Notebook bez OS
Notebook bez OS
Hello. Idem kupit tento book http://edsystem.sk/main.aspx?cls=Produc ... _id=372572 a uvazujem o tom ci ho nezoberem bez OS - http://edsystem.sk/main.aspx?cls=Produc ... _id=372568 . Usetril by som tak 100 € .
Lenze problem je v tom ze som nikdy pc alebo notas bez operacneho systemu nekupoval a nepoznam nikoho kto by mi tam nejaky w7 mohol nahodit.
Pytam sa teda ci by som to tam zvladol nahodit aby to bolo tak ako keby som kupil ten s OS ? Proste nech tam nieje rozdieľ.
Čo vlastne všetko treba spraviť ?
Linky na download mám.
Stiahnem, napálim ako bootovacie dvd ? Potom nasleduje samotná inštalácia ? Je jednoduchá ?
Keď to úspešne nainštalujem tak aké drivery by som musel stiahnuť ? (v tomto sa skoro vôbec nevyznám)
Lenze problem je v tom ze som nikdy pc alebo notas bez operacneho systemu nekupoval a nepoznam nikoho kto by mi tam nejaky w7 mohol nahodit.
Pytam sa teda ci by som to tam zvladol nahodit aby to bolo tak ako keby som kupil ten s OS ? Proste nech tam nieje rozdieľ.
Čo vlastne všetko treba spraviť ?
Linky na download mám.
Stiahnem, napálim ako bootovacie dvd ? Potom nasleduje samotná inštalácia ? Je jednoduchá ?
Keď to úspešne nainštalujem tak aké drivery by som musel stiahnuť ? (v tomto sa skoro vôbec nevyznám)
-
DjBass
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Ak to budeš mať všetko pripravené (vypálené ako boot cd), tak nasleduje jednoduchá inštalácia, ktorú zvládne aj ten, kto to ešte nerobil. Inštaluje sa to podobne ako Vista, tak si môžeš pozrieť obrázkový návod na ňu. Ovládače by si mal stiahnuť na oficiálnej stránke výrobcu notebooku (v tomto prípade ASUSu).
pozri
pozri si co je BIOS. jasne ze ho ma. a ovladace nainstalujes tie ktore treba. ked je ich 51 tak 51(neverim, jedine keby bol ovladac na kazdu jednu klavesu
).najlepsie spravis ak to das nejakemu skusenejsiemu kamaratovi
-
Sphinx
Addict
bios jasne ze ma je to Basic imput output system... drivery nainstaluj len tie ktore potrebujes ziadne blbe doplny ktore aj tak nevyuzijes.. a to ze si to mas dat spravit niekomu je blbost.. najlepsie sa naucis na vlastnych chybach ja som sa tak ucil flashovat PSP,Xbox,dokonca ja dvd prehravacTheos napísal:A okrem toho nic ine netreba spravit aby tam bolo vsetko co na tom booku s OS ? BIOS ten book ma ze ? Na ten notas + Win7 64bit to naslo 51 driverov, to mam nainstalovat potom vsetky ?
Dakujem vsetkym za odpovede, dost som toho zatial aj precital a mam dve otazky.
1) Je dobre rozdelit hdd na dve patricie a z toho na jednu nainstalovat ten windows ? To rozdelovanie sa robi v tej instalacii w7 ?
2) Ako zistim ktore drivery mi tam dal uz win7 a ktore tam este nemam ? Proste tak ked mi nieco nepojde (napr zvuk) ? Nieje na to nejaky soft ktory by mi zistil co mi tam este chyba ?
3) Cital som ze pred instalaciou z dvd treba v biose nastavit bootovanie z dvd. Nieje to nahodou uz prednastavene ? A keby nebolo tak len spustim ten notas, pri starte delete, hodi ma do biosu, a tam najdem nieco ako boot device a zvolim DVDROM ?
// a este som zabudol 4) Aky je prosim vas rozdiel medzi windows7 home,profesional a ultimate ? Stahujem verziu kde sa da pri instalacii vybrat zo vsetkych cize preto ma to zaujima.
1) Je dobre rozdelit hdd na dve patricie a z toho na jednu nainstalovat ten windows ? To rozdelovanie sa robi v tej instalacii w7 ?
2) Ako zistim ktore drivery mi tam dal uz win7 a ktore tam este nemam ? Proste tak ked mi nieco nepojde (napr zvuk) ? Nieje na to nejaky soft ktory by mi zistil co mi tam este chyba ?
3) Cital som ze pred instalaciou z dvd treba v biose nastavit bootovanie z dvd. Nieje to nahodou uz prednastavene ? A keby nebolo tak len spustim ten notas, pri starte delete, hodi ma do biosu, a tam najdem nieco ako boot device a zvolim DVDROM ?
// a este som zabudol 4) Aky je prosim vas rozdiel medzi windows7 home,profesional a ultimate ? Stahujem verziu kde sa da pri instalacii vybrat zo vsetkych cize preto ma to zaujima.
-
Sphinx
Addict
1.nie ze je to dobre je to doslova nutne! (zachrana dat pri viruse,vacsia prehladnost.....a mnoho dalsich dovodou)Theos napísal:Dakujem vsetkym za odpovede, dost som toho zatial aj precital a mam dve otazky.
2.kliknes na tento pocitac a das si spravcu HW a tak kde mas vykricnik to ti chyba.
3ano treba boot sequence/priority niekde najdes tak niekde tak..Del alebo F2 podla typu biosu
4.rozdiel je vo "vybave"(media center,WMP,a podobne vychytavky daj rovno ultimate..
A aku velku patriciu mam potom dat na ten windows ? HDD bude 500 GB. Rozdeluje sa to pocas instalacie ze ? Mohol by si mi prosim ta este jasnejsie vysvetlit tie vyhody ? Zachrana dat pri viruse ? Akoze ked mam nejake svinstvo v tej patricii kde je win tak ju len sformatujem reinstall a nic sa nedeje, tak si to myslel ?
-
Sphinx
Addict
ano tak som to myslel pretoze 99 percent virusov napadne win... co sa tyka tej particie aspom 30gb aby mala ta systemova zvysok si nechan na hry,filmy, programe ,,,a ano da sa to rozdelit aj pocas instalacie .. pripadne nasledne programom paragon alebo partition magic resp aj cisto windowsom.Theos napísal:A aku velku patriciu mam potom dat na ten windows ? HDD bude 500 GB. Rozdeluje sa to pocas instalacie ze ? Mohol by si mi prosim ta este jasnejsie vysvetlit tie vyhody ? Zachrana dat pri viruse ? Akoze ked mam nejake svinstvo v tej patricii kde je win tak ju len sformatujem reinstall a nic sa nedeje, tak si to myslel ?
Tak zas pisem. Notas kupeny, win nainstalovany. Len mam mensi problem, asi som nieco dokaslal pri tom rozdelovani HDD na patricie pocas instalacie winu a momentalne mam len jednu patriciu C (50GB) na ktorej mam windows. Neviem ci som nieco spravil zle ale tych zvysnych 450 GB tu proste nemam. Nejake rady? 
-
Sphinx
Addict
to je nic ta particia ta tam neni preto lebo neni naformatovana klik pravym na tento pocitac--spravovat--sprava diskov a daj formatovat ntfs ten druhy disk resp particiuTheos napísal:No predtym som to pozeral normalne v "Tento pocitac" proste tam je len jedna patricia.
Kukam to v tom spravcovi diskov a mam tam :
Zvazok C - Kapacita 50 GB
Zvazok "Vyhradene systemom" - kapacita 100 MB
Zvysnych viac ako 400 GB je "nevyhradene"
Diki moc
A este by som sa chcel spytat ci je mozne rozsirit tu (hlavnu/prvu) patriciu kde je Windows, v tom spravcovi diskov mi to tu moznost neponuka [samozrejme nevyhradene miesto na HDD mam], rozsirovat/zmensovat mozem len tu druhu patriciu ktoru budem mat na programy,filmy atd. Da sa ta prva nejak rozsirit o cca 15GB ?
Dufam ze navadi ze to vsetko pisem do tohto vlakna
A este by som sa chcel spytat ci je mozne rozsirit tu (hlavnu/prvu) patriciu kde je Windows, v tom spravcovi diskov mi to tu moznost neponuka [samozrejme nevyhradene miesto na HDD mam], rozsirovat/zmensovat mozem len tu druhu patriciu ktoru budem mat na programy,filmy atd. Da sa ta prva nejak rozsirit o cca 15GB ?
Dufam ze navadi ze to vsetko pisem do tohto vlakna
-
Ing. Gandalf
Expert
Da sa to. Robil som to sice iba raz, ale nebolo to zlozite... Ja som pouzil GParted. GL! 
Sphinx cez toho spravcu diskov to nejde.
//autoeditácia príspevku ( 20 Dec 2009, 18:03 )
Ach jaj ...
Notas mam druhy den, za ten cas som si nahodil win7, preniesol som si sem dolezite veci (nastastie ich mam este zalohovane), nainstaloval som si programy - Office,Antivirak atd. Dneska som si povedal ze si nahodim drivery, aby som mohol chytat wifi a proste na vsetky ine veci (Webkamera,Lan,Grafika....).
[To bola chyba? Nemal som to instalovat hned po nainstalovani OS?]
K notasu som dostal CD s drivermi a utilitami pre moj notas,presny model,pre w7 64bit. Vsetko v poriadku. Spustil som to CD, vyskocila tabulka asi s 20timi drivermi a utilitami a vsetky boli zaciarknute(oznacene). Povedal som si ze mi aspon vsetko pojde, nic nebudem vyberat. [Dalsia chyba?]
Tak som nechal vsetko oznacene a dal som instalovat. Vsetko sa dokoncilo. Restartol sa pc a potom to prislo. Pri prihlaseni sa do mojho uctu sa vsetko normalne zobrazi, ale akonahle niekam kliknem, na start, na nejaku zlozku tak hned pc zamrzne a mozem akurat tak restartovat, a to iste furt dokola. Prosim vas vedel by mi niekto poradit? Da sa to dat este nejak spat? Alebo len reinstall winu ? Dakujem dopredu za odpovede
A nieco podobne co by mi fachalo pod windowsom by sa nenaslo ?Ing. Gandalf napísal:Da sa to. Robil som to sice iba raz, ale nebolo to zlozite... Ja som pouzil GParted. GL!
//autoeditácia príspevku ( 20 Dec 2009, 18:03 )
Ach jaj ...
Notas mam druhy den, za ten cas som si nahodil win7, preniesol som si sem dolezite veci (nastastie ich mam este zalohovane), nainstaloval som si programy - Office,Antivirak atd. Dneska som si povedal ze si nahodim drivery, aby som mohol chytat wifi a proste na vsetky ine veci (Webkamera,Lan,Grafika....).
[To bola chyba? Nemal som to instalovat hned po nainstalovani OS?]
K notasu som dostal CD s drivermi a utilitami pre moj notas,presny model,pre w7 64bit. Vsetko v poriadku. Spustil som to CD, vyskocila tabulka asi s 20timi drivermi a utilitami a vsetky boli zaciarknute(oznacene). Povedal som si ze mi aspon vsetko pojde, nic nebudem vyberat. [Dalsia chyba?]
Tak som nechal vsetko oznacene a dal som instalovat. Vsetko sa dokoncilo. Restartol sa pc a potom to prislo. Pri prihlaseni sa do mojho uctu sa vsetko normalne zobrazi, ale akonahle niekam kliknem, na start, na nejaku zlozku tak hned pc zamrzne a mozem akurat tak restartovat, a to iste furt dokola. Prosim vas vedel by mi niekto poradit? Da sa to dat este nejak spat? Alebo len reinstall winu ? Dakujem dopredu za odpovede