CLANOK ZO SME.SK:
Marek: "Na D1 medzi Bratislavou a Trnavou v smere od Bratislavy je pred každým odpočívadlom značka znázorňujúca 3 jazdné pruhy, kde pre pravý pruh je obmedzenie rýchlosti na 80 km/h. Vodič, ak nemá koho predbiehať, je povinný používať pravý pruh a ostatné dva iba na predbiehanie.
Znamená to, že sa musím držať v pravom pruhu, kde idem maximálne 130 a potom skočiť na brzdy pred každým odpočívadlom s touto značkou, aby som zabrzdil na 80-ku len preto, že v strednom pruhu nemám dôvod ísť, pretože nikoho nepredbieham? Pretože, inak by to bola zase bezdôvodná jazda v strednom pruhu."
Dopravnú značku, ktorú popisoval Marek, vyzerala približne takto: (priloha)
Značky Obmedzenie v jazdných pruhoch (č. C 23a a č. C 23b) vyznačujú obmedzenie platné v príslušnom jazdnom pruhu v smere jazdy s použitím symbolu značky z príslušnej skupiny zákazových alebo príkazových značiek. Vyjadrenie počtu a usporiadania jazdných pruhov na značke č. C 23a a č. C 23b zodpovedá skutočnej dopravnej situácii na ceste.
Značka č. C 23a a č. C 23b sa umiestňuje v mieste, kde sa obmedzenie v jazdnom pruhu začína.
Aj keď sa to zdá byť nelogické, hlúpe alebo nespravodlivé, platí, že mimo obce sa na diaľnici smie jazdiť len vpravo (s výnimkou predbiehania a obchádzania). Ak je pre pravý jazdný pruh určená 80-ka, pre vodiča to znamená najvyššiu dovolenú rýchlosť aj keby bol na ceste široko-ďaleko sám.
Potom je vodič jazdiaci v pravom jazdnom pruhu povinný spomaliť na rýchlosť 80 km/h a preradiť sa do prostredného jazdného pruhu nesmie. Len ak by predbiehal alebo obchádzal prekážku. V strednom potom môže zvýšiť rýchlosť až na 130 km/h.
Dopravné značky obmedzujúce najvyššiu dovolenú rýchlosť sa pre pravý pruh diaľnic a rýchlostných ciest pri odpočívadlách umiestňujú preto, aby sa zvýšila šanca, že sa vodiči vychádzajúci z odpočívadla bezpečne zaradia do priebežného jazdného pruhu na ceste pre motorové vozidlá.
CO SI O TOM MYSLITE ... AKO JA UZ SOM S TOHO VAZNE MIMO ...
Kód: Vybrať všetko
http://natankuj.sme.sk/c/5145580/ako-a-kedy-sa-preradit-na-dialnici.html