Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

tehla

Príspevok od používateľa tehla »

Kali520 napísal:nasledne je zaznamenany az dlho po svojej smrti, len tymito troma zdrojmi priblizne v rovnakych rokoch
Nemysliš, že keby bol Ježiš „vymyslený“, tak by si prispôsobili aj dobu jeho života tak, aby to sedelo? :))). Konieckoncov od jeho narodenia sa počíta nový letopočet.
Kali520 napísal:V tej dobe v rime zilo mnoho historikov basnikov socharov a podobne a nitko nezaznamenal ani jeden zazrak. No podla mna velmi zvlastne.
No asi preto, že Ježiš sa neorientoval na socharov a basnikov, ale na chudobný ľud a títo boli svedkami jeho zázrakov.

"Choďte, oznámte Jánovi, čo ste videli a počuli: Slepí vidia, chromí chodia, malomocní sa očisťujú, hluchí počujú, mŕtvi vstávajú z mŕtvych a chudobným sa ohlasuje evanjelium" (Lk 7,22).
Kali520 napísal:Tieto dokazy su nula bodov.
Vieš čo Kali? Ked tak čitam tvoje alebo Hughitove prispevky, pre vas dôkaz nebude asi nič. Aj keby sa ti zjavil samotný Ježiš Kristus, tak by si začal vymyšľať, že na oblohe bola vtedy dúha a poskladala sa do tvaru Ježiša a to ešte vôbec nič neznamená :lol: preto tato debata o „dôkazoch“ v podstate nema zmysel. Kto nechce, ten neuveri nikdy.
Kali520 napísal:Niektorí vedci okamžite reagovali odmietavo, pretože považujú plátno za stredovekú napodobeninu.
Iste, ako inak, presne tak ako ty, každy predloženy dôkaz nemôže byť pravda, lebo, neviem vlastne prečo. Ohrozilo by to ich ateistický svetonázor? Asi to tak bude. Nič to ale nemení na fakte, že tá druhá skupina vedcov považuje plátno za pravé, vrátane tej historičky, ktorá ho skúmala
Kali520 napísal:Tehla historiu si nastuduj ty.
Nie Kali, historiu si naštuduj ty. Povedz teda, ako vznikli Univerzity Oxford, Cambridge (12.stor.), Sorbonna atd. žeby v tom „temnom“ stredoveku ako hovorí čierna legenda? Predchodcami univerzít boli kláštorné školy, univerzity boli pôvodne cirkevnými inštitúciami, to si nevedel čo? ako sme prišli k písmu my, slováci, ako vznikali nemocnice, charity, misionári atd..Jednoducho toto už je iba učelova a jednostranna kritika. Cirkev ľudí naučila úcte k umeniu, kultúre, úcte k ľudskému životu a hodnotám a napriek svojim chybám (kto je bez chyby, nech hodí kameňom) toho pre ľudstvo spravila veľmi veľa. Zase uznávam, aj cirkev má za ušami, ako každé mocenské zriadenie.
Kali520 napísal:Pismo davno existovalo a nepotrebovali nato krestanov, rovnako aj jazyk.
Iste si spominaš na hodiny dejepisu. Netvrdim, že pismo predtym neexistovalo, ide o to, ako sa začalo šíriť po Európe a boli to práve kresťanskí misionári, ktorí vytvárali nové písma a prinášali ich jednotlivým národom (viď napr. aj u nás – sv. Cyril a Metod.).
Kali520 napísal:samotna Rimska risa kvalitou zivota bola daleko vpredu ako cely ranny krestansky stredovek.
Presne tak, pretože ranny kresťansky stredovek bol len začiatkom kresťanských dejín Európy. A ako dopadla rímska ríša so svojim morálnym úpadkom ti snáď nemusím vysvetľovať.
Kali520 napísal:Univerzity a skoly sa vo velkom zacali stavat az po pade feudalizmu v dobe osvietenstva. Ja som ti tu uz pisal aby si si porovnal pokrok od padu rimskej rise az po osvietenie to je 17-18 storocia a dobu od osvietania teda padu feudalizmu az do dnes. Ako tehla nehnevaj sa ale stredovek sa nie nadarmo nazyva temnym, vymysleli sme vtedy akurat velke hovno a potencial bielych ludi bol uplne brzdeny. Po pade feudalizmu az vtedy sme zacali objavovat napr parny stroj, rozne vynalezi ktore zjednodusovali zivot, ziskali sme zakladne poznatky o vesmire, uz teraz pouzivame internet telefony a podobne. A to prislo behom nejakych 3 storoci. Cely stredovek uplne stagnuje celych tych 1000 rokov co bol pod vladou cirkvi a krestanstva absolutne ziadnym smerom sa vtedy biela spolocnost nikam nepohla a iba zivorila v tom prehnitom krestansko feudalnom systeme.
Používali v stredoveku internet a mobil krajiny, kde nebolo kresťanstvo? :lol: , nezda sa mi. História mi dá za pravdu, že krajiny kde sa uchytilo kresťanstvo sa stali najvyspelejšími krajinami sveta.ja osvietenskú buržoáznu revolúciu nepovažujem za pokrok. Práve tie revolúcie viedli k najkrvavejším konfliktom v dejinách ľudstva a myslím si, že vývoj dejín nemal byť revolučný, ale prirodzený a určite založený na kresťanských hodnotách.
Kali520 napísal:Zda sa ti ze taky Galileo Galilei alebo Giordano Bruno boli nebezpecny? Pre tu svetsku a cirkevnu moc rozhodne lebo ich oslabovala a hovorila ludom ze mozu byt slobodnejsi, hovorili ludom ze mozu zit a nie verit v nieco co sa poriadne ani neda dokazat
Vieš o tom, že Galileo Galilei chcel prepísať Bibliu a hlásal bludy proti učeniu cirkvi? Nemala cirkev právo sa brániť? Okrem toho z neho robia neviem akého martýra inkvizície, pritom dostal len obyčajné domáce väzenie.
Kali520 napísal:Uz sa opakujem ale uvedomjes si kolko dobrych bielych ludi premrhalo svoje moznosti a potencial len modlenim sa a pracou na poliach
Ano, opakuješ sa, ja si osobne nemyslim, že premrhali čas modlením sa a prácou. Podľa mňa ich za to Boh odmenil:). Niekto musi aj robiť, aby sme všetci mohli jesť :lol:

K tym esejcom, prečo veriš v ich existenciu a neveriš v existenciu Ježiša Krista? Čo ak boli vymyslení?

Pre kresťanov je základ Nový zákon, takže neviem prečo stále rozoberaš stary zakon, ten bol dávno prekonaný:
List Hebrejom:
Týmto sa ruší predošlé prikázanie ako slabé a neužitočné - 19 veď zákon nič neurobil dokonalým - ale prišla lepšia nádej, ktorou sa približujeme k Bohu. 20 A to sa nestalo bez prísahy - totiž tamtí stali sa kňazmi bez prísahy, 21 ale On s prísahou Toho, ktorý mu povedal: Prisahal Pán, a neoľutuje to: Ty si kňaz naveky - 22 natoľko sa Ježiš stal zárukou lepšej zmluvy.
Kali520 napísal:No to len dokazuje boziu krutost a nie jeho lasku.
Nemyslím, že Boh je krutý, Myslím, že Boh je absolútne spravodlivý (ako už napísal Stoporko). čo ak Boh vie, že človek vyda zo seba to najlepšie, len ak nad ním vysí meč?
Kali520 napísal:Jezisove zazraky su vyvratene a to aj vedecky.
Kali, netáraj :wink:

Tie zvyšne veci o tom, čo Boh mal alebo nemal...Boh je všemohuci. Chceš nahradiť Boha? Riadiš sa heslom I´m bigger than Jesus?
"Nemýľte sa, Bohu sa nebude nikto posmievať. Lebo čokoľvek seje človek, to bude i žať“ (Gal 6,7).
hughito napísal:Nemusíš sa báť, Ježišova existencia je preukázaná
Uf, tak to si ma ukľudnil :lol:
Frankie
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Frankie »

Všetci ste hlúpi. Ľudia pred stovkami rokov to chápali a vy sa snažíte dokazovať METAFORU. ..o čom hovorím?
nahraďte každé slovo "Boh" v biblii slovom "láska".
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

tehla napísal:Nemysliš, že keby bol Ježiš „vymyslený“, tak by si prispôsobili aj dobu jeho života tak, aby to sedelo? )). Konieckoncov od jeho narodenia sa počíta nový letopočet.
Datumi, roky atd prechadzali roznymi zmenami. Tento letopocet sa tiez automaticke nezacal pocitat hned dnom narodenia krista. A okrem toho novy rok zacina 1.1 nie 24.12.
No asi preto, že Ježiš sa neorientoval na socharov a basnikov, ale na chudobný ľud a títo boli svedkami jeho zázrakov.
A nikto to nikde nezaznemanal, lebo vseci ti ludia nevedeli pisat ani kreslit a vlastne boli uplne blby. Co viac k tomu uz dodat. :roll:
Vieš čo Kali? Ked tak čitam tvoje alebo Hughitove prispevky, pre vas dôkaz nebude asi nič. Aj keby sa ti zjavil samotný Ježiš Kristus, tak by si začal vymyšľať, že na oblohe bola vtedy dúha a poskladala sa do tvaru Ježiša a to ešte vôbec nič neznamená preto tato debata o „dôkazoch“ v podstate nema zmysel. Kto nechce, ten neuveri nikdy.
No kebyze sem pride taky mesiaz ako kristus a by robil to iste co on, tak ja uverim.
Nie Kali, historiu si naštuduj ty. Povedz teda, ako vznikli Univerzity Oxford, Cambridge (12.stor.), Sorbonna atd. žeby v tom „temnom“ stredoveku ako hovorí čierna legenda? Predchodcami univerzít boli kláštorné školy, univerzity boli pôvodne cirkevnými inštitúciami, to si nevedel čo? ako sme prišli k písmu my, slováci, ako vznikali nemocnice, charity, misionári atd..Jednoducho toto už je iba učelova a jednostranna kritika. Cirkev ľudí naučila úcte k umeniu, kultúre, úcte k ľudskému životu a hodnotám a napriek svojim chybám (kto je bez chyby, nech hodí kameňom) toho pre ľudstvo spravila veľmi veľa. Zase uznávam, aj cirkev má za ušami, ako každé mocenské zriadenie.
To ze sa postavilo par univerzit este neznamena ze sa na nich adekvatne vzdelavalo. Plati stale to com som pisal, od padu rimskej rise az po osvietenie ziaden vyrazny pokrok nenastal.
Presne tak, pretože ranny kresťansky stredovek bol len začiatkom kresťanských dejín Európy. A ako dopadla rímska ríša so svojim morálnym úpadkom ti snáď nemusím vysvetľovať.
Rimska risa zacala upadat po prijati krestanstva. Barbari ked prijali krestanstvo vo vyvoji stagnovali cez 1000 rokov. Az ked sa oslabila moc cirkvi vtedy sme zacali napredovat.
Používali v stredoveku internet a mobil krajiny, kde nebolo kresťanstvo? , nezda sa mi. História mi dá za pravdu, že krajiny kde sa uchytilo kresťanstvo sa stali najvyspelejšími krajinami sveta.ja osvietenskú buržoáznu revolúciu nepovažujem za pokrok. Práve tie revolúcie viedli k najkrvavejším konfliktom v dejinách ľudstva a myslím si, že vývoj dejín nemal byť revolučný, ale prirodzený a určite založený na kresťanských hodnotách.
O krestanskych hodnotach som tu uz pisal. Cele je to len o tom aby si vsetko daval, posluchal a nemyslel.

Kedze revoluciu atd nepovazujes za pokrok fajn, v tom pripade aj pad faudalizmu nemozes povazovat za pokrok, alebo ako si to mam zase vysvetlit. Ja neviem dokedy chces ignorovat ten vyvoj v tych casovych pasmach o ktorych som ti uz dvakrat pisal.

Tehla jednoducho faktom ostava ze krestansky feudalizmus sposobuje stagnaciu spolocnosti, celkovy pokrok je minimalny. Alebo mi vysvetli ako je mozne ze ked padla cirkevna moc a feudalizmus tak behom 3 storoci uz letime do vesmiru a z cirkevnou feudalnou vladou sme behom tisic rokov nevymsleli dokopi nic?
Vieš o tom, že Galileo Galilei chcel prepísať Bibliu a hlásal bludy proti učeniu cirkvi? Nemala cirkev právo sa brániť? Okrem toho z neho robia neviem akého martýra inkvizície, pritom dostal len obyčajné domáce väzenie.
No bola pri moci tak mala pravo sa branit. kazdopadne to ale ukazuje jej hodnoty, moralnost, ciele a neviem co vsetko. Cirkev a krestanstvo sa tymito cinmi samo zhadzuje a je uplne irelevantne ci na to mali pravo.
Ano, opakuješ sa, ja si osobne nemyslim, že premrhali čas modlením sa a prácou. Podľa mňa ich za to Boh odmenil:). Niekto musi aj robiť, aby sme všetci mohli jesť
Robit musi ten kto ma na tu robotu predpoklady nie ti co maju predpoklady na riadenie alebo tvorenie. Genius ktory je schopny svojou tvorivostou tvorit nieco prospesne pre spolocnost nemoze predsa robotovat na poli. A tak isto silny ale vymlety chlap nemoze byt dekanom univerzity.

O tomto je priroda, kazdy ma svoj predpoklad a svoje schopnosti nieco robit, niekto je dobry v manualnej praci, niekto v riadeni a niekto zase svojimi napadmi dokaze vyvtorit uchvatne veci a niekto je zase dobry vodca. Krestanstvo hovori ze sme vseci rovny a tie najlepsie predpoklady a schopnosti ignoruje a snazi sa ich potlacit. Priroda ale naopak hovori ze rovnosti niet napredovat mozu len ti najlepsi a najschopnejsi. Dalsi dokaz o tom preco krestanstvo brzdilo vyvoj bieleho cloveka.

Alebo si zas ten tvoj prispevok mam vysvetlit tak ze obhajujes feudalny rezim?
K tym esejcom, prečo veriš v ich existenciu a neveriš v existenciu Ježiša Krista? Čo ak boli vymyslení?
Esejci su adekvatne historicky dolozeny.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Esejci
Pre kresťanov je základ Nový zákon, takže neviem prečo stále rozoberaš stary zakon, ten bol dávno prekonaný
Preto lebo jak v starom tak aj v novom zakone ide o rovnakeho boha.
Nemyslím, že Boh je krutý, Myslím, že Boh je absolútne spravodlivý (ako už napísal Stoporko). čo ak Boh vie, že človek vyda zo seba to najlepšie, len ak nad ním vysí meč?
Podla toho co som tu vsetko odcitoval spravodlivi urcite neni.
Tie zvyšne veci o tom, čo Boh mal alebo nemal...Boh je všemohuci. Chceš nahradiť Boha? Riadiš sa heslom I´m bigger than Jesus?
On sam najprv hovori o sebe ze je najspravodlivejsi z najspravodlivych a vseci su pre neho rovni, a potom zrazu si vybere jeden narod a ten stve proti druhym narodom. Ja som pouzil len jeho vlastne slova proti nemu. Preco raz hovori tak a raz hentak. Tak je neuveritelne vsemocny a ani si nedokaze stat za svojim nazorom :lol:
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Konieckoncov od jeho narodenia sa počíta nový letopočet.
Ale ale, dobre vieš, že to tak nie je.
Kresťania narátali cca 133 rôznych názorov na rok, v ktorom sa Ježiš narodil.
Skús si o tom niečo zistiť a netáraj tu blbosti.
Takže historici, sochári, básnici a spisovatelia o ňom ani nevedeli, lebo sa Ježiš na nich neorientoval. To je vysvetlenie, díky, už je mi to jasné.
Tým pádom beriem späť a uznávam všetky Ježišove zázraky. :lol:
Vieš čo Kali? Ked tak čitam tvoje alebo Hughitove prispevky, pre vas dôkaz nebude asi nič
Prečo odbáčaš od témy a zbytočne to rozvíjaš ? Radšej podaj dôkaz, alebo nám to vysvetli, my sme vám tu niekoľkokrát popísali, prečo nie sú vaše dôkazy relevantné.
Kto nechce, ten neuveri nikdy.
Presne tak, uveriť niečomu bez dôkazov tak, aby som to bral ako životnú doktrínu či dogmu ja proste nedokážem.
Iste, ako inak, presne tak ako ty, každy predloženy dôkaz nemôže byť pravda, lebo, neviem vlastne prečo. Ohrozilo by to ich ateistický svetonázor?
Pravosť toho plátna nie je absolútne potvrdená, to plátno je skôr podvod ako pravda, takže to zas neprekrúcaj.
To, že cirkevní historici nato pozerajú zo svojho pohľadu, je vec logická.
Inak, všimni si nadpis toho článku, to jedno podstatné slovko = vraj.

Dovolím si citovať z jedného fóra :

Kód: Vybrať všetko

Ta pani tvrdi, ze nasla "fragments of Greek, Hebrew and Latin writing imprinted on the cloth", cize fragmenty grecke, hebrejske aj latinske, napisane na platne.
Uz to je podozrive.
Nevidim jediny dovod, preco by to malo byt az v troch jazykoch.

Dalsia perlicka je jej 'rozlustenie napisu' -
"In the year 16 of the reign of the Emperor Tiberius Jesus the Nazarene, taken down in the early evening after having been condemned to death by a Roman judge because he was found guilty by a Hebrew authority, is hereby sent for burial with the obligation of being consigned to his family only after one full year".

To su hotove litanie a bolo by divne, keby sa nejakym 'zlocincom' vtedajsie urady tak podrobne zaoberali, aby mu na rubas pisali take dlhe "sprievodne listy".

'Badatelia v tejto oblasti' by si mali uvedomit, ze v tom case slo o jedneho z tisicov popravenych.
Pre Rimanov bol iba "polozka v hlaseni", pre farizejov "trieska v zadku".
A obycajni ludia ? Ti su manipulovatelni, ako sa to aj tam ukazalo.
Jeho privrzencov bolo zufalo malo ...

Preto si myslim, ze ta pani mierne prestrelila.
A ešte jeden článok :
http://adam.cas.sk/clanky/3695/video-ve ... latna.html

To len tak, aby si sa zas moc netešil.

K tomu vzdelávaniu, napríklad prínos Konštantína a Metoda je veľmi preceňovaný, povedal by som, že až mýtizovaný. A tento mýtus sa stále udržuje, samozrejme, lebo na SK nie je odluka cirkvi od štátu.
Ale na druhú stranu treba uznať aj istý prínos, najmä vo vzdelávaní, ale to by som skôr hodil na plecia kňazom a úprimným jednotlivcom, ako cirkvi ako takej.

Frankie :
Všetci ste hlúpi. Ľudia pred stovkami rokov to chápali a vy sa snažíte dokazovať METAFORU. ..o čom hovorím?
nahraďte každé slovo "Boh" v biblii slovom "láska".
Dobre, ale z toho nám vyplýva, že Boh neexistuje. Mám pravdu ?
Jancuk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jancuk »

Cirkev sa po starocia menila ale viera bola rovnaká , osobne sa cítim byt veriac i a aj neveriaci je to tazka otázka lebo vzdy mi niečo vravy aby som neveril a zas niečo aby som veril , ale osobne pripustam ze je niekto/niečo čo to riadi (nás zivot, zmysel nasho života , a predurčenie )

a moje osobne heslo k nabozenstvu (možno tu aj bolo spomenute) Viera ludi spája , náboženstvo rozdeľuje
hughito
Redeemer
Redeemer

Ak niekto riadi náš život, myseľ a dokonca predurčenie tak načo potom vôbec žiť, o niečo sa snažiť ?
Jancuk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

hughito napísal:Ak niekto riadi náš život, myseľ a dokonca predurčenie tak načo potom vôbec žiť, o niečo sa snažiť ?
Vies ale o to ide ze ty sa mozes rozhodnut ist tou cestou čo ti ukázal niekto alebo tvojou vyber je len na tebe :)
cuteSTYLE69
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa cuteSTYLE69 »

Jancuk napísal:Vies ale o to ide ze ty sa mozes rozhodnut ist tou cestou čo ti ukázal niekto alebo tvojou vyber je len na tebe :)
Tým niekto myslíš boha ?
tehla

Kali520 napísal:To ze sa postavilo par univerzit este neznamena ze sa na nich adekvatne vzdelavalo.
ako je potom možne, že šlo o jedny z najvýznamnejších univerzít na svete?
Kali520 napísal:Plati stale to com som pisal, od padu rimskej rise az po osvietenie ziaden vyrazny pokrok nenastal.
to teda neplatí. Mimochodom, koľko krvi bolo preliatej vďaka „osvieteniu“? 1.svetova vojna, 2. svetova vojna, komunizmus a ine chore ideologie, kapitalizmus atd. Osobne si myslim, že kresťanská civilizácia sa nechala oklamať dočasným ekonomickým blahobytom, ale nema spravny smer.
Kali520 napísal:Cele je to len o tom aby si vsetko daval, posluchal a nemyslel.
No, je to o niečom inom, to, že veriš v Boha, neznamená, že máš nemyslieť, práve naopak
Kali520 napísal:Krestanstvo hovori ze sme vseci rovny a tie najlepsie predpoklady a schopnosti ignoruje a snazi sa ich potlacit.
Na to si prišiel ako? :lol: počuvaj, ty maš strašnu mienku o kresťanoch. Asi horšiu ako o vlkodlakoch. :lol:
Kali520 napísal:Esejci su adekvatne historicky dolozeny.
esejci su historicky fakt vďaka članku na vikipedii, ale Ježiš Kristus je napriek množstvu dôkazov a 2000 – ročnej histórii ľudstva mýtus? aj keby existovali, tak neviem o čo vlastne ide, to predsa nijak nevyvracia existenciu Ježiša Krista. K tomu, či obhajujem feudalizmus - a čo si mysliš, čo je dnes?
hughito napísal:Ale ale, dobre vieš, že to tak nie je.
A od akej udalosti sa teda počíta nový letopočet? Aký je prínos Cyrila a Metoda, keďže podľa teba je „veľmi mýtyzovaný“ . neviem o tom, že by kresťania napočitali viac ako 133 rokov narodenia Krista. Takéto „zaručené“ info zbieraš len ty
hughito napísal:To je vysvetlenie, díky, už je mi to jasné.
Tým pádom beriem späť a uznávam všetky Ježišove zázraky.
Som rád, dúfam, že už nebudeš vyžadovať dôkazy
hughito napísal:podaj dôkaz
mýlil som sa :lol:
hughito napísal:Dovolím si citovať z jedného fóra :
Žeby šlo o fórum bezboha.sk? ako hovorím, nemá zmysel sa o tomto naťahovať.
hughito napísal:Ale na druhú stranu treba uznať aj istý prínos, najmä vo vzdelávaní, ale to by som skôr hodil na plecia kňazom a úprimným jednotlivcom, ako cirkvi ako takej.
Aha, takže dobre veci, len na jednotlivcov, zlé veci na celú cirkev. Nenazýva sa toto pokrytectvo?
Frankie napísal:Všetci ste hlúpi
:lol:

Nech nik neklame sám seba. Ak si niekto z vás myslí, že je v tomto veku múdry, nech sa stane bláznom, aby
bol múdry. Lebo múdrosť tohoto sveta je pred Bohom bláznovstvom.
Jancuk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

cuteSTYLE69 napísal:Tým niekto myslíš boha ?
je jedno ako ho nazves
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

tehla napísal:ako je potom možne, že šlo o jedny z najvýznamnejších univerzít na svete?
1. Inde vo svete vtedy univerzity neboli a to len opat dokazuje vyspelost bieleho cloveka, nie krestanstva.

2. Vyznam tych univerzit je relativny. Boli najvyznamenjsie stale len v krestanskej europe, co to ma ako dokazovat? No mne to dokazuje minimalne vyspelost poniektorych narodov, s krestanstvom to nema co docinenia. Alebo zato ze briti postavili oxford boli viac krestansky?
to teda neplatí. Mimochodom, koľko krvi bolo preliatej vďaka „osvieteniu“? 1.svetova vojna, 2. svetova vojna, komunizmus a ine chore ideologie, kapitalizmus atd. Osobne si myslim, že kresťanská civilizácia sa nechala oklamať dočasným ekonomickým blahobytom, ale nema spravny smer.
Feudalizmus je spravny smer?

Nezabudaj ze tie chore ideologie su vytvor zidovskej mysle nie bieleho cloveka. Rovnako nezabudaj ze osvietenie sice prinieslo zidom nejaku moc ale rovnako to prinieslo aj nacionalizmus a snahu narodov sa identifikovat. Najma vdaka osvieteniu zacali posobit napr Bernolak, Fandly a Stur. Vdaka osvieteniu padol feudalizmus a biely clovek prestal byt vykoristovani svojimi vlastnym druhom svojou vlastnou krvou aby sa zabezpecila prosperita iba par jednotlivcom pritom zabudajuc na svojich mozno lepsich druhov a bratov. Clovek prestal rozmyslat tak silno egoisticky a to nastastie nemalo az taky destruktivny charakter pre tych najlepsich z nas. Preto aj ten pokrok po osvieteni. Naskytla sa prilezitost napredovat a nekladli sa podmienky (bohuzial to platilo aj pre zidov).

Inak divas sa nato velmi zkreslene a nevidis vyhody padu krestanskeho feudalizmu. Ako ja si vazne neviem predstavit ze by tu nadomnou mal stat nejaky slachtic a ja jemu a cirkvy musim odovzdvat volake diesiatky a mne nakoniec zostane velke hovno a budem sa muset ist vyspovedat uz len ked sa pozrem zene na odhaleny prst na nohe.

Takze stale sme pri tom istom, cirkev krestanstvo a feudalizmus brzdili vyvjoj spolocnosti a zatial si ma nijak nepresvedcil o opaku. Len ospravdlenujes dobu stredoveku tym ze po pade feudalizmu prisli chore ideologie, samozrejme zo zidovskych hlav.
No, je to o niečom inom, to, že veriš v Boha, neznamená, že máš nemyslieť, práve naopak
Nie. To ze ty veris v boha tymto svojim sposobom, neznamena ze tak veria aj ostatny a hlavne ze tak verili vseci v tom stredoveku.

Bohuzial v tom stredoveku sa riadili najma tymi negativami krestanstva (tym mam namysli obycajny lud, pospolitost) a toto je vec ktoru ignorujes.
Na to si prišiel ako? počuvaj, ty maš strašnu mienku o kresťanoch. Asi horšiu ako o vlkodlakoch.
V Matúšovi 5:3, Kristus vraví: "Blahoslavení chudobní v duchu, lebo ich je kráľovstvo nebeské" a v 5:5 "Blahoslavení krotkí, lebo oni dedičmi zeme budú." Keď si raz udomácnite v hlave idei o pekle a nebi za skutočné, potom samozrejme každý chce byť "blahoslavený". Preto ak chcete byť "blahoslavený", chcete byť "chudobný v duchu" a "krotký"

Pre mna je chudobny v duchu ten kto je slepy, ingornatsky a jednoducho hlupy

Matúšovi 6:19: "nezhromažďujete si poklady na zemi kde ich moľ a hrdza ničí a kde sa zlodeji vlamujú a kradnú; Ale zhromažďujte si poklady v nebi, kde ich ani moľ ani hrdza neničí a kde sa zlodeji nevlamujú a nekradnú."

Ano takze najlepsie nevlastnit nic, nesnazit sa materialne zabezpecit seba a svoju rodinu, najlepsie zit v chudobe. Toto vsetko nakoniec vedie k zavisti a zavist vedie k nenavisti, a oto horsie ked je to implantovane na rovnaky druh, rasu.

V Matúšovi 5:25 nám Kristus dáva takúto radu: "vyrovnaj sa chytro so svojim protivníkom, dokiaľ si s ním na ceste, aby ťa protivník neodovzdal sudcovi, sudca strážcovi a neuvrhli ťa do väzenia". A vo versi 40 rovnakej kapitoly "a kto sa chce súdiť s tebou a vziať ti spodné rúcho, daj mu aj plášť"

Ak by som sa tymito radami riadil tak by mi zostala akurat tak hola rit

v Matúšovi 19:21 Ježiš vraví: "...chod a predaj všetok svoj majetok, rozdaj chudobným a budeš mať poklad v nebesiach."

Toto uz nepotrebuje ani komentar.

Inak nemam zlu mienku o krestanoch, ja mam len zlu mienku o krestanskom uceni :wink:

esejci su historicky fakt vďaka članku na vikipedii, ale Ježiš Kristus je napriek množstvu dôkazov a 2000 – ročnej histórii ľudstva mýtus?
Ano.

Inak Jezis je tiez na wikipedii.

A mnozstvo dokazov? este som nevidel ani jeden ktory na 100% dokazuje jeho existenciu nie to este jeho bozskost.
aj keby existovali, tak neviem o čo vlastne ide, to predsa nijak nevyvracia existenciu Ježiša Krista.
Nie ale je tam ista a dost pravdepodobna varianta ze si tento pribeh o kristovi prave oni vymysleli, viac v tom mojom clanku.
K tomu, či obhajujem feudalizmus - a čo si mysliš, čo je dnes?
Zda sa ti ze ja obhajujem tento rezim? Inak tato veta vyznela tak jak keby si ospravdlnoval feudalne zriadnie frazou ze dnes je to este horsie, a nie len tato veta.
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

kali520: ohladom tych desiatkov.

Daleko radsej by som daval desiatky tym dvom skupinam ako dane tomuto statu. Stat ti vezme daleko viac nez desiatky. skor by som povedal polky.

inak, vasa diskusia je zbytocna. nikto nikdy neda ziaden materialny dokaz Boha. preto sa to nazyva viera. to je ako v obchode s potravinami pytat sa na prevodovky.
a ked chcete nieco o bohu zistit, tak staci chciet, ono to k vam samo pride a pocite to. Ak je vasa predstava o bohu taka, ze je to taky stary pan so sedinami, tak potom sa necudujem ze v neho neverite.

//autoeditácia príspevku ( 02 Dec 2009, 20:19 )
este vyjadrim nazor ku krestanstvu a jeho smerovaniu. Nepaci sa mi, ze sa v priebehu vekov zameralo na jezisa, jeho smrt a zmrtvychstanie a nie na to co hovoril. pretoze to bolo pre bezny zivot daleko dolezitejsie.
hughito
Redeemer
Redeemer

Jancuk :
Vies ale o to ide ze ty sa mozes rozhodnut ist tou cestou čo ti ukázal niekto alebo tvojou vyber je len na tebe
Aký niekto ? Akože Boh ?
Mne žiadnu cestu nikto neukázal, ja si ju "ukazujem" sám.

tehla:
Mimochodom, koľko krvi bolo preliatej vďaka „osvieteniu“? 1.svetova vojna, 2. svetova vojna, komunizmus a ine chore ideologie, kapitalizmus atd
Ako môžeš spájať idey osvietenstva so svetovými vojnami či kapitalizmom ? Si vôbec normálny ?
:roll:
A od akej udalosti sa teda počíta nový letopočet?
Buď si ťažký ignorant, alebo tvoje vedomosti z tejto oblasti sú slabé a naivne si myslíš, že v roku 1 n.l. sa narodil Ježiš.
Na túto tému sa vedú polemiky aj v náboženských kruhoch, nikto to presne nevie a sú len rôzne dohady, radšej si o veciach o ktorých nič nevieš niečo zisti, aby potom tvoje príspevky nevyznievali tak trošku primitívne.

A k sv.Konštantínovi a sv. Metodovi a ich prínosu : http://plus7dni.pluska.sk/plus7dni/hist ... nosti.html
Som rád, dúfam, že už nebudeš vyžadovať dôkazy
Kua, dúfam, že si si fakt nepomyslel, že som to myslel vážne. :roll:
Ak áno, tak pomáhajtipánboh...
Žeby šlo o fórum bezboha.sk? ako hovorím, nemá zmysel sa o tomto naťahovať.
Nie je to z toho fóra, ale to je úplne irelevantné, prečo prosím ťa, odbočuješ od témy ?
Prečo by to nemalo zmysel ? Došli argumenty ?
Aha, takže dobre veci, len na jednotlivcov, zlé veci na celú cirkev. Nenazýva sa toto pokrytectvo?
Ja mám taký osobný pocit, napríklad aj teraz preberáme katolícku modernu a všetci tí autori boli kňazi, teda veriaci, boli to inteligentní ľudia čo niečo dokázali, ale neviem, prečo by som mal tieto pozitívne veci pripisovať cirkvi ako celku.

zelovoc :
a ked chcete nieco o bohu zistit, tak staci chciet, ono to k vam samo pride a pocite to.
Ja chcem, ale akosi to stále neprichádza, čím to bude ?
Jancuk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Aký niekto ? Akože Boh ?
Mne žiadnu cestu nikto neukázal, ja si ju "ukazujem" sám.
cize nikdy ti niečo nenapovedalo ako čo más robiť v danej situácii alebo nikdy si sa sam nepýtal ze čo ak , čo sa stane , čo mam robiť a dostal si odpoveď
hughito
Redeemer
Redeemer

Jancuk napísal:cize nikdy ti niečo nenapovedalo ako čo más robiť v danej situácii alebo nikdy si sa sam nepýtal ze čo ak , čo sa stane , čo mam robiť a dostal si odpoveď
No ak to berieš takto, tak napríklad dnes mi inštruktor v autoškole povedal, že si mám pred "spomalovákmi" podradiť na 1.
Mám to brať akože cez neho hovorí Boh alebo o čo sa tu snažíš ?
Jancuk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

hughito napísal:No ak to berieš takto, tak napríklad dnes mi inštruktor v autoškole povedal, že si mám pred "spomalovákmi" podradiť na 1.
Mám to brať akože cez neho hovorí Boh alebo o čo sa tu snažíš ?
No ak berieš svojho inštruktora ako Boha tak si dobrý no :D a nesnazim sa o nič len argumentovať tvoje postoje predsa sa nestiahnem len tak nie :)
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Tak cca 2 roky som mal dost brutalnu vymenu nazorov o existencii boha a vsetkeho toho naokolo. Rad by som sa tohoto jedinca spytal s odstupom casu, ako vnima vieru a odmenovanie slepej oddanosti bohu dneska, zial dva mesiace na to mal smrtelnu nehodu. Dufam, ze sa naplnili vsetky idealy v ktore veril. Ja vsak nadalej verim sam v seba a lepsi zajtrajsok.

Ci sa vam to paci alebo nie, viera je len ideologicky smer, ktora nerobi jedinca vyspelejsim, nadradenejsim, dusevne vyvinutejsim. Sance na uspech, smolu, nahodu ci nehodu, mame vsetci rovnako nevyspytatelnu - tak potom naco to divadielko okolo toho?
hughito
Redeemer
Redeemer

Jancuk :

Radšej tu formuluj svoje dotazy či argumenty presnejšie.
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

Ja chcem, ale akosi to stále neprichádza, čím to bude ?
vydrz. nic neprichadza hned ako si na to zmyslis. treba chciet, mozno sa o to trosku zaujimat, premyslat nad tym. nechaj tomu cas.
tehla

Kali520 napísal:Inde vo svete vtedy univerzity neboli a to len opat dokazuje vyspelost bieleho cloveka, nie krestanstva.
Tie univerzity sa založili v kresťanskom období a založené boli cirkvou, nikym inym. :wink:
Kali520 napísal:Vyznam tych univerzit je relativny. Boli najvyznamenjsie stale len v krestanskej europe, co to ma ako dokazovat? No mne to dokazuje minimalne vyspelost poniektorych narodov, s krestanstvom to nema co docinenia.
No minimalne to, že tie školy boli založene kresťanmi a cirkvou a šlo o cirkevné školy. Univerzity vznikali na cirkevnej pôde, zmier sa s tym Kali :lol:
Kali520 napísal:Vdaka osvieteniu padol feudalizmus a biely clovek prestal byt vykoristovani svojimi vlastnym druhom svojou vlastnou krvou aby sa zabezpecila prosperita iba par jednotlivcom pritom zabudajuc na svojich mozno lepsich druhov a bratov. Clovek prestal rozmyslat tak silno egoisticky
nemôžem si pomôcť, ale nesuhlasim...
Kali520 napísal:Ako ja si vazne neviem predstavit ze by tu nadomnou mal stat nejaky slachtic a ja jemu a cirkvy musim odovzdvat volake diesiatky
dnes musiš odovzdavať viac ako desiatky, polovica z toho ide do gagora medzinarodnym užernikom - feudalom, druha polovica na chod štatu a do gagora našim nenažrancom - feudalom. Počkaj, keď začneš robiť, uvidiš jaky šľachtici budu nad tebou stáť :lol:
Kali520 napísal:V Matúšovi 5:3, Kristus vraví: "Blahoslavení chudobní v duchu, lebo ich je kráľovstvo nebeské" a v 5:5 "Blahoslavení krotkí, lebo oni dedičmi zeme budú."
Ježiš hovorí o pokore. Možno sa ti bude viac páčiť jeden citát:

Bojovník prijíma svoj údel, nech už je akýkoľvek, a to s hlbokou pokorou. Pokorne prijíma to, čím je. Nepovažuje to za dôvod k reptaniu, ale za výzvu. Pokora bojovníka nie je pokorou žobráka. Žobrák padá na kolená, strháva si klobúk a zametá podlahu pred každým, koho pokladá za vyššieho. Od nižších, než je on sám však vyžaduje, aby zametali podlahu pred ním. Bojovník svoju hlavu neskláňa pred nikým, ale zároveň nikomu nedovolí, aby svoju hlavu sklonil pred ním

Kali520 napísal:Inak nemam zlu mienku o krestanoch, ja mam len zlu mienku o krestanskom uceni
No vidiš, taky Ghandi to mal naopak
Kali520 napísal:Inak tato veta vyznela tak jak keby si ospravdlnoval feudalne zriadnie frazou ze dnes je to este horsie, a nie len tato veta
No zatiaľ nie je horšie ( pre nás ), ale bolo a pravdepodobne aj bude horšie. Lebo zlo si môže robiť čo chce, tam kde dobro proti tomu nič nerobí.

Nejaky si husty hugo, sklidni hormon živočichu.
Odvolavate sa na nejake vedecke argumenty a vaše zakladne zdroje su vikipedia a plus 7 dni? :lol:

hughito napísal:Ako môžeš spájať idey osvietenstva so svetovými vojnami či kapitalizmom ? Si vôbec normálny ?
Ako môžeš spajať idei kresťanstva s nejakými vojnami, si vôbec normálny?
hughito napísal:Buď si ťažký ignorant, alebo tvoje vedomosti z tejto oblasti sú slabé a naivne si myslíš, že v roku 1 n.l. sa narodil Ježiš.
myslim. A?
hughito napísal:radšej si o veciach o ktorých nič nevieš niečo zisti, aby potom tvoje príspevky nevyznievali tak trošku primitívne.
Ty si radšej už nezisťuj nič, lebo zjavne maš z toho v hlave miš-maš
hughito napísal:napríklad aj teraz preberáme katolícku modernu a všetci tí autori boli kňazi, teda veriaci, boli to inteligentní ľudia čo niečo dokázali, ale neviem, prečo by som mal tieto pozitívne veci pripisovať cirkvi ako celku.
prečo by si mal negatívne veci pripisovať cirkvi ako celku?
Napísať odpoveď