Mám PC:
Intel(R) Celeron(R) CPU 2.80GHz Architecture 64-bit External Clock 133.0 MHz
Display Device:(RADEON) Fatal1ty X800 XL 512MB ATI Technologies Inc.
Sound Device: SB Audigy 4 [CC00] Creative Technology, Ltd.
RAM: 2x 1GB DIMM (od toho istého - neznámeho- výrobcu)
Motherboard: MSI 945 pl neo, Model MS-7236
Operating System: Microsoft Windows XP Service Pack 3
Hard Disk: WDC WD1600JS-00MHB1 150 GB
Napájací zdroj : 400W
(neviem, čo viac dodať)
Ale k veci: doposiaľ som používal kombináciu 1GB a 500MB pamäte RAM (od rôznych výrobcov), systém fungoval bez problémov. Po čase sa začal hlasnejšie prejavovať štart napájacieho zdroja (klepanie ventilátora asi 5 min.), no a potom prišla prvá modrá obrazovka s doporučením zmeny posledne inštalovaného HW alebo SW, prípadne upgrade BIOSu. (neuvádzam zobrazenie - odkazy na chybu vždy iné). Spustil som Memtest - bezchybný. Domnieval som sa, že môže ísť o vírus, ktorý "presvedčí" systém že je niekde chyba (používam AVIRA free). Preformátoval som disk, preinštaloval som WIN-XP. Problém pretrvával.
Potom som nahradil obe RAM (staré 1+500) novým 1GB modulom (MB neumožňuje viac pre jeden kanál v dual mode) - všetko OK, modrá obrazovka nikde. Dokúpil som (pre istotu od toho istého výrobcu) ešte jeden rovnaký 1GB modul (oba spĺňajú podmienky podľa manuálu pre MB MSI) a potom to začalo. Jeden z piatich štartov bezproblémový. Ostatné štarty vyžadujú viacnásobný reštart - buď to modrá obrazovka, alebo častejšie čierna s otázkou, v akom móde počítač teda spustiť. Ale zdôrazňujem, že toto sa deje iba po prvom štarte PC po dlhšej pauze jeho činnosti (PC vypnutý cez noc). Potom už mašinka frčí v pohode a prípadné reštarty jej tiež nespôsobujú problémy. Všetko v normále. A teď babo raď... Čo to dofrasa chce?! Tipujem napájací zdroj (kým sa "zahreje"), ale kde si požičať nový na odskúšanie?
Za skúsenosti a rady vopred ďakujem!!!