na objektivy s co najnizsou clonou, a to teda 2.8 popripade menej....zalezi od hlbky mojho vrecka. Je to tak?
Presne tak, ALE, ked by si chcel pevne sklo(bez zoomu) tak napriklad takych 50mm s clonou 1.8 vies kupit za cca 100-150 Eur
Cim mensie cislo, tym lepsie?
spravne
A teda je lepsie ked je ina f.2.8 alebo 3,5-6,3?
Nexapem presne otazke, 2.8 je lepsie ako 3.5-6.3, ale rozdiel je v tom, ze ked tam mas 1 cislo, znamena to ze clona je rovnaka po celom rozhasu objektivu, ked tam mas X-Y, tak pri nakratsiom ohnisku mozes mat najvacsiu clonu X a pri najdlhsiom ohnisku mozes najvacsiu clonu Y..
ako povedane... Cim Nizsie F cislo.. tym vacsia clona(a teda lepsie)
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

cim mensie f - tym lepsie... to je ta najvacsia mozna priepustnost svetla - ale kludne si mozes zaclonit viac - napr na f6,3, f22 a podobne... ale najlepsie co dosiahnes je f2,8 napr, a s objektivom f3,5-6,3 taku clonu nedosiahnes... f6,3, f 22 a podobne ano...

// ked som to po sebe precital tak by som sa z toho nevyznal ani ja... kazdopadne - cim mensie F, tym lepsie(a drahsie) - vacsie zaclonenie dosiahnes kludne...
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Cize, cim nizsei cislo, tym je objektiv viac otvoreny, typ padom nim prejde viac svetla, a to znamena, ze tie lacne objektivy so slabym rozsahom clony mi neurobia kvalitnu fotku za zhorsich svetelnych podmienok, ci uz vecer, alebo v miestnosti, kde je to svetlo slabe....tak?
No mam tu teraz nejaky objektiv na kinofilm zrkadlovku, je to fixna 135ka rozsah clony je od 2.8, az po 16....no a tak som si vsimol, ze pry tych 2.8 je objektiv otvoreny uplne.
Inac preco su tie 2.8micky drahsie ako nejake 3.6ky? Azda su vyrobne naklady vyssie? koli dalsiemu 'stupnu' clony?? a dalsia vec...ked su tie objektivy oznacene clonou x-y tak pisete, ze prve cislo je hranica clony pri minimalnej ohniskovje vzidialenosti a ta druha hodnota je hranica pri max. ohnisku....no a tu by ma zaujimalo z akeho dovodu sa neda pri velkom ohnisku dat mensia clona? Ved clona je stale len to 'uzatvaranie' objektivu...
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Lub0$ napísal:Cize, cim nizsei cislo, tym je objektiv viac otvoreny, typ padom nim prejde viac svetla, a to znamena, ze tie lacne objektivy so slabym rozsahom clony mi neurobia kvalitnu fotku za zhorsich svetelnych podmienok, ci uz vecer, alebo v miestnosti, kde je to svetlo slabe....tak?
Nie uplne, bud budes musiet pridat ISO, dat dlhsi expozicny cas, ale skratka to budes musiet nejak vykompenzovat(kazde ma nevyhody, cim vyssie iso tym viac sumu, cim dlhsi cas tym vacsia moznost ze fotka bude rozmazana) ale urcite to neni na skodu, takisto objektiv co ma 2.8 clonu a ked si zaclonis na napr 5.6 tak objektiv bude ostrejsi, ako objektiv co ma max clonu 5.6
No mam tu teraz nejaky objektiv na kinofilm zrkadlovku, je to fixna 135ka rozsah clony je od 2.8, az po 16....no a tak som si vsimol, ze pry tych 2.8 je objektiv otvoreny uplne.
To je rozsah, to znamena ze max. 2.8 ale mozes si sam zaclonit az do 16
Inac preco su tie 2.8micky drahsie ako nejake 3.6ky? Azda su vyrobne naklady vyssie? koli dalsiemu 'stupnu' clony??
Presne tak, lebo technologia musi byt spravena tak aby pustila viac svetla...
Zhruba priklad je, ked mas rovnaky motor tak cim vacsi vykon tym je drahsi
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Ok a co si potom odnasaju tie 'convertors' kde sa da ohnisko zvacsit o 2x popripade mam pocit, ze canon ma 1.4x Su pomerne lacne..a preto sa pytam, ci sa to tak isto nejak kompenzuje? zhorsi sa kvalita fotky pri pouzity konvertora?
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Lub0$ napísal:Ok a co si potom odnasaju tie 'convertors' kde sa da ohnisko zvacsit o 2x popripade mam pocit, ze canon ma 1.4x Su pomerne lacne..a preto sa pytam, ci sa to tak isto nejak kompenzuje? zhorsi sa kvalita fotky pri pouzity konvertora?
Max clona sa zvacsi tak ako sa zvacsi ohnisko, takze ked mas objektiv s ohniskom 2.8 po celom, tak po 2x konvertori bude 5.6 po celom ohnisku, ked mas 4-5.6 tak potom budes mat clonu 8-11.2, a ano kvalita utripi, pri kvalitnych konvertoroch menej, pri nekvalitnych viac...
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Joj, diky za ochotu...cenim si to, ze sa najde niekto kto mi zodpovie otazky
:oops:

No a este som v hlave vyhrabal otazku...prave som zistil, ze nie vsetky objektivy maju manualne zaosrovanie...to som netusil...pozeram sa na Sigma 18-55 f2.8 EX a pisu, ze zaostrovanie je iba automaticke...co ma dost zarazilo...vy preferujete manual, ci auto? Preco to robia, iba na auto? Zase je ta vyroba drahsia pri manuale? Aky rychly je ten automat? A je to vobec vhdone mat iba auto objektiv? Ved predsa najde sa situacia, kedy chcete zameriat isty bod a podobne, ci nie?
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Lub0$ napísal:Joj, diky za ochotu...cenim si to, ze sa najde niekto kto mi zodpovie otazky
:oops:

No a este som v hlave vyhrabal otazku...prave som zistil, ze nie vsetky objektivy maju manualne zaosrovanie...to som netusil...pozeram sa na Sigma 18-55 f2.8 EX a pisu, ze zaostrovanie je iba automaticke
Hmm, zaujmave, priznam sa ze som sa objektivom na canon nestretol co by nemal moznost prepnut A/M focus, nikon to ma priamo vo fotaku, takze nie setky objektivy to maju priamo v sebe, ale moznost vybrat si mal vzdy, tak ci onak
...co ma dost zarazilo...vy preferujete manual, ci auto? Preco to robia, iba na auto? Zase je ta vyroba drahsia pri manuale?
99% fotiek co som spravil bolo s Autofocusom...., logicky to je drahsie, lebo to je funkcia navyse.
Aky rychly je ten automat?
Rychlost zalezi od viacerych faktorov-Fotak+Objektiv, drahsie objektivy maju ultrazvukove ostriace motory, tieto su najrychlejsie, ale poviem ti ze pokym neplanujes fotit sporty alebo dynamicke situacie nebude to pre teba problem.
A je to vobec vhdone mat iba auto objektiv? Ved predsa najde sa situacia, kedy chcete zameriat isty bod a podobne, ci nie?
:) jednoducha odpoved predstav si ze ked niekoho fotis tak este musis na milimeter presne zaostrit, ak fotis krajinku, tak este ok, predstav si ze fotis sport alebo nieco co sa rychlo hybe a koniec :-)

A zase podla urovne fotoaparatu mas mnozstvo ostriacich bodov, takze si mozes nastavit nejaky konkretny bod napriklad, takisto automatiku a vela moznosti takze tak :)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Cize mozes s kludom povedat, ze profesionali pouzivaju automat? Dame tomu, ze sportovy fotograf to snad potrebuje, ale tak ked sa fotia portrety a pod?
No a je to zaostrovanie rychlejsie ako na priemernom kompakte?
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Lub0$ napísal:Cize mozes s kludom povedat, ze profesionali pouzivaju automat? Dame tomu, ze sportovy fotograf to snad potrebuje, ale tak ked sa fotia portrety a pod?
Studio/Modeling som robil len 2x, je to mimo moj zaber, jasne tam sa da pouzivat manual, ale tak celkovo 99.9% pouziva auto :-)
No a je to zaostrovanie rychlejsie ako na priemernom kompakte
Ano
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

OK, takze dajme tomu, ze sa momentalne najviac priklanam k EOS 500D, kupil by som teda iba telo samotne, plus k tomu Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro
Teda, ked vsetko pojde tak jak ma, musim pockat do vyplaty a potom si to snad budem moct dovolit. Tazke, schvalujete mi vyber? Hlavne toho skla...

//autoeditácia príspevku ( 19 Nov 2009, 11:50 )
Tak hej ci nie? :oops:
luculiiik
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa luculiiik »

Ahojky. Poprosila by som o váš názor na tento foťák: http://digitalne-fotoaparaty.heureka.sk/olympus-fe-46/
Keďže študujem a peniaze potrebujem aj na dôležitejšie veci, tak hľadám nejakú lacnú mašinku a táto je v dobrej cene. Len či aj kvalita je fajn? Alebo mi viete poradiť niečo iné v prijateľnej cene? Ďakujem. :wink:
makaveli
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa makaveli »

Hellou.. Mate niekto skusenosti s tymito objektivmi? Ak ano, ako by ste ich vzajomne zhodnotili..

Canon EF 50mm f/1.4 USM
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... J1LS000F2K

SIGMA 50mm f/1.4 EX DG HSM - Canon
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... J1LS000L6D
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Zase su foto radci na dovolenke? :D
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

makaveli napísal:Hellou.. Mate niekto skusenosti s tymito objektivmi? Ak ano, ako by ste ich vzajomne zhodnotili..

Canon EF 50mm f/1.4 USM
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... J1LS000F2K

SIGMA 50mm f/1.4 EX DG HSM - Canon
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... J1LS000L6D
s tou sigmou som urobil par cvakov, kedze to bolo ale na nikone porovnat to nedokazem, fotky vyzerali ako mali, mozno len moj subjektivny nazor, ze sa mi zdala trochu "umelohmotne" co sa tyka materialu na dotyk
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

potrebujem schvalit, ci robim dobre. Dik.
Prílohy
Picture 2.png
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Lub0$ napísal:potrebujem schvalit, ci robim dobre. Dik.
:lol: :lol: :lol:
Nic v zlom, ale rozhodnutie nespravy za teba nikto okrem teba sameho...

ALE,

Tu sigmu, ako som vravel moje odporucanie je ten tamron, ale ked uz nic, tak aj tak sigma je lepsia ako kit

ten filter by som vymenil asi za nejaky klasicky UV, a ked uz, tak za nejaku dobry znacku aby si si neznizoval kvalitu fotiek, napr: Hoya(moje osobne odporucanie), Tiffen, B+W..

Centon mi nehovori absolutne vobec nic, takze neviem co to je za tasku, ak chces kvalitu, skus kuknut napr Lowepro, Kata, Tamrac, Domke...

SD karta,
Fajn kvalita, s tym nebudes mat problem, dokonca myslim ze je rychlejsia ako fotak stiha fotit

:wink:

Kazdopadne vela zdaru pri foteni :D
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

No ok, tak prosim nejaky link na ten tamron co myslis, a pribliznu cenu, kedze neviem ktory presne myslis.
Dalej, ta taska, viem co je kvalita, ale mne netreba tasku za stovku, ja si vtystacim s niecim, len aby som proste neposkrabal, popripade neznicil nejak fotak a prislusenstvo...proste aby nemusel byt len pohodeny vo vaku.
No a filter, hej skusim nieco pozriet...najviac ma zlakala ta cena tak vies :D
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Lub0$ napísal:No ok, tak prosim nejaky link na ten tamron co myslis, a pribliznu cenu, kedze neviem ktory presne myslis.
Dalej, ta taska, viem co je kvalita, ale mne netreba tasku za stovku, ja si vtystacim s niecim, len aby som proste neposkrabal, popripade neznicil nejak fotak a prislusenstvo...proste aby nemusel byt len pohodeny vo vaku.
No a filter, hej skusim nieco pozriet...najviac ma zlakala ta cena tak vies :D
nedavno vydana verzia so stabilizaciou http://www.jessops.com/online.store/pro ... /show.html
povodna bez stabilizacie http://www.jessops.com/online.store/pro ... /show.html

ano, cena je vzdy lakadlo, ale 90% vacsi co ma meno obchodu v sebe dobre zrovna nebude ;)
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

So stabilizaciou nepripada do uvahy, kedze je to za prve cez rozpocet a za druhe, nebudem do niecoho investovat tolke prachy, ked nahodou po case zistim ze ma to nejak nebavi a zapdne to prachom...tych 320 je v pohode...cize Tamron bez stabilizacie by siel...no preco by si radsej zobral tamron ako sigmu? Co je na nom lepsie podla teba?
Napísať odpoveď